Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Suđenje veka

Veljko Belivuk izneo odbranu i optužio svog bivšeg šefa Aleksandra Vučića

Mafija protiv mafije

U Specijalnom sudu je počelo suđenje grupi Veljka Belivuka za sedam ubistava i druga krivična dela. Optuženi tvrde da nisu pripadnici kriminalne, nego navijačke grupe, koja je izvršavala naloge svog šefa Aleksandra Vučića. Belivuk kaže da Vučić sad vodi rat protiv njega, da je montirao optužnicu i da vrši pritisak na sud kako bi sakrio svoju odgovornost za sve što su zajedno radili, od nezakonitog rušenja Savamale do ubistava Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana. Vučiću u tom ratu pomažu tužilac Saša Ivanić, sudija Vinka Beraha Nikićević, Aleksandar Vulin, advokati Svetozar Vujačić i Vladimir Đukanović, novinar Dragan J. Vučićević i drugi pripadnici naprednjačkog kartela. Magazin Tabloid ekskluzivno objavljuje transkript audio snimka iskaza u kome je Belivuk izneo svoju odbranu i optužbe na račun pojedinaca iz izvršne i pravosudne vlasti.

Priredio: Predrag Popović

Godinu dana posle potvrđivanja optužnice počelo je suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka. Uz prvookrivljenog, na optuženičkoj klupi se našlo tridesetak pripadnika tog klana, koji se terete za sedam ubistava, dilovanje droge, proizvodnju i prodaju eksplozivnih sredstava, otimice, zlostavljanje i silovanje. Belivuk je odmah, na početku iznošenja odbrane, negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret.

- Cela optužnica je jedna velika izmišljotina - rekao je Belivuk i ponovio navode, koje je izneo pre mesec dana, na poslednjem pripremnom ročištu, o tome da je član Srpske napredne stranke od 2011. godine i da je sa Aleksandrom Stankovićem vodio navijačku grupu koja je služila za potrebe države.

Belivuk je ponovio da je izvršavao naloge "šefa" Aleksandra Vučića, koje mu je prvo prenosio Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, najbolji prijatelj Danila Vučića. Kad je Belivuk posumnjao u Rošavog, tražio je da se lično vidi sa Aleksandrom Vučićem.

Do susreta je došlo u stanu Katarine Šišmanović, televizijske voditeljke i intimne prijateljice predsednika SNS-a. Tada je Vučić rekao da nije dobro da se viđaju, pa je za posrednika predložio Vulina. Belivuk nije bio izadovoljan tim izborom, Vulina je poznavao sa splavova. "Znam da se drogira, a u narkomane nemam poverenja", rekao je Belivuk. Ipak, "zbog mira u kući", prepustio je Marku Miljkoviću da održava komunikaciju s Vulinom.

Na prvom ročištu, Belivuk je ponovio priznanje o učešću u rušenju Savamale, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, a pod zaštitom šefa beogradske policije Veselina Milića. Belivuk je, kao i ostali optuženici, najavio da neće odgovarati na pitanja sudija, tužilaca i advokata oštećenih porodica dok ne bude čuo iskaz okrivljenih saradnika i ostalih svedoka u postupku. Za sada, zadržao se na tvrdnji da Aleksandar Vučić vodi rat protiv njega, zbog čega je pre mesec dana, na poslednjem pripremnom ročištu, predložio predsednici sudskog veća, sudiji Vinki Beraha Nikićević, da se povuče iz postupka ako "ne može da izdrži pritisak od strane Vučića".

- Ovo je rat između Aleksandra Vučića i mene. U to je uključio Marka Miljkovića i onda sve ove mučenike, a ja Vam sad kažem, ako prihvatite da ih pustite, ja ću prihvatiti da uradim nešto što nisam nikad bio, to je da budem cinkaroš, da budem svedok saradnik i da priznam sve o Savamali, o Oliveru Ivanoviću, o Cvijanu... Sudija, Vi ćete imati pritisak od strane države, od strane Ivanićevih pretpostavljenih, videćete. Ja Vam garantujem da s naše strane dlaka s glave ne može da Vam fali, niko Vas neće pritiskati, niko neće vršiti uticaj na Vas.Molim Vas, ako ćete suditi fer i korektno, po zakonu, ajde da sudimo. Ako ne možete da izržite pritisak od strane Vučića, molim Vas da odmah batalimo ovo i da ne ulazimo u to, neka se neki drugi sudija postavi i nek se on bakće s tim - rekao je Belivuk.

Marko Miljković je sudiji Beraha Nikićević izneo isti predlog, dopunjen određenim informacijama koje je, kako kaže, dobio od svog dede, advokata Vujačića, koji je bio savetnik ministra policije Vulina.

- Hteo bih da Vas pitam, sudija, da li ste spremni da ovaj predmet sudite pošteno i savesno ili hoćete da budete marioneta Vulina i Vučića? Sudija Trajković je bila određena da sudi ovaj predmet od strane predsednika Višeg suda Stepanovića, prekoredno, tačnije nije ovaj predmet trebalo da njoj pripadne. Ona je zbog toga otišla kod predsednika Apelacionog suda Duška Milenkovića. Nisu joj usvojili prigovor, pa je morala na bolovanje. Kažu da će je Stepa kazniti, a ja Vam kažem da će je Petrović Nikola i Vučić postaviti nju na mesto predsednika Višeg suda umesto Stepanovića, a vreme će pokazati da li sam u pravu. To mi je sve poručio moj deda Svetozar Vujačić, inače savetnik ministra policije Aleksandra Vulina, koji opseda moju familiju i obećava kule i gradove, a traži da za branioca angažujem advokata Đukanovića, Đuku iz SNS-a, kako bi se dogovorili o toku postupka.

Kaže deda da mi je Đuka poručio da slobodno mogu Vulina da pominjem na sudu jer je on pušten niz vodu, pošto su ga ponovo nahvatali da se drogira, kaže da je to onaj političar koji šmrče kokain s prostitutkama, a što je objavljeno u novinama. Vidim da su mi dedu sklonili iz sredstava javnog informisanja i ne vidim više ni Vulina na televiziji. Očigledno taj Đuka misli da je toliko jak da može da vedri i oblači u našoj zemlji.

E sad ovako, ja Vam kažem, sudija, neću da se dogovorim ništa sa Đukoom, ni sa kim iz vlasti i ako taj Đuka hoće da mi dođe u advokatsku posetu, Vi njemu to ne dozvolite. A ukoliko moj deda Svetozar Vujačić hoće da dođe u advokatsku posetu, njemu to odobrite, jer bolje da meni kaže šta ima, nego da mi opseda familiju. Predlažem Vam, sudija, da dobro razmislite hoćete li suditi ovaj predmet bez pritisaka, po zakonu, časno i pošteno. Da li je tačno, sudija, da ste Vi pod uticajem tužioca Ivanića, to bi trebalo da nam odgovorite. Čitam u novinama da ste dobili lično obezbeđenje. Mogu Vam reći da Vam to nije potrebno, jer ja Vam lično garantujem da možete normalno da živite, da Vi samo radite svoj posao pošteno, a ne kao tužilac Saša Ivanić - rekao je Miljković.

Belivuk i Miljković odbranu zasnivaju na nekoliko komponenti, koje su istakli na pripremnim ročištima i na prvom pretresu. Oni zahtevaju da se sadržaj sa "Skaj" aplikacije ne koristi kao dokaz jer nije pribavljen u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Takođe, ukazali su na brojne nezakonite radnje, koje su tužioci izvršili tokom istrage, naročito prilikom "obrade" okrivljenih svedoka s kojima je postignut Sporazum o priznanju krivice.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nagodilo se s trojicom članova Belivukove grupe da priznaju izvršenje krivičnih dela u zamenu za umanjenje kazne. Sud je prihvatio Sporazum o priznanju krivice s Bojanom Hrvatinom, Nikolom Spasojevićem i Srđanom Lalićem. Iskazi Hrvatina i Spasojevića su pročitani na pripremnom ročištu, a Lalićev se još drži u tajnosti.

Veljko Belivuk je detaljno govorio o načinima na koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal sklopilo dogovor sa okrivljenima.

- Imamo situaciju da navodni izvršioci krivičnih dela ovde u sudnici sede zajedno sa oštećenima, bez ikakvih pregrada i paravana, da oni za koje tužilaštvo tvrdi da su izvršili najmonstruoznije zločine; mučenje, čupanje noktiju, peglanje peglom po telu i ko zna kakve još gadosti; idu kući. Oni odu kući sasvim normalno, provode vreme sa svojom porodicom, imaju obezbeđenje i platu. Da li je to vama normalno? Meni nije. Da li iko misli da bi tužilaštvo i sud sklapalo takav sporazum sa takvim navodnim zverima i zlotvorima i pustili ih na slobodu. Ja mislim da ne bi. Pušteni su jer su pristali da lažu, izmišljaju svakojake fantazije i sve što ih tužilaštvo uči, ali samo s jednim ciljem - osuditi Belivuka i Miljkovića, po svaku cenu.

Čak se i ministarka pravde oglasila tim povodom u sredstvima javnog informisanja, izjavila je da ja i Marko Miljković možemo samo da dobijemo smrtne kazne. To je dva puta ponovila, tek treći put, kad su je opomenuli, ona je skapirala da u Srbiji ne postoji smrtna kazna. Takva izjava, kao i mnoge druge, utiču na svakoga ko je malo labilan, ako jedna ministarka pravde kaže da ćemo dobiti smrtne kazne, zašto bismo se čudili što su neki pristali da govore neistinu samo da bi izbegli to vešanje.

Tužilaštvo im je obećalo boravak u domu s porodicom, platu od države svakog meseca i minimalnu kaznu, uz obećanje da će suđenje trajati bar 8 do 10 godina i da će vreme provedeno kod kuće, sa nanogicom, biti uračunato u kaznu, plus siguran uslov da na dve trećine kazne budu pušteni, što znači da će neki ići možda godinu ili dve u zatvor. Sa druge strane, mi, mučenici, nudimo dug višegodišnji pritvor, odvojenost od porodice, pretnje doživotnom robijom i vešanjem, zavisi koga pitate.

Kad sve ovo sagledamo vidimo da mi okrivljeni i odbrana ne možemo da pariramo tužilaštvu, takoreći mi smo u mat poziciji. Svako ko je slab i labilan govori neistinu, pa sedi ovde pod klimom, a mi ostali tamo iza stakla, ali mi smo optimisti, znamo da će sve ovo da prođe, da će da se okrene situacija, da ćemo istinom dokazati nevinost. Određeni okrivljeni su vođeni u izolaciju, navodno da imaju koronu, pa je bilo zabranjeno da ih porodica i branioci posećuju, ali su u tom istom periodu vođeni u tužilaštvo, čak su i snimani kad su davali izjave u to vreme kada su bili u "izolaciji".

U tom intervalu se odlagalo pripremno ročište, kad su bili pregovori. Sve to nam može pojasniti Nikola Spasojević, samo je pitanje da li će. Ističem da su rešenja o prihvatanju sporazuma o svedočenju, zaključeni između Tužilaštva i Hrvatin Bojana i Nikole Spasojevića, doneta na nezakonit način i da oni treba da sede u prostoriji gde sede sva okrivljena lica, a ne da sede sa oštećenima, jer im tu nije mesto.

Vidimo da je tužilaštvo dobro proučilo sve naše zahteve i sve razgovore advokata, mislim na one kojima je tajnost zagarantovana zakonom, pa su odlučili da pored svih, kako oni kažu, neoborivih dokaza u vidu brojnih DNK tragova, pored dva svedoka saradnika naprave i trećeg.

Sa Lalićem su ispravili sve propuste na koje smo ukazali da su radili sa ovom dvojicom. Kada budemo poljuljali Lalićevo svedočenje tužilaštvo će izmisliti i četvrtog, tačnije već ga pravi, kao i svaki put. Prvo krene u novinama priča. Mi svaki dan imamo vesti o tome šta će Draganić reći, kako će reći i onda kad treba da dođe da ga vidi advokat i porodica, da razgovaraju s njim, oni kažu da ima koronu, ponovo. Nismo dobili odgovor na pitanje kako je okrivljeni svedok Hrvatin Bojan lišen slobode, pod kojim okolnostima, koliko je i gde je bio zadržan pre davanja izjave u tužilaštvu, gde je boravio sve to vreme, sa kim je pregovarao, odakle mu sveske i belešte, zašto je čitao iz sveske umesto da je davao izjavu kao što sam ja davao ispred tužioca.

Obratili smo se sudu da odgledamo video i audio snimak davanja izjave okrivljenog saradnika Hrvatin Bojana, onda smo dobili odgovor da ga nema - rekao je Belivuk.

Miljković tvrdi da je zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić pretnjama i ucenama prinudio Nikolu Spasojevića da prizna krivicu i svedoči protiv ostalih okrivljenika.

- Ivanić je psihički upropastio mog kuma Nikolu Spasojevića, ovog tamo što sedi. Prebacio ga je iz CZ-a u specijalu, nagovarao ga je da otkaže punomoćje svim advokatima, postavili su mu advokata po službenoj držnosti, dao mu je dve sveske da ih njih čita izmišljena krivična dela, zabranio mu je terapije, držali su ga izolovanog kao da ima koronu, tačno 21 dan. To mi je sve kum ispričao, jer je dva meseca bio u sobi iznad moje, tačnije 116, a ja sam u 62, tačno ispod njegove. On mi je pričao, hteo je da se obesi i da se spasi od Ivanića. Sud je odlagao pripremno ročište dok Ivanić ne ubedi mog kuma Nikolu Spasojevića da izlupeta sve ove izmišljene priče koje tužilaštvu odgovaraju. Moj kum je bio malo posustao u životu, ali ga je Ivanić totalno izludeo, obećao mu je doživotnu robiju ako ga ne bude slušao. Možete zamisliti koliko ga je izludeo kad ni ja nisam mogao da utičem na njega, a svako veče smo razgovarali. Pisao sam pisma Ivaniću, da ga urazumim, da je on tužilac koji treba da radi po zakonu, a ne da bude naš zlotvor.

Izbegavao je Ivanić mene da sasluša, ali evo nas oči u oči. Smatram da Ivanić treba da se izuzme iz ovog predmeta jer sve što je do sada uradio ne služi mu na čast, a vidim da on nema ni obraza ni časti. Više puta sam rekao da mi on nije ni do kolena, što se i potvrdilo, vidite kakvi su mu ljudski kvaliteti. Vidite, sudija, ko nas ovde lažno tereti, jedan ludak, jedan narkoman i jedan prevarant - rekao je Miljković.

Osim iskaza okrivljenih svedoka, Tužilaštvo očekuje da dokazi prikupljeni preko "Skaj" aplikacije budu dovolji za potvrdu navoda iz optužnice. S druge strane, okrivljeni i njihovi branioci tvrde da ti dokazi ne mogu da se koriste u postupku jer nisu pribavljeni u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Pored toga, okrivljeni kažu da su fotografije skinute sa "Skaja" naknadno obrađivane i da se ne zna ko ih je napravio i kome su poslate.

Advokat Nikola Ristović, koji je zastupao Marka Miljkovića i još nekoliko okrivljenih, objasnio je suštinu nezakonitosti dokaza skinutih sa "Skaja". Ristović smatra da postoje četiri razloga. Prvi se tiče posebnih dokaznih radnji, koje su izvršene u Francuskoj. Drugi se odnosi na lica i telefone koji nisu identifikovani. Treći se zasniva na činjenici da je komunikacija preko te aplikacije skinuta hakovanjem, odnosno ubacivanjem računarskog virusa u server, a ta dokazna radnja nije propisana našim ZKP-om. Četvrti razlog se odnosi na povređeni suverenitet Republike Srbije, pošto su francuske vlasti sprovodile istragu protiv srpskih državljana za krivična dela izvršena na teritoriji Srbije protiv drugih srpskih državljana.

- Ukoliko se prihvati ovaj dokazni materijal, otvoriće se Pandorina kutija, čime će se policiji ostaviti mogućnost da sprovodi nezakonite dokazne radnje. Sud u Amsterdamu je 30. novembra 2018. godine odbio zahtev za prisluškivanje, odnosno presretanje komunikacije između svih korisnika "Skaj" aplikacije. U toj odluci sudija je, iz normalnih razloga, odbio taj masovni "skaj-hak" na svim telefonima, zbog toga što nije mogao da prihvati činjenicu da su svi korisnici "Skaja" kriminalci, da svi koriste tu aplikaciju zbog izvršenja krivičnih dela. Sud je tada dao ovlašćenje holandskoj policiji da razvija softver za deskripciju poruka sa "Skaja" uz to ograničenje, kako bi kasnije mogli da podnesu zahtev za prisluškivanje neodređene grupe korisnika ili brojeva telefona. Nakon toga, Holanđani se obraćaju Francuzima sa zahtevom da sprovedu istragu i dostave im informacije, pošto u Francuskoj postoji odredba "defense secrecy", po kojoj je moguće prikrivanje podataka iz istrage.

Prva činjenica koja ove dokaze čini nezakonitim jeste to što prislučkivanje nije trajalo od 19. februara 2019. godine, kao što je nama predstavljeno u dokumentima koje smo dobili iz Francuske, nego traje čak od 2016. godine, kada je presretanje komunikacije preko "Skaja" počelo u Holandiji. Holandska policija je izmislila alat "mein in the midle", koji predstavlja unošenje računarskog virusa u server, kako bi poruke bile presretnute - rekao je advokat Ristović i, kao dokaz da je promena sadržaja poruka i identiteta korisnika veoma laka, opisao svoj eskperiment: "Autentičnost ovih poruka, koje su dostavljene iz Francuske u excel formatu, veoma je sporna.

Prilikom uvida u dokumentaciju koja se nalazi u spisima predmeta Višeg suda u Beogradu, ja sam nasumično otvorio neki čet. Izbrisao sam, promenio sam celokupnu poruku. Nakon toga sam išao na "save as" desktop na tom kompjuteru, koji se nalazi u posebnoj pritvorskoj jedinici. Ta poruka je sačuvana onako kako sam je ja promenio. Poruke u excel formatu možete da šifrujete prosto, tako što desnim klikom odete na taj fajl i ubacite šifru koju vi hoćete. Imajući ovo u vidu, smatram da je potpuno opravdana sumnja u autentičnost poruka koje su dostavljene od strane Francuske."

I drugi advokati okrivljenih zahtevaju da se komunikacija sa "Skaja" ne koristi u dokaznom postupku. Advokat Miljana Perendija, branilac Filipa Ivanovskog, objasnila je razliku između francuskog i srpskog zakonodavstva. Evropol, čije sedište je u francuskom gradu Lion, dozvoljava prisluškivanje elektronske komunikacije svih korisnika. S objašnjenjem da se to radi kako bi "potencijalni teroristi bili sprečeni u izvršenju najtežih krivičnih dela", Evropol sprovodi hakerske upade na server "Skaj" aplikacije, skida podatke i šalje ih u stotinak država, ali kao operativna saznanja, a ne kao konkretne dokaze.

- Evropol je našoj policiji dostavio te informacije, ali uz napomenu: "ovo možete koristiti isključivo kao operativna saznanja i ne možete koristiti pred državnim i drugim zvaničnim organima". Operativna saznanja su radnje i mere koje ne mogu biti obuhvaćene pravnim regulisanjem, jer po svojoj prirodi oni ne spadaju u pravo, već u određenu tehniku i taktiku. Ne možemo operativna saznanja pretvoriti u dokaz, to ne može. Materijal koji je tako pribavljen nema dokaznu vrednost.

Naš Zakonik o krivičnom postupku ima tačno regulisane posebne dokazne radnje nadzora i prisluškivanja. Međunarodna pravna pomoć, koja je ostvarena u ovom predmetu, nije zakonita, jer se radi o masovnom prisluškivanju, koje je suprotno našem Ustavu, članu 41, i članu 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Naredbe koje su donosili francuski sudovi nisu bile precizne, nisu navedena krivična dela, samo je određeno, citiram, "da se izvrši presretanje, snimanje i transkripcija svih komunikacija dolaznih i odlaznih servera koje koristi SKY kompanija". Naš zakon ne dozvoljava prikupljanje dokaza na takav način, pa oni ne mogu da se koriste i postupku i ne može se na njima zasnivati sudska odluka - rekla je advokat Perendija.

Advokat Boško Milić je na primeru svog branjenika Aleksandra Vučeljića pokazao koliko spornih pitanja otvara prihvatanje sadržaja sa "Skaj" aplikacije kao dokaza. Policija je, operativnim radom, utvrdila da je Vučeljić koristio šest pseudonima: Struja, Demo, Slonica, Mica, FIRER - sve napisano velikim slovima - i firer, napisano malim slovima.

- Koji pseudonim je koristio Vučeljić? Kako je tužilaštvo utvrdilo da je baš on koristio taj pseudonim? Osim toga, Aleksandar Vučeljić je uhapšen 4. februara 2021. godine, a i sutradan, dok je on već bio u prostorijama Okružnog zatvora, 5. februara je neko koristio ID, koji se njemu pripisuje. Neko je na srpskom jeziku rekao nekom da ide sa Novog Beograda na Zvezdaru, tražio je neki novac, da ga neko sačeka... Tek 6. marta se završila, i to u Nemačkoj, komunikacija sa tog ID-a, odnosno sa nekog od ovih pseudonima - rekao je advokat Milić.

Okrivljeni Belivuk i Miljković su, takođe, zahtevali da sud ne uvaži sadržaj "Skaj" komunikacije kao dokaze. Belivuk je rekao da tužilaštvo, u nedostatku pravih dokaza, optužnicu pokušava da podrži fotošopiranim fotografijama iz "Skaj" aplikacije i pokazivanjem putanje kretanja praćenih mobilnih telefona bez utvrđivanja ko je njihov vlasnik ili korisnik.

- Tužilaštvo se poziva na međunarodnu pravnu pomoć, pa bi neko pomislio da je ona zakonito pribavljen dokaz. Bez obzira koliko puta tužilaštvo izgovorilo tu neistinu, činjenica je da je sve u vezi s tom međunarodnom pravnom pomoći protivpravno, u najboljem slučaju sporno. Evropol skuplja podatke sa "Skaja" isključivo kao operativna saznanja, ne ulazeći u to ko su lica koja komuniciraju, ko koristi telefone i da li su fotografije na tim "Skaj" aplikacijama originalne ili fotošopirane. I sami znamo koliko je tehnologija napredovala i šta se sve može napraviti uz pomoć naprednih programa. Tužilaštvo zna da te informacije, dobijene od Evropola, ne može koristiti kao zakonito pribavljeno dokazno sredstvo u krivičnom postupku, pa su zbog toga taktički te fotošopirane fotografije izbacili u javnost i na taj način izvršili pritisak na okrivljene. Pri tome, pružanje kriptoloških usluga ne samo da nije krivično delo za koje se može primeniti neka dokazna radnja, već nije propisano našim Krivičnim zakonom. Ova posebna dokazna radnja se određuje naredbom koja mora da sadrži raspoložive podatke o licu. Napominjem da se, iz dobijenih papira iz Francuske, jasno vidi da se radilo o masovnom prisluškivanju i da se istraga vodila protiv NN lica.

Francuzi sumnjaju da se platforma "Skaj" koristi za izvršenje krivičnih dela, a kao razlog se navodi to što je aplikacija veoma skupa, ako ne i preskupa za obične korisnike, pa mogu da je priušte samo lica koja se bave kriminalom. To je, onako, najblaže rečeno čista nebuloza i laž. Mesečna pretplata na tu aplikaciju iznosi oko 150 evra. Pri tome, "Skaj" je imao često neke, kako su oni to nazivali, akcije, da platite šest meseci, pa dobijete šest meseci gratis.

Gotovo sve zemlje, koje su dobile od Evropola i Francuske, ta operativna saznanja odbijaju da tu dokumentaciju uvrste u dokazni materijal u svojim predmetima, jer je svima jasno da tu aplikaciju koriste novinari, privrednici, političari, tužioci, policajci, sudije, švaleri, kao i druge osobe koje žele da njihova komunikacije ne bude praćena na nezakonit način. Naš zakon jasno i precizno, članovima 166, 167 i 168 ZKP-a, propisuje uslove i način određivanja posebne dokazne radnje, tajnog nadzora i komunikacije. Navedeno je da na predloženi predmet javnog tužioca sud može odrediti tajni nadzor i snimanje komunikacije koja se obavlja putem telefona ili durgih tehničkih sredstava ili ekekstrosni nadzor ili zaplenu pisama i drugih pošiljki. Sudija za prethodni postupak određuje ovu posebnu dokaznu radnju, obrazlaže naredbom, koja mora da sadrži raspoložive podatke o licu prema kojem određuje se tajni nadzor komunikacije.

Označenje poznatog telefonskog broja ili adrese osumnjičenog, razloge na kojima se zasniva sumnja, način sprovođenja, obim i trajanje posebne dokazne radnje. Ova mera može trajati tri plus tri i još tri plus tri meseca, eto to. Nijedan od zakonom navedenih uslova za određivanje ove posebne mere tajnog nadzora komunikacije nije ispunjen. Nije određeno protiv kojih lica se mera određuje, zbog kojih krivičnih dela, kada je određena, koliko će trajati, niti razlozi na kojima se zasniva sumnja. Iz svega toga je jasno da je dokaz, pribavljen putem nazovi pravne pomoći, nezakonit i da se ne može koristiti u ovom postupku - rekao je Belivuk.

Još upečatljivije od Belivuka, Marko Miljković je demonstrirao poznavanje Zakonika o krivičnom postupku. I inače, tokom pripremnog ročišta i glavne rasprave, Miljković je aktivno učestvovao u postupku, često se pozivajući na određene članove zakona. Tako je postupao i dok se izjašnjavao o sadržaju komunikacije preko "Skaja".

- Optužnica kaže da smo Veljko Belivuk i ja izvršili krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela iz člana iz člana 346 stav 5 u vezi stava 2 KZ, a ostali okrivljeni su izvršili krivično delo iz člana 346 stav 5 u vezi stava 4 KZ, na taj način što smo Veljko i ja izdavali uputstva i naloge, što neposredno ili preko kriptovanih telefona sa aplikacijom "Skaj", gde tužilaštvo navodi sledeća kodna imena: Veljko Belivuk - Soprano, Marko Miljković - Kratos i Leon, Lalić Srđan - Bari, Budimir Marko - Kantona, Budimir Miloš - Ares, Draganić Vlade - Brale i Boske, Janković Nebojša - Hel, Đurić Nemanja - Tajson, Spasojević Nikola - Topalović, Tešić Dejan - Flš, Hrvatin Bojan - Anakin i Leo Luka, Lakićević Nemanja - Džeri, Stefanović Nikola - BMV, Grek Vladimir - Ragnarot, Dimitrijević Vladimir - Šeprtlja, Ivanovski Filip - Engri, Karapandžić Boris - Salvatore, Vučeljić Aleksandar - Struja, Andrić Marko - Disenador, Stošić Aleksa - Riven.

To tužilaštvo dokazuje izjavama tri svedoka, prvo svedočenjem Ilije Kovačevića, drugo svedočenjem okrivljenog saradnika Hrvatin Bojana, treće svedočenjem okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, za Lalića se neću izjašnjavati dok ne vidim šta je rekao, što znači da mi treba da bez ijednog relevantnog dokaza verujemo da nerda smo to mi, a ja i drugi okrivljeni isto tako tvrdimo da iza tih pseudonima stoje: Soprano - Aleksandar Vučić, Kratos - Aleksandar Vulin, Kantona - Saša Ivanić, Ares - Zoran Babić, Brale - Mladen Nenadić, Hel - Zagorka Dolovac, Tajson - Nevenko Marić, Topalović - Andrej Vučić, Fleš - Darko Glišić, Anakin - Maja Popović, Džeri - Bratislav Gašić, Ragnarot - Maja Gojković, Šeprtlja - Vladimir Đukanović, Engri - Predrag Koluvija, Salvatore - Svetozar Vujačić, Struja - Milorad Grčić. Mi ćemo to dokazati kad nas budete ispitivali na ove okolnosti. Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da sa tri izjave svedoka dokazuje da smo mi koristili "Skaj" aplikaciju i te pseudonime, pa onda će naših osam izjava naspram njihove tri biti duplo jače dokazno sredstvo, po mojoj proceni - rekao je Miljković.

Okrivljeni su izneli brojne prigovore na rad Tužilaštva za organizovani kriminal, posebno zamenika tužioca Saše Ivanića. Belivuk je optužio Ivanića da je izvodio okrivljene iz njihovih ćelija bez obaveštavanja njihovih branioca, često u večernjim časovima i vikendom. Tužilaštvo nije u fazi istrage saslušalo okrivljene za sva krivična dela koja im se stavljaju na teret, a advokatima odbrane nije dozvoljavalo da prisustvuju saslušanju svedoka oštećenih i ispitivanju okrivljenih saradnika. Tužilaštvo nije braniocima dalo fotografije iz Francuske, ali one su završile u medijima.

- Igrom slučaja, u jednom od sudskih procena u kojima sam tužio novinare za niz bljuvotina i laži koje su izneli o meni, Bogu hvala, imamo vlasnika Informera Dragana J. Vučićevića, koji je pred sudom rekao da on sve te fotografije ima u svom telefonu. To je isti onaj Dragan J. Vučićević koji je javno čitao transkripte advokatskih poseta, uz objašnjenje da, iako su ekskluzivno najavili i puštanje tih snimaka, ne mogu da ih puste jer bi time prekršili zakon, ali može da ih pročita. To nije normalno, nije po zakonu. Sredstva javnog informisanja su prikazala slike ubijenih ljudi uz komentar predsednika države i ministra unutrašnjih poslova da su to slike žrtava. E sad mi tih slika nemamo u predmetu.

Da vas podsetim, jedno je bilo lice sa istetoviranom nogom i rečeno je da je to navijač Crvene zvezde, a drugo je, kako kažu obezglavljeno. Njih nema u optužnici. Tužilaštvo ne zna šta hoće, oni su nas zatrpali nekim DNK veštačenjima, koja, odokativno, nisam brojao, u 90 odsto slučajeva pripadaju NN licima.

U nekih 8 odsto slučajeva, DNK tragovi su potpuno nebitni, kao na primer veštačenje mojih papuča iz putne torbe koju sam imao sa sobom kada sam uhapšen, gde su uspeli da dokažu da su moje papuče moje, kao i ostala garderoba, a onda su mi našli DNK na volanu u vozilu u kome sam uhapšen na mestu vozača. Ne znam čemu to sve treba da služi i kako to dokazuje neku krivicu, sem da se zatrpa odbrana i sud, da izgleda kao da su radili nešto.

Za preostala dva procenta ćemo uz pomoć veštaka saznati više detalja, to jest da li je baš to tako kao što tužilaštvo tvrdi. Inače, od 2007. pa do 4. februara 2021. godine meni je DNK uziman četiri puta od strane policije, pa bih vas pitao zašto nešto što je nepromenjivo za svako živo biće i kad vas jednom unesu u sistem u njemu ostajete zauvek. Zašto se meni uzima četiri puta sa dva štapića, ukupno osam uzoraka, šta se radi s njima.

Inače, poslednji put DNK mi je uzet baš u SBPOK-u, gde sam bio u svojstvu građanina par dana pre hapšenja. Inspektor Stolić i Nevenko Marić, koji su tome prisustvovali, odbili su da mi kažu na osnovu čega dajem DNK. Na moje pitanje zašto četiri puta dajem DNK, kroz smeh su mi rekli da kad njima dam, da sam završio sa davanjem zauvek - rekao je Belivuk, koji je ukazao na nelogične tvrdnje tužilaštva da je njegova organizovana kriminalna grupa bila pod prismotrom policije, a da je ipak nesmetano izvršila teška krivična dela, koja joj se stavljaju na teret.

Belivuk je o tome govorio i na pripremnim ročištima i na glavnoj raspravi, podsećajući da je Aleksandar Vučić čestitao pripadnicima MUP-a i BIA što su uspeli da prislušne uređaje ubace u sve prostorije i vozila koja su koristili pripadnici klana Velje Nevolje.

- Da li je Vama, sudija, ne kao sudiji, nego kao živom biću realno da nas opservira Bezbednosno-informativna agencija, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, određena odeljenja UKP-a, sve pod patronatom Tužilaštva za organizovani kriminal, gde oni, po svojim rečima, kažu da su nama ulazili u kuće, stanove, u automobile. Stavljali su prislušne uređaje, GPS praćenja, pa onda vidim ovde iz tih nekih snimaka i transkripata, gde je ko i kad s kim jeo, spavao, imao odnos sa svojom ženom, što ne znam zašto je to bitno uopšte, kupovao neke pločice ili štekere. Sve su to znali.

To je vrlo bitno za jednu organizovanu kriminalnu grupu, ali, opet i poret toga, pored stotina i stotina tih tajnih agenata i svih tih uređaja koje sam spomenuo, dronova i cepelina koje koriste u akcijama, mi nekakako pred svima njima otmemo ljude, odvedemo, ubijemo, masakriramo. Znači, ne pričam ovde o nekom ubistvu, neko je čučnuo u žbun, ispalio metak, pa eto provukao se policiji, nisu ga videli pet minuta. Ovde se radi o tome da nestaje dvadeset lica na nekoliko dana svake nedelje maltene. To nisu uspeli. Kako? Šta će da kažu? Da nisu znali gde se to odvija? Da su pravili slučaj? Oni sami kažu da znaju da se sve dešavalo u Ritopeku. Ta kuća je bila, koliko smo videli po snimcima koje smo gledali na Pinku, pod opservacijom BIA. Da li Vi, sudija,stvarno mislite da policija, koja ima saznanja da neki ljudi ubijaju i masakriraju žrtve u nekoj kući, ne bi upala u tu istu kuću i pohapsila nas ili nas ubila.

Potpuno opravdano da nas pobije kao zečeve i spasi to neko lice. Ne, nego nas pusti da to nastavimo, jer eto, oni kažu da su gradili slučaj. To je izmišljotina. Sami kažu da su znali, oni su u novinama mesecima unazad navodili šta je ko radio, ko je koga kako ubio. Nas to nije doticalo jer mi to nismo radili. Oni kažu da su nas uhapsili 4. februara 2021. jer su dobili saznanje da mi idemo da uništavamo dokaze. Pa, ja, eto, pitam šta sam ja radio na Rudniku, šta sam to trebao da uništim na Rudnik planini? "Smarta"? Što ga ne zapalim u Beogradu? Ne razumem. Odem u Resnik, odem na Karaburmu, tamo gori gomila automobila svaki dan, nego idem na Rudnik. Ali nas, mene i Marka Miljkovića, organizatore najsurovije kriminalne grupe, puštaju da odemo na aerodrom "Nikola Tesla", sednemo u avion i odemo u Tivat.

Znači, policija i tužilaštvo puste nas, dva monstruma, da odu. Otkud oni znaju da ćemo mi da se vratimo? Šta da sam odleteo na Mesec ili u Zanzibar? Zašto smo mi uhapšeni 4. februara, to ćete kasnije čuti, šta smo mi saznali u Crnoj Gori, ko je trebalo i po čijem nalogu da nas likvidira u Crnoj Gori, to ćete sve da čujete, i još mnogo toga - rekao je Belivuk.

Sudsko veće, advokati i svi ostali u sudnici nisu morali da čekaju na sledeće ročište da čuju Belivukovo objašnjenje otkud mašina za mlevenje mesa u kući u Ritopeku. Tajna prostorija, u kojoj se nalazila misteriozna mašina, pronađena je tri meseca posle hapšenja Belivuka i ostalih okrivljenih. Tužilaštvo i policija nikad nisu objasnili kako nisu uspeli da u kući od 150 kvadrata nađu prostoriju od 25 kvadrata. Pretresom kuće je rukovodio zamenik tužioca Saša Ivanić. Osim advokata, prisutno je bilo pedesetak pripadnika SBPOK-a, ministar unutrašnjih poslova Vulin i njegovi saradnici.

- Kad su otvorena vrata tzv. skrivne prostorije, pored forenzičara, prvo je ušlo lice u civilnom odelu, bez ikakve opreme za veštačenje. Na insistiranje advokata Dejana Lazarevića, predstavio se kao šef forenzike i nastavio je da slobodno šeta tom prostorijom. Zatim su ulazili drugi policajci i ministar unutrašnjih poslova, kako je ko hteo. Da li je to rađeno da se zametne neki trag ili nešto drugo, to ne znam, ali se nadam da ćemo to u toku postupka utvrditi. Okrivljeni saradnik Hrvatin nam reče, očigledno po nečijem nalogu, da se mašina nalazila odmah čim se uđe u garažu, a pre skrivenog otvora. S tim što napominjem da, kad se pogledaju gabariti mašine, ona je jedno tri do četiri puta veća od tog skrivenog otvora i nikako nije mogla da prođe kroz taj otvor i uđe u skrivenu prostoriju, gde Tužilaštvo tvrdi da se sve vreme nalazila. Po, verovatno, istom nalogu i okrivljeni svedok Spasojević Nikola reče da se mašina nalazila čim se uđe u garažu, a ne u skrivenoj prostoriji - istakao je Belivuk.

Okrivljeni su tvrdili da je Tužilaštvo za organizovani kriminal tokom istrage sprovodilo nezakonite radnje. Osim pretnji i ucena, tužioci i policajci su i fizički zlostavljali uhapšene pripadnike kriminalne grupe. Belivuk je u sudnici opisao kako su inspektori Službe za borbu protiv organizovanog kriminala maltretirali Aleksu Šejića.

- Inspektori SBPOK-a su tražili da izjavi ono što oni hoće, a što nema veze sa istinom, ili će ga, u suprotnom, daviti u jezeru Ada Ciganlija, da će mu oduzeti braću od roditelja, jer su maloletni. Čak su ga skinuli golog i snimali telefonom. Sve će to Aleksa Šejić sam reći u svojoj izjavi, objasniće kako ga je inspektor Božidar Stolić tukao pesnicama u stomak, a Nevenko Marić ( ubio je slikara Dragana maleševića Tapija pre dve decnije u policiji, napoemmena glavnog urednikaga vređao i pritiskao da ih posluša. Vladimir Dimitrijević je uhapšen, pa mu je prećeno višedecenijskom robijom i da će mu srušiti porodičnu kuću. On je pristao na ucenu, ponovio je zatati tekst da je sa mnom vršio krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga. Kad je pristao i priznao to izmišljeno delo, bez grama droge, pušten je na slobodu. Tvrdim da ni za jedno krivično delo ne postoji valjan dokaz. Sve je iskonstruisano, fotošopirano i izmišljeno, što će se u toku ovog postupka i dokazati, kako saslušanjem okrivljenih, tako i ispitivanjem svedoka, veštaka i drugih lica koje budemo predlagali - rekao je Belivuk.

Iako je Veljko Belivuk u sudnici priznao izvršenje nekoliko krivičnih dela, poput rušenja zgrada u Savamali, pretnji taksistima i napada na opozicionare, nadležni organi to ignorišu. Tužilaštvo nije pokrenulo istragu kojom bi utvrdilo da li je tačno da su se Belivuk i Vučić viđali u stanu Katarine Šišmanović i kakve uloge su imali Vulin, Glišić i Aca Rošavi. Kad bi se utvrdilo da Belivuk govori istinu, makar samo o rušenju u Savamali, optužnica po kojoj mu se sada sudi pala bi već po osnovnoj tački, kojom je istaknuto da je ta organiozovana kriminalna grupa nastala 1. januara 2019. godine. Tužilaštvo insistira na toj vremenskoj odrednici kako bi izvan procesnog okvira ostavilo Aleksandra Vučića, koji je nezavnično odavno uključen u sudski postupak, i to kao tužilac i sudija.

Rat između Vučića i Belivuka nastaviće se u sudnici, ali i u medijima. Koliko je tragično stanje u srpskom društvu najjasnije ilustruje činjenica da većina građana više veruje vođi kriminalnog klana nego izabranom predsedniku države. Kako god da se nastavi sudski postupak, kakve god dokaze da iznesu tužioci i okrivljeni, Srbija će ostati talac naprednjačke mafije, bar dok se Vučić ne nađe na optuženičkoj klupi, pored svog bivšeg saradnika Belivuka.

Okrviljeni Marko Miljković tvrdi da Tužilaštvo za organizovani kriminal nema dokaze ni da su žrtve mrtve, pošto nema tela, ni da su telefoni s kojih su sadržaji komunikacije zaista njihove. Miljković kaže da Tužilaštvo ima samo montirane iskaze okrivljenih svedoka.

Magazin Tabloid objavljuje kompletan transkript izjave koju je Miljković dao na pripremnom ročištu, koje je održano 7. septembra 2022. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Miljković: Nema nijednog dokaza protiv nas

Optuženi Marko Miljković: Okrivljeni Marko Miljković. Ja neću za Sky, pridružujem se svemu što su rekli moji advokati, Veljko i tako dalje. Ja ću ovaj, svoju uvodnu reč kako sam je ja napisao, možda ona nije pravo najpotkovanija al ja nisam pravnik.

Predsednik veća: Vaše pravo je da kažete.

Optuženi Marko Miljković: Evo samo sekund sudija, ovako, u potpunosti osporavam pravnu kvalifikaciju i činjenični opis ove optužnice. U prethodnim pripremnim ročištima smo dobro slušali i pratili šta i sa kojim dokazima nama tužilaštvo pokušava da dokaže izvršenje krivičnih dela za koja nas optužuju.

Tačka 1, ja ću ići tačku po tačku. Optužnica kaže da smo Veljko Belivuk i ja izvršili krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 u vezi stava 2 KZ, a ostali okrivljeni su izvršili krivično delo iz člana 346 stava 5 u vezi stava 4 KZ, na taj način što smo Veljko i ja izdavali uputstva i naloge što neposredno ili preko kriptovanih telefona sa aplikacijom Sky, gde oni navode, kaže Tužilaštvo - neka kodna imena sledeća: Veljko Belivuk - Soprano, Marko Miljković - Kratos i Leon, Lalić Srđan - Bari, Budimir Marko - Kantona, Budimir Miloš - Ares, Draganić Vlade - Brale i Boske, Janković Nebojša - Hel, Đurić Nemanja - Tajson, Spasojević - Topalović, Tešić Dejan - Fleš, Hrvatin Bojan - Anakin i Leo Luka, Lakićević Nemanja - Džeri, Stefanović Nikola - BMV, Grek Vladimir - Ragnarot, Dimitrijević Vladimir - Šeprtlja, Ivanovski Filip - Engri, Karapandžić Boris - Salvatore, Vučeljić Aleksandar - Struja, Andrić Marko - Disenador, Stošić Aleksa - Riven. To Tužilaštvo vam kaže da dokazuje izjavama tri svedoka, prvo svedočenjem Ilije Kovačevića, drugo svedočenjem okrivljenog saradnika Hrvatin Bojana, treće svedočenjem okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića, za Lalića se neću izjašnjavati dok ne vidim šta je reko, što znači da mi treba da bez i jednog relevantnog dokaza verujemo na reč da smo to mi, a ja i drugi okrivljeni isto tako tvrdimo, i Vi ćete nas ispitati povodom toga da iza tih pseudonima stoje: Soprano - Aleksandar Vučić, Kratos - Aleksandar Vulin, Kantona - Saša Ivanić, Ares - Zoran Babić, Brale - Mladen Nenadić, Hel - Zagorka Dolovac, Tajson - Nevenko Marić, Topalović - Andrej Vučić, Fleš - Darko Glišić, Anakin - Maja Popović, Džeri - Bratislav Gašić, Ragnarot - Maja Gojković, Šeprtlja - Vladimir Đukanović, Engri - Predrag Koluvija, Salvatore - Svetozar Vujačić, Struja - Milorad Grčić, a to ćemo Vam mi dokazati tako što ćete na ove okolnosti ispitati u daljem toku Veljka Belivuka, Marka Budimira, Miloša Budimira, Draganić Vladu, Janković Nebojšu, Đurić Nemanju, Tešić Dejana i mene.

Ovih osam svedoka će Vam jasno dokazati u svojim izjavama da su ova kodna imena koristila lica koja sam ja sada naveo, jer kada pogledamo da TOK smatra da sa tri izjave dokazuje da smo mi koritili Sky aplikaciju i te pseudonime, pa onda naših osam izjava naspram njihovih tri su duplo jače dokazno sredstvo po mojoj proceni.

U tački 1 od hapšenja, ali i podizanja optužnice ja pokušavam da pronađem gde i kada smo Veljko i ja se udružili, dogovorili da oformimo ovu kriminalnu grupu navodnu. Nisam to video ni u izjavama okrivljenih saradnika, sem što im je Tužilaštvo to tako nešto reklo, evo na primer citiram Hrvatin Bojana: „recite nam hijerarhiju te grupe", a on kaže: „Marko i Veljko su jedno", a on kaže: „alž recite nam Vi hijerarhiju", pa on kaže: „važi ja ću to reći ovako kako piše, znači ide prvo Veljko, pa ide Marko..." i onda navodi ostatak. Znači on sam ukazuje da će on reći kako tu piše, a da ostalo ne zna sam ništa.

Idemo dalje. To Vam je poštovana sudijo, daću jedan primer, kao da ja sada, pošto papir trpi sve napišem i navedem da su u periodu od početka 2021. godine tužioci Saša Ivanić i Zoran Babić oformili OKG, čiji su pripadnici postali Spasojević i Hrvatin, u cilju da obmanjuju sud radi dobijanja raznih benefita od izvršne vlasti. Smešno. Znači bez navođenja kada, kako, na koji način, zbog čega i tako dalje, verujem da bi se i oni zapitali isto što se i ja i ostali pitamo sada.

Navodi se da su Georgiev Vlada i Slađana Sekulić stavili na raspolaganje onu kuću u Tršiću što smo gledali i na televiziji, kod Loznice koja se nalazi na katastarskoj parceli 1401 gde je Veljko Belivuk sa okrivljenim Nebojšom Jankovićem isprobavao vatreno oružje koje oni kažu namenjeno za izvršenje krivičnih dela. pošto je ustanovljeno sudija da se radi o vazdušnoj pušci. Vazdušna puška kolko ja znam i dan danas nije vatreno oružje. Sve je to tužilaštvo lepo provalilo, pa sada mora da nam objasne kako su oni planirali neko teško krivično delo sa vazdušnom puškom, pa pošto vazdušna puška nije krivično delo oni nemaju ni vatreno oružje, tako onda je laž da su Sekulići stavili na rasplaganje pomenutu kuću za uvežbavanje rukovanjem vatrenim oružjem, jer mi vatreno oružje nemamo. Samim tim nema ni pripreme krivičnog tog istog dela koga tužilaštvo nema, ali navodi pa da mi u budućnosti možda posredstvom hipnoze možda poverujemo u to. Vidimo da su oni od Francuza prisvojili ovu tehniku pretvaranja nezakonitih dokaza i operativnih saznanja u navodno međunarodno pravo, međunarodnu pravnu pomoć, pa možda su i hipnozu osvojili to ćemo videti.

Postojala su navodno dva naša pripadnika organizovane kriminalne grupe, jednog ste Vi upoznali, drugog niste, jedan je Šćepanović Aleksandar koga Vi niste, a drugi je Kodžić Veljko. Samo je tužilaštvo prvo tvrdilo da su to naši navodni pripadnici, tako je i dokazalo da nemaju veze sa nama nikakve i hvala im na tome, to je korektno jedino s njihove strane, što kako vreme odmiče oni pokazuju da su hapsili masovno i nasumično ljude oko nas na koje su ostavili teške traume i posledice za čitav život. Konkretno smatram i podrazumevam za Nikolu Stefanovića mog kuma. Okrivljeni Stefanović Nikola je moj kum i to mu TOK zamera, jer tvrdnje da je Nikola obezbeđivao putnička vozila za Veljka i mene i ostale pripadnike navodne naše kriminalne grupe je apsurdna i neistinita i pristrasna od strane ovog Tužilaštva. Evo zašto, ja sam vozio blindirano vozilo koje se vodi na Nikolu Ristovića, to je i njegovo vozilo koje sam ja trebao da otkupim od njega. Sada Nikola Ristović je i meni i Veljku dao punomoćje za to blindirano vozilo marke BMW. I sada imamo situaciju da ja vozim to blindirano vozilo u tom periodu koji oni navode da mi pripremamo krivična dela, a na Stefanović Nikolu se vodi Audi koji vozi Veljko, ali isto imamo punomoćje i ja i Veljko, i oni kažu oni su vozili taj Audi i pripremali su iz tog Audija za krivična dela, pa vozili smo i BMW-a, kako nismo iz BMW-a onda pripremali isto ta krivična dela. Kako oni vide da smo mi iz Audija pripremali, a iz BMW-a nismo, pa sad po toj njihovoj tvrdnji sudija, pa onda je i Nikola Ristović pripadnik naše organizovane kriminalne grupe, znači imamo isto činjenično stanje, imamo isto ovlašćenja, imamo vlasnika blindiranog vozila, pa kako Ristović nije, a Nikola Stefanović jeste, jer po njihovim tim tvrdnjama TOK-a, renta-kar agencije mi treba da zatvorimo i ukinemo sva punomoćja, jer ako budemo tumači pozajmljivanje kola kao obezbeđivanje putničkih vozila za pripremanje krivičnih dela, onda mi treba da uhapsimio 90% ljudi.

Tačka 2 - Aleksandar Gligorijević, ja se u ovoj tački ne navodim, ali ja hoću da se izjasnim i o odnosu na nju, zato što ću da branim sve okrivljene iza onog stakla časno i pošteno.

Tužilaštvo tvrdi da su dana 16.06.2020. godine Veljko Belivuk, Miloš Budimir, Vlade Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Srđan Lalić i Marko Budimir izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana 114 stav 1 tačka 1 i 5 KZ u vezi člana 33. Sada da se osvrnemo mi na činjenice i materijalne dokaze TOK-a. Dokaze da je Gligorijević mrtav, mi sudija nemamo, ja ga bar nisam video, jer da se podsetimo, obdukcioni nalaz je jedini način da se neko proglasi mrtvim, a potom i ubijenim ako je smrt nastupila nasilnim putem. Sudija, biti mrtav nije krivično delo, krivica je ubiti nekoga, da li je on mrtav ili nije mrtav ja u to neću da zalazim to nije moje. E sada, a onda kada nam medicinski stručnjaci iz te oblasti daju nalaz da li je pokojni trpeo velike bolove i samim tim i doživeo patnju i strah možemo kvalifikovati delo kao svirepo, kao što oni to rade. Bezobzirna osveta je takođe bez i jednog jedinog dokaza. Kako je to TOK utvrdio da je Gligorijević hteo da Belivuka liši života nekim snajperom, pošto toga nema i kako su i Belivuk i ostali navodno bezobzirno osvetili Gligorijeviću, kako su to Belivuk i ostali saznali da on hoće da ubije Belivuka, kako je uopšte to on pripremao, na koji način, gde je optužnica da je on to pripremo, gde je svedok neki koji će da nam ukaže na to, kako se to saznalo da će to Gligorijević da uradi, pa mi to ništa nemamo, a imamo bezobzirnu osvetu.

Dalje, mašina za mlevenje mesa, e ovako, TOK tvrdi u krivičnoj prijavi da smo ubijali ljude u kući u Ritopeku i nespominjući tada kada smo uhapšeni neki tajni prostor. Svo vreme traje pretraga te kuće, takoreći rušenje, i pretraga oko kuće kilometrima, reka, sve živo. Onda volšebno se pronalazi neki skriveni prostor. Sudija to traje 3 meseca kao da su oni pretraživali evo da kažem ceo ovaj sud, znači to je kuća od 150 kvadrata koliko sam ja video, znači ne znam šta su 3 meseca tražili da bi pronašli tajni prostor.

Onda, volšebno se pronalazi neka velika količina vatrenog oružja, većinom rashodovana iz vojske što ukazuje na državne organe koji samo mogu imati veze s tim oružjem, što sam ja i navodio prethodno u svojim izjavama ako ste pročitali, a verovatno jeste.

Industrijska mašina za mlevenje mesa kaže TOK tu je pronađena, alž nam ne reče ko je nabavi tu mašinu. Ne reče nam ni kada, ni na koji način je kupio, za koliko novca, s kojom namerom, znači sud ako ne ispita sve ovo daje TOK-u mogućnost da ko im se ne sviđa mogu u kuću da vam ubace šta god oni hoće. Žele i tvrde to da je Vaše, a Vi se branite. Bez svih podataka jasnih i preciznih odakle i od kad i ko je tu mašinu kupio i dovezo, ne možemo gledati da je to naše sudija. Kaže tužilaštvo ovako: u mašini ima DNK Radojević Zdravka, a po njihovoj optužnici Ljepoja Milan je poslednji samleven u toj mašini, još nam TOK kaže detaljno su čistili posle svakog krivičnog dela, kako to navodi njihov patolog Hrvatin. A s kojom logikom me sad interesuje ima DNK Radojevića ako je on pre Ljepoje, a nema DNK Ljepoje, znači to je malo nelogično, alž dobro videćemo kad ispitamo veštake.

Tačka 3 - Veličković Goran. TOK nam ovom tačkom optužnice stavlja na teret teško ubistvo Gorana Veličkovića. Ponovo nam tužilaštvo stavlja na teret najteže krivično delo bez medicinske dokumentacije, tačnije obdukcije da se radi o tome, da li je Veličković mrtav, potom da li je smrt nastupila nasilnim putem, pa i da li je oštećeni trpeo te velike bolove, strah za svoj život i kvalifikuju delo ovako kako su ga kvalifikovali. Dokaze u vidu DNK na koji se konstantno pozivaju nemaju, ali kažu ni ne treba jer okrivljeni saradnik Hrvatin Bojan je sve to rekao u detalje, inače on je hteo da upiše medicinsku školu ali nije stigo. Bojan Hrvatin čovek je enigma, on se pojavljuje kao super heroj da spasi Tužilaštvo usled nemanja dokaza za podizanje optužnice. Nitž znamo kad je uhapšen, i odakle mu sveska iz koje je čitao, pa nije više ni bitno to ćemo naknadno utvrđivati. On je više puta sudija osuđivano lice, i to poslednji put je osuđivan baš za krivično delo teško ubistvo na 15 godina, pa je prosto nejasno, Zakon je jasan u tom pogledu, da on ne bi smeo da dobije povlašćeni status, jer on je već osuđivan za najteže krivično delo i mi sad imamo situaciju da ga nagrađujemo zato što je opet osuđen za najteže krivično delo. Znači nagrađujemo ga opet 15 godina, da može da sa nanogice vrši i dalje krivična dela i nagrađujemo ga još nanogicom.

Bolovao je Bojan Hrvatin od raka na mozgu i to je on operisan u bolnici dok je bio na odsluženju zatvorske kazne u Zabeli, pa Vas molim da se pribavi ta dokumentacija od čega je bolovao, šta je operisao, koja intervencija mu je urađena tada, da li je tada nešto to delovalo na njegovo dalje psihičko stanje, s obzirom da se radi o operaciji mozga. Znamo da mu je 2021. godini što je sama njegova supruga rekla izvađena štitna žlezda, pošto je ona prvo došla i tražila punomoćje od naših advokata da ga zastupaju, ali doći ćemo na glavnim pretresima kako je tu došlo do promene. Tako da ja tvrdim da Tužilaštvo koristi bolest i psihičko stanje Hrvatin Bojana ucenjujući ga pritvorom i kaznom doživotnog zatvora da lažno svedoči onako kako su mu napisali.

Jelena Veličković žena višestrukog povratnika u krivičnom delima Veličković Gorana, reče nam njena punomoćnica, to sam čuo na pripremnom ročištu prošli put, da je Veličković Goran hapšen više puta za oružje i pravda nam to jer se osećao sudija nebezbedno. Kaže, sada ja da podsetim gospođu advokaticu da nošenje oružja na javnom mestu od strane nestručnog lica koje nije prošlo obuku za rukovanje istim dovodi u opasnost veliki broj ljudi koji se nalaze neposredno u okruženju Veličkovića, a samim tim čuli smo da je on to radio i pred ženom i decom, pa samim tim dovodi u opasnost njihove živote. Njegova supruga po rečima njene advokatice je sve to znala, samim tim mu i pomagala u tom krivičnom delu. Čusmo takođe da traže neke velike odštete da im platimio neka mora i tako dalje, pa želim samo da nam dostave dokumentaciju šta je radio Goran Veličković, čime se bavio, od čega je izdržavao svoju porodicu, kolika mu je bila plata da je on mogo uopšte da plati neko more od 3.000 eura, tako da neka nam to dostave da vidimo o kome se uopšte radi, a ja ću Vam reći da je Goran Veličković neko ko je u kriminalu bio jako dugo..., u stvari to ću ostaviti za glavni pretres da ne dužim sad dalje.

Spominjali su Vukašina Gošovića, pa isto eto tražim da vidimo, pošto video sam, čuo sam da ova gospođa advokatica nas tereti verovatno i za to ubistvo, ona je ušla u ulogu tužioca, pa neka samo nam, da se donese kada je nestao taj momak, kakve mi veze imamo sa tim momkom, s obzirom da ovo nije predmet ovog krivičnog dela, ali ona pokušava perfidno da nas uglavi u to nešto, pa ajde neka iznese te dokaze a ne da nas optužuje bez dokaza ko što rade postupajući tužioci.

E sad ovako, mi smo navodno država sudija koja ima jasne zakone i članove ZKP-a i koje tužilaštvo mora da nas dovede do istine zajedno sa Vama poštovani sude, međutim u ovom predmetu tužilaštvo je prešlo u ulogu progonitelja nas okrivljenih, naših porodica, prijatelja, advokata, sve u cilju da nas osude po svaku cenu jer se ne sviđamo njihovim prijateljima iz izvršne vlasti. Samo želim da podsetim sud da mora da nas gleda kao nevine i sudi po zakonu isključivo, a ono majke mi što koriste ovi okrivljeni saradnici, to treba da ostave za utakmice i druge aktivnosti, kafane, kafiće, i aktivnosti van sudnice. Pozivanje ovih tužilaca sudija na član 300 stav 2 je totalno neopravdiv i neobjašnjiv, iz razloga što isto tužilaštvo u predmetu za pranje novca odnosno tužilac Predrag Ćetković se poziva na član 300 stav 1 i poziva nas uredno na ispitivanje i saslušanje svakog svedoka, kako nas tako i naše advokate, pa se postavlja pitanje šta to ova dva postupajuća tužioca vide pa se pozivaju na stav 2, a tužioc njihov kolega ne vidi pa poštuje stav 1, samo da Vam naglasim i u tom postupku smo ja i Veljko organizatori, znači imamo slične svedoke, a organizatori su isti.

Tačka 4 - Lazar Vukićević. TOK nam ovom tačkom 4 stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114 stav 1 tačka 1 i 5 KZ u vezi člana 33, e ovako, ponovo nam TOK stavlja najteže krivično delo na osnovu izjava svedoka okrivljenih, a bez medicinske dokumentacije, da je navodno Lazar Vukićević mrtav. Kad bi imali tu dokumentaciju sudija mi bi mogli da znamo i kako je smrt nastupila ako je zaista mrtav, nasilno ili nenasilnim putem, jer ako sudija nenasilnim putem on nije ubijen, prosto i jednostavno. Pa bi samim tim i pravna kvalifikacija krivičnog dela bila opravdana, u ovom slučaju je i više nego jasno da nas tužilaštvo tereti za najviše krivičnih dela na osnovu DNK tragova. Ja još nisam čuo u našem pravosuđu da neko može da bude mrtav zato što mu je nađen DNK trag, alž dobro videćemo. Imamo DNK tragove i izjave lažnih svedoka, pa potom nekim baznim stanicama.

Sada ću Vam ja sudija, ja sam ovde doneo i optužnicu iz Podgorice u kojoj se teretimo ja, Belivuk i Janković da smo istovetna krivična dela, ali drugih lica vršili u istom periodu vezano za tri lica ovde, gde Crnogorci, evo ja ću Vam to odmah pročitati. Ovo Vam ne mogu sada dati ali mogu preko advokata da Vam prosledim, zato što nemam više. Čisto da konstatujemo da se radi, Crna Gora Specijalno državno tužilaštvo KTS broj 262/21. Evo ovako, kaže, sada ću Vam reći, znači 14.10. smo mi oteli Radulović Mileta i držali smo ga duže od 10 dana, pa mi smo 14.10. ubili navodno i Vukićevića. Zakon fizike ne dozvoljava da mi možemo da budemo dva puta na istom mestu na toliko udaljenosti, pa i na manjoj, ali dobro moguće da oni imaju neka druga saznanja, pa ćemo, ja kolko znam teleport još nije izmišljen, možda se varam. Onda, oni kažu sledeće sudija: „pa smo u označenom periodu čuvali oštećenog da ne pobegne, okrivljeni Radonjić, Vučković, Roganović, Miljković, Belivuk, Kašćelan, Đurovć i drugi za sad ne identifikovani pripadnici ove kriminalne grupe, sve do 21.12.2020. godine". Pa kako je moguće sudija, znači od 14.10.2020. do 21.12.2020. mi smo bili u Crnoj Gori, čuvali smo Mileta, pa kako smo stigli da ubijeno onda i Ljepoju i Radojevića i Vukićevića kad smo mi morali da čuvamo Mileta kako kaže Crna Gora. Znači ova dva predmeta su Vam u koliziji, ali dobro da nastavim ja sudija dalje samo sam ovo hteo da razjasnim.

Ovako, najbitnije je to što TOK paušalno tvrdi i datume izvršenja krivičnih dela, a da isto imamo ovde bazne stanice nekih telefona koje smo navodno koristili ja, Belivuk i Janković i ostali koji Vas ne interesuju sada. Mi smo tamo negde prelazili neke granične prelaze, mi smo tamo se šetali uzduž i popreko po Crnoj Gori, otimali, ubijali ljude, rešavali se tela, ne znam ni ja više šta smo radili, menjali podove, krečili, sve smo to mi sudija stigli da uradimo, a da nas niko nije primetio, znači ko duhovi. Koristili smo te neke telefone, nema ni jedan dokaz da su to naši telefoni, ko što nema ni ovde dokaz da su naši telefoni sasvim neki drugi koje ovo tužilaštvo tvrdi. Znači tamo tužilaštvo tvrdi za neke telefone, ovde tužilaštvo tvrdi za neke sasvim druge telefone, a onda nam su oduzeti na primer kad smo uhapšeni, telefoni koji nemaju veze ni sa jednim od ovih njihovih tvrdnji. Vidimo i da članovi porodica su aktivni saučesnici u izvršenju krivičnih dela i da imaju puno razloga da obmanjuju državne organe i prikrivaju članove porodice kako bi se oni uspešno skrivali i nastavili da vrše krivična dela iz razloga lagodnijeg i komfornijeg načina života, a to podrazumevam pod ovim da svih 7, u stvari izjašnjavaću se o 5 nismo pročitali drugu optužnicu, svih 5 ovih momaka nisu studenti teologije sudija pa da se mi iznenadimo što su oni nestali, nisu oni nestali prvi put u životu, oni su bežali od zakona i mnogo pre ovoga, protiv njih se vode i dana danas neki sudski postupci, osuđivani su za razliku od nas mnogo više puta i za najteža krivična dela.

Mi ne možemo da se ne iznenadimo pošto su ti ljudi prodavali drogu znači, da im nije se zamerio neki roditelj čiju su decu trovali godinama, tako da ne možemo mi sada da gledamo to kao što sam rekao studente teologije pa se mi iznenadimo jao što je on nestao, ko što se ne bi iznenadila ni moja porodica da ja nestanem, možda sam pobego, možda sam poludeo pa sam otišo, znači to je sve uptino dok me ne nađu jelž tako. Ne videsmo a TOK nam tvrdi takođe jasno i glasno kako i kada je bilo kod od navedenih nestalih ušao u kuću u Ritopeku, a kamoli da smo ga mi dočekali, a potom ubili, isekli i te naučne fantastike njihove. Kaže nam tužilaštvo da su posebne mere tajnog praćenja trajala 6 meseci do trenutka hapšenja, pošto smo pratili 24/7 svi mi okrivljeni apsolutno mi je nejasno kako nigde nismo snimljeni kako otimamo, pa odvodimo te ljude i nestale u Ritopeku, pa nisu oni bombone da ih ja stavim u džep i da ih kao odvezem u Ritopek, znači to je procedura. Zašto niko od policije to nije zaustavio sudija, imamo snimak na koji se oni pozivaju, Tešić navodno uvodi Ljepoju u kuću, pa šta je radila ta policija što nije ušla u tu kuću, šta je radila i 3 meseca, pa oni pustiše mene i Veljka da odletimo za Crnu Goru da tamo budemo na slavi, pa nas pustiše još i da se vratimo, da bi nam uzeli DNK i pustili nas napolje, i onda posle 5 dana spektakularna akcija, vau! Što su nam uzeli DNK tad, e to ćemo da Vam objasnimo sve na glavnim pretresima da Vas sada ne zamaram stim stvarima. A da Vas podsetim samo navodno od početka trajanja njihove te posebne dokazne radnje tajnog praćenja, nestali su Vukićević Lazar, Radojević Zdravko i Milan Ljepoja i opet postavljam pitanje kako je to moguće pored budnih očiju i kompletne tehnologije BIA-e i MUP-a. Da li smo mi onda to radili na njihove oči, a oni ćutali? Onda su oni naši saučesnici. Ili se to nigde nije desilo nego prave lažnu farsu po nalogu svojih šefova iz izvršne vlasti. Pošto sam od ovog tužilaštva naučio kako se od početka istrage dokazi prvo objave u javnosti, pa tek onda daju sudu, sačekaćemo i da se javnost upozna sa dokazima koji svedoče našu povezanost državnim vrhom, pa potom Vi sudija odlučite da li su ti zakoniti dokazi i da li se oni mogu koristiti u krivičnom postupku ili nisu, ako odlučite da se njihovi nezakoniti dokazi mogu koristiti onda sudija sa istim tim Vašim obrazloženjem pretpostavljam da će moći i naši.

Poštovana predsednice veća, ja pretpostavljam da ste pažljivo slušali obrazlaganje tužioca Saše Ivanića kada priča o izjavama datim u policiji tačnije SBPOK-u, od strane Dimitrijević Vladimira i Šejić Alekse. Kaže nam tužilac da su u prostorijama SBPOK-a njih dvoje pričali istinu, a zašto, zato što tužiocu Saši Ivaniću odgovara jelž tako, kad su ih plašili i maltretirali, ja sam bio isto hapšen u tom SBPOK-u i znam kako postupaju. A u prostorijama TOK-a kaže nisu jer su negirali krivično delo i rekli da ih je policija maltretirala i to niko ništa, dobro. Znači po tužilaštvu prvi put govorite istinu, a drugi put lažete kako to oni tvrde dobro.

Spasojević Nikola u policiji reče da nije izvršio krivična dela, onda nam Spasojević Nikola reče u tri navrata još da nije izvršio krivična dela, tamo je nešto povraćo na ove slike, vato se za glavu, moram odma da se baziram na Spasojević Nikolu zato što je Spasojević Nikola što je proverljivo bio u sobi iznad mene, tačnije to je soba 116, ja sam u sobi 62 i mi smo imali mogućnost da pričamo kroz prozor. On se meni žalio, kukao je kako ne može da izdrži, kako su mu devojku sudarili nekim kolima neki tužioc pijani, kako mu sve to radi Saša Ivanić, ja sam to i navodio u mojim podnescima, kako on će da se ubije, da se obesi, kako mi je on reko „okači", da će da potpiše sve što treba da potpiše samo da izađe iz pritvora, da on više ne može da izdrži pritisak i tako dalje i tako dalje. Zato ja pozivam da Vi, to jest ja Vam predlažem da Vi saslušate svedoke u nastavku koji su bili sa njim u sobi što u Centralnom zatvoru u Bačvanskoj, što neki ovde, a to su Rakočević Radovan, Đurić Nemanja, Pešić Miloš, Velibor Cvetkov i Nikolić Saša. Velibora Cvetkova i Nikolić Sašu Vi poznajete jer ste bili u tom veću gde se sudilo Mladenu Novakoviću. Nikolić Saša je moj cimer iz sobe koji je slušo svo vreme šta Spasojević priča, koje terapije pije, šta mi se žali i kuka, pa ako Vi želite da dođete do istine pozovite ih. Velibor Cvetkov je takođe neko ko je bio u tom istom delu sa Sašom Nikolićem poznajete i njega silom prilike, on je bio sa Spasojevićem u sobi odakle je Spasojević izašo, a onda je potom Lalić ušao u tu istu sobu pošto je ovaj Cvetkov ima neki patent za okrivljene saradnike pa onda od njega izlaze kod tužioca.

Onda, šta se desilo Spasojeviću na kraju pa on dobio saznanje i oseti se krivim to ćemo ga ispitivati ako Vi dozvolite ono unakrsno ispitivanje i suočite nas da vidimo gde je istina. Možda je Spasojević i hipnotisan po modelu iz Francuske ja to ne znam, ali vidimo da se tužilaštvo uzda najviše u Francusku.

Isto važi i za Srđana Lalića, on reče bar 7 puta da nije kriv, da nije izvršio krivična dela, da nema komentare na ta krivična dela, a onda ga čusmo ovde da je kriv kaže, a zašto, ja Vam predlažem da Vi ove sve okrivljene vratite u pritvor, pa ćete videti o kome se radi i videćete da oni kad se probude iz te njihove hipnoze će Vam reći znate šta, kad ih vratite u pritvor, „nismo krivi sudija sve nas je nateralo tužilaštvo". Živi bili pa videli.

Lalić je prvi tražio da bude svedok-saradnik još posle podizanja optužnice, po mojim saznanjima. Tako su ga onda, pošto oni imaju taktiku da Vi kada im napišete oni vas prebace iz Bačvanske ovde da bi mogli da idete gore na ćevape, tu ima restoran, pa ovaj svi ovi komandiri saučestvuju sa njima, oni ih odvode, ovaj bez znanja suda, odvode im tamo lica, oni onda tu pregovaraju, čavrljaju, onda nama njihovi cimeri viču, nije bio pet sati u sobi, ovaj je otišao, ovaj je pisao i tako dalje. I onda mi saznamo šta oni rade. Onda kad se zagusti, ukini im posete, kovid je pozitivan, onda su oni kao kovid pozitivni, da ne bi mogli da viđaju ni ovaj ni supruge, ni porodicu, ni advokate, da bi oni mogli da ih pune, osudićemo vas doživotno, osudićemo vas doživotno i oni im tako ponavljaju ko, skaj je zakonit, skaj je zakonit, skaj je zakonit, oni im ponavljaju isto to osudićemo vas i onda ovi kažu jaaoo onako uplašeni, ja ću da potpišem sve, pa i ubistvo Đinđića ako treba, sve ću da potpišem samo da izađem. Jer o takvim ljudima se radi, znate. Ovaj, on nije dobio na primer status svedoka-okrivljenog tada. Pa šta se to promenilo ako su tolko jaki s dokazima, a ja sam jasno čuo Sašu Ivanića da je rekao..."Mi imao sve dokaze, čak i bez međunarodne pravne pomoći i sa ova okrivljena dva saradnika mi smatramo da smo potpuno dokazali". Što pokloniše Laliću 18 godina? Jel im on brat, kum, ženin brat? Ja ne znam. Znači što mu pokloniše od 111 godina jedinstveno 18? Pa, sudija pa to je skandal. Još ga pustiše iz pritvora. Nasmejani koljač iz pritvora. Dobro. Znači oni ovde imaju model, ajmo ko prizna ide kući, a ko ne prizna nek bude u pritvoru. Ja ću časno da budem u pritvoru, a neću da priznam ništa što nisam uradio.

Onda, mene interesuje da, ko dovodi ovde u zabludu i Vas i nas? Da li Lalić ili TOK? To ćemo da vidimo. U slučaju Vukićevića mi ne vidimo nigde ulazak Vukićevića u taj Fiat Dobro na koje se ovo tužilaštvo poziva. Niti vidimo da Nemanja Đurić vozi taj auto. Pogotovo ne vidimo zajedno njih dvoje u istom autu kako idu još manje u Ritopek. Šta je sa tim snimcima tajnog nadzora, gde su? Pa reče nama Aleksandar Vučić da su nam suprotno zakonu i u privatne kuće i stanove ulazili, što smo mogli i da vidimo iz ovih brojih dokaza koje nam je davalo tužilaštvo. E, sada gde se to zagubilo? Ili pak to ne postoji sudija, već nam tužilaštvo samo priča priču koju ponavljam dokazuje sa DNK tragovima i šturom pričom svedoka-okrivljenih. Pa, Vas pitam poštovani sude, zamislite sad ovako, odu okrivljeni Spasojević, Lalić i Hrvatin u tužilaštvo kod postupajućeg tužioca nešto da se dogovore kao i ranije i oni nestanu posle toga. I mi nađemo DNK od njih trojice, imamo kamere da su oni ušli u tu kancelariju, a možda su izašli na neki tajni ulaz, ovde imamo i tajne ulaze. Jer to znači da su ih ova dva tužioca pobili? Pa, ne znači sudija, ne znači naravno. Onda, to može da bude sudija dobra indicija, ali dokaz za najteže krivično delo nikako ne može da bude niti će ikad biti. Jer da se tako dokazuju najveće, najteža krivična dela pa onda bi svako mogao da pošalje nekog ko mu se ne sviđa u životu na doživotnu robiju. E, zato imamo zakon gde se izričito nalaže da bez medicinske obdukcije ne možemo reći sudija da je neko mrtav. Što ne proglasiše Mateja Periša mrtvog, a svi su bili ubeđeni na primer, navodim taj primer, da je, da se dečko udavio. Pa, ne sudija ne može. Imamo mi situaciju, skoro ste čitali možda, da je u Španiji pronađen Hrvat koji je trideset godina pobegao od kuće jer se nije slagao sa svojom porodicom i rekao da i dalje ne želi da ih vidi. Znači, dok mi ne nađemo, ne možemo da verujemo. Ja ću Vam u nastavku, ne sada, da ne bih trošio vreme, ali doneti još mnogo presuda vezano za ovakva i slična postupanja koja su se čak vodila i pred ovim ovde, ovaj sudom. E, zato mi ne možemo reći da je neko mrtav, a kamoli ubijen i još kvalifikovati delo kao što to radi tužilaštvo u našem slučaju. Navođenje tužioca Saše Ivanića da je međunarodna pravna pomoć zakonita i to na način što je usled svog izlaganja ponovio to hiljadu puta i misli da će tako postati zakonito i naterati nas da poverujemo u to, na njegovu žalost neće. Njegovo izlaganje me podseća na onako tabloidni, na tabloide izvršne vlasti koji rade po principu hiljadu puta ponovim laž i postaje istina. Ali, ne, ne postaje, jer laž je sudija laž i tako će biti koliko god je puta vi ponovili.

Tačka 5 optužnice - Radojević Zdravko. Povodom ove tačke optužnice ponovo vidimo sličnu radnju, ali bez dokaza naravno. E sad, slušajte ja na prevaran način se predstavljam kao prodavac vatrenog oružja navodno po optužnici Radojević Zdravko. Ne znamo ni kog oružja, ni za kolko para ja to njega nešto hoću da varam, ni zašto ga ja varam. Pretpostavljam da bih ga ubio kako oni to navode. Ali, idemo dalje. Ko je to Radojevića i mene spojio? Ja to ne vidim u optužici, a ja ga navodno namamljujem. A, sad ću ja da Vam objasnim. Jer ja ne znam dal oni to znaju, a pretpostavljam da znaju. Ja Zdravka Radojevića poznajem...da nastavim?

Predsednik veća: Da, da.

Optuženi Marko Miljković: Ja njega poznajem sudija 15 godina i više od 15. I u dobrim smo odnosima. Pa ja ne vidim kako i zašto bih ga ja zvao i predstavljao se lažno sudija. Koju potrebu ja imam kada znam čoveka, zašto bih ga varao? Ja da bih se video sa njim kad sam mogao uvek da ga pozovem i da se normalno, kad god se normalno dogovorimo mi smo se i viđali i videli bi se. Znači nemam ja da koristim tako nešto. Kaže tužilaštvo ima DNK tragovi Radojevića i to je dokaz za ubistvo. I kaže okrivljeni-saradnik Hrvatin je sve objasnio i verujte oni time dokazuju ubistvo. On je podrobno objasnio. Ja znam da svedok Hrvatin Bojan je završio osam razreda osnovne škole, sam je to i rekao. Imao je želju jaku da upiše Medicinsku školu, ali u tome nije uspeo, omelo ga je bavljenje kriminalom. I sada mi imamo ulogu Hrvatin Bojana kao patologa. Znate on određuje koji su to intenziteti, kako je ko koga ubio, kako je zaseko, pa onda im je dao neki patent što je gledao iz narkos meksika serija. Znate ovde zasečete, ovde iseckate, jer treba da ponavljam? Kaže mu Saša Ivanić, ne, ne, ne, ne treba da ponavljate. Znači, to je isto tako, da, da, znači ono što uspe malo da uglavi onda to isto tako mi koristimo. Onda imate tamo gde mu i drži čas geografije. Gde je Krit, gde je Krf, ne Krit, Krit ti je dole, Krf ti je gore. Mislim ja znam da ovaj je jedva završio osnovnu, ali nema potrebe u tužilaštvu da mu drže čas geografije. Onda, medicinski nalaz da je Radojević mrtav sudija mi nemamo opet. Onda da je smrt nastupila nasilnim putem, mi ni to nemamo sudija. Znači, opet smo u situaciji da mi verujemo tužilaštvu koje nas je toliko puta lagalo. Kaže TOK „DNK tragovi se ne mogu i nisu podmetnuti u Ritopeku". Znači po njihovim tvrdnjama to ne može da se desi, da vi podmetnete nečije DNK tragove. Dobro. Slušajte sada. Na predmetima ili vozilima, ali kaže da smo mi podmetnuli biološke tragove Radojevića na čaure, to jest metkove, a iste čaure su nađene na licu mesta u Krnjači, Partizanski blok, ulica 2, broj 47-a, prilikom uviđaja za krivično delo pokušaj teškog ubistva na štetu Marka Budimira. Kaže tužilaštvo „Pucano u garažu". Kako oni znaju da je pucano kad nisu ni radili taj uviđaj? Znači oni ne mogu to da znaju nego opet tu oni nešto paušalno tvrde kako njima odgovara.

Ja Vam kažem ovako, pucano je u Marka Budimira, što će Vam i sam Marko Budimir i reći, detaljno ispričati i objasniti. No, da se vratim ja na ovaj DNK, pa ću da nastavim. Kaže tužilaštvo da je na čaurama podmetnut DNK. Znači, sada priznaju da sa DNK se može sudija manipulisati, ali samo kada njima to odgovara, u suprotnom kažu ne, ne, ne može se podmetnuti DNK.

Ja tražim od Vas, predlažem Vam da Vi uzmete zapisnik sa uviđaja tog dana, to je bio dan, sad ću Vam ja reći, 10.11., kada smo navodno ubili Radojevića ovaj, oko 18 časova u Krnjači, ulica Partizanski blok 2, broj 47-a. Da se vratim. Nisu oni bili 43 zainteresovani za tu istragu jer taj dokaz ruši njihovu optužnicu u pogledu tačke ove. TOK tvrdi da je Radojević navodno ubijen i samleven u jutarnjim časovima 10.11.2020.godine, a mi tvrdimo da je Radojević živ i zdrav, sposoban da shvati značaj svog dela i da upravlja svojim postupcima, sa umišljajem svestan da je njegovo delo zabranjeno i hteo njegovo izvršenje, na podmukao i svirep način pokušao da liši života Marka Budimira. U Krnjači oko 18 časova, ulica Partizanski blok 2, broj 47-a, tako što je iz vatrenog oružja pucao u Marka Budimira, za sada neidentifikovanog vatrenog oružja kalibra 7,65. Pucao u Marka Budimira koji je primetivši ga počeo da beži i spasao se sigurne smrti. Gde je od šoka što mu se desilo nije mogao u policiji da se izjasni ko je osoba koja je tog trenutka pucala na njega i pokušala da mu oduzme život. Međutim, pošto se sećanje selektivno vraća, on sada je 100% siguran da je jasno video da je upravo Radojević Zdravko lice koje je pokušalo da ga liši života.

Videli smo u predmetu Milana Beka na štetu Milana Beka da mu se pamćenje selektivno vraćalo deset godina, a sud reče da to može. Pa, Budimiru se vratilo za dve. Znači još je verodostojnije nego Bekovo. Imamo čist slučaj dokazan za pokušaj teškog ubistva DNK na čaurama izvršioca Radojevića. Onda izjava oštećenog koju ćete čuti i izjavu njegovog oca Milana, Miladina Budimira koji je bio kritičnom događaju tu, pored Marka Budimira, znači kada bi saslušavali, kada bi slušali TOK ovo je sa svim materijalnim dokazima i ovakvom mojom optužnicom dokazana radnja izvršenja krivičnog dela na štetu Radojević Zdravka. Što znači, okolnosti da je Radojević Zdravko izvršio teško krivično delo i da je od tada u bekstvu zbog istog tog krivičnog dela, a ne sudija nestao. Predmet izvršenja krivičnog dela je pištolj, samim tim i čaure koje su izašle iz tog pištolja i na njima DNK. Krivično delo to je prijavljeno i evidentirano od strane policije, a navodno ubistvo Radojević Zdravka niti je prijavljeno, nitž se desilo, samo paušalne tvrdnje tužilaštva. TOK nam kaže da smo oteli Radojevića i da smo oteli Radojevićeva neka njegova kola. Tačnije Mercedes GLE, Mercedes S klase, Rendž rover Evoque, Škoda Karoq i kaže ta su kola Radojevića tako što kaže njegova porodica. Bože svašta! Pa sudija, pa moja prodica može da kaže da sam ja vlasnik „Delta motorsa", pa jelž to znači da sam ja vlasnik „Delta motorsa"? Ne znači. Znači moraju da postoje papiri, dokazi da sam ja vlasnik toga, kao što mora da postoji da je on vlasnik toga. A, sad ću Vam objasniti i zašto on ne može da bude vlasnik toga. Prvo se postavlja pitanje, odakle Radojević Zdravku toliko novca za te automobile kad je on od punoletstva njegovog, što je lako proverljivo, prijavljen na birou za nezaposlene. Pa, ja sam čak sa Zdravkom Radojevićem pre deset godina u više navrata išao da se prijavi zbog zdravstvene knjižice da obnavlja, u birou za nezaposlene na Dorćolu. Znači, evo ja lično. Znači, kako je onda Radojević Zdravko mogao da ima 200 hiljada evra u kolima? Čovek koji je nezaposlen. Nemoguće sudija!

Zato ja tražim da se i u odnosu na sve ovde oštećene podnese neka finansijska istraga. Oni ovde traže neke milionske odštete, pa mi ne znamo uopšte čime su se bavili njihovi, ovaj navodno nestali, a ja Vam kažem krivičnim delima. Pa, onda da imaju postupci protiv njih, pa kako je moguće da su sad oni nestali i mi ovde mislimo da su oni neki sveci, a ne utvrđujemo ko su oni zapravo.

Onda, tužilaštvo nam konstantno tvrdi da su oni pripadnici neke organizovane kriminalne suprotstavljene grupe. Evo ja ću biti slobodan, pa ću reći, jer to oni misli na Škaljarski klan? Pa, ja ne vidim njih ni u jednoj optužnici Škaljarskog klana, nijednog od tih ljudi. Nek nam dostave to. Ili nek nam dostave bar krivičnu prijavu da se vodi. Odakle ovom tužilaštvu saznanje da su to suprotstavljene grupe, odakle tužilaštvu saznanja da je Radojević hteo da ubije bilo koga od nas? Ja stvarno ne znam.

Onda imate, predlažem takođe i da se ispita vlasnik auto placa s kojim smo svi sarađivali. To je naš drug iz kraja. U vezi kola, Arizanović Igor-Pile. Onda reče supruga Radojević Zdravka, ali ispitaćemo je ponovo o kome se radi, s obzirom da su je tužioci zbunili, verovatno zato što su je sugestivno navodili da ona priča. Možda nisu znali ni čija je ona supruga, pa su je pomešali. Al, da pretpostavimo da misli se na Radojevića. Zašto je bacila njegov privatni mobilni telefon u Dunav? Jer vidite ovako sudija. Ja pretpostavljam na primer ako sam ja student Teologije i ja, nešto se desi i nestanem, moja supruga i moja majka sigurno neće da odu da bace telefon u Dunav. Jer tako? Nema potrebe. Ako sam ja neko normalan, oni će da dođu i da kažu, evo izvolite i ako ja ne pravim nikakve gluposti i tako dalje. A, s obzirom da je Zdravko Radojević lice iz krimogene sredine, što znamo bavi se i drogom i tako dalje ceo svoj život. Znamo svi odlično kako je sarađivao, zarađivao za život. Onda Vi možete da pretpostavite da je to i njegova supruga znala i saučestvovala u tome. I kad se desilo to oko pucanja Marka Budimira, ona time što je bacila telefon je nama jasno stavila do znanja da je znala da on nešto sprema i kad je čula šta je uradio, ona je naravno bacila taj telefon. Da bi prikrila svog supruga u izvršenju krivičnog dela. Najtežeg krivičnog dela. Ja Vam na taj način samo ukazujem da je ona u tim radnjama saučestvovala i tvrdim da ona saučestvuje i sada i pomaže mu da se krije jer mu preti dugačka zatvorska kazna. Znači motiv za Radojevićemo bekstvo i podrška njegove porodice u vidu lažnih izjava na štetu, se neupitne i dokazane iz svega što sam naveo, to jest na našu štetu.

Tačka 6 optužnice - Ljepoja Milan. Tačka 6 ove optužnice meni i ostalim okrivljenima stavlja na teret krivično delo teško ubistvo. Prvo kažu ovako, Ljepoja je po stanovištu TOK-a pripadnik neke suprotstavljene grupe. Bez ijednog dokaza. Da je Ljepoja zaista pripadnik neke grupe i koje grupe je on pripadnik. Kada je Ljepoja postao njihov član? Pa nadalje, kažu učestvovao je zajedno sa tom grupom u pokušaju atentata na Radoja Zvicera. Sudija, mi imamo optužnicu u Ukrajini protiv navodnih atentatora na Radoja Zvicera. Ja tamo nisam video Ljepoja Milana. Istina govoreći vidimo dvoje Nišlija, ali ja Ljepoju nisam video u toj optužnici. Kako je tužilaštvo to videlo? To me interesuje. Pa, da mogu da tvrde tako nešto. Niti su ti, te Nišlije spominjali Ljepoju Milana pred tamošnjim sudom. Znači opet mi imamo da nas tužilaštvo laže, al ajmo dalje. Onda kažu, Veljko i ja smo po tvrdnjama TOK-a doneli odluku da lišimo života Ljepoju jer navodno on hoće da nas liši života. Bože svašta! Evo opet mi imamo da je Ljepoja hoće nas da liši bez ijednog dokaza. Kako? Kad? Čime? Uz čiju pomoć je Ljepoja hteo nas da liši života? Znači mi to nemamo. Mi to ne znamo. Jer tužilaštvo to samo tako napiše na papiru, pa kaže ajde vi se branite. Onda, svi smo videli snimak kako Tešić sam vozi Pasat. Ako ste pregledavali sudija i ostale snimke Vi vidite na primer od Laste da Tešić se vozi sam. Onda vidite u Ritopek da Tešić ulazi sam. Mi opet Ljepoju ne vidimo. Šta ga je Tešić stavio u džep? Al, opet ja ne znam šta je radila ta policija koja je snimala sve to? Ja predlažem da mi pozovemo istu tu policiju koja je postavila te kamere da nam objasni zašto nije ušla u tu kuću. S obzirom da policija mora da radi u saradnji sa tužilaštvom, zašto ovi tužioci koji ovo tvrde nisu dali nalog da se tu uđe? Što su rizikovali? Šta su čekali? Ja ću da Vam kažem. To se nije ni desilo! To su njihove paušalne tvrdnje samo, izmišljene priče. Zato sam im ja u svojim izjavama i predložio onog mađioničara Koperfilda da im pomogne jer ovo bez njega ne mogu da reše. Onda, zahtevam od TOK-a da obdukcioni nalaz da da je Ljepoja mrtav, a onda da vidimo i da li je smrt nastupila nasilno ili ne nesilno. Pozivanje na nekredibilne okrivljene-saradnike koji su u međuvremenu postali patolozi je smešna priča jer da nije smešna bila bi tragična sudija. Njih dvojica su po mom mišljenju očigledno hipnotisani, po modelu francuskih tužilaca, pa onda kada ih budemo probudili iz hipnoze videćemo sudija i čućemo istinu od njih. A, međunarodna pravna pomoć kad vratimo na operativna saznanja, pitaćemo TOK hoće li i dalje da laže i obmanjuje sud i javnost i nas.

Tačka 7 optužnice. Ova tačka optužnice kaže da smo ja i drugi okrivljeni izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 3 u vezi stava 2 KZ-a. Najzanimljivija tačka možda. Prvo, oružje koje je pronađeno, oružje je pronašeno gde je Vulinova policija i postavila to oružje. Tri meseca sudija policija čuva tu kuću. Znači niko nema pristup toj kući. Imamo prve naloge za pretres gde ništa se ne pronalazi naravno. I onda posle tri meseca dok oni drže tu kuću, pa oni mogu da ubace sudija šta hoće. Jel tako? Znači mogu. I kažu to je naše. Ma, nemaju nijedan DNK, nemaju nikakav dokaz da mi imamo veze s tim oružjem. Šta rade? Sad potpisuje Srđan Lalić 12 godina za oružje. Pa, Srđan Lalić potpisuje istu kaznu kao i za ubistvo. Zašto? Da bi mogli na osnovu tog nekog sporazuma da oni nas osude za isto to oružje jer nemaju nijednog dokaza za to. E, sada sudija pored, tri meseca policija čuva tu kuću i mogla je pored mašine i oružja i tenk da nam postavi. Pa, to sudija ne znači da je naš. To što je neko zaposlen u MUP-u ne znači da nije plaćeni ubica ili profesionalni likvidator. Pritvori su prepuni radnika MUP-a koji ubijaju, reketiraju, podmeću, otimaju, švercuju i razna druga krivična teška dela. Što ćete videti da je slučaj i kod nas. Da rešimo enignu takozvanog bunkera. Kao što sam ja i rekao i dan danas tvrdim to je Vulinovo! I vidim sada da je tu uzgajao prvo marihuanu na način kao što je to radio i u Jovanjici. Pa, otkud ja znam da on to nije radio sa Radojevićem, Ljepojom, Vukićevićem? Pa, su ostavili DNK sva četvorica. Nego Vulin je brzo došao tu kad je bio uviđaj da kontaminira dokaze. Znači ja to ne znam. Pa, je posle tri meseca od našeg hapšenja napunio oružje i uzeo mašinu od NN lica kako bi namazao DNK i uverio javnost da smo mi tu mleli neke ljude. Za njih je to možda na njihovom intelektualnom nivou logično, ali za nas inteligentnije moraće više da se potrude. Oružje koje je pronađeno u Ritopeku je Vulinovo i to je početak i kraj te tačke.

Tačka 8 optužnice, i slobodno predlažem da ga pozovemo kao svedoka i da se suoči samnom. Ova tačka na štetu Ilije Spasića koji ne zna ni kada je otet, ni koji mesec, a kamoli godinu. Koji je sam u svojoj izjavi naveo da ga je ljuljao u krilu Aleksandar Vulin i kako on mnogo poštuje njega. Kako se zahvaljivao da su mu dali ćevape i sendviče. Davao je neke nerazumne izjave. On je tamo ovaj, u postupku pred Višim sudom pričao da ga je silovao ovaj i ovaj taj maloletnik, pa ga je silovao Šejić, pa ne zna ni kako ga je silovao, pa mu je gurao neki štap. Postavlja se pitanje sudija, da li je moguće da nas četrnaest evo videli ste nas otprilike sve kako izgledamo, evo da izađe Spasić, treba da bije Spasića? Pa, i da li mislite da stvarno uzme da ga bije nas četrnaest da bi on dan danas ovako izgledao? Ne bi sigurno! Nego bi morao putem video linka da ovde daje izjavu. Jer ja Vam tvrdim sudija da sam ga zaista tukao, on bi i dan danas bio u bolnici. Evo stojim iza toga. Znači ne bih ga tukao kao što ovi to opisuju ovde, ali da li mislite da bih ja tukao ovog klinca tamo? Ne! Ja sam dečka upoznao tako što je on meni pričao da mu dam 1.000 dinara na stadionu Partizana, on je tu neko lišće čistio, ja njega ne znam. I rekao da mu dam 1.000 dinara, na šta sam ga ja pitao, „za šta će ti?", a on kaže „da ne moram da", ja moram da se izrazim kako je on rekao „pušim kamiondžijama".

Predsednik veća: Znači to imate vremena u svojoj odbrani da iznesete.

Optuženi Marko Miljković: Dobro, može.

Predsednik veća: Dajte fokusirajte se na optužnicu.

Optuženi Marko Miljković: Dobro, krenuću dalje. S njim sam onda završio.

Tačka 9 optužnice - droga. Iako se meni ne stavlja na teret, stavlja se Veljku i drugima, pa ću se ja osvrnuti i na tu tačku. Prvo kaže TOK od početka 2019. godine do 04.02.2020. godine, ž21., u Beogradu, Belivuk, Tadić, Vučeljić, Dimitrijević i Šejić neovlašćeno prenosili, držali i stavljali u promet radi dalje prodaje opojne droge. Zatim, na početku dispozitiva optužnice imamo od oktobra 2020. do kraja 2020. godine, odnosno tri meseca, pa se pitam gde nestade cela 2019. i prvih devet meseci u 2020. godini? Mi to nemamo. Onda, jer nas tužilaštvo u prva ta tri reda zeza, plaši ili ja ne znam ni sam šta pišu od tolikih laži, pa ni sami oni ne znaju šta će dalje. Kažu Tadić preuzimao od NN lica „stotke". Tako kaže TOK. Kad su utvrdili sve do sada i ovoliko nas pohapsili za sva krivična dela, pa koja su napisana u ZKP-u, pa kako ne znaju ko je NN lice koje daje „stotke". Da li je to moguće? Jel moguće ili ga nema kao što u ovom predmetu nema grama droge. Pa, samo napišu da lepo zvuči kad Vi to pročitate. Na stadionu to veče uoči našeg hapšenja pronađeno je 20 grama kokaina, što sam ja tamo pročitao, 4 grama marihuane i gram amfetamina. U prostorijama koje mi koristimo, a i deset hiljada sudija navijača. Znači to nisu naše prostorije, to je javno, mislim to je stadion. Tu dolaze svi. Taj prostor smo mi na primer delili i sa rvačkim klubom, pa jer to znači i da je i od rvača? Mislim, ne razumem. Ne može to da bude naša, a pogotovo ne Veljkovo, Šejićevo. Znači „Partizan" i cela uprava i svi zaposleni, jer stadion je vlasništvo sudija ponavljam države, a ne naše privatno. Rekli su oni takođe i za snajpersku pušku, Vi tad još niste bili u predmetu, al tamo je nađena, možda ste pratili u medijima, neka snajperska puška. I oni kažu to je naše, spremali smo atentat na predsednika, 561-vi. I šta kažu posle, ne, ne nisu oni spremali ovaj, nije to njihovo. Sam Vučić kaže, ne, ne nije to njihovo nećemo da lažemo i onda neki Šćepanović koga mi ni ne poznajemo, nit smo ga ikada videli, uzima sporazum pravi, odvaja se iz postupka i kaže to je moja puška. Znači sve oni tvrde da je naše, a posle i sami oni dokažu da to nije naše. Šejić kažu pakovao sa preciznom vagom u paketiće manje od gram. Ja ne bih da ja sada kažem vređam Šejića i tako nešto, Šejić je dete koje je malo onako neobrazovan i dete koje je raslo u lošim uslovima. Nije baš preterano pametan da kažem. Ali, je dobro dete i pošteno. Šejić sudija je radio u tom restoranu kao konobar. Živeo je sudija u ostavi. Ja kada bih Vas doveo da vidite gde je on živeo, gde ima taj krevet i to, jer nije imao da plaća kiriju, pa to je skandalozno. Kako je on prodavao drogu, a živeo je u onakvim uslovima na stadionu „Partizana" da ne bi morao da ima troškove. Ja Vam kažem da Šejić nije znao da naplati tri kafe i kiselu. To da sračuna. Šejić sigurno ne zna da sračuna od 100 grama po 0,7 da spakuje drogu. Ja Vam to tvrdim. A, možete da predložite nekog veštaka da ga izveštači, tri puta tri, eto ni to verovatno neće znati. Ne da ga vređam, samo Vam iznosim činjenice kako jeste. A, sad moj omiljeni deo. Najmanje kažu 8 kilograma je po tvrdnjama TOK-a Dimitrijević Vladimir prenosio i držao neovlašćeno radi dalje prodaje, a sve po nalozima Veljka. Putem tog nezakonitog dokaza aplikacije skaj na koju su se svi izjasnili, pa se ja neću ponavljati. I ako nema nijednog grama droge, pa samim tim ni dokaza, oni pod pritiskom muče, prete i pritiskaju Dimitrijevića da lažno tereti Veljka. Što ovaj i radi da se spasi od policije i pritvora. Al, da podsetimo TOK. Kaže tamo istinu u TOK-u, međutim to je za TOK kažu nebitno. Nije to istina. Naravno da podsetimo i da za to krivično delo nam treba droga sudija koju mi nemamo, ali oni kažu radio je to Dimitrijević. Pa, se ja isto pitam, što radi Dimitrijević kao limar ako valja već ovolike količine kokaina? Što je on tamo prljav nešto, limariše, popravlja, sređuje na kolima, živi tako kako živi ako već valja drogu? Što nije pokupovao neke nekretnine, nego živi sa tatom i dan danas. Malo je sve to nejasno. To je za sada sudija to od mene. Hvala!

Hrvatin: Velja je sekirom odsekao glavu, a ja sam je nožem odvojio od trupa

Bojan Hrvatin je dobio status okrivljenog svedoka na osnovu Sporazuma o priznanju krivice. Hrvatin je Tužilaštvu za organizovani kriminal opisao krivična dela koja je izvršio zajedno sa ostalim pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Magazin Tabloid objavljuje delove Hrvatinovog svedočenja o ubistvima Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje iz optužnice KTO br. 65/21.

- Činjenice iz kojih se utvrđuje predmet dokazivanja da je pok. Zdravko Radojević po dogovoru došao na parking prostor SP „Lasta", odakle ga je okr. Nebojša Janković, vozilom marke „Renault Scenic" odvezao u Ritopek, ul. Livadice br. 3.

Odbrana okr. Hrvatin Bojan u kojoj je naveo: „Veljko mi je rekao da imaju posla. Znali su da Zdravko dolazi „Pasatom", sivim ili srebrnim". U akciji „na lažnom sudaru" su u jednim kolima „Insignia" crne boje bili on i Marko Budimir, a u drugom „Fiat Doblu" je bio Nemanja Đurić Tajson. Smisao lažnog sudara je bio da, kada krene Nebojša Janković „Hell" sa Zdravkom ka kući, da oni zadrže sva ostala vozila, i tako da utvrde da li eventualno Zdravka neko od njegovih ne prati, to se zove „kontra pratnja". „Hell" Nebojša Janković je sa „Reno Senikom" čekao Zdravka Radojevića da dođe u dogovoreno vreme između 7 i 8. Postavili se se na poziciju, Zdravko je kasnio, pa kad je došao nešto je kružio. Sačekali su, ali kada su videli da je „Reno Senik" prošao, znali su da je Zdravko u kolima. Taj „Reno Senik" je preuzeo da prati Dejan Tešić. Nemanja Đurić je otišao ka Beogradu, a on i Marko su otišli po hranu i do jednog dečka koga zna kao „šeprtlju", koji ima auto servis po kombinezone.

Verodostojnost iskaza okr. Hrvatin Bojana potvrđena je iskazom ošt. Marijane Krstović kao i nadzornim kamerama i video snimcima dobijenim od strane privatnih privrednih društava.

Činjenice iz kojih se utvrđuje predmet dokazivanja da je sad pok. Zdravko Radojević lišen života na način opisan pod tačkom 5. optužnice, da su samlevene delove tela bacili u Dunav, lične stvari oštećenog Radojevića polili benzinom i zapalili, okrivljeni Draganić i Janković skrivenu prostoriju i mašinu za mlevenje oprali hemijskim sredstvima u cilju ukljanjanja tragova krivičnog dela:

Iz odbrane okr. Hrvatin Bojana, koji navodi: „Vratili su se u kuću u kojoj su tada bili „Boske" ili „Brale" Draganić, Veljko Belivuk „Soprano", Marko Miljković „Kratos", Miloš Budimir „Ares" i Srđan Lalić „Barry Mills" i Nebojša Janković „Hell boy" ili „Hell", srkaćeno. Zdravko je bio na spratu, sedeo je na dvosedu, a Miloš je sedeo preko puta njega. Zdravko je već bio dao šifru za telefon. Miloš ga je ispitivao. Tu su Zdravku dali da opipa svaki metak, pa je metke stavljao u okvir, okvir u pištolj. Kada je Zdravko sve to ispipao, „Hell" i Boske su navukli rukavice, uzeli pištolj na kojima su bili Zdravkovi otisci i stavili ga u kesu. Plan je bio da sa tim pištoljem napravi lažno delo pucanja na Marka Budimira ispred njegove porodične kuće, tj. gde mu je živeo otac, a sve sa namerom da se policija usmeri na pogrešan trag."

U ovom delu odbrana okr. Hrvatin Bojana potvrđena je iz presretnute komunikacije okr. Buduim Marka na posebnoj dokaznoj radnji sprovođenoj preko tel. broja 381694413... od 11.11.2020. godine. Naime, u 09:52:57 časova utvrđuju se činjenice koje su predmet dokazivanja - da je fingiran navodni napad vatrenim oružjem na njega. Naime, u toku razgovora okr. Budimir Marko od sagovornika, svog suseda, traži da se obrižu svi snimci sa nadzorne kamere suseda, navodeći da će se identitet napada utvrditi preko DNK analize.

Dalje okr. Hrvatin Bojan u svojoj odbrani objašnjava da su Zdravka u bunker odveli on i Velja. Vode ga polako, gledaju spolja, ulaze u garažu, govore mu da ništa ne brine. U jednom trenutku se vratio „Kantona" i imao nešto još da kaže Zdravku. Tu mu je spomenu njegovu ljutnju, jer je Zdravko hteo da ga ubije, spomenuo mu je, evo sada vidiš ko smo mi, da smo mi napredovali... Obukli su kombinezone sa kapama, onda hirurške rukavice na jednu i drugu ruku, a onda one molerske. Na nogama su imali gumene čizme, koje su prane. Preko gumenih čizmi je navlačen kombinezon, da ne bi upadalo unutra. Lične stvari su ostavili i uglavnom ostavljali u Draganićevom automobilu. U bunkeru su ostali Veljko Belivuk, Miloš Budimir „Ares", „Soprano" i on. U jednom trenutku je Veljko Belivuk rekao ovako: „Ajmo braćo, ko će da ga reši?" „Ares" Miloš Budimir je odmah rekao „Ja neću, kum mi je", dok to Miloš Budimir izgovara, Veljko kreće ka sekiri koja je staja od vrata kad se uđe desno. Skinuli su ga polako, pazili se... Okrenuli su ga s leđa na stomak, okrenuli mu glavu ka levom zidu paralelnom i stavili glavu na fosnu i bukvalno preciznim jakim udarcem Veljko Belivuk „Soprano" je presudio i ubio Zdravka. Čulo se onako „aaaaahhh". Hrvatin je odvojio glavu od trupa „jer je to trebalo da se uradi". Došao je i „Hell" i na kuke kače najlon. Dakle, Veljko Belivuk „Soprano" udara sekirom i dok on, okr. Hrvatin, zaseca delove gde je debelo, ako negde nešto malo se ne odvoji, on doseca da može da udari još ako treba. Miloš Budimir „Ares" je rešavao komade koji su im trebali da bi mašina samlela.

Okr. Hrvatin Bojan detaljno objašnjava: „Ista je procedura noge, ruke, trup zaseče se tu kod ramena, lopatice, iznad desnog ramena, napravi se rez kao ovo da može da se okači za kuke. Međutim, mi smo rukama, jedan drži ili dvojica i onda zasecamo polago odozgo, od želuca polako da ne izađe, zasecamo unutra sve da bi izašla creva i to. Kad to otklonimo onda idu rebra, sve se to udara na toj fosni sekirom, ide u sitne komade i onda kada sve to istranžiramo lepo, kada se to dovede na meru koja nama treba za mašinu, to ide iz korita u mašinu"... „Znači, postojala su dva korita plastična u koja smo mi odsečene delove tela stavljali. „Hell" Nebojša Janković i Draganić Boske da bi ubrzali proces, melju, kako smo mi korito punili, tako smo davali, uglavnom su dva bila... Telesna tečnost odlazi po najlonu, ali dosta ostane i na mesu. Nikada nije bio maltretiran čovek dok je živ, da su mu sečene uši, jezik, tako to nešto, da on trpi te bolove, masakriranje je uvek bilo kada je čovek bio bez života, kada više nije bio svestan, znači kada je bio mrtav."

Dalje navodi da su bili uigrani, i to su odrađivali za sat, sat i po. „Uigrani smo bili i dobro je išlo." Iza toga ide mlevenje. To mlevenje traje, zbog punjenja, sat i po vremena ako zakoči, ako ne, to ide brzo. Posle toga se pune džakovi. Meso što je prskalo, koske, skupljaju rukama.

Okr. Hrvatin Bojan objašnjava: „Ubaci se u korito da se samelje, znači oni delovi što su otpadali po krajevima po ovome... A ovo, npr. ovo sitno, ona krv, ona sukrvica od mokraće, od ovoga, to se nekako skupi u kesu, umota se da ne ide dalje i to se kasnije pali. Sad to paljenje je trajalo dobra dva sata, jer je mokro..." „Uglavnom se izbegavalo da se pali u kući zato što je i vatra, mrak, vidi se, a i postojalo je bolje mesto. Lično je palio Velja jer je vodio računa o tome, jer je spomenuo bio da treba da se okreće da nekada u nekoj paljevini, kada su palili, da dno neće da izgori. Palio je i Boske. pakovano je u džakove, prvo u jedan pa u drugi, da se ne bi kontaminirao auto ili usput nešto da ne ispada. Bilo je šest džakova. „Ares" je nosio dva, Bosanac je nosio dva, a „Hell" i on su nosili jedan. Džakove su odvozili kilometar, kilometar i po dalje, do dunava. Onaj koji ulazi u vodu obuče ribarsko odelo, veže se za struk konopcem, drugi kraj konopca drži Boske, da ovog struja ne povuče. Taj u vodi ide što dublje sa džakom. Kad vidi da više ne može, skalpelom iseče dno džaka i što dalje od sebe istrese sadržaj u vodu.

Činjenica da su oštećenog Ljepoju svi okrivljeni savladali, vezali lisicama i uveli u navedeni skriveni prostor, gde su ga tukli, mučili, ispitivali kako bi iznudili informacije koje su ih interesovale, uzeli mu kriptovani telefon i prinudili ga da ga otključa kako bi videli sa kim je i kada bio u kontaktu, nakon čeaga su okrivljeni Belivuk, Miljković, Draganić, Marko Budimir, Lalić Srđan, Hrvatin Bojan i Janković Nebojša lišili života oštećenog Ljepoju tako što su ga okrivljeni Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković stezanjem kese navučene preko glave i žice oko vrata udavili, nakon čega je okr. Belivuk nožem presekao oštećenom Ljepoji vrat.

Okr. Hrvatin Bojan navodi „u prvom trenutku Velja stavlja kesu i on za taj jedan kraj, ja za drugi kraj i držimo i davimo. I on se tu već gubi sa davljenjem, međutim kada smo pustili prodisao je. Tu nam je suflirao „Barry" iz nekih prethodnih iskustava da je bolje sa žicom koja je stajala tu negde. Dodali su i onda smo uzeli žicu, obmotali oko vrata, uvrnuli dva puta i on je vukao na jednu stranu, ja na drugu. Veljko Belivuk i ja. Znači, on je stajao sa leve strane, a ja sam stajao sa desne i tu smo vukli. Pomogli su bili „Hell" i pomogao je „Barry" u jednom trenutku, ubacivali su se jer su videli da mi već, znači, davili smo. Kada je davljenje stalo, kada samo zaključili da je to gotovo, popustili smo žicu i on je uradio onako... Pluća su uradila ne konstantno, ali u nekih npr. 10 sekundi onako... To je tako bilo, to je bio refleks, ali je već poplaveo bio, videlo se onako plavo oko ušiju, već je plave, mislim da je tada već bio gotov. Uglavnom, donesli smo bili koristo, postavili smo glavu u koristo i Veljko Belivuk je mesarskim nožem uradio rez ovako da počne da curi krv. Sačekali smo malo da iscuri krv, skinuli smo ove stvari sa njega, tada smo, kada smo premeštali lisice, videli da mu je pukla ruka tu negde, verovatno u tom cimanju, kao što smo Zdravka..."

Sve napred navedeno potvrđeno je ispravama dobijenim putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima.

Činjenica da su okrivljeni Belivuk, Marko Budimir, Hrvatin, Draganić i Janković telo isekli na manje komade, izmasakrirano telo fotografisali i te fotografije slali kontaktima sa telefona oštećenog Ljepoja Milana i međusobno delili, zatim telo samleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, stavili u PVC džakove i putničkim vozilom okr. Draganića „Opel Astra", i to okrivljeni Marko Miljković, Lalić Srđan, Marko Budimir i Janković Nebojša odneli do Dunava gde su ga bacili, lične stvari Milana Ljepoje polili benzinom i zapalili, a zatim su okrivljeni Draganić i Janković skrivenu prostoriju i mašinu za mlevenje oprali hemijskim sredstvima u cilju uklanjanja tragova krivičnog dela utvrđuje se iz odrbrane okr. Hrvatin Bojana, koji je naveo: „sekao je Velja, iako mu je noga bila povređena, Velja je udarao sekirom, ja sam pomagao dole, nameštao npr. kada odstanimo glavu, glavu sklonimo sa strane, nju smo zadnju radili. Napravim rezove na nozi, on udari, ako nije otpalo odmah, ako je otpalo bacim u tom slučaju „Kantoni" Marku Budimiru, ako nije ja još zasečem, ako ne mogu nožem da presečem ja tu, jedna noga, druga noga, jedna ruka, druga ruka. Prvo smo odvajali bili i šake i stopala da se isto... Onda je išlo ono iznad ramena se napravi da držimo... Kada smo mi to krenuli da radimo Lalić „Barry Mills" Marko Miljković „Kratos", Boske Draganić i „Hell" Janković nisu bili tu. Bili su u kući gore na spratu. U nekom trenutku su došli Boske i „Hell", isto obučeni u ove... i krenuli da osposobljavaju mašinu. Samleveno je meso, sve je počišćeno, ista procedura i da se reše tela. Isto „Opel Astra". Nije paljeno tada gore na onom delu. Da se reše tela su išli kao vozač „Hell", Boske, Srđan Lalić „Barry Mills", Marko Budimir „Kantona" i Marko Miljković „Kratos". Veljko Belivuk i ja ostajemo u kući. Posle nekog vremena, čekali smo da se oni vrate, posle nekog vremena kada su otišli, vraća se, auto ulazi, vratio se „Hell" i rekao da je njih ostavio dole i da će doći. Mi smo iskoristili i rekli „Hellu": „Ajde ti odvezi nas dvojicu do mog auta, do „Sunca", pa se vrati nazad", na šta je on rekao: „Imam vremena, taman", gde smo mi već čekali samo da krenemo, mi smo se spakovali, ušli u auto i Janković nas je odvezao do „Sunca" na Smederevskom putu, gde smo Veljko Belivuk i ja seli u kola i odvezli se."

Navedena odbrana je potvrđena Posebnom dokaznom radnjom tajnog praćenja i snimanja, gde se utvrđuje da se u 17:33 iz dvorišta na istoj adresi izvezlo i odvezlo vozilo marke „Opel" model „Astra"u pravcu Dunava, a koje se u 17:40 vraća.

antrfile

Tužilac: Sve je po zakonu

Saša Ivanić, zamenik tužioca za organizovani kriminal, tvrdi da su svi dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom, pa i oni koji su stigli iz Francuske.

- Sadržaji komunikacije sa aplikacije "Skaj" u Francuskoj se koriste kao dokazi u krivičnom postupku, kao i u svim evropskim zemljama. Materijal "Skaj" je isprava koja je stigla u postupku međunarodne pravne pomoći. Stav tužilaštva je da se radi o ispravi. Isprava je tekst, isprava je fotografija, isprava je tonski zapis prema ZKP-u Srbije. Radi se o ispravi, ne o posebnoj dokaznoj radnji. Znači, nema ništa sporno.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane