Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Rat obelodanio užasnu realnost - postojanje

„Tržišta za prodaju dece“ u Ukrajini

Francuski i nemački mediji o hiljadama ukrajinskih beba “surogat-majki”. Mnogi homoseksualni parovi - ili heteroseksualni, koji ne mogu da imaju decu - kontaktiraju specijalne agencije za oplodnju u Ukrajini.Svake godine više desetina parova dolazi iz Francuske u Ukrajinu kako bi inzajmili surogat majku.Procenjuje se da „surogat majke - nosilje“ svake godine u Ukrajini rode oko dve do četiri hiljade dece. Daju svoju spermu ili ovocite, koja u zamenu za sumu od 40 do 60 hiljada evra firma Biotekskom nalazi surogat - majku i potom preuzimaju medicinsku stranu oplodnje. Roditelji - klijenti “agencija za ljudsku reprodukciju” ne mogu trenutno iz inostranstva zbog ratnih operacija da dođu i preuzmu novorođenčad…U Ukrajini trenutno oko pet stotina trudnica nosi decu koja nisu njihova. Iznajmljena trudnica dobija 13.500 evra po trudnoći kada rodi zdravo dete, a ceo trošak je dvostruko veći

Piše: Nataša Jokić, novinar, Strazbur

Pariski dnevnik Le Mond (Le Monde) izvestio je ovih dana da je jedan bračni par homoseksualaca pod pseudonimom - Jaki i njegov partner) konačno, posle brojnih peripetija i opasnosti, uspeo da se vrati u Francusku iz Harkova sa svojim bebama-blizancima u naručju.

Opasno putovanje u Ukrajinu po decu

“Toliko dugujemo Ukrajincima”, rekao je Jaku novinaru, pričajći kako je sa svojim partnerom putovao 18 sati u prepunom vozu od Harkova (30 kilometara od ruske granice) do Ljvova na zapadu zemlje. Imali su prednost prilikom ulaska u voz, a jedna majka sa ćerkom pomogla im je oko beba. Opisuje dramatičnu atmosferu, plač dece i odraslih, porodice koje su se razdvajale na stanici, jer su očevi i sinovi ostajali u zemlji.

U Francuskoj je dozvoljen homosekusalni brak ali nije dozvoljeno iznajmljivanje surogat-majki, pa mnogi homoseksualni parovi - ili heteroseksualni koji ne mogu da imaju decu - kontaktiraju specijalne agencije za oplodnju u Ukrajini.

Ilustracija iz pariskog Monda o prodaji beba za Bona

Brojni Francuzi obraćaju se agenciji za veštačku oplodnju Biotekskom, dajući svoju spermu ili ovocite, koja u zamenu za sumu od 40 do 60 hiljada evra nalazi surogat - majku i preuzima medicinsku stranu oplodnje.

Postoji čitav niz „dodatnih“ usluga koje se naplaćuju. Među njima je i mogućnost izbora pola deteta. Svake godine više desetina parova dolazi iz Francuske u Ukrajinu kako bi inzajmili surogat majku.

Od 2015. godine iznajmljuju se u Ukrajini surogat-majke

Od kada je iznajmljivanje surogat-majki stranim parovima od 2015. godine postupno počelo da biva zabranjeno u Tajlandu i u Indiji, Ukrajina je ostala skoro jedina zemlja u koju se upućuju parovi iz inostranstva koji iz raznih razloga ne mogu da imaju decu - ili zato što su homoseksulaci ili zato što žena ne može da iznese trudnoću.

Medicinska sestra hrani bebu koju je rodila surogat majka u skloništu u Kijevu Ilustracija

Procenjuje se - pišu francuski mediji - da surogat majke svake godine u Ukrajini rode oko dve do četiri hiljade dece.

Mračna strana iznajmljivanja surogat- majki

Le Mond je već pisao o mukama bračnih parova u vreme blokade granica, zbog pandemije virusa kovid-19, koji su ostali “odsečeni” i u vreme rođenja beba koje su nosile surogat majke - nisu mogli da se nađu u blizini kako bi ih odmah preuzeli.

U julu 2020. godine Le Mond je preneo priču o bračnom paru Kristofu i Sonji koji su platili dve hiljade evra kako bi se ilegalno preko Belorusije prebacili u Ukrajinu i preuzeli svoje blizance.

U tom tekstu, naslovljenom kao “Mračna strana iznajmljivanja surogat majki u Ukrajini”, čitaoci su mogli da saznaju da je vlasnik Biotekskom agencije Albert Točilovski “inženjer koji se iz biznisa sa noćnim klubovima u Moldaviji prebacio na biznis oplodnje”.

Le Mond je tada pisao da je : „…Biotekskom umešan u utaju poreza, u trgovinu ljudskim organima i u razne skandale…“. U istom tekstu pariski dnevnik je preneo da je Ukrajinu tih dana potresala drama italijanskog para čije je dete iz Italije vraćeno na usvajanje u Ukrajinu. „Beba nije imala gene svojih roditelja (koji su iznajmili surogat majku) pa je italijansko pravosuđe, koje uvek traži genetsku analizu, posumnjalo da je reč o trgovini decom“, preneo je Le Monde.

Ovih dana - slična drama snašla je brojne parove iz Francuske - klijente Biotekskom - iste agencije za veštačku oplodnju o kojoj se govorilo u tekstu iz 2020. godine.

Ratne i administrativne prepreke i problemi

Granice se jesu otvorile posle popuštanja epidemije ali je ubrzo izbio rat i roditelji iz inostranstva sada opet ne mogu da dođu u Ukrajinu i preuzmu „poručene“ bebe.

Brojni roditelji - davaoci sperme ili jajne ćelije nisu u moguđnosti da dođu u Ukrajinu u vreme porođaja i odmah po rođenju preuzmu bebu, kako je to predviđeno ugovorom sa Biotekskom.

Problem je i administrativni. Zbog fizičkog odsustva roditelja nemoguće je izdati dokumenta za novorođenčad u kojima bi stranci koji su sklopili ugovor o „iznajmjivanju“ trudnoće bili označeni kao roditelji.

Le Mond donosi i reportažu o Nikoli i Emanuelu - homoseksulanom bračnom paru „čiji je sin rođen 10. marta“ u jednom gradu kod Harkova - 15 dana posle početka ratnih sukoba u Ukrajini.

Rat je poremetio sve planove, Nikola i Emanuel nisu mogli da prisustvuju porođaju iznajmljene majke. Posle porođaja, „surogat - majka“, koja je inače već majka troje dece, ponela je novorođenče sa sobom. To nije bilo predviđeno ugovorom.

Nikola i Emanuel smatraju da hitno treba da pronađu dete i preuzmu ga. “Vreme curi. Što duže naše dete ostane sa surogat - majkom, to su veće šanse da se ono za nju veže“, rekao je Nikola reporteru dnevnika Le Mond.

Stotine zdravih novorođenčadi čeka da ih uzmu njihovi roditelji naručioci

On je veđ poslao dodatne tri dodatne virmanske uplate od više stotina evra na račun agencije za oplodnju. Francuska ambasada ne savetuje svojim državljanima da dolaze u Ukrajinu. Nikola kaže da je spreman, ako treba, da svm ide kako bi ponašao svog sina.

„(Nikola i Emanuel) su preko društvenih mreža stupili u kontakt sa nevladinom organizacijom Grouing Familis (Growing Families). Ona organizuje konvoje za prevoz beba koje su rodile surogat-majke. Negovateljice predlažu kao uslugu da dovedu bebe do granice Ukrajine gde ih čekaju roditelji“, piše Le Mond.

Ovako specijalizovani sajtovi za roditeljstvo preporučuju Ukrajinu kao najpovoljnije mesto za dobijanje surogat dece

List prenosi da mnogi roditelji koji su uspeli da izađu iz Ukrajine sa decom koje su rodile surogat majke, sada u Francuskoj imaju muke da dokažu da su oni roditelji kako bi se i administrativno utvrdilo roditeljstvo i izdali izvodi iz knjige rođenih.

Advokatkinja Karolin Mekari (Caroline Mécary) smatra da treba raditi na tome da se surogat-majke, koje su sada trudne, u što većem broju izvedu iz Ukrajine kako bi se porodile u nekoj od susednih evropskih zemalja.

Surovo tržište beba u zamci rata

Svetska koalicija za ukidanje supstitucije za trudnođu (surogat - majke) tvrdi da je rat zapravo obelodanio užasnu realnost - postojanje „tržišta za prodaju dece“.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove EU Ilva Johanson (Ylva Johansson) u više navrata je upozoravala da je potrebno evakuisati bebe koje su u Ukrajini na svet donele surogat - majke.

Surogat bebe se sada u Ukrajini često čuvaju u podzemnim skloništima

„Kontroverzna industrija“ je sada uhvaćena u zamku rata - zaključuje Le Figaro, takođe pariski dnevnik, čiji se izveštač našao u skloništu u Kijevu zajedno sa bebama surogat - majki i negovateljicama.

Ratna reporterka ovog lista Margo Ben (Margaux Benn) opisuje kako je više desetina novorođenčadi smešteno u skloništu stambene zgrade u prostoriji od oko 20 kvadratnih metara. To su „deca koja nemaju ni roditelje, ni državljanstvo“.

„Većina njih rođena je posle početka rata 24. februara i nikada nisu ugledali danje svetlo“, izveštava Margo Ben.

Negovateljica Ljudmila Jašenko kaže da se sa svojim koleginicama smenjuje - spavaju svaka po dva sata dnevno na madracu u uglu prostorije.

Stranci od ukrajinskih žena naručuju decu o čemu u Ukrajini postoji poseban zakon

Iznajmljivanje trudnoće se obavlja preko 14 firmi

„Ljudmila Jašenko je negovateljica pri centru za ljudsku reporodukciju Biotekskom, glavnoj od ukupno 14 ukrajinskih firmi koje prodaju usluge veštačke oplodne i iznajmljivanja trudnoće“, piše Le Figaro.

Do nedavno je Ljudmilina uloga bila da se brine o novorođenčetu posle njegovog rođenja dok biološki roditelji ne završe administrativnu proceduru, ali sada je ona njihova trajna negovateljica.

„Bebe osećaju napetost i teskobu, plaču i ne spavaju dobro“, kaže Ljudmilina koleginica držeći u naručju najmlađe novorođenče - rođeno 13. marta.

Argentinski par sa bebom koju im je rodila ukrajinska surogat majka, snimljeni u jednom kijevskom hotelu

„Kako tvrde u kompaniji Biotekskom, decu rođenu posle početka rata u podzemna skloništa dovodi lekar kojeg prate ljudi iz bataljona Karpatska Sić. Biotekskom ih predstavlja kao grupu civila - volontera, ali je reč zapravo o nacionalističkoj krajnje desnoj formaciji“, izveštava ratna reporterka dnevnika Le Figaro.

Ljudmila kaže da su njeni sinovi Artur i Bogdan na frontu, njen muž takođe. Ona nije želela da napusti zemlju. „Oni su uzeli oružje, ali i ja imam moju ulogu - čuvam ove bebe“.

Oko pet stotina trudnica nosi decu koja nisu njihova

„Negovateljica Svetlana Stetsiuk kaže da su ove bebe postale kao njihova sopstvena deca…“ Iznad kolevki negovateljice su napisale privremena imena novorođenčadi i prezime iznajmljene majke koja ih je nosila. Najstarija beba ima šest meseci i kose oči.

Blizankinje koje je jednom francuskom paru rodila surogat majka u Ukrajini

„Njegovi roditelji su Kinezi ali nisu mogli da doputuju zbog pandemije, a zatim zbog rata“, objašnjava negovateljica.

Le Figaro prenosi da je u Ukrajini trenutno „oko pet stotina trudnica nosi decu koja nisu njihova“. Reporterka je razgovarala i sa Anom, starom 34 godine koja je po drugi put rodila blizance za isti nemački bračni par. Još se oporavlja od porođaja. Razlog za rađanje je finansijski, kaže ona.

U Ukrajini iznajmljena trudnica dobija 13. 500 evra po trudnoći. Ana je samohrana majka jednog sedmogodišnjeg dečaka. Pored dve trudnoće za Nemce, nosila je i blizance za jedan strani bračni par.

Ana radi kao poštanska službenica na šalteru „kad ima posla“. Kaže da Biotekskom (BioTexCom) po ugovoru isplaćuje trudnice tek kada je dete preuzeo roditelj. Kako izveštava reporterka lista Le Figaro, ona „bez gorčine“ zaključuje da će dobiti novac tek kada se završi rat.

Cene surogat majčinstva u različitim evropskim zemljama

Ukrajina je najbolja opcija za one koji se odluče za surogat majčinstvo

Velika Britanija. Zemlja ima ograničenja prema kojima se usluga ne može primeniti na komercijalnoj osnovi, ali surogat majkama se nadoknađuju troškovi. Troškovi takve nadoknade su 12.000-15.000 funti.

Danska. Usluge surogat majki su skupe. Ako se koriste sopstvene jajne ćelije žene, tada je cena surogat majčinstva od 50.000 dolara, ako je takođe potrebno koristiti jajne ćelije donora, onda od 60.000 dolara. U isto vreme, pravne usluge se plaćaju odvojeno i niko ne garantuje uspeh procedure.

Holandija. Ovde je zabranjena reklama surogat majčinstva, postoji ogroman broj medicinskih ograničenja, a cena se izračunava prema složenim šemama. Obično ova usluga košta od 54.000 američkih dolara, a nema ni garancija. I to uprkos činjenici da se predstavnici najugroženijih grupa stanovništva obično nude kao surogat majke, na primer žene koje su nedavno migrirale u zemlju i nemaju priliku da dobiju normalan posao.

Grčka. U ovoj zemlji surogat majčinstvo je prilično jeftino - od 20.000 dolara, ali procedura reproduktivnih tehnologija nije regulisana zakonom. To ne samo da stvara niz neprijatnosti, već im oduzima i samopouzdanje da roditelji mogu lako da preuzmu svoje dete.

Belgija. Takođe se odnosi na zemlje u kojima ne postoji zakon o surogat majčinstvu i niko vam zakonski ne može garantovati uspeh procedure. Pa ipak, cene ovakve procedure ovde počinju od 54.000 evra.

Rusija. U ovoj zemlji je ova reproduktivna usluga legalna. Da bi surogat majka pristala da nosi vaše dete, morac´ete da potrošite 45.000-60.000 USD.

Gruzija. Još jedna evropska zemlja u kojoj je surogat majčinstvo zvanično dozvoljeno. Cena ove usluge ovde krec´e se od 35.000 evra, ali njen kvalitet često nije toliko sjajan. Pored toga, potrebno je uzeti u obzir posebnost ovog planinskog regiona - mentalitet stanovnika, što čini odnos prema ovoj vrsti reproduktivnih usluga vrlo dvosmislenim.

Ukrajina. Surogat majčinstvo je u Ukrajini dozvoljeno zakonom i jasno regulisano. Troškovi korišćenja ove reproduktivne metode su oko 28.500 evra.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane