Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Da li to državni sekretar Entoni Blinken najavljuje da dolaze crni dani za mafiju koju su nam odgajili

Novinarima pohvale, njihovim progoniteljima zaštita

Američki državni sekretar Entoni Blinken uručio je 9. decembra (prošle godine) glavnom uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću nagradu "šampion u borbi protiv korupcije", koju dodeljuje Stejt department. ''Saslušavani ste, privođeni, označeni kao državni neprijatelji i agenti stranih vlada, saradnici kriminalaca... Ali ste odbili da odustanete zbog svoje posvećenosti pravdi i sunarodnicima", rekao je Blinken. Ova izjava je licemerna, kao i državna politika Sjedinjenih Država, ako se zna da su progonitelji srpskih novinara, među kojima je i KRIK, srpski diktator Aleksandar Vučić, njegov brat i članovi kartela kumovi Nikola Petrović, Slaviša Kokeza i partijski drugovi, koji u Sjedinjenim Državama raspolažu sa stotinu milijardi opljačkanog novca, koje drže na računima u bankama ove države, vlasnici su latifundija, lažnih firmi... Ipak, podržavajući jednog od goniča ove bande, mlade novinare KRIK-a, državni sekretar je, čini se, stavio ''opasnost u izgled'' prema Vučićevoj zločinačkoj mafiji. Da li se to nešto iza brda valja?

Milan Petrović

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović dobitnik je priznanja „šampion u borbi protiv korupcije" koje treću godinu zaredom dodeljuje američki Stejt department. Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da je Dojčinović, kao i ostali nagrađeni istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i pretnjama.

Dojčinoviću je priznanje uručeno na ceremoniji u Vašingtonu na Međunarodnoj konferenciji za borbu protiv korupcije.

Američki državni sekretar Blinken istakao je zasluge ovogodišnjih dobitnika i iskazao „poštovanje i zahvalnost" za njihov rad. Blinken je podsetio da je Dojčinović na čelu tima novinara zaslužan za stvaranje javne i pretražive baze podataka koja je osnov za istraživanje drugim novinarima, aktivistima, tužiocima i običnim građanima u obelodanjivanju nezakonitosti i korupcije.

Prilikom uručenja nagrade istakao je da je Dojčinović svojim istraživanjem razotkrio korupciju i organizovane kriminalne grupe i uticao na svest građana o štetnim posledicama korupcije u srpskom društvu. Stejt department uručuje ovu nagradu treću godinu zaredom istaknutim pojedincima koji su svojim radom doprineli borbi protiv korupcije. "Stejt department podržava novinare i nevladine aktere koji promovišu transparentnost i zalažu se da korumpirani pojedinci snose odgovornost... Čast nam je što radimo sa ovakvim pojedincima u cilju pobede nad korupcijom", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Oni koji prate američku spoljnu politiku ocenjuju reči gospodina Blinkena kao vrhunsko licemerje. Gledajući Stevana Dojčinovića u oči, nije najavio da će njegova država ljudima koji su posvećeni borbi za istinu, pružiti (bilo kakvu) pomoć.

Ako se samo i površno izvrši uvid na sajt KRIK-a, vidi se da je ova istraživačka mreža istraživala poslove Vučićevog kuma Nikole Petrovića, da je opisala rasulo u srpskom pravosuđu, dobar deo Vučićevih teških kriminalnih aktivnosti.

Svi oni koje je prozvao KRIK i drugi malobrojni mediji, nalaze se u Sjedinjenim Državama, na prestižnim lokacijama, na Floridi, ili Vašingtonu, sa milijardama prljavog novca koji su prebacili na račune u ovoj državi.

I ako je Obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država objavila da samo Vučić na računima u ovoj državi ima 25 milijardi dolara, nekretnine, kompanije, da je jedan od glavnih narko dilera na planeti, administracija predsednika Džozefa Bajdena je korumpiranija i od samog Vučića, zažmurila na oba oka. Njegov sin Hanter masno naplaćuje kriminalcima visokog ranga ''susret sa značajnim čovekom'', to jest, svojim ocem. Oko predsednika Bajdena je puno ptica grabljivica, koje su paralisale pravosudni sistem.

Početkom ove godine u Sjedinjenim Državama dolazi do smene u Kongresu. Republikanci su u većini i moći će da kontrolišu izvršnu vlast. A već su najavili istrage trošenja budžeta od strane predsednika Bajdena, njegovog sina i saradnika. Njima se pridružuje i Obaveštajna zajednica, plasiranjem podataka o predsednikovoj korupciji, koja je nezabeležena u istoriji ove države.

Da li to državni sekretar Blinken, shvatajući da dolaze druga vremena, pokušava da pošalje poruku da će i mafija koja je uživala u zaštiti, sada morati da se suočava sa svojim zlodelima? Podrška Dojčinoviću, čini se, nije slučajna. Sloboda medija i nezavisnost pravosuđa nikada nije interesovala američku administraciju. Da li to počinju da duvaju novi vetrovi, osim orkanskih snežnih oluja koje su ovih dana zagorčala život više od 200 miliona Amerikanca, sa štetom koja se ne može izračunati tako brzo.

Na Blinkenovo pitanje šta je najveći izazov u istraživanju korupcije, Dojčinović je kazao da smatra da su organizovane kriminalne grupe moćnije nego ikad i da je to veliki problem.

„Kriminalne grupe zarobljavaju države i to se dešava čak i u Evropi. Koruptivni predsednici postaju sve moćniji, sarađuju međusobno, razmenjuju iskustva, i to je veliki problem. U takvim državama je veoma neprijateljsko okruženje za istraživačke novinare, ali uprkos tome novinari objavljuju sve više priča i to je veliki uspeh", rekao je i dodao da su novinarska otkrića dovela do brojnih akcija istražnih organa i vraćanja u državni budžet novca ukradenog kriminalom.

Urednik KRIK-a podsetio je da je stoga važno podržati istraživačke novinare koji često imaju finansijskih problema jer su nezavisni.

„Istraživačko novinarstvo treba da se posmatra kao javno dobro, javni rad, ne treba da se meri iz ugla održivosti. U mojoj zemlji ne postoji oglašivač koji će platiti reklamu nezavisnim medijima, jer ako to urade, vlada će im poslati finansijsku inspekciju i odmah ih zatvoriti. I zato je važno finansijski podržati istraživačko novinarstvo - i to za ono čime se bave, za suštinske aktivnosti, kako bi mogli da urade priče."

Govoreći o pritiscima Dojčinović je podsetio da je KRIK zatrpan SLAPP tužbama, odnosno tužbama čiji je cilj zastrašivanje.

„Korumpirani lideri sve ređe odlučuju da primenjuju otvoreno nasilje, više koriste neke sofisticirane metode pritisaka na redakcije sve dok one ne ostanu bez novca, potroše previše vremena, članovi im postanu 'sprženi' usled previše posla i pritisaka", kazao je Dojčinović.

„SLAPP tužbe su jedan od načina pritiska, a mi ih sada imamo 11. Naročito je opasna mešavina tužbi i pravosuđa koje nije nezavisno, tako da smo nedavno izgubili jedan postupak".

„Jedan od načina jeste da se novinari oslobode drugih stvari kojima moraju da se bave i tu se vraćam na početak - moraju da budu plaćeni za ono što rade, ali donatori moraju da budu fleksibilniji i opušteniji sa birokratijom. Istraživački novinari treba da uživaju poseban tretman u kome bi uz sve pritiske koje imaju mogli da iskoriste sve moguće vreme da rade da pričama koje na kraju ljudima mogu da spasu život", zaključio je Dojčinović.

Da li moćne mafijaške grupe iz država, poput Srbije, mogu biti smaknute sa vlasti, ako im američka administracija pruža potpunu zaštitu, sputavajući sudove, tužilaštva i istraživačke polcije da Vučiću, Kokezi, Petroviću, Andreju i njihovim ljudima iz kartela, otvaraju sva vrata u svojoj zemlji, za velike napojnice?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane