Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

VELIKA PLANA: Lokalni moćnici ugrožavaju ustavnost i zakonitost države Srbije

Revizora niko ne poštuje

Godine 1844. godine u Kneževini Srbiji, u vreme vladavine dinastije Obrenović, osnovana je Državna revizorska institucija sa zadatkom da sa neograničenim ovlašćenjima kontroliše pravilnost i zakonitost trošenja državnih (narodnih) para iz budžeta države.

Piše: dr Perica Ranković

A 1878.godine na Berlinskom kongresu međunarodno je priznata Srbija, kao samostalna država jer je nakon pet-vekovne Turske vladavine dokazala svoju državnost između ostalog i sa razloga što je u svom organizacionom mehanizmu imala i pomenutu revizorsku instituciju koja joj je davala svojstvo pravne države.

Imajući u vidu navedeni značaj država i društvo su se ozbiljno i sa uvažavanjem odnosili prema istoj instituciji i kasnije u vrme Kraljevine Srbije, kao i u vreme kraljevine Jugoslavije, a može se reći i u postrevolucionarnom periodu.

Dokle se danas došlo?

Državna revizorska institucija krajem prošle godine objavila je izveštaje o potrošenom novcu iz budžeta Republike i budžeta opština za 2019 i 20 20 godinu pa je utvrdila na primeru pet opština: Smederevo, Požarevac, Svilajnac, Rača i Velika Plana, da je 1,5 milijarde dinara utrošeno van zakonskih procedura, što je Institucija i objavila u svojim izveštajima. Samo u Opštini Velika Plana utrošeno je na navedeni način 205 miliona dinara a od toga 190 miliona dinara na javne nabavke i 15 miliona dinara na nezakonite isplate zarada zapošljenih.

Po nalogu revizorske institucije Opština Velika Plana, uprkos zakonskoj obavezi, nije u ostavljenom roku dostavila neophodnu dokumentaciju iz koje bi se mogla utvrditi namena pomenutih utrošenih srdstava.

Revizorska institucija je, shodno zakonskoj obavezi, podnela prekršajne i krivične prijave protiv odgovornih lica Opštinske uprave Velika Plana a u vezi sa istim prijavama nadležni organi gonjenja nisu dali bilo kakvo javno obaveštenje zanemarujući svoje zakonske obaveze koje se tiču transparentnosti u radu.

Znači li to da se Opštinska uprava Velike Plane odriče revizorske institucije nakon skoro dva veka njenog uspešnog, zakonitog i efikasnog delovanja?

Interesantno je, ali i simptomatično, da se javni mediji ne oglašavaju po ovom problemu!

Ako se pođe od navedenog nesumnjivog značaja uloge i rada Revizorske institucije, onda se navedeno ponašanje Opštinske uprave Vel.Plana nužno pokazuje kao štetno, ne samo po iterese grđana već i po interese čitavog društva, otvara pitanje različitih osnovanih sumnji u sudbinu potrošenog novca, stvara opštu pravnu nesigurnost i ruši temelje pravne države, njene ustavnosti i zakonitosti.

Saniranje ovog problema zakonski je u nadležnosti državnih institucija a potpuno rešenje ovog društvenog problema politički je, u krajnjoj liniji, u nadležnosti svih društvenih struktura i građana-da se energično suprotstave ovoj štetnoj pojavi i odbrane vekovnu tradiciju i svoje jedino sredstvo kontrole i zaštite zakonitog trošenja narodnih para.

Veliki je značaj je navedenog nezakonito potrošenog novca ako se uzmu u obzir društveneo korisne razne namene.

Pola od tog novca bilo bi dovoljno za renoviranje Doma Zdravlja u tehnološkom i edukativnom osavremenavljanju u zdravsvenom zbrinjavanju građana, što je jedna od najvažnijih Ustavnih garancija, jer je sadašnje stanje katastrofalno kako po pitanju stručnog osoblja, tako i po pitanju tehnološke opremljenosti i načina rada, što ne pruža ni minimalnu zakonsku garanciju za pravilno i kvalitetno pružanje zdravstvenih usluga građanima.

U nacionalnom i opštem društvenom interesu, uvažavajući sve probleme izazvane unutrašnjom i spoljnom političkom situacijom, nameće se hitnost u rešavanju ovog problema.

drugi tekst

Vučićev privatni v.d. direktor ''Puteva Srbije''

Pare idu uvek njihovim ljudima

U kući obešenog se ne govori o konopcu, kažu. U Javnom preduzeću „Putevi Srbije” niko ne pominje ime direktora Drobnjaka, uzalud.

Zoran Drobnjak, dipl. građ. inženjer, rođen je 1956. godine u Čačku. Osnovnu i srednju školu završio u Čačku. Diplomirao na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Odseku za puteve i železnice. Imenovan je na funkciju generalnog direktora JP „Putevi Srbije” daleke 2008. godine.

Radio u Preduzeću za puteve „Beograd” u periodu od 1994-2005. godine kao tehnički direktor i od 2005-2008. godine kao pomoćnik generalnog direktora.

U periodu od 2000-2001. godine obavljao funkciju koministra u prelaznoj Vladi pri Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija.

Iskustvo u oblasti građevinske infrastrukture, građenju, projektovanju, rehabilitciji i održavanju kolovoznih konstrukcija, sticao je godinama.

Sa saradnicima je uspešno realizovao brojne projekte u Republici Srbiji. Otac dvoje dece.

Ne, nije u penziji. Nije ni direktor, već vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća. Pobegao bi gospodin Drobnjak, koliko ga noge nose, ali mu Gazda ne da. Ume tako dobro da prebacuije novac kroz svoje ruke, toliko dobro da je Vučić prezadovoljan.

Nisu Vođi smetali krivični postupci koji se protiv nrrgovog pulena vode pred Višm sudom za organizovani kriminal. Drobnjak donosi milione. Vredan je kao pčelica.

Objavljujemo zapisnik o otvranaju ponuda, namenjen poznatom „tenderašu”. Samo se cena uvećava. Ovo je jedan od stotine poslova, koji su muljaža.

Ko će osuditi Drobnjaka? E, nema te robije koja bi mogla da zadovolji pravdu.

Evo kako izgleda jedna od njegovih otvorenih ponuda!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane