Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

RECESIJA

Branko Dragaš

Najbolju analizu Amerike dao je Martin Luter King: „ Naša arogancija može nas dovesti do sopstvene propasti".

Ubijen je 4.aprila 1968. godine u Memfisu.Svi koji su bili protiv te arogancije političke oligarhije i FED-a, ubijenu su na isti način. Propast je danas, ipak, stigla.Sada se to mnogo jasnije vidi, nego pre tri decenije, kada sam pisao i govorio da propast Imperije u rastrojstvu sigurno stiže.Naravno, saznanja iz istorije nam pokazuju da imperije ne propadaju u jednoj godini ili deceniji, nego da to traje nekoliko vekova. Ali, danas se sve ubrzava i smanjuje se vreme njihove propasti na svega nekoliko decenija. Pogledajte šta se sve dogodilo u poslednje tri godine. Naročito, šta se sve događa od 24.februara 2022.godine.

Više ne živimo u istom svetu. Nastaje potpuno drugačiji svet.Doživeli smo početak potpune propasti Zapada, mada je o tome Oskar Špengler pisao daleke 1918. godine. Otuda, evo jednog saveta za sve vas koji ste uplašeni, razočarani i apatični. Zar nije bolje da se srušio jedan pokvareni, lažljivi i nasilni svet, koji je uspeo čitavu planetu da zatvori u digitalni koncentracioni logor?

Nismo mogli više da slušamo to samohvalisanje o kraju istorije, demokratiji, slobodnom tržištu i zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Doživeli smo, napokon, da sve maske neoliberalne ideologije padnu. Zar ne treba tome da se radujemo?

Mi, Srbi, smo prvi ponovo stradali od tog fašističkog Novog svetskog poretka. Mi smo pokazali Rusiji, Kini, Indiji i zemljama koje se danas ujedinjuju oko njih, šta ih čeka u divljem, pomahnitalom i špekulantskom korporativnom fašizmu neoliberala.

Čitav vek je prošao, dva velika svetska klanja, bezbroj lokalnih ratova, desetine miliona ubijenih ljudi, svake decenije po jedna strukturna ekonomska kriza, pandemija i danas programiran sukob sa Rusijom u Ukrajini, sve je to uticalo da se održi američka politika krvi, razaranja, genocida, pljačkanja i otimanje po čitavom svetu.U čitavoj američkoj istoriji od 246.godina, nije se ratovalo samo 22 godine, da bi američki vojni budžet ove godine dostigao najveću cifru od 780 milijardi dolara.

Uzgred, kada već govorimo o američkoj istoriji, poražavajući podatak je da dvoje od tri mlade osobe generacije Z, nije rusko Z, rođene između 1990 -2010.godine, ne zna šta se slavi 4 jula i od koga se Amerika izborila za nezavisnost. Čak trećina te generacije je rekla da se slavi dobijanje nezavisnosti od - Indijanaca.

Obrazovni sistem stvara zombiranu i glupu mladu generaciju tik-tok idiota.Izglasana pomoć od 40 milijardi dolara za naoružavanje Ukrajine, neće biti besplatna, jer Amerikanci nikome ništa ne poklanjaju, već je to kredit, koji će morati da se vrati, tako su Sovjeti pomoć, dobijenu nakon Staljingradske bitke, namerno su čekali da vide da li će nacisti da savladaju komuniste, vraćali sve do kraja XX veka.

Kredit Ukrajini, blizu 95% tog odobrenog kredita, završiće u američkim firmama za naoružavanje i provizijama korumpiranih kongresmena. Manji deo uzima narkoman Zelenski i njegova mafija.

Videli smo pre neki dan da su Ukrajinci dobijene engleske haubice prodavali Rusima kao staro gvožđe, samo da bi se nekako dokopali para, jer su krađe sastavni deo svakog prljavog rata. Nakon nedelju dana od odobrenog tako velikog iznosa, Kongres je odobrio po hitnom postupku novu milijardu, koja će da ode za nepoznate namene.

Prošle nedelje je odobreno novih 400 miliona dolara.Ukrajina je odlično pokriće za pljačku Bajdenove administracije. Podsećam da je pre dve decenije ministar odbrane Amerike Donald Ramsfeld otvoreno govorio da se milijarde kradu iz vojnog budžeta, ali ni to njegovo iskreno zapomaganje nije pomoglo da se zaustave krađe.

Čelična veza političke, finansijske i vojne oligarhije je nastavila da uništava Ameriku. Nagoveštavao sam da je najveći problem Amerike smešten u mafijačkom trouglu Vol Strit, Bela Kuća i Pentagon. Oni su danas porobili, na naredbu Familije, američki narod, koji je zreo za jednu istinsku i slobodarsku američku revoluciju. Oni drže sklerotičnog i izlapelog Bajdena na vlasti i namerno ponižavaju čitavu Ameriku, samo da bi dokazali koliko su moćni i koliko im niko ništa ne može.

Svaki normalan Amerikanac se danas stidi za ponašanje obolelog Bajdena. Svaki normalan Amerikanac postavlja pitanje zašto se daje toliki novac Ukrajini, kada nema hrane za bebe i kada 67% američkih porodica sastavlja jedva do plate da bi preživeli.Ta bahatost i arogancija oligarhije će im da dođe glave.Podaci sve više govore da se američka javnost budi iz omame o divnom američkom snu i životu na štampanim, lažnim dolarima.

Prema junskoj Galupovoj anketi, manje od 23% građana ima poverenje u Bajdena, što je istorijski minimum. Julska anketa pokazuje da 88% Amerikanaca misli da zemlja ide u pogrešnom pravcu, dok je 54% reklo da srednja klasa nije imala nikakve koristi od Bajdenove politike.Polovina anketiranih je navela da je inflacija i gas njihov najveći trenutno problem. Ukrajinu niko ne pominje. Običnog Amerikanca, koji živi od sve manje plate, Ukrajina uopšte ne zanima.Nikada američki narod nije bio pesimističniji.Pošto Familija mrzi američki narod, onda su naredili blentavom Bajdenu da prodaje Strateške rezerve nafte, koja je vlasništvo američke vlade i koja se čuva, preko 700 miliona barela, za vanredne situacije.Američka javnost o tome nema pojma.

Slična je situacija kao sa robnim rezervama Srbije, koje se koriste za lično bogaćenje predsednika i njegove familije. Neoliberalni kapitalizam ima isti način pljačkanja države. Bahatost im više ne dozvoljava da budu inventivni. Ekonomski pokazatelji su sve gori.Na platformi za zapošljavanje u junu mesecu je došlo do pada zapošljavanja za -11,9%.

Junska prodaja novih automobila je pala za -13,5% u odnosu na prošlu godini, dok je pad u odnosu na 2020 - 25%. U prvom kvartalu je pad BDP bio -1,4%, ali su procene da će drugi kvartal da bude još gori - 2,1%. Čeka se 28.juli, kada se iznose zvanični podaci, ali GDPNov Atlanta FED-a, koji daje dobre prognoze, već je izašao sa procenom da će minus biti-2,1%.

Dva uzastopna minusa u padu BDP-a nam jasno govore da je ekonomija SAD ušla u recesiju i da se nove poteškoće očekuju do kraja godine. Otuda objašnjenje za 88% građana koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom pravcu i primorani su drastično da smanjuju svoju ličnu potrošnju.

Providet banka iz Nju Džersija je napravila anketu i utvrdila da 83% ispitanika smanjilo svoju potrošnju zbog rasta cena hrane i benzina. Indeksi akcija su u prvoj polovini 2022. godine doživeli veliki pad, pa je tako S&P 500 objavio pad za -20,6%, što je najveći pad posle prve polovine 1970.godine.

Moja procena je da su to počeci velikog pada akcija, jer je balon preduvan na Vol Stritu i mora da se izduva čak do 90%, jer je ubačeno na berze za tri decenije preko 32.000 milijardi dolara.

Podsećam da je Velike depresija izbila 1929.godine i da se iz nje izašlo, uprkos velikom ratu, tek 1956.godine, što jasno govori kako će se Amerika teško oporavljati, jer više neće biti dominantna imperija, koja nameće svoje interse drugim državama, nego se mora da pomiri sa činjenicom da je svet postao multipolaran i da falsifikovani dolar više nije svetska rezervna valuta.

Bajdenova administracija pokušava uporno da ubedi, preko strogo kontrolisanjih korporativnih medija, da su Amerikanci spremni da se žrtvuju za odbranu svetskog liberalnog poretka, ali na pitanje da li prihvataju da dugoročno plaćaju cenu benzina -4,85 dolara po galonu, preko 90% anketiranih je negativno odgovorilo.Ali, to je bila prosečna cena galona za Ameriku na početku juna, dok je sada porasla i prešla 5,27 dolara, da bi u Kaliforniji odavno prešla 6 dolara.Propaganda o liberalnom svetskom poretku je propala , jer Amerikance muče njihove narasle egzistencijalne brige.

Oni ne vide izlaz iz sadašnje ekonomske krize i ne veruju senilnom predsedniku, kojih ih bruka gde god da se pojavi. Prema mojim procenama dolar je pao na ispod 45% međunarodne svetske valute, inflacija je prešla 25%, ali dolar nenormalno jača i ubija izvoznu američku privredu, praveći rekordne spoljno-trgovinske deficite.Potrošnja stanovništva, nakon dva kvartala minusa BDP-a, krenula je u maju u rikverc i nastaviće dalje da pada, što će da dovede do naglog pada tražnje.Povećanje plata na godišnjem nivou od 6%, ne može da sustigne zvaničnu inflaciju od 8,5% i realnu inflaciju od 25%.

Goldman Saks je radio 77 recesija u svetu od 1960.godine i zaključio da SAD sigurno ulazi u recesiju, koja će se nastaviti u sledećoj godini. Preko 22 miliona bumera, kako se naziva posleratna generacija, odlazi u penziju i to će biti veliki udar na tržište rada. O monetranoj politici FED-a sam već dosta toga pisao, ali izdvajam glupavu izjavu guvernera Pauela koji je izjavio, ugledajući se na tupavu premijerku Srbije, sledeće: „ Bolje razumemo koliko malo razumemo inflaciju."

Rast dolara je najbolje objasnio jedan običan Amerikanac -„ Najlepša devojka u javnoj kući."Rast dolara je monetrana špekulacija FED-a i to skupo plaća američka privreda, jer rast kamatnih stopa, da bi se suzbila inflacija, ne može da nadoknadi gubitak likvidnost, sve veće troškove poslovanja i kamatna opterećenja, koju kompanije i prezaduženi građani ne mogu da izdrže. Jednostavno i logično pitanje ostaje bez odgovora, ako američke kompanije nisu mogle da pokrenu privredni razvoj sa nultim kamatnim stopama, koje su trajale skoro čitavu deceniju, kako će da pokrenu sa rastućim kamatama? FED na to pitanje nema nikakav odgovor.

Trenutno povlačenje novca iz opticaja, koje jača dolar, dovešće do takve nelikvidnosti kompanija u recesiji, da će opšta nelikvidnost da dovede do još veće recesije, nezapolsenosti, rasta inflacije i drastičnog pada standarda, pa će FED biti primoran, jer nema drugog izbora u pogrešnom neoliberalnom sistemu, da nastavi da štampa dolar bez pokrića i da ga ponovo ubacuje u monetarni požar, koji će uveliko da zahvati bankrotiranu državu.

Očekujem pred kraj godine da će FED krenuti da gasi upaljene požare benzinom iz creva zakačenog za sladišta u rafineriji nafte. To će da dovede do potpunog sloma životnog standarda Amerikanaca, koji će morati, poput farmera u Holandiji da potraže slobodu i pravdu na ulicama. Sve ide u tome pravcu.

Kada sam 2011. godine u čuvenoj emisiji „ Čas ekonomije", sve to objasnio i pokazao kuda srlja neoliberalni kapitalizam na izdisaju, mnogi su se čudili i nisu mi verovali.Drugi deo emisije je zabranjen, jer srpskim tajkunima nije odgovaralo da se sazna istina o banditskoj privatizaciji u Srbiji. Danas je mnogo lakše da pišem o krahu tog razbojničkog sistema, jer svakoga dana dobijamo potvrde da se taj sistem jedino može da održi permanentnim nasiljem. Ali, nasilje rađa novo nasilje u društvu.

Nasilni zločini su u dramatičnom porastu iz godine u godinu u Americi. U Njujorku je za godinu dana stopa ubistva porasla 28,5%, Čikagu 39,4% , dok je rekorder Nju Orleans sa 44%. Amerikanci su u sve većem strahu i sve više se naoružavaju. Podaci iz Policijske uprave Čikaga pokazuju da 2021.godine od 788.000 poziva policiji na pomoć, policija nije reagovala u 406.829 poziva ili 58% neodazivanja. Kada znamo da se u poslednjih dve godine smanjuju plate policajcima i da mnogi napuštaju službu, onda je to zabrinjavajuće za bezbednost građana.

FBI je izašao sa podacima da je u junu prodato rekordno oružja građanima - 1.382.000 komada, te da su najveći kupci žene i crnci, što govori koje su grupacije najugroženije. Za praznični vikend 4.jula ubijeno je 220 ljudi, dok je 570 ranjeno. Profesorka sa Jejla. Ejmi Čua, izjavila je, nakon njenog istraživanja, da unutrašnje podele u SAD jačaju, etničke i rasne,te da će belci usko izgubiti status većine i da se belci osećaju sve ugroženije u društvu.

Sve ovo što sam ovde napisao nije urađeno da bi se pravili pametni i naslađivali američkom tragedijom, drevni srbski narod ima poslovicu koja kaže: „ ko drugome jamu kopa, sam u nju pada", neko istorijsko poravnanje, ipak, mora da nastane; nego sam ovo napisao da Srbi i građani Srbije koji vole Srbiju shvate da moramo da se okrenemo sebi, svojim državnim i nacionalnim interesima, da moramo da smenimo veleizdajnički namesnički režim, da moramo da se opredlimo na Istok, jer Zapad mora da plati cenu svoje razbojničke istorije.

Zapad više ne može ni sam sebi da pomogne, te da svi naši sunarodnici, koji žive na Zapadu, požure u Srbiju, da zajednički branimo ono što su nam naši hrabri preci ostavili u amanet. Rušenje totalitarnog režima šizofrenog Veleizdajnika i osvajanje slobode za spas države i naroda je prvi zadatak naše generacije.

Pobuna opljačkanog naroda u Šri Lanci najbolji je putokaz kako se efikasno ruši uzurpatorski i kriminalni režim dva brata . Dogorelo nam je do nokata, Srbija se umiriti ne može.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane