Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Preko pune linije

Sjedinjene Američke Države su finansirale više od 30 laboratorija za proizvodnju biološkog oružja u Ukrajini

Šišmišima protiv Rusa

Pod kontrolom Pentagona nalazi se 336 laboratorija za razvoj vojno-biološkog potencijala. U država koje se graniče s Kinom i Rusijom nalazi se 60 takvih objekata, a 30 u Ukrajini. U Srbiji rade četiri laboratorije koje dobijaju donacije američkog Ministarstva odbrane. Ruske vlasti objavile su dokumente o projektu UP-4, realizovanom u Kijevu, Harkovu i Odesi, za proizvodnu bioagenasa sposobnih za selektivnu infekciju određenih etničkih grupa. Za prenos visokopatogenih virusa predviđena je upotreba šišmiša, insekata i ptica selica, čije rute prolaze Rusijom. Rad bioloških laboratorija u Ukrajini finansirao je, pored ostalih, i investicioni fond "Rozemont Seneka", na čijem čelu se nalazi Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Predrag Popović

Još nije počeo rat nuklearnim, ali jeste biološkim oružjem. U tom ratu nema fronta i selektovanih vojnih ciljeva. Ceo svet je ratište, svi su mete.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je nedavno saopštilo da poseduje dokaze o projektu UP-4, koji je do 2020. godine realizovan u Ukrajini.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je da se pod kontrolom Pentagona nalazi 336 laboratorija u 30 država, koje od 2005. godine finansira američko Ministarstvo odbrane. Američki državni organi i privatne kompanije koriste nedostatke u pravnom sistemu određenih zemalja, kako bi razvijali svoj vojno-biološki potencijal. Informacije o toj vrsti rata, koji odavno traje, početkom marta izneo je general Igor Kirilov, načelnik radijacione, hemijske i bološke zaštite Oružanih snaga Ruske Federacije.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da poseduje dokumentaciju koja potvrđuje da je u Ukrajini radilo 30 laboratorija u kojima su vršena "istraživanja visokog rizika" pod direktnom kontrolom vojnih i naučnih eksperata iz Sjedinjenih američkih država. U objektima u Kijevu, Harkovu i Odesi razvijan je projekat UP-4, čija svrha je proučavanje mogućnosti širenja posebno opasnih infekcija preko ptica selica.

Za prenos visokopatogenog gripa H5N1, koji izaziva smrtnost 50 odsto inficiranih ljudi, predviđena je upotreba najmanje dve vrste ptica selica, čije rute vode preko Rusije. U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane istaknuto je da se taj metod "od svih koji su razvijeni u SAD, za destabilizaciju epidemiološke situacije, jedan od najnepromišljenijih i najneodgovornijih, jer ne dozvoljava da se kontroliše situacija".

Rusi tvrde da imaju dokaze da je u ukrajinskim laboratorijama kreirano biološko oružje. Osim UP-4, završeni su biloški projekti UP-2, UP-9 i UP-10 za proučavanje uzročnika antraksa i afričke svinjske kuge. Realizovan je i projekat UP-8 u kome je istraživan virus tzv. krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, kao i projekat R-781 za upotrebu slepih miševa kao nosilaca agenasa biološkog oružja.

Ruski zvaničnici tvrde da je Pentagon u ukrajinskim laboratorijama razvijao programe za upotrebu insekata za prenos virusnih infekcija.

"Analiza dokumenata potvrđuje podatak da je više od 140 kontejnera sa ektoparazitima slepih miševa, buvama i krpeljima, prebačeno iz biološke laboratorije u Harkovu u inostranstvo. Amerikanci su već uspeli da evakuišu veći deo dokumentacije iz laboratorija u Kijevu, Harkovu i Odesi, uključujući baze podataka, biomaterijale i opremu, u Lavovski istraživački institut za epidemiologiju i higijenu i američki konzulat u Lavovu. Ne isključuje se mogučnost ni da je deo materijala prenet u Poljsku. Sa visokim stepenom verovatnoće može da se kaže da je jedan od ciljeva SAD-a i njihovih saveznika stvaranje bioagenasa sposobnih da selektivno utiču na različite etničke grupe stanovništva. Velika količina krvnog seruma stanovnika raznih ukrajinskih regiona, koji pripadaju slovenskoj etničkoj grupi, prebačena je iz Ukrajine u inostranstvo", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane RF.

Ukrajinske vlasti nisu komentarisale navode ruskih vlasti. Predstavnici Stejt departmenta su odbacili optužbe da je Pentagon uključen u projekte koji su realizovani u ukrajinskim laboratorijama, ali nisu negirali saradnju s Ukrajinom u oblasti prevencije umnožavanja tehnologija, patogena i ekspertize koje bi mogle da budu upotrebljene u razvoju biološkog oružja. Sjedinjene Države i Ukrajina su 2005. godine potpisale sporazum o saradnji u toj oblasti.

Ruske optužbe o Pentagonovim programima u Ukrajini demantovala je Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara, koja je rekla da postoje laboratorije za dijagnostiku i bio-odbranu, koje služe za suzbijanje biološke pretnje u toj zemlji. Nuland je potvrdila da je Amerika preduzela sve da matrijale iz ukrajinskih laboratorija skloni na vreme, kako ne bi završili u rukama Rusije.

Dok Amerikanci tvrde da su te optužbe "smešne i neistinite", Rusi upozoravaju na opasnost od biološkog oružja i napade slepim miševima, insektima i pticama selicama.

- Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da proučava materijale o sprovođenju vojno-bioloških programa Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO bloku. Pentagon je bio zainteresovan da u Ukrajini istraži vektore insekata koji su sposobni da šire posebno opasne infekcije. Dobijeni podaci svedoče o radu sa uzročnicima kuge, antraksa i bruceloze, a cilj biološkog istraživanja bio je da se stvori mehanizam distribucije smrtonosnih patogena. Prstenovane pitce puštene su, u okviru vojno-biološkog programa, iz rezervata biosfere Askanija - Nova Herson. Uhvaćene su u aprilu 2021. u oblastima Ivanovo i Voronjež u Rusiji. U projektu R-781 korišćeni su slepi miševi za prenos agenasa biološkog oružja. Osim u ukrajinskim, taj i ostali projekti realizuju se i u gruzijskim biološkim laboratorijama, koje kontroliše Pentagon, u saradnji sa Politehničkim institutom Virdžinije i Geološkim zavodom SAD - rekao je Kirilov.

Na zahtev Rusije sredinom marta ove godine zakazana je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom optužbi da SAD finansira "vojno-biološke aktivnosti" u Ukrajini. Olivija Dalton, portparolka misije SAD-a u UN-u, rekla je da američka administracija neće dozvoliti da Rusija koristi Savet bezbednosti kao mesto za promociju dezinformacija. Dalton tvrdi da Rusija na taj način pokušava da "opravda eventualni napad biološkim ili hemijskim oružjem" ukrajinske odbrambene snage. Linda Tomas Grinfild, američka ambasadorka u UN-u, ponovila je stav da "Vladimir Putin izmišlja navode o hemijskom ili biološkom oružju kako bi opravdao sopstvene nasilne napade na Ukrajinu".

Tomas Grinfild je rekla da Ukrajina nema program za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države, nego u svojim laboratorijama razvija sisteme koji omogućavaju otkrivanje i dijagnostifikovanje bolesti poput Kovida 19, a da "SAD samo pomažu Ukrajini da to radi bezbedno".

Ruski ambasador u UN-u Vasilj Nebenzija je upozorio članove Saveta bezbednosti da bi opasni patogeni mogli da se iz Ukrajine rašire po celoj Evropi.

- U neposrednoj blizini Evropske unije imate eksperimentalnu platformu za izuzetno opasna biološka ispitivanja. Pozivamo vas da razmislite o veoma realnoj biološkoj opasnosti za ljude u evropskim zemljama, koja može biti posledica nekontrolisanog širenja bio-agenasa iz Ukrajine. Videli smo sa Kovidom 19 da širenje nije moguće zaustaviti. Ako se ostvari takav scenario, cela Evropa će biti pokrivena njime. Sumnje su još veće jer SAD odbijaju da dozvole međunarodnu reviziju bio-laboratorija koje su sponzorisale u Ukrajini. To znači da postoji razlog zašto kriju dokumentaciju o projektima - rekao je Nabenzija.

General Igor Kirilov je istakao primer širenja afričke svinjske kuge 2007. godine iz Gruzije u Rusiju, Kinu i nekoliko evropskih država. Ta bolest je samo u Rusiji izazvala štetu od oko 600 miliona dolara.

- S visokim stepenom verovatnoće možemo da tvrdimo da je veoma zarazan soj afričke svinjske kuge, koji je identičan soju "Gruzija-2007", bio proizveden u jednoj od bio-laboratorija pod kontrolom Pentagona, verovatno u gruzijskom centru "Lugara". Američki vojni biolozi, zaposleni u tom centru, zaobilaze gruzijsko zakonodavstvo koristeći diplomatski imunitet. Posedujemo dokument Ministarstva zdravlja Gruzije, koji potvrđuje da su obavešteni o prevozu bio-materijala diplomatskim kanalima, bez provere. To diskredituje pojam diplomatskog imuniteta i omogućava predstavnicima oružanih snaga SAD-a da izvršavaju naloge svoje vlade zaobilazeći gruzijsko zakonodavstvo - tvrdi general Kirilov.

On je ukazao da se u regionu oko centra "Lugara" drastično pogoršava situacija po pitanju bolesti koje prenose insekti. Evropski centar za kontrolu profilaksu bolesti je registrovao premeštanje različitih vrsta komaraca iz Gruzije i Rusije. Krpelji, koji su migrirali iz Gruzije, izazvali su širenje krimsko-kongoanske hemoralgijske groznice u Stravopoljskoj i Rostovskoj oblasti. Kirilov tvrdi da se američki vojni biolozi u Gruziji ne bave problemima poput tuberkuloze, AIDS-a ili korona virusa, nego istražuju atipične oblike kuge.

Ruske službe procenjuju da je Pentagon od 2005. godine uložio više od pet milijardi dolara u rad organizacija povezanih sa programom izgradnje bioloških laboratorija u celom svetu. Vodeći izvođači radova su "Metabiota", "Black &Veatch" i "CX2M Hill", koje se bave izgradnjom bioloških laboratorija i isporukom opreme. U realizaciji tih programa učestvuju američko Ministarstvo odbrane, Agencija za međunarodni razvoj, fond Džordža Soroša, Centar za kontrolu i profilaksu bolesti SAD-a i druge organizacije.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da u finansiraju bio-laboratorija u Ukrajini učestvuje i investicioni fond "Rozemont Seneka", na čijem čelu se nalazi Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena. Američki zvaničnici demantovali su tu informaciju. Međutim, britanski list Dejli mejl nedavno je objavio sadržaj elektronske prepiske Bajdena i Meri Gutijeri, potpredsednice kompanije "Metabiota". Iz te komunikacije vidi se da je Bajden pomogao "Metabioti" da, u periodu od februara 2016. do novembra 2016, s Pentagonom potpiše ugovore vredne 18,4 miliona dolara.

Meri Gutijeri je 2016. godine u Kijevu organizovala sastanak ukrajinskih i američkih zvaničnika, koji su pregovarali o "saradnji u oblasti nadzora i prevencije posebno opasnih zaraznih bolesti" u Ukrajini. Kompanija "Black & Veatch" izgradila je u Ukrajini nekoliko laboratorija za proučavanje infektivnih agenasa i toksina koji se prenose vazduhom, a "Metabiota" je angažovana kao podizvođač u tim projektima.

Hanter Bajden je "Metabiotu" povezao s rukovodstvom ukrajinske energentske kompanije "Burisma Holdings". Britanski Dejli mejl objavio je i Bajdenovu prepisku s Vadimom Požarskim, koji je u to vreme, 2014. godine, bio izvršni direktor "Burisme". U jednom od mejlova Požarski je obavestio Bajdena da će "Burisma" učestvovati u projektu "Naučna Ukrajina", koji za cilj ima "kulturnu i ekonomsku nezavisnost od Rusije".

Mlađi Bajden, koji je tada bio član Upravnog odbora "Burisme", preko svog investicionog fonda "Rosemont Seneka" uložio je 500.000 dolara u "Metabiotu". Osim toga, na njegovu inicijativu u finansiranje poslova "Metabiote" s oko šest miliona dolara uključili su se i drugi fondovi, poput "Goldman Saksa".

Sporno poslovanje Hantera Bajdena privuklo je pažnju američke javnosti 2020. godine, tokom kampanje za predsedničke izbore na kojima se kandidovao njegov otac Džozef Bajden. Posle prvih informacija, koje su ukazivale da je Hanter Bajden preko "Burisme", za dve godine zaradio oko 400 miliona dolara, Donald Tramp je javno pozvao Vladimira Putina da objavi sve podatke kojima raspolažu ruske službe o poslovima Hantera Bajdena u Rusiji, Ukrajini i Kini u vreme kad je njegov otac Džo bio potredsednik Sjedinjenih Država.

Američko Ministarstvo pravde, konkretno tužilac iz Delavera, još 2018. godine je pokrenulo istragu finansijskih aktivnosti Hantera Bajdena, uključujući i poslovne veze s "Burismom". Istražitelji su proveravali transfere novca, među kojima i one iz Bajdenovog investicionog fonda prema kompaniji "Metabiota", koja je, osim u Ukrajini, radila i na projektima s kineskim Institutom za virusologiju u Vuhanu, za koji se sumnja da je odgovoran za kreiranje Kovida 19 i pandemiju, koja je 2020. zahvatila ceo svet.

Pod pritiskom istražnih organa i javnosti, Hanter Bajden je tada, u vreme predsedničke izborne kampanje, platio zaostale porske dugove od oko 450.000 dolara, ali to nije rešilo njegove probleme s pravosuđem. Od tada traje istraga porekla novca, kojim je platio porez. Hanter negira svaku krivicu, a njegov otac Džo, upitan kako komenariše optužbe, novinarima je rekao da on nema ništa s tim, neka ne pitaju njega, nego "sina Boa" (koji je umro 2015. godine).

Iako Džo Bajden svakodnevno pruža dokaze da je senilan, pa i dementan, veći deo američke javnosti smatra da ipak treba da preuzme odgovornost za sporne poslove u Ukrajini, u koje je lično uključen. Hanter Bajden nije senilan, ali javnim ispovestima o svojoj borbi s alkoholom i narkoticima pokušava da izazove sažaljenje javnosti, pa i da izgradi alibi koji će mu pomoći pred sudom ako bude podignuta optužnica.

Istraga poslovanja Hantera Bajdena bila je privremeno obustavljena u uslovima pandemije korona virusa i izborne kampanje, no intenzivirana je u poslednjih nekoliko meseci. Istražitelji su se opet koncentrisali na dokaze, koji su otkriveni u laptopu Hantera Bajdena.

U oktobru 2020, dve nedelje pre izbora, Njujork post je objavio tekst u kome je navedeno da redakcija poseduje podatke iz laptopa koji je Hanter Bajden odneo na popravku u jedan servis u Delaveru. U keš memoriji otkriveni su mejlovi koje je mlađi Bajden razmenjivao s predstavnicima brojnih kompanija, među kojima i s ukrajinskim energentskim gigantom "Burismom", u čijem Upravnom odboru se nalazio od 2015. do 2019. godine.

U jednom od procurelih mejlova, iz 2014. godine, Vadim Požarski se zahvalio Hanteru za to što ga je upoznao sa svojim ocem Džozefom Bajdenom. Požarski je u tom pismu pitao Hantera za savet kako bi mogao da iskoristi uticaj Džoa Bajdena, tadašnjeg zamenika Baraka Obame, "za dobrobit naše kompanije". Vadim Požarski i Mikola Zločevski, osnivač kompanije "Burisma" tokom 2015. godine našli su se pod istragom ukrajinskih vlasti zbog sumnje u korupciju. Na osnovu otkrivenih mejlova, Njujork post je pisao da postoje dokazi da je Džo Bajten izvršio pritisak na tadašnjeg predsednika Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka da daju otkaz tužiocu Viktoru Šokinu, koji je vodio istragu o kriminalu koji su izvršili čanovi Upravnog odbora "Burisme", uključujući i Hantera Bajdena. Džo Bajden je zapretio ukrajinskom predsedniku da će blokirati kredit od milijardu dolara, koji je Ukrajina tražila od SAD-a. Istražitelji američkog Ministarstva pravde upravo taj detalj smatraju najvećim problemom, jer bi to značilo da je Džo Bajden, tada na funkciji potpredsednika SAD-a, zloupotrebio položaj i direktno umešao u unutrašnja pitanja Ukrajine.

Kad je Njujork post pokrenuo tu aferu, izborni štab Džoa Bajdena je demantovao sve navode i za "orkestriranje vesti" optužio Rudolfa Đulijanija, advokata Donalda Trampa. Vlasnik servisa iz Delavera je 2019. godine dao kopije keš memorije iz laptopa Hantera Bajdena. Laptop je u decembru te godine oduzeo FBI i utvrdio autentičnost podataka. Ministarstvo pravde je nedavno proširilo istragu protiv Hantera Bajdena, koji je osim utaje poreza osumnjičen i za kršenje FARA zakona, jer nije obavestio američke institucije o lobiranju u interesu stranih klijenata. Istraga zasad nije proširena na Hanterovog oca, aktuelnog predsednka Amerike.

Američko Ministarstvo pravde nije pokrenulo istragu poslovanja investicionog fonda Hantera Bajdena s kompanijama koje su uključene u izgranju i opremanje bio-laboratorija u Ukrajini i Kini. To ne može ni da se očekuje, pošto američki zvaničnici odlučno demantuju informacije o projektima za proizvodnju biološkog oružja.

Siniša Ljepojević, spoljno-politički novinar i analitičar, tvrdi da će rat u Ukrajini, kad bude okončan, prestati da privlači pažnju medija, ali da će ostati prisutna tema laboratorija za proizvodnju i upotrebu biološkog oružja. Ljepojević pretpostavlja mogućnost da Rusija i Kina iniciraju osnivanje međunarodnog suda na kome će se, kao u Nirnbergu, prezentovati dokumenti o projektima u kojima je kreirano biološko oružje. Tada će se utvrditi i odgovornost srpskog državnog vrha, koji je omogućio da se u Srbiji realizuju projekti kao u Ukrajini.

- Kina je nedavno objavila kartu zemalja u kojima postoje laboratorije za proizvodnju biološkog oružja. Na toj mapi se nalazi i Srbija. Srbija je mala država bez ikakvog interesa za takve projekte. Međutim, ovde postoji mreža saradnika zapadnih službi, čiji deo je, nažalost, preuzeo vlast. Pregovore s američkim Ministarstvom odbrane počeli su u vreme vlasti Borisa Tadića, a ugovori o pokretanju određenih projekata potpisali su predstavnici aktuelne vlasti. U Srbiji postoje četiri takve laboratorije. "Torlak" u Beogradu, Veterinarski institu u Kraljevu, kao i laboratorije u Nišu i Novom Sadu. To su crne mrlje Srbije, za koje su vezani članovi Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona virusa. Oni su upleteni u projekte američke vojske. Branislav Tiodorović u Nišu, Milanko Šekler u Kraljevu... Sve, naravno, uz saglasnost države. Ova vlast ne može da reši taj problem. Kako da vatru gasi onaj ko ju je zapalio? - kaže Ljepojević.

Dejan Lučić, pisac i publicista, smatra da bi trebalo da odgovaraju svi predstavnici srpske vlasti i njihovi saradnici, tzv. agenti uticaja, koji su omogućili otvaranje laboratorija za biološko oružje u Srbiji.

- Srpsko Ministarstvo odbrane je, za vreme Aleksandra Vučića, potpisalo ugovore s američkim Ministarstvom odbrane za pravljenje laboratorije, koje su iste kao što su i u Ukrajini i Gruziji, koje su izazvale smrt mnogih građana tih, ali i drugih država - kaže Lučić.

U Beogradu su 2010. i 2017. godine održani simpozijumi o biološkom oružju. Na njima je govorio i dr Goran Belojević, profesor Medicinskog fakulteta, koji tvrdi da u Srbiji ima mnogo mikrobioloških laboratorija, ali sa uzorcima agenasa visokog rizika radi se isključivo u laboratorijama za biološko oružje.

- U Americi postoji agencija koja se bavi sistemima za odvraćanje, pre svih Rusije, od primene oružja za masovno uništenje, između ostalog i biološkog oružja. Zvanično, te laboratorije su namenjene odbrani, međutim naivno je verovati da se u njima ne radi i na projektima namenjenim za agresiju.

Posle donošenja konvencije o zabrani biološkog oružja, Amerika je uništila mnoge od tih laboratorija na svojoj teritoriji, ali počela je da ih osniva u drugim zemljama, najviše u bivšim republikama Sovjetskog Saveza, koje okružuju Rusiju. Rusi su to, naravno, znali i pre ovih otkrića u Ukrajini. U tim laboratorijama se obični uzorci virusa i bakterija pretvaraju u oružje. Razvija se veća zaraznost, menjaju se načini prenošenja i povećava se težina bolesti. Biološko oružje se naziva atomskom bombom malih naroda ili terorista, jer izaziva veću paniku od svih ostalih vrsta oružja, a njegova proizvodnja nije skupa - kaže dr Borojević.

Početkom rata u Ukrajini, rusko Ministarstvo odbrane je upozorilo na opasnost od upotrebe nuklearnog, a potom i biološkog oružja. Objavljeni su podaci o četiri laboratorije u Ukrajini, u kojima su otkriveni kontejneri s agensima kuge, antraksa i bruceloze, koji se smatraju materijama visokog rizika. Tema upotrebe biološkog oružja je stigla do Saveta bezbednosti UN-a, ali zasad nije nađeno rešenje kojim bi se otklonila opasnost.

Američka administracija odbacuje optužbe, koje iznose ruska i kineska strana, o razgranatoj mreži laboratorija za biološko oružje. Da bi zaštitila svoje građane od rizika, Amerika je taj sistem razvila u drugim zemljama, uključujući i Srbiju. Na ukrajinskom primeru se vide rezultati sporne saradnje s Pentagonom i investicionim fondova, poput onog kojim upravlja Hanter Bajden.

Srbija je na najtragičniji način, s više od 30.000 preminulih u vreme pandemije korona virusa, platila cenu pristanka da učestvuje u globalnim projektima te vrste.

Pojedinci iz vlasti, iz političkih struktura i tzv. Kriznog štaba, profitirali su na nesreći, a još niko nije odgovarao. Međutim, internacionalizacija problema upotrebe biološkog oružja stvorila je uslove za utvrđivanje odgovornosti kreatora pandemija, kako u Americi, tako i u Srbiji.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane