Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pogled iz Moskve

Američki vojni lekari po celom svetu razvijaju biološko oružje

Biolaboratorije rastu kao pečurke posle kiše..."

„Predlažem vam da obratite pažnju na činjenicu da u svetu naglo rastu sve nove i nove biolaboratorije koje su pod kontrolom SAD. I to, čudnom koincidencijom, prvenstveno na ruskim i kineskim granicama. Uveravaju nas da su to istraživački centri u kojima Amerikanci pomažu lokalnim naučnicima da razviju nove načine borbe protiv opasnih bolesti", direktno je ukazao, odgovarajući na pitanje novinara „Komersanta" o poreklu kovida-19, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev. Pritom, prema njegovim rečima, „vlasti onih zemalja gde se ti objekti nalaze nemaju jasnu predstavu o tome šta se dešava iza njihovih zidova".

Piše: Aleksandar Vladimirovič Pronin, pukovnik i vojni novinar

„Naravno, mi i naši kineski partneri imamo pitanja. Govore nam da u blizini naših granica funkcionišu mirne sanitarne i epidemiološke stanice, ali one iz nekog razloga više podsećaju na Fort Detrik u Merilendu gde Amerikanci decenijama rade u oblasti vojne biologije", rekao je sekretar Saveta bezbednosti. I istakao da „treba obratiti pažnju na to da u područjima u kojima se nalaze ove laboratorije dolazi do pojave bolesti koje nisu karakteristične za te regione". Odgovarajući direktno na pitanje da li SAD tamo razvijaju biološko oružje, Nikolaj Patrušev je izjavio da „postoje dobri razlozi da se veruje da je tako".

I ranije su u medijima objavljivani materijali na temu američkih vojnih biolaboratorija u Gruziji i Ukrajini (o jednoj takvoj u selu Šelkostancija u okolini Harkova često se govorilo), ipak najvećim delom bili su iz izvora specijalnih službi. Ali konačno se pojavio tekst, najbogatiji činjenicama, koji je pisala poznata bugarska novinarka Diljana Gajtandžijeva. Tu se ne pominju samo Gruzija i Ukrajina, i ne samo „komarci i muve"... Nije reč o „teorijama zavere i paranoji" - ovo novinarsko istraživanje može da izazove bar veliki međunarodni skandal, samo što je malo verovatno da cie zainteresovane osobe dozvoliti da to toga dođe. Dakle, čitamo dok ga ne sklone...

Armija SAD proizvodi smrtonosne viruse, bakterije i otrove što je suprotno Konvenciji UN koja zabranjuje proizvodnju biološkog oružja. Do tog zaključka vodi istraživanje D. Gajtandžijeve.

U dokumentima Pentagona, koje je ona objavila, otkrivaju se šokantne činjenice o dugogodišnjem vojnom programu bioloških eksperimenata, kako u samim SAD, tako i u svetu. Vojni naučnici, registrovani kao diplomate, testiraju veštačko stvaranje virusa u Pentagonovim laboratorijama u 25 zemalja.

Stotine hiljada ljudi sistematski i ciljano se inficiraju opasnim patogenima. Američke biolaboratorije finansira Vojna agencija DTRA, kroz program SVER sa budžetom od 2,1 milijardu dolara, koji se sprovodi u zemljama bivšeg SSSR-a (Gruzija i Ukrajina), Bliskog istoka, jugoistočne Azije i Afrike.

Vojnim programima DTRA rukovode privatne kompanije. One nisu potčinjene neposredno Kongresu SAD i mogu zaobići zakon zbog nepostojanja direktnog praćenja njihovog rada. Njihovo civilno osoblje uživa diplomatski imunitet, iako njihovi predstavnici nisu diplomate. Na taj način, privatne kompanije rade u ime vlade SAD pod diplomatskim imunitetom, bez direktne kontrole države domaćina. Uzgred, ovu praksu često koristi CIA za prikrivanje tajnih agenata.

Prva, po veličini i značaju, zona biološkog oružja je Gruzija. Centar Lugara nalazi se 17 km od baze američke vojske Vazijani, u predgrađu Tbilisija.

Vojni program vode biolozi Vojno-medicinske grupe SAD u Gruziji (USAMRU-G) i privatni izvođači na osnovu federalnog ugovora sa DTRA- Biloška laboratorija sa visokim stepenom biozaštite, dostupna samo građnima SAD koji imaju pristup tajnim informacijama. Oni, kako je već rečeno, imaju diplomatski imunitet, koji im je pružen u okviru Međuvladinog sporazuma sa Gruzijom o odbrani i saradnji (2000. godine).

Prema informacijama Federalnog registra SAD, u Centru Lugara se istražuju biološki agensi (antraks i tularemija - glodarska kuga), virusne bolesti (npr. kongoanska hemoragična groznica) i dobija se biološki materijal „za buduće eksperimente".

Ovde rade tri privatne američke kompanije - CH2M Hill, Battelle i Metabiota. Oni sprovode federalne projekte povezane sa biološkim istraživanjima, koju sprovode CIA i druge vadine institucije.

CH2M Hill je sklopio ugovor sa DTRA vredan 341,5 miliona dolara u okviru Pentagonovog programa za biološke laboratorije u Gruziji, Ugandi, Tanzaniji, Iraku, zemljama jugoistočne Azije. Između ostalog, polovina te sume (161,1 miliona dolara) ugovorena je za Lugara centar.

Battelle je podizvođač sa ugovorom na 59 miliona dolara. Kompanija ima bogato iskustvo rada sa biološkim agensima, jer je već radila na Programu naoružavanja u cilju ispunjavanja 11 ugovora sa armijom SAD u periodu od 1952. do 1996. godine. Kompanija razvija izuzetno toksične hemijske i patogene bioaktivne supstance radi snabdevanja širokog kruga američkih vladnih ustanova. Battelle radi na programima javnih nabavki za sumu od 2 milijarde dolara i zauzima 23. mesto na listi 100 „najnaprednijih" američkih izvođača radova.

Tokom poslednje decenije, Battelle upravlja biološkom laboratorijom (National Biosafety Center - NBACC) u Fort Detriku, Merilend, na osnovu ugovora sa Odeljenjem za nacionalnu bezbednost (DHS). Kompanija ispunjava dva desetogodišnja federalna ugovora vrednosti 344,4 miliona dolara (2006-2016) i 19,9 miliona dolara (2015-2026).

Prema dokumentima, biološka laboratorija bavi se genetskim inžinjeringom patogena i procenom njihovog potencijala kao agenasa bioterorizma, novim netradicionalnim putevima zaražavanja takvim agensima, erozionim testovima na primatima...

Biolaboratorije Pentagona koje eksploatiše američka kompanija Metabiota Inc. radile su i u epicentru epidemije ebolom u Zapadnoj Africi. Osim toga, oni su dobili 18,4 miliona dolara za program DTRA u Gruziji i Ukrajini za naučno-tehničke konsultantske usluge.

U svom zvaničnom video-snimku na internteu, kompanija se preporučuje za sledeće usluge: istraživanje na mestu bioloških pretnji, otkrivanje patogena, epidemiološki odgovor i klinička ispitivanja.

Eksperti su u zaključku od 17. jula 2014. godine optužili Metabiota Inc. za uzgoj malignih krvnih ćelija u laboratoriji u Sijera Leoneu i za pogrešnu dijagnozu postavljenu zdravim pcijentima - naime, dijagnostikovano im je da pate od hemoragične groznice (kompanija je zvanično odbacila ove optužbe).

Američki vojni biolozi pripremaju i entomološki rat (tip biološkog rata u kojem se za širenje infektivnih bolesti koriste insekti). Dokumenti iz programa u Gruziji pokazuju da Pentagon dosledno vrši testove na insektima.

Godine 2014. Centar Lugara opremljen je specijalnom fabrikom za masovni uzgoj insekata i počeo je projekat Sand Fly u Gruziji i na Kavkazu. Tokom 2014-15. peščane mušice vrste flebotomina ispitivane su u okviru drugog projekta „Aktivnosti za nadzor akutne groznice".

Nisu slučajno 2015. godine Tbilisi napale ove mušice, koje ujedaju. One su tokom cele godine živele u zatvorenim prostorima, uglavnom u kupatilima, što nije karakteristično za taj tip mušica (sezona njihovog razmnožavanja obično je, na jugu, veoma kratka, od juna do septembra). Žrtve tvrde da su se mušice razmnožile u kupatilima i da su ih ujedale tokom kupanja...

Od početka realizacije tog projekta sa insektima, isto kao i u Gruziji, napadnut je i susedni, ruski Dagestan. Prema rečima lokalnih stanovnika, uočili su osip na mestu gde su ih ujedale mušice koje su živele u kanalizaciji i pojavljivale se u kupatilima. Mušice flebotomine (phlebotominae) prenose opasne parazite i ujedom mogu da zaraze krv čoveka.

Bolest koju ove mušice šire već je izazvala veliko interesovanje Pentagona. Godine 2003, tokom kampanje u Iraku, američke vojnike su napale i žestoko izujedale peščane mušice, zarazivši ih lajšmaniozom. Bolest je rasprostranjena u Iraku i Avganistanu. Ako se ne leči pravovremeno, ozbiljna forma bolesti je smrtonosna.

Pentagon se odavno bavi nedozvoljenim istraživanjem insekata. U zaključku američkih biologa lepog naslova „Zglavkari od medicinskog značaja u Aziji i evropskom delu SSSR-a" (1967. godine), popisani su svi lokalni insekti, podrobno su opisani njihovo stanište i bolesti koje prenose. Ujedi mušica koje žive u kanalizaciji takođe se pominju u ovom dokumentu.

Svojevremeno su Jenkiji vršili terenske oglede sa tropskim buvama Xenopsylla cheopis, kako bi procenili njihovu prikladnost za biološki rat.

Uzgojeno je ne manje od milion komaraca vrste Big Buzz A. Aegypti. Zatim je trećina od ovog broja raspršena iz aviona ili rasuta po zemlji. Prema rečima stručnjaka, komarci su preživeli i žedno su pili ljudima krv nakon prizemljenja.

Značajan deo izveštaja o ovoj operaciji do danas nije otkriven. A to verovatno znači da se ta operacija i dalje sprovodi. Aedes Aegypti su prenosioci tako opasnih bolesti kao što su tropska groznica, virus čikungunja i zika (virus koji izaziva genetske malformacije kod novorođenčadi).

Nije završena ni operacija Bellweather: američka komanda za hemijska istraživanja (pododeljenje za biološko oružje) sprovodi istraživanja uzoraka komaraca za procenu broja ujeda i faktora koji utiču na efikasnost ujeda

Vojni eksperimenti sa tropskim komarcima i krpeljima, tvrde specijalisti, još uvek se sprovode u Gruziji. Tipični komarci i buve (ranije pripremljeni u okviru Programa vojnog biološkog oružja) proučavaju se i skupljaju za istraživanje i ispitivanje u Centru Lugara.

Komarac vrste Aedes albopictus prenosi žutu groznicu i akutnu tropsku groznicu. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, primećen je u susednoj Rusiji (Krasnodarski kraj) i severnoj Turskoj (na granici sa Gruzijom).

U Gruziji je 34 čoveka namerno zaraženo kongoanskom hemoragičnom groznicom. Ovu groznicu izaziva infekcija virusom koji prenosi krpelj. Došlo je do epidemije. Troje obolelih je umrlo.

Istovremeno, biolozi Pentagona proučavaju virus u Gruziji, koji je razvila DTRA u okviru programa „Epidemiologija groznica izazvanih virusima denge i drugim arbovirusima". Projekat predviđa testiranje pacijenata sa simptomima groznice i sakupljanje krpelja, radi laboratorijske analize, kao mogućih prenosilaca kongoanske hemoragične groznice.

Opšte je poznato da su slepi miševi izvor ebole, bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) i drugih smrtonosnih bolesti. Ipak još uvek nije do kraja proučeno kako ti virusi dolaze do ljudi. U DTRA se radi na nizu projekata u kojima se proučavaju patogeni od vojnog značaja kod slepih miševa, u okviru Zajedničkog programa biološke saradnje (SVER).

Virus MERS-CoV koji prenose slepi miševi smatra se virusom koji se širi direktno na ljude ili „skače" na kamile, a zatim na ljude. MERS-CoV predstavlja jedan od virusa genetski modifikovanih u SAD i proučavanih u Pentagonu. Istraživanja su usmerena na povećanje infektivnosti i potencije patogena. Napominjemo da su takvi zločinački eksperimenti sa dvostrukom svrhom zakoniti u SAD...

Isto tako, tularemija, poznata i kao „zečja groznica" bila je klasifikovana kao agens bioterorizma i u ne tako davnoj prošlosti pomno su je proučavali američki vojni biolozi. Interes Pentagona za ovu bolest i njene prenosioce - krpelje i glodare - traje do danas.

DTRA sprovodi niz eksperimenata sa tularemijom i drugim, izuzetno opasnim patogenim projektima, opet u Gruziji.

Ukrajina nema prava kontrole nad američkim vojnim biolaboratorijama na svojoj teritoriji.

Prema sporazumu Ministarstva odbrane SAD i Ministarstva zdravlja Ukrajine, potpisanom još 2005. godine, ukrajinska vlada „nema pravo da javno otkriva poverljive informacije" o američkom programu. S druge strane, Pentagon ima slobodan pristup državnim tajnama Ukrajine.

Prvi u nizu sporazuma između SAD i Ukrajine odnosi se na stvaranje Naučno-tehničkog centra (UNTC). Ovu međunarodnu organizaciju finansira američka vlada i ima diplomatski status. Za poslednjih 20 godina centar je uložio u ovaj projekat 285 miliona dolara.

Jedna od Pentagonovih biolaboratorija nalazi se u Harkovu, gde je u januaru 2016. godine 20 ukrajinskih vojnika umrlo od svinjskog gripa za samo dva dana, a njih još 200 su bili hospitalizovani u teškom stanju. Ukrajinska vlada smatrala je da nije potrebno izveštavati o njihovoj naknadnoj smrti. Do marta iste godine još 364 čoveka u Ukrajini je umrlo od gripa (81,3% slučajeva). Ove smrti izazvao je A(H1N1)pdm09 soj virusa, koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009. godine.

U januaru 2018. u Nikolajevu je hospitalizovano 37 osoba. Lokalna policija istraživala je „infekciju virusom humane imunodeficijencije i druge neselektivne bolesti". Pre tri godine više od 100 ljudi u drugom ukrajinskom gradu zarazilo se kolerom. Pretpostavlja se da su obe epidemije bile izazvane zaraženom vodom za piće. U Zaporožju je 60 ljudi obolelih od hepatitisa A hospitalizovano na leto 2017. Razlog zaražavanja, prema zvaničnim podacima ukrajinskih lekara, ostao je nerazjašnjen.

U Odeskoj oblasti je 19 dece iz sirotišta hosipitalizovano zbog infektivne bolesti u junu 2017. godine. U Harkovu je bilo registrovano 29 slučajeva hepatitisa A u novembru iste godine. Virus je pronađen u kontaminiranoj vodi za piće.

Još 2011. godine u Ukrajini je kolerom bilo inficirano 33 osobe. Epidemija se ponovila 2014. godine, kada je kod više od 800 Ukrajinaca dijagnostikovana ova opasna bolest. A 2015. godine u Nikolajevu je registrovano više od 100 novih slučajeva kolere...

Uzgred, van očiju javnosti prošla je činjenica da je novi i izuzetno opasan soj kolere (Vibrio cholera), iste genetske strukture kao u Ukrajini, „udario" na Moskvu 2014. godine. Genetska testiranja su potvrdila da je soj, izolovan u ruskoj prestonici, bio isti kao onaj koji je izazvao epidemiju u susednoj Ukrajini.

Između ostalog, jedna od američkih kompanija koje rade u Ukrajini - Južni naučno-istraživački institut (JUNII) - vrši istraživanja u vezi sa kolerom, kao i gripom i zika virusom, bolestima od „vojnog značaja" u predstavi Pentagona.

U Ukrajini rade još dve američke biološke kompanije - Black & Veatch i Metabiota. Black & Veatch je potpisao ugovor sa DTRA vredan 189,7 miliona dolara za stvaranje i opremanje biologa u Ukrajini (dva petogodišnja ugovora iz 2008. i 2012. od 128,5 miliona dolara ukupno), kao i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Vijetnamu, Nemačkoj, Kamerunu, Etiopiji i na Tajlandu.

Metabiota Inc. je, s druge strane, dobila 18,4 miliona dolara za program DTRA u Gruziji i Ukrajini. Kompanija je dobila još 3,1 milion dolara (u periodu 2012-2015) za rad u Sijera Leoneu, jednoj od zemalja koje su najizloženije eboli.

Ipak, JUNII je glavni podizvođač za ukrajinski program od 2008. godine, kao i podizvođač za vojna istraživanja antraksa od 2001. godine. Glavni izvođač radova za Pentagon je kompanija Advanced Biosystems. Između ostalog, tokom deset godina (2006-2016), JUNII je platio 1,28 miliona dolara za lobiranje za svoje interese u Kongresu, Stejt departmentu i Ministarstvu odbrane SAD.

U Ukrajini je 2016. godine registrovano 115 slučajeva botulizma, od kojih je 12 imalo smrtni ishod. Sledeće godine Ministarstvo zdravlja Ukrajine potvrdilo je 90 novih slučajeva obolevanja, od kojih je osam imalo smrtni ishod usled trovanja botulinskim toksinom, jednim od najotrovnijih bioloških toksina. Botulizam je retko i veoma opasno obolenje koje izaziva toksin iz bakterije Clostridium botulinum. Jedan gram ovog toksina može da ubije do milion ljudi. Trovanje ovim toksinom izaziva paralizu mišića, probleme sa disanjem (respiratorna insuficijencija) i na kraju smrt, ako se brzo ne ukaže medicinska pomoć. Načini širenja su putem aerosola ili zagađene hrane i vode...

Prema izveštaju Pentagona, botulinski toksin, kao i antraks, bruceloza, tularemija, su verifikovani kao biološko oružje vojske SAD... Bez obzira na zvanični završetak bioprograma još 1969. godine, vojni dokumenti SAD dokazuju da se ti opasni eksperimenti nastavljaju do danas.

Američka armija proizvodi bioaktivne supstance u specijalnom vojnom objektu u Dagveju, u Juti, još od 2012. godine. Taj poligon nalazi se pod Komandom za ispitivanje i ocenjivanje Ministarstva odbrane SAD. Za proizvodnju bioaktivnih supstanci odgovorno je posebno odeljenje sa zvučnim imenom „Odeljenje za nauku o životu". Prema vojnim izveštajima, naučnici iz ovog odeljenja proizvode i istražuju aerosol sa biološkim agensima u specijalnom istraživačkom centru - Lothar Saloman Life Sciences Test Facility (LSTF). Istraživačka laboratorija Life Sciences stvara i koncentriše bakterije u tzv. fermentoru, kapaciteta do 1500 litara.

Sledeća laboratorija vrši sušenje i mlevenje pripremljenog biološkog materijala. Posle toga se sa bioaktivnim supstancama rade aerosolni testovi u specijalnim prostorijama.

Dokumenti svedoče o tome da američka vojska proizvodi, održava i proverava aerosol najsmrtonosnijeg toksina poznatog do danas - botulinskog neurotoksina. Vojno ministarstvo je 2014. godine kupilo 100mg botulinskog toksina za proveru na poligonu Dagvej. Prema vojnim dokumentima, sredstva za biološki napad mogu se montirati na auto ili se nositi u rancu, uz mogućnost ugradnje pumpe radi efikasnijeg širenja. Ovaj sprej će se prskati u dozama od 50 do 500 ml bioaerosola u minuti iz kontejnera od 12 litara...

U prošlosti je vojska SAD radila terenska istraživanja bakteriološkog oružja - od 1949. do 1968. godine urađeno je 27 takvih istraživanja, deo čak i na javnim mestima.

DTRA - agencija koja upravlja vojnim programom u Centru Lugara u Gruziji, osumnjičena je za incident koji se dogodio u Čečeniji u proleće 2017. godine. Meštani su javili da su videli dron koji belim praškom prska duž ruske granice s Gruzijom. Uzgred, pogranična gruzijska policija iz nekog razloga nije prokomentarisala ovaj incident...

Pentagon je 2020. godine investirao 65 miliona dolara u genetski inženjering. Genetski modifikovani virusi prisutni su u tkivima genetski modifikovanih insekata. Agencija za vojna istraživanja (DARPA) sklopila je ugovore sa sedam kompanija, specijalizovanih za insekticide, u okviru programa „Bezbedni geni". Genetske promene se vrše pomoću nove tehnologije CRISPR-Cas9.

Osim genetskog inženjeringa insekata i virusa, Pentagon sprovodi i nezakonite eksperimente u vezi sa promenama genetskog koda kod ljudi. DARPA pokušava da umetne novi, 47. veštački hromozom u ćeliju čoveka. Ovaj hromozom će nositi nove gene koji će se koristiti za genetsku modifikaciju čoveka.

Uzgred, u periodu od 2008. do 2014. godine SAD su investirale 820 miliona dolara u sintetičku biologiju. Osnovni deo ovih investicija ide iz budžeta Ministarstva odbrane. Većina istraživanja je totalno obavijena tajnom. Istina, izveštaj Ratnog vazduhoplovstva SAD „Biotehnologija: genetski razvijeni patogeni" daje donekle predstavu o nekim naučnim radovima vojnih naučnika. Oni su proučili pet grupa genetski modifikovanih patogena koji mogu da se koriste kao biološko oružje. To „duplo" biološko oružje (smrtonosna kombinacija sastoji se od dva virusa) sadrži bolesti koje menjaju domaćina (sa životinja „skače" na ljude, npr. virus ebole), i sakriveni virus, tzv. dizajnirane bolesti. Dizajnirane bolesti razvijaju se za napad na određenu etničku grupu ili genotip ljudi i koriste se kao etničko biološko oružje.

Na taj način, etničko biološko oružje (biogenetičko oružje) postaje oružje koje prvenstveno napada neke etničke grupe ili genotipe. Iako zvanična razrada takvog oružja nikada javno nije potvrđena, dokumenti dokazuju da Jenkiji skupljaju biološke materijale od strogo određenih etničkih grupa, odnosno Rusa i Kineza.

Ratno vazduhoplovstvo SAD specijalno skuplja ruske uzroke RNK i tkivo sinusa, o kojima je informacija objavljena u Državnom registru javnih nabavki. Osim Rusa, prema ovoj informaciji Registra javnih nabavki, SAD skupljaju biološki materijal od zdravih i od ljudi bolesnih od raka u Kini.

Prema ovoj informaciji, američki Nacionalni institut za rak sakupio je biološki materijal od 300 Kineza iz okruga Lin i gradova Džengdžou i Čengdu

Kineski biološki materijal, uključujući pljuvačku i kancerogeno tkivo, skupljaju se i istražuju u nizu američkih federalnih projekata.

U Federalnom registru SAD objavljeni su podaci o sledećim kupovinama uzoraka kineskog biomaterijala: uzorci genotipizacije DNK, blokovi tkiva raka mlečnih žlezda, uzorci pljuvačke 50 porodica, genotip 50 SNP za DNK uzorke, genotipovi 3000 slučajeva raka želuca i 3000 kontrolnih testova.

U zaključku podsećamo da su u članu 8 Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, biološki eksperimenti nedvosmisleno definisani kao vojni zločini. Ali, avaj, SAD nisu potpisnice ovog međunarodnog ugovora i zato ne mogu biti pozvane na odgovornost za vojne zločine...

Šteta.

2

Britansko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je projekat konfiskacije imovine ruskih tajkuna u Londonu

Zar će im oduzeti imovinu?

Kako je izjavila ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras, na TV kanalu Skaj njuz, imovina „ruskih tajkuna" u Londonu mogla bi biti konfiskovana, shodno projektu zaoštravanja sankcija protiv Rusije koji je u pripremi. „Ništa nije isključeno. Nećemo govoriti o detaljima, o tome ko će i pod kakvim sankcijama biti, taj projekat zakona će nam omogućiti da pogodimo širi spektar ciljeva, zato neće biti nikoga ko će misliti da je imun na sankcije", preteći je rekla Tras.

Piše: Andrej Sokolov

Prema njenim rečima, ovaj projekat zakona će omogućiti da se uvedu ograničenja ne samo protiv onih kompanija koje su neposredno povezane sa situacijom oko Ukrajine, već i protiv bilo koje kompanije „interesantne Kremlju".

Ministarka je obećala da preduzeća i lica koja „služe kao podrška ruskoj državi" i protiv kojih je usmeren dokument „neće moći da se sakriju". Odgovarajući na pitanje mogu li slične sankcije da se uvedu i britanskim investitorima, Tras je izjavila da su „demokratija i sloboda važniji od trenutnog finansijskog interesa".

Ipak, preteći Rusiji takvim merama, engleske vlasti su još jednom pokazale da nisu svesne kako se prema ovom problemu zaista odnose u Rusiji. Tako je, govoreći u programu „Veče sa Vladimirom Solovjevom" na TV Rusija, poznati izraelski politikolog, bivši šef jedne od izraelskih specijalnih službi Jakov Kedmi ironično izjavio da će ruski narod takvu odluku Londona o konfiskaciji primiti sa oduševljenjem. „To je", rekao je on, „najbolje što može da uradi Britanija za Rusiju, tokom čitave istorije."

Kandidati za oduzimanje imovine

Kao što je poznato, u Londonu danas živi oko 100.000 ljudi iz Rusije. Među njima nije malo onih koji su nezakonito prebacili tamo iz Rusije svoj kapital i nalaze se pod krivičnim gonjenjem, iako su engleske vlasti svojevremeno odbile da ih isporuče Rusiji. Pritom, mnogi od njih su u Engleskoj već stekli kuće i druge skupe nekretnine, tako da ako britanske vlasti požele da oduzmu imovinu ruskih tajkuna koji su pustili korenje u njihovoj zemlji, imaće od čega da profitiraju.

Zbog velikog broja ruskih milijardera, odnosno njihove imovine koja je nesrazmerno veća, moderni deo Londona Belgravija odavno je dobio ime Crveni trg. Postoji u Lodnonu i ruska Rubljovka - tako nazivaju grofoviju Sari. Uzgred, i sam London su već krstili „Londongradom".

Britanski i ruski mediji već odavno su objavili imena mnogih ruskih bogataša koji žive u Londonu. Tako je, na primer, milijarder, bivši suvlasnik grupe „Otvaranje" Boris Minc, rasprodavši u Rusiji sve što je mogao, pobegao u Britaniju gde ima deset vila, od kojih je najpoznatija Tower of Lethendy u Škotskoj. Iako je Basmanski sud u Moskvi odavno doneo odluku o njegovom hapšenju u odusustvu, britanske vlasti nemaju nameru da ga predaju.

Leonard Blavatnik, kojeg smatraju najbogatijim čovekom u Britaniji, preselio se u Lodnon još 2004. godine, kupivši kuću u ekskluzivnom delu grada, Kensington Palas Gardens, za 41 milion funti. Suvlasnik „Euroseta" Timur Artemjev kupio je neogotički zamak Aldworth House u kojem je nekad živeo pesnik Alfred Tenison. Šest soba, sedam spavaćih soba, a zamak košta „samo" 20 miliona funti. Poslovni partner Timura Artemjeva, Jevgenij Čičvarkin, preselio se u Sari, gde je kupio imanje Barbing Grange koje se procenjuje na 15 miliona funti. Opljačkavši Banku Moskve, Andrej Borodin kupio je 80 hektara u grofoviji Berkšir, gde je sagradio imanje Park Place. Sada cena ovog imanja iznosi 150 miliona funti. Borodina je ovo imanje 2011. godine koštalo 140 miliona funti.

Milijarder Oleg Deripaska kupio je snežnobeli šestospratni zamak vredan 30 miliona funti u elitnoj Belgraviji. Akcionar „Alfa grupe", German Han, kupio je vilu na londonskom Trgu Iton tri godine nakon Deripaske, za 13,5 miliona funti. Bankar Aleksandar Lebedev je 2007. kupio za 16 miliona funti, i upisao na sina Jevgenija, imanje Stud House koje se nalazi u jednom od glavnih turističkih mesta u Engleskoj - dvorsko-parkovskom kompleksu Hempton Kort. Andrej Meljničenko, glavni čovek „Evrohima", u istom tom Berkširu, kupio je imanje Harewood Estate koje se prostire na više od 14 hektara, sa kućom koja ima 20 spavaćih i isto toliko drugih soba, a košta 30 miliona funti. Vlasnik „Norebo" Vitalij Orlov kupio je ceo sprat u St. George Wharf Tower koji danas vredi 15 miliona funti. U istom kompleksu, stanove vredne 60 miliona funti, kupio je i akcionar „Fosagro" Andrej Gurjev. Ovaj spisak može još dugo da se produžava.

Da li je to samo pi-ar?

Član Saveta za međunacionalne odnose predsednika RF, Bogdan Bezpaljko izrazio je sumnju u to da će vlasti Velike Britanije zaista i konfiskovati imovinu „ruskih tajkuna" u Londonu. On je slične izjave nazvao pi-arom i primetio da to može da naškodi reputaciji ovog grada kao finansijske prestonice, gde je moguće „pobeći sa ukradenim novcem".

„Čini mi se da je to prosto pi-ar, pretnja, osmišljen kao deo medijske kampanje. Niko neće konfiskovati tu imovinu." Bezpaljko je dodao i da ovo nije prvi put za poslednjih 15 godina da se šire glasine o mogućoj konfiskaciji imovine Rusa u Londonu.

„Naravno, takva mogućnost se razmatra, ali ona ni na koji način neće naneti štetu Rusiji, jednostavno zato što se London nada da će na taj način, konfiskacijom te imovine, popraviti svoje stvari", rekao je politikolog, iako je izrazio sumnju u tu varijantu razvoja događaja.

Ne samo London

Istini za volju, nije samo London mesto gde su se ruski skorojevići sklonili sa „pošteno zarađenim" kapitalom.

Nedavno je vlada Malte objavila spisak učesnika državnog programa „zlatnih pasoša" za strance koji investiraju u ekonomiju ove ostrvske države. Prema podacima agencije, državljanstvo Malte je po tom programu, samo 2019. godine, dobilo više od 3000 ljudi, od kojih najmanje 300 onih iz zemalja bivšeg SSSR-a, pa tako i iz Rusije.

Na spisku se, javlja agencija, nalazi niz ruskih biznismena: osnivač i suvlasnik preduzeća za proizvodnju krovnih materijala „Tehnonikol" Sergej Kolesnikov, osnivačica lanca prodavnica „Petrovič" Andrijana Meljnikova, Aleksej, sin bivšeg predsednika „Rosfnafte" Sergeja Bogdančikova, generalni direktor „Rusenergosbita" Andrej Zinovjev, suvlasnik „Valenta farma" Anton Strekalov i drugi.

Program davanja „zlatnih pasoša" postoji na Malti od kraja 2013. godine. U početku su na državljanstvo mogli da pretenduju investitori koji su ispunili sledeće uslove: investiranje 650 hiljada evra u nacionalni investicioni fond, kupovina nepokretnosti u vrednosti od 350 hiljada evra i zakup na najmanje pet godina po ceni od 16000 evra. Takođe, postojala je i varijanta da se uloži 150 hiljada evra u državne hartije od vrednosti.

Ranije se sve to radilo anonimno. Ali u oktobru prošle godine uslovi za dobijanje dokumenata su pooštreni. Sada je neophodno provesti od jedne do tri godine u statusu rezidenta, dok će pretendente pažljivo proveravati pravnici. To je tražila Evropska komisija, koja je upozorila niz zemalja o kontradiktornostima programa „zlatnih pasoša" sa normama EU. Osim Malte, upozoreni su i Kipar i Grčka.

Sada je već očigledno gde odlaze milioni i milijarde iz Rusije i ko se, konkretno, time bavi. O tome, naravno, znaju i naše odgovarajuće službe. Ali o čemu je tu u stvari reč? Svi znaju, a novac se iz Rusije ipak odliva. Da li nam onda samo ostaje nada da će London zaista početi da oduzima imovinu skorojevića koji su pobegli iz Rusije?

1

Rusija traži da SAD povuče sve trupe iz Centralne i Istočne Evrope i Baltika

Rusija traži da NATO i SAD prekinu naoružavanje Ukrajine

Precizan odgovor Moskve NATO savezu u osam tačaka

U nedostatku spremnosti SAD za pregovore, Moskva može da pribegne vojno-tehničkim merama", upozoravaju Rusi

.....

Moskva je predala američkom ambasadoru u Rusiji Džonu Salivenu pisanu reakciju na američki odgovor na bezbednosne garancije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Osam glavnih teza iz odgovora Moskve Vašingtonu:

Ruska armija se modernizovala poslednjih godina i ima ubojita dejstva

SAD nisu dale konstruktivan odgovor na sve ključne predloge Rusije, uključujući odustajanje od širenja NATO-a, otvaranja baza na teritoriji bivših sovjetskih republika. „U nedostatku spremnosti SAD za pregovore, Moskva može da pribegne vojno-tehničkim merama", upozorili su u MIP-u.

Moskva insistira na tome da američke trupe i naoružanje budu povučeni iz Centralne, Istočne Evrope i Baltika.„Sigirni smo da u tim zonama ima sasvim dovoljno nacionalnog vojnog potencijala. Spremni smo da razgovaramo o toj temi na osnovu članova 4. i 5. ruskog nacrta sporazuma", navodi se u tekstu.

Ruski odgovor NATO i američkim snagama podrazumeva povlačenje Nato snaga i vojske SAD iz Centralne i Istočne Evrope i Baltičkih zemalja

„Crvene linije", kao i pravo Rusije na njihovu odbranu, i dalje se ignorišu. SAD i NATO uvećavaju vojnu aktivnost kod ruskih granica.

Moskva predlaže da se u okviru bezbednosnih garancija praktično realizuje ideja uvođenja moratorijuma na rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi. Kako se navodi, Moskva „razmatra ovaj problem kao jedan od prioritetnih u rusko-američkom dijalogu.

Moskva insistira na tome da Kijev mora da realizuje Minske sporazume, da se prekinu isporuke oružja Ukrajini, da se povuče već isporučeno oružje, da svi zapadni instruktori moraju da odu i da NATO odustane od vojnih vežbi sa Ukrajinom.

Rusija očekuje od SAD i NATO-a konkretne predloge o sadžaju i formama pravnog odustajanja Alijanse od širenja na istok.

SAD i njihovi saveznici treba da odustanu od politike „obuzdavanja" Rusije i da preduzmu konkretne, praktične korake za deeskalaciju vojno-političke situacije.

Predlozi Rusije o garancijama bezbednosti treba da budu razmotreni u celini, bez izdvajanja pojedinačnih tačaka.

Sevastopolj, sedište Crnomorske flote, odakle Rusija kontroliše reginn Crnog mora

Krajem prošle godine u svetlu pogoršanja odnosa sa Zapadom i zaoštravanja situacije oko Ukrajine Moskva je predala Briselu i Vašingtonu nacrte dokumenata o bezbednosnim garancijama. Kremlj insistira na prekidu vojne saradnje NATO-a sa postsovjetskim zemljama, odustajanja od otvaranja baza na njihovim teritorijama, ograničavanju raspoređivanja udarnog naoružanja kod ruske granice, povlačenju američkog nuklearnog oružja iz Evrope i neširenju NATO-a na Istok.

Rusija je 26. januara dobila pisani odgovor, ali su zapadni partneri ignorisali sve osnovne tačke.

https://rs.sputniknews.com

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane