Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Drugi pišu

RAT BEZ MIRA: Nove vojne vježbe - novi sigurnosni izazovi

Oružje govori više od tisuću slika

Niz vojnih vježbi iz serijala "Istok", "Zapad", "Centar" i "Kavkaz" transformirao je Oružane snage Rusije iz obrambenih u ograničeno napadačke. To je Rusiji dalo dovoljno samopouzdanja da, zbog sigurnosne dvojbe u kojoj se zatekla zbog širenja NATO-a i gomilanja talasokratskih snaga u Istočnoj Europi, napadne Ukrajinu.

Piše: Dario Majetić, Glas Slavonije

Usporedno s Rusima i Zapadni se savez dobro pripremio za trenutačni sukob i mogući opći rat kroz niz vojnih vježbi od kojih su najmoćnije i najmasovnije bile one objedinjene u Defender Europe-20. Vježbom je, nešto prije eskalacije sukoba u Ukrajini, dodatno utvrđena NATO misija "Ojačana prednja prisutnost" (Enhanced Forward Presence - eFP). Sastoji se od ukupno četiri borbene grupe multinacionalnih savezničkih snaga kojima zapovijedaju Kanada u Latviji, Savezna Republika Njemačka u Litvi, Ujedinjena Kraljevina Velika Britanija i Sjeverna Irska u Estoniji te Sjedinjene Američke Države u Poljskoj. U Rumunjskoj u Deveselu i u Poljskoj u Radžikovu instalirani su potentni američki proturaketni sustavi, a nije zanemariva ni uloga ostalih članica NATO saveza poput recimo Turske, koja se samostalno sukobljava s Rusima u Siriji ili ih uz pomoć Azera potiskuje preko Kavkaza i iz važnih dijelova središnje Azije.

Ukratko, preko istočnog krila NATO-a Britanci i Amerikanci približili su se ruskom zapadu ugrozivši im najvitalniji dio države, tzv. ruski kor, područje koje čini linija Petrograd, Kazan, Volgograd, u kojemu živi 80 posto stanovništva.

I na sjevernom su luku, od Belgije preko Islanda do Estonije, vojske Zapada vrlo aktivne, a u središtu svega je Kraljevina Norveška gdje se upravo privodi kraju zanimljiva vježba Cold Response 2022.

Na webu NATO-a piše da je od prije planirana i nije povezana s ruskim napadom na Ukrajinu. Na vježbi je sudjelovalo 30 tisuća vojnika iz 27 zemalja Europe i Sjeverne Amerike koji su isprobavali i usavršavali operativne postupke, tehniku i tehnike zajedničkog borbenog djelovanja na kopnu, u zraku i na moru u hladnim vremenskim uvjetima diljem Norveške. "Redovne vježbe poput ove omogućuju NATO-u i partnerima zajedničko uvježbavanje, identificiraju i rješavanje terenskih problema u subpolarnim uvjetima. NATO i saveznici poštuju sve obveze transparentnosti prema OESS-ovu Bečkom dokumentu, kojim se reguliraju pravila vojnih vježbi u euroatlantskom području", moglo se čuti iz Saveza.

Podsjećamo kako je Norveška još od ranih 50-tih tradicionalno domaćin NATO-u i partnerima kroz vježbe Anchor Express, Northern Express, Atlas Express, Winter Express, a prvi Cold Response održan je davne 2006. Rusija je na Cold Response 9. travnja odgovorila vojnom vježbom u Kalinjingradu, eksklavi na Baltičkom moru. "U vježbi je sudjelovalo tisuću vojnika i više od 60 komada vojne opreme", objavilo je zapovjedništvo Baltičke flote Ruske ratne mornarice.

Prema neovisnoj ruskoj novinskoj agenciji Interfax, 20 bombardera Su-27 i Su-24 provelo je noćnu borbenu obuku, simulirajući napade na zračne i kopnene mete, zapovjedne položaje i vojnu opremu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško upozorio je europske zemlje da ništa ne poduzimaju protiv Kalinjingrada, kazavši da bi to bilo "igranje vatrom". Iako smo o eksklavi Kalinjingrad pisali nekoliko puta, ponavljamo da se s tog ruskog teritorija usađenog između Litve, Poljske i Bjelorusije kontrolira iznimno strateški važan koridor Suwalki te sekundarno baltički akvatorij.

Stoga Rusi tamo imaju postavljen obrambeni štit A2/AD (eng. anti-access/area denial), kojega između ostaloga podupire operativno-taktički kompleks Iskander-M. Standardni borbeni komplet Iskandera sastoji se od dvije rakete koje mogu biti opremljene različitim tipovima konvencionalnih bojnih glava, ali i specijalnim tipom nuklearne bojeve glave.

Uvježbavanje za rat

Što se ostalih vojnih priprema tiče, svi u Istočnoj Europi slušaju Amerikance kojima je prema strategiji iz 2018. imperativ što prije uništiti kalinjingradski, krimski, arktički i ostale ruske A2/AD-ove. Za sada to odrađuju preko leđa Ukrajinaca i drugih istočnih Europljana, pa im ostaje vremena da polako i u miru na domaćem terenu organiziraju mega vojnu vježbu Global Defender 22 (GD 22). Prema javno dostupnim izvorima, radi se o premijernoj seriji modernizacijskih vježbi i eksperimenata u kontinentalnom dijelu SAD-a kojima se usavršavaju sposobnosti vojske u smislu upotrebe novih tehnologija, koncepcija i formacija određenih prema AimPointu 2035.

Za one koji ne znaju, radi se o inicijativi proistekloj iz Nacionalne vojne strategije prihvaćene 2018., prema kojoj će vojska SAD obranom zadržati konkurentsku prednost pred velikim silama Kinom i Rusijom i njihovim simpatizerima. Jednostavno rečeno, Nacionalna vojna strategija iz 2018. preusmjerava težište borbenih djelovanja s ekstremističkih organizacija i saveza poput famozne Al-Qaede, na nadolazeći sraz s ruskim i kineskim vojnim snagama.

U skladu s tim, AimPoint incijativa odbacuje doktrinu konvencionalnog ratovanja baziranog na zračno-kopnenoj bitci, konceptu razvijenom 1981., za borbu protiv Varšavskog pakta, i uvodi MDO koncept (eng. Multi Domain Operations). MDO će prema vojnom tumačenju stvoriti preduvjete za super učinkovito i slojevito ratovanje u svim granama i rodovima vojske, od svemira, cyber prostora, zraka, do mora i kopna. Oružane snage SAD-a imaju cilj postići punu sposobnost MDO-a do 2035. godine.

Koncept se oslanja na fleksibilnu vojnu strukturu koja će biti nešto veća od one usavršene u Afganistanu i Iraku pa se velike promjene očekuju u višim ešalonima vojske poput korpusa i divizije dok kozmetičke promjene idu na razini brigada i niže. Znači, glavna okosnica MDO koncepta bit će terenski stožeri koji bi u budućnosti trebali voditi vojne operacije i kampanje protiv nedemokratskih i autokratskih država nalik na Rusiju i Kinu. Trenutačno se razvijaju tri multidomenske radne skupine (MDTF) koje su usredotočene na prodor u neprijateljsko okruženje i korištenje sredstava za razbijanje obrambenih štitova A2/AD.

Zanimljivo da su u osvit rata u Ukrajini Amerikanci instalirali samostalni MDTF u Europi koji se spojio s 41. FA brigadom. Važno je također naglasiti da se kroz AimPoint inicijativu posebno unaprjeđuju operativni postupci za koordiniranje i aktiviranje dalekometnih raketa i topničkih sustava. Sustavi u razvoju uključuju novu Precision Strike raketu (PrSM) koja će koristiti postojeće lansere uz domete 499+ kilometara. Za moguću borbu protiv Rusa i/ili Kineza američka vojska usavršava topnički sustav (ERCA) koji će u službu ući sljedeće godine. ERCA je poboljšana M109A7 Paladin samohodna haubica, koju vojnici od milja nazivaju paladinka.

Dvije faze za jedan rat

Usporedno s terenskom implementacijom novih ratnih koncepcija u Ukrajini, na službenoj stranici vojne vježbe GLOBAL DEFENCE 2022 može se pročitati kako će imati dvije faze u trajanju od travnja do rujna 2022. Prvu fazu, od travnja do svibnja predvodi Zapovjedništvo oružanih snaga SAD-a (FORSCOM). Bit će četiri vježbe: Rotacija borbenih timova brigade u Nacionalnom centru za obuku (NTC), Rotacija borbenih timova brigade u Zajedničkom centru za obuku pripravnosti (JRTC), Vježba Warfighter na razini korpusa i Vježba topničke brigade protuzračne obrane poznata kao Roving Sands. Od kolovoza do rujna slijedi Faza II. gdje će doći do "Konvergencije projekta", koju vodi Zapovjedništvo za budućnost američke vojske (AFC), a sastoji se od tri eksperimenta: Multi-Domain Operations Live 22 (MDO Live 22) gdje će se eksperimentirati slojevito s umjetnom inteligencijom, informacijama, cyber, elektroničkim i ratovanjem u svemiru.

Zatim ide vježba formacije Stryker koja će izvršavati procjenu taktičkih sustava integriranih u borbena vozila, što uključuje i sustave inovativnog elektromagnetskog oružja. U projekt Convergence 22 Capstone bit će uključeni partneri Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija. Prema trenutačnom planu vojska SAD-a će vježbe iz serijala Defender započete 2020. nastaviti i u 2023. Vezano uz to planiraju dvije vježbe, jednu veliku i jednu manju kojima će se dodatno rasporediti snage u Europi i uzduž Pacifika.

Da zaključimo, vojnom vježbom GLOBAL DEFENCE 22 nastavlja se priča o modernizaciji američke vojske prema novoj strategiji odnosno inicijativi AimPoint 2035. Navedene vježbe i eksperimenti prikazuju i uvježbavaju koncepte suvremenog višedomenskog ratovanja i naprednih sposobnosti. Naučene lekcije bit će vodilja Amerikancima i ostalim talasokratima za potpunu i učinkovitu implementaciju novih tehnika i tehnologija ratovanja do 2035. Oko svega iz američkih oružanih snaga ponosno naglašavaju: "Vojnici i jedinice s pravim oružjem, sustavima zapovijedanja i upravljanja te uređajima za prijenos podataka, koji su ispravno pozicionirani, otvaraju neslućene mogućnosti i osiguravaju pristupe kako bi se združene snage mogle još učinkovitije i snažnije boriti i u boju pobjeđivati." Nije izvjesno da će Rusija moći odgovoriti na ovakve pritiske i prilagoditi vojsku višemodularnom načinu ratovanja.

Vojnom vježbom GLOBAL DEFENCE 22 nastavlja se priča o modernizaciji američke vojske prema novoj strategiji odnosno inicijativi AimPoint 2035...

Za moguću borbu protiv Rusa i/ili Kineza američka vojska usavršava topnički sustav (ERCA) koji će u službu ući sljedeće godine...

I na sjevernom su luku, od Belgije preko Islanda do Estonije, vojske Zapada vrlo aktivne, a u središtu svega je Norveška gdje se upravo privodi kraju vježba Cold Response 2022...

Zapovjedništvo budućnosti

Zapovjedništvo vojske Sjedinjenih Država (AFC) se prema strategiji iz 2018. usredotočilo na šest prioriteta: dalekometnu preciznu vatru, borbena vozila nove generacije, lansere, mobilnu i ekspedicijsku vojnu mrežu, jačanje sposobnosti zračne i raketne obrane i na smanjenje ljudskih gubitaka. Implementacija prioriteta je zadatak Zapovjedništva budućnosti američke vojske (AFC), koje je osnovano 2018.

Za razliku od ostalih zapovjedništava koja moraju biti trenutačno spremna, AFC je usredotočen na buduću spremnost i podržan je od Zapovjedništva za inovacije Vojske Sjedinjenih Država (tzv. 75. zapovjedništvo za inovacije). Nakon perioda uhodavanja, AFC je u punoj operativnoj sposobnosti od srpnja 2019. Proračun im iznosi 30 milijardi dolara. Kroz predviđenih 30 projekata trebali bi pomesti sve konkurente u svim vidovima ratovanja u sljedećih deset godina. (D.Ma.)

Više opreme, oružja i kapaciteta

Težište rata prebacuje se na jugoistok Ukrajine, gdje se nalaze ukrajinski sustavi rovova i utvrda. Amerikanci preko luke Riga Ukrajincima šalju 155-milimetarske topove Howitzer i dronove Switch Blade te radarske sustave sposobne pratiti i locirati dolazeću vatru za učinkovit uzvrat. To je novi iskorak u naoružavanju Vojske Ukrajine, koja za sada nije sposobna u punom obujmu koristiti ovako naprednu tehniku.

Prema svemu sudeći, u idućim godinama borbena djelovanja vodit će se u Dombasu i oko tampon-zona uz zapadne ruske granice, pa je Amerikancima i Englezima jako važno što prije naučiti ukrajinske topnike, koji sada previše troše, kako ispravno upravljati opremom. Usporedno s "izgradnjom" ukrajinske nacije, SAD-u se otvorila prilika za uvježbavanje ljudi, opreme, tehnike bojevim streljivom prema AimPoint inicijativi te sukladno "bušenje" ruskih obrambenih štitova A2/AD. Pogotovo se to odnosi na ERCA samohodne haubice dometa 100 kilometra i druge dalekometne topove koji su u završnoj fazi razvoja, kao i lansirnih sustava i raketa za gađanje ruskih ciljeva na moru, tlu i u zraku poput hipersonika Dark Eagle. Što se tiče ruske vojske, ona trenutačno na liniju doprema samohodne haubice 2S3, višecijevne lansere BM21, tenkove i drugu tešku opremu.

Veliki kalibri za potpuno uništenje

Na fejs profilu Defensionem stoji da su Rusi u Ukrajini uništili većinu tvornica za proizvodnju oružja, poglavito one oklopnih vozila u Harkivu, interkontinentalnih raketa u Dnjepropetrovsku, motora u Zaporožju i pomorske opreme u Mariupolju. Lomeći otpor ukrajinske vojske u krugu željezare Azovstall u Mariupolju, Rusi su od početka rata prvi put upotrijebili strateški bombarder Tu-22. Rusko ratno zrakoplovstvo (VKS) do sada ispunjava većinu zadatka i vjerojatno je dio ruskih oružanih snaga koji daje najbolje rezultate. VKS izvodi zračne napade nad crtom bojišnice, snažno podupire ruske kopnene snage te pogađa udaljene ukrajinske ciljeve taktičkim raketama različitih dometa iz ruskog zračnog prostora.

S druge strane, ukrajinske obrambene snage troše nenormalne količine protutenkovskog i 152 mm streljiva. Oružane snage SAD-a su do sada dale trećinu svojih cjelokupnih zaliha takvog oružja Ukrajini. Navodno da američka obrambena industrija nema slobodnih kapaciteta za dopunu zaliha. Vojne pošiljke Tajvanu (iz ugovora od 2017.) odgođene su zbog aktivne američke potpore Ukrajini.

Česi uskaču koliko mogu, dok trenutno samo Rusija i Srbija još proizvode projektile kalibra 152 mm. (Defensionem/D.Ma.)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane