Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

EKSKLUZIVNO

Laptop iz pakla - visoke tehnologije i prljave tajne koje predsednik pokušava da sakrije (1)

Tajne iz kompjutera koje ruše Bajdenove

Američka novinarka Miranda Divajn objavila je knjigu „Laptop iz pakla” - s podnaslovom - visoke tehnologije i prljave tajne koje predsednik pokušava da sakrije, posvećnu dokumentima koji su otkriveni u laptopu Hantera Bajdena, sina predsednika Sjedinjenih Američkih Država, koja afera dugo potresa ovu državu. Nakon pobede republikanaca za vođstvo u Kongresu i izbora za predsedavajućeg Kevina Makartija, očekuje se da će se „slučaj laptop” odmah preneti u američki Kongres, da će taj događaj izazvati velike potrese. U nekoliko nastavaka prenećemo delove ove intrigantne knjige. Prevod Pajo Ilić

Miranda Divajn

Predgovor

Kompjuter predsednikovog sina, koji su pre izbornog okršaja Džoa Bajdena i Donalda Trampa sve bezbednosne službe, američki mediji i društvene mreže proglasile ruskom dezinformacijom, zaista postoji.

Hanter Bajden, sin sadašnjeg američkog predsednika Džoa Bajdena, već dugi niz godina je umešan u poslovne odnose sa kompanijama iz Kine i Ukrajine, zbog čega je pod istragom, kako bi se utvrdilo da li je možda bilo nezakonitih i koruptivnih radnji. I ugrozila nacionalnu bezbednost.

Kompjuter Hantera Bajdena, poznat i kao „laptop iz pakla", koji su pre godinu i po dana, uoči izbornog sukoba predsedničkih kandidata Džoa Bajdena i Donalda Trampa, proglasile sve bezbednosne službe, najveći američki mediji i moćne društvene mreže, da je ruska dezinformacija, zaista postoji pre nedeljama. CNN, Njujork tajms i Vašington post objavili su da su podaci sa tog laptopa zapravo tačni.

Svakodnevno se objavljuju nove informacije koje otvaraju mogućnost proširenja istrage i na druge članove porodice Džoa Bajdena, uključujući i njegovog brata Džejmsa Bajdena, i ulogu takozvanih „mejnstrim" medija, Fejsbuka i Tvitera u celoj zavrzlami. Takođe se ispituje.

Dok predsednik Džo Bajden negira da je njegov sin uradio bilo šta loše i ponavlja da nikada ne razgovara sa sinom o svojim poslovima, njegovi politički protivnici iz republikanskog tabora najavljuju nove istrage i tvrde da su otac i sin sigurno bili u dosluhu.

Sjedinjene Američke Države su tako ušle u novu tešku debatu koja će, pored međunarodne krize zbog ruske agresije na Ukrajinu, rastuće inflacije, uporne korone i predizborne kampanje uoči međuizbora u novembru, izazvati nove dramatične podele.

Naime, republikanci smatraju da su se veliki mediji urotili da pomognu Bajdenu, namerno skrivajući pravu istinu o čuvenom laptopu njegovog sina, dok pristalice demokrata ističu da ne postoji nijedan dokaz koji bi pravno inkriminisao predsednika Bajdena.

U narednim mesecima će se stoga voditi žučne rasprave o proveravanju, objavljivanju i skrivanju činjenica, poverenju u medije, kao i o načinima na koji bi oni koji se sami ili sa članovima porodice bave mutnim međunarodnim aktivnostima izbačeni iz politike. U međuvremenu su se američki čekkeri razišli na sve strane kako ne bi ništa objasnili o čuvenom laptopu, za koji ni FBI ne želi da potvrdi gde se sada nalazi.

Računar zaboravnog sina

U aprilu 2019. godine jedna muška osoba je ušla u malu radionicu za popravku računara u državi Delaver, nikada nije utvrđeno da li je upravo Hanter Bajden doneo tri MacBook laptopa na popravku zbog oštećenja od vode. Vlasnik servisa, Džon Ajzak, pronašao je na hard disku jednog od laptopova snimak seksualnog čina u kome su učestvovali neidentifikovana žena i Hanter Bajden, kao i još neke intrigantne dokumente. Osoba koja je donela uređaje na servis nije odgovarala na telefonske pozive, a posle tri meseca, pošto niko nije došao da plati uslugu i preuzme laptopove, vlasnik servisa je kontaktirao FBI.

U novembru 2019, agenti FBI-a su napravili forenzičku kopiju hard diska Džona Ajzaka, ali nisu preuzeli originalni uređaj. Samo dve nedelje kasnije, FBI se vraća i konfiskuje originalni uređaj, ali je u međuvremenu Džon napravio kopiju čvrstog diska i zadržao ga za sebe. Početkom 2020. godine, tvrdi Ajzak, kontaktirao je neke članove američkog Kongresa i nakon što nije bilo odgovora stupio je u kontakt sa Rudijem Đulijanijem, koji je bio blizak tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu.

U septembru 2020., dva meseca pre predsedničkih izbora, bivši Trampov strateg Stiv Benon kontaktira The New York Post, tabloid blizak desničarskom političkom spektru, koji tada počinje da objavljuje navodna saznanja o podacima Hanterovog laptopa. Džo Bajden negira istinitost tih tekstova, američke bezbednosne službe ocenjuju da je verovatno u pitanju nameštaljka u režiji Rusije u cilju širenja štetnih dezinformacija, uticajni mediji poput The New York Times-a i The Washington Post-a kažu da nisu u stanju da utvrde ko govori istinu a ko laže i da FBI odbija da odgovori na pitanja o laptopu.

Društvene mreže Tviter i Fejsbuk značajno ograničavaju domet bilo kakve informacije o Hanterovom laptopu, uz obrazloženje da te podatke nisu proverene nezavisne organizacije za proveru činjenica. Sve se dešava u napetim nedeljama pred američke predsedničke izbore, tokom kojih Donald Tramp optužuje Džoa Bajdena da su on i njegov sin Hanter umešani u mutne poslove sa Ukrajincima i Kinezima, što Bajden odlučno negira u predizbornim obračunima.

Posle pobede Džoa Bajdena na izborima, Hanterov laptop pao je u zaborav, da bi se iznenada šokantno pojavio u martu ove godine, kada je Njujork tajms objavio da su neki mejlovi o čudnoj saradnji sa Ukrajincima zapravo autentični.

Vašington post zatim piše da su njihovi kompjuterski stručnjaci koristili kriptografske metode da bi utvrdili autentičnost hiljada mejlova sa laptopa, ali ne svih od skoro 130.000 mejlova sa hard diska koji sadrži preko 200 gigabajta dokumenata. Naime, radi se o kopijama originalnog diska koje nemaju originalne kriptografske oznake i samim tim je teško utvrditi šta je original, šta kopija, a šta eventualno falsifikat. FBI, za koji se navodi da poseduje originalni MacBook računar, još nije rekao gde se računar nalazi niti da li su identifikovane bilo kakve informacije o dokumentima, a republikanski aktivisti najavljuju objavljivanje 450 gigabajta materijala na internetu koji su zahtev je prethodno izbrisan i do sada nepoznat i nedostupan.

Republikanski političari su, pak, počeli da pokazuju bankovne sertifikate i ugovore koje su u međuvremenu pribavili, a u kojima se pominje Hanter Bajden, brojne kompanije i izdašni iznosi. U američkom Senatu predstavljeni su dokumenti o kineskoj energetskoj kompaniji, za koju izvori iz Republikanske partije tvrde da je pod kontrolom Komunističke partije Kine i koja se po ugovoru iz 2017. godine obavezala da Hanteru Bajdenu plaća 100.000 dolara mesečno i 65.000 dolara za konsultantske usluge mesečno njegovom stricu Džejmsu Bajdenu.

U Ukrajini je, pak, Hanter Bajden bio član odbora energetske kompanije Burisma od 2014. do 2019. godine, gde je primao oko 50.000 dolara mesečne naknade. Burisma je bila u vlasništvu oligarha bliskog proruskim interesima, Mikole Zločevskog, koji je pobegao iz Ukrajine nakon pada vlade Viktora Janukoviča. Protiv Zločevskog, čije trenutno boravište nije poznato, pokrenute su istrage zbog korupcije, a neprihvatljiv pritisak izvršio je Donald Tramp, koji je 2019. godine pozvao svog ukrajinskog kolegu, novoizabranog predsednika Vladimira Zelenskog, iz Bele kuće i zatražio da se ispita šta Bajdeni su radili.u Ukrajini, zar to ne bi bacilo ljagu na Džoa Bajdena. Na ovaj način Tramp je pokušao da iskoristi predsedničku poziciju tako što je nezakonito tražio usluge u inostranstvu za poboljšanje sopstvenih šansi na izborima, što je iskoristila Demokratska stranka i pokrenula proces Trampovog impičmenta u Kongresu.

Kompleksni odnos između američkih i ukrajinskih vlasti ovih meseci dobija dodatnu težinu kada se istražuje šta se dogodilo pre početka ruske agresije na Ukrajinu.

Nakon što je rusko Ministarstvo odbrane optužilo SAD da u Ukrajini održavaju laboratorije za razvoj biološkog oružja, pomenuto je ime kompanije Metabiota iz San Franciska i njena povezanost sa Hanterom Bajdenom. Proveravač Vašington posta je u opsežnoj analizi objasnio da je Hanter nakratko bio jedan od tri suvlasnika kompanije koja je ulagala u Metabiotu, ali da je 2014. iz tih poslovnih odnosa uklonjen zbog - droge.

Naime, početkom 2014. Hanter je izbačen iz rezerve američke mornarice jer je bio pozitivan na kokain, a drugi investitori su verovali da bi tako nepouzdan partner mogao da naruši reputaciju kompanije. Metabiota je, pak, bila aktivna u Ukrajini do 2020. godine, gde je, prema dostupnim dokumentima, utvrdio The Vashington Post, imala kancelariju za istraživanje u cilju razumevanja opasnosti od tularemije i antraksa, kao i za organizovanje javne kampanje za smanjenje opasnost od afričke svinjske kuge, kuge.

Jedna od brojnih kompanija u suvlasništvu Hantera Bajdena pominje se i u kontekstu milionskih uplata koje su pre nekoliko godina stizale iz Moskve od Elene Baturine, milijarderke i bivše supruge pokojnog gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, ali nema dokaza da je Bajden imao koristi od ovih transakcija. Radilo se o ulaganjima u američke nekretnine, na kojima je Baturina do sada ostvario milionski profit. Baturina, pored koje je na sahrani njenog supruga sedeo i sam Vladimir Putin, nastanila se u Londonu, a u Rusiji je proglašena za begunce jer se nije pojavila na zakazanom sudskom ročištu.

Do objavljivanja ovog teksta nisu se pojavili dokazi o bilo kakvoj umešanosti predsednika Džoa Bajdena u poslove njegovog sina Hantera, a predsednik SAD je za sada pravno potpuno čist.

Bajden i dalje ostaje pri izjavama koje je dao u prvom i drugom predizbornom obračunu, kada je snažno stao u odbranu svog sina u vezi sa aferama u Ukrajini i Kini, i ponovio da sa svim tim nema nikakve veze. U proteklih nekoliko nedelja, otkako se zahuktala istraga o njegovom sinu, Bajdenova predsednička popularnost nije opala i on trenutno ne trpi značajnu političku štetu. Ali, tokom predizbornih nadmetanja uoči međuizbora u novembru, kada bude izabrana većina članova američkog Kongresa, republikanski kandidati će nastaviti da žestoko napadaju predsednikovu porodicu, bez obzira na mnoge bolne i zaista teške rane od prošlost Bajdenovih.

Četrdeset i šesti predsednik SAD Džo Bajden, punog imena Džozef Robinet Bajden Junior, izabran je za američkog senatora kada je imao samo 29 godina i kada je sa suprugom Niliom već imao troje dece. Samo nekoliko nedelja nakon njegovog uspeha na tim prvim izborima 1972. godine, njegova supruga i jednogodišnja ćerka poginule su u saobraćajnoj nesreći u kojoj su bili i njegovi sinovi, trogodišnji Bo i dvogodišnji Hanter, koji je povređen povređen.

Kao mlad samohrani otac, Džo je uz pomoć svoje sestre Valeri i braće Džejmsa i Frenka brinuo o svoja dva sina i decenijama uzastopno bio na reizborima u Senat. U drugom braku sa suprugom Džil ima ćerku Ešli, kao uticajni senator ima važnu reč u kreiranju američke spoljne politike, 1988. objavio je svoju predsedničku kandidaturu, koju je povukao nakon što je otkriveno da je plagirao govor, a 2009. je postao potpredsednik u administraciji Baraka Obame. Njegov sin Beau je preminuo od raka mozga 2015. godine, a drugi sin Hanter, koji je diplomirao na prestižnom Univerzitetu Jejl, pati od dugogodišnje zavisnosti od alkohola i teških droga.

Problematičan Hanter Bajden, dok je uključen u brojne unosne poslovne projekte pomenute gore, ima relativno kratku vezu sa udovicom pokojnog brata, rastaje se od prve žene sa kojom ima tri ćerke, zapada u dugove, sklapa novi brak godine, koji uskoro dobija sina, ne plaća porez, pod istragom je zbog pranja novca i aktivnosti u inostranstvu koje bi se mogle protumačiti kao štetne po nacionalnu bezbednost SAD. U sve većoj istrazi o Hanteru Bajdenu, može se očekivati objavljivanje mnogo više detalja, uključujući više od 150 međunarodnih bankarskih transakcija koje uključuju značajne iznose.

Svako od nas nosi neku mrlju i neku tajnu za koju ne bismo želeli da se sazna jer, kako je napisao pisac Robert Penn Varren u knjizi „Svi kraljevi ljudi", jednom od najboljih romana o korumpiranim političarima, „čovek je začet u grehu i rođen u korupciji, on je od smrada pelena do mirisa samrtne postelje."

Porodica aktuelnog predsednika Džoa Bajdena nije naravno jedina koja bi se mogla nazvati mogućim prevarantom, jer su poslednjih godina mnogi imali finansijske koristi samo u odnosima sa Kinom - od supruge istaknutog republikanskog političara Miča Mekonela do brata Džordža Buša mlađeg, dok su finansijske injekcije za političke kampanje pripale Džebu Bušu i bivšem predsedniku Bilu Klintonu.

U toku su i istrage protiv niza američkih političara - od Donalda Trampa, koji je dobio nelegalnu podršku u kampanji iz inostranstva, do Hilari Klinton u vezi sa finansijskim aljkavostima i širenjem neupotpunosti proverenih informacija tokom kampanje 2016. godine.

Međutim, slučaj Hantera Bajdena je specifičan jer je pokazao koliko je teško brzo i razborito utvrditi činjenice u komplikovanim okolnostima. Provera činjenica zahteva vreme i stručne nalaze, a čak i tada rezultat provere činjenica možda neće biti potpuno tačan. Naime, procena podataka na računarima je uvek upitna jer je, čak i dobrim kriptografskim metodama, teško utvrditi da li je dokument lažan ili original. S druge strane, finansijske transakcije se često obavljaju preko brojnih kompanija koje na prvi pogled nisu povezane, što otežava praćenje koruptivnog pranja novca, posebno u međunarodnom platnom prometu. Zbog toga će biti teško zaustaviti one koji žele da puste brkove dok su na vlasti, osim ako se ne uspostave ozbiljnije zakonske prepreke i obaveze.

Bivši agent FBI Frenk Filjuci predlaže da svi kandidati za Kongres SAD i za najviše funkcije u zemlji, uključujući predsednika i potpredsednika, budu obavezni da prijave šta oni i članovi njihovih porodica rade u inostranstvu. Političare treba naterati da budu transparentniji kako bi birači imali dovoljno informacija, kaže Figliuci, koji je svestan da idealno rešenje ne postoji. U svakom izbornom ciklusu će se neko sa skrivenim namerama, zastupajući interese druge države, približiti političkim kandidatima ili njima bliskima i tako pokušati da ih kompromituje. Zato bi za predsedničke kandidate trebalo da važe stroža pravila i da ih obavežu da, predlaže jezuitski univerzitet Fordham, objavljuju ne samo poreske prijave i vlasništvo nad nekretninama, već i istoriju svih putovanja u inostranstvo i proveru svega što članovi porodice rade širom sveta.

„Korupcija je postala način na koji sistem funkcioniše", kaže oštro Sara Čejs, autorka knjige „O korupciji u Americi", koja poziva na brze reforme i podstiče građane da se organizuju i pokrenu promene. Čejs smatra korupciju najvećom pretnjom bezbednosti u svetu jer je globalizacija olakšala skrivanje bogatstva, što potvrđuju povremena otkrića kao što su Panamski ili Pandora dokumenti.

''Korupcija je kancer, kancer koji razjeda poverenje građana u demokratiju.

Ona iscrpljuje kolektivnu snagu i odlučnost nacije. Korupcija je prosto druga forma tiranije": rekao je Džo Bajdem, u Kijevu 2014. godine

U proleće 2019. godine, četiri godine nakon smrti svog brata Boa, Hanter Bajden se raspadao, Njegova zavisnost od kreka je besnela, njegova žena sa kojom je proživeo dvadeset četiri godine se razvela od njega, njegova burna romansa sa Boovom udovicom, Hali, bila je na ivici sloma.

Striptizeta iz Arkanzasa pokrenula je tužbu za očinstvo. Njegovi poslovni partneri bili su u zatvoru ili su nestali, za koje se pretpostavljalo da su mrtvi. Bogatstvo koje je stekao od stranih oligarha i donatora iz Delavera bilo je protraćeno ili nedostupno.

Poslednju godinu je proveo na rehabilitacionom centru i van njega, leteći između Airbnbs i Chateau Marmont, necenjen i nepoštovan besni na svoju porodicu i ceo svet.

U aprilu je njegov otac, bivši potpredsednik Džo Bajden, objavio da se kandiduje za predsednika. Dve nedelje kasnije, Hanter je ostavio svoj laptop u servisu za popravku Mac računara u Delaveru i više se nije vratio.

Uvod: Oktobarsko iznenađenje

"Karakter je na glasačkom listiću."

- Džo Bajden, februar 2020

Manje od mesec dana pre izbora 2020. bio sam kod kuće u centru Menhetna, nekoliko blokova od redakcije Njujork posta, gde sam radio kao kolumnista, kada mi je mobilni telefon zazvonio u 23:35.

Advokat Rudija Đulijanija, Bob Kostelo, poslao je tekstualnu poruku iz svog doma na Long Ajlendu: „Zamolili su me da vam pošaljem mali deo dokaza koje imam sasvim legalno, za koje biste mogli da budete zainteresovani", napisao je.

„Imam otprilike 40.000 elektronskih poruka, najmanje hiljadu tekstualnih poruka i stotine fotografija i video zapisa koji uključuju tu temu...

„Priča je više o imejlovima, ali fotografije daju ton. Usledile su tri zapanjujuće slike.

Prva je prikazivala Hantera Bajdena, tada četrdesetsedmogodišnjeg, još uvek zgodnog, ali iznurenog, u krevetu, kako pali nešto što je izgledalo kao pukotina.

Drugi je pokazao Hantera kako spava sa neupaljenom lulom u ustima.

Poslednja fotografija je bio polugoli selfi Hantera u ogledalu u kupatilu, na kojem se vidi sveža tetovaža preko njegovog preplanulog gornjeg dela leđa, još uvek prekrivenog plastičnom folijom, dugih ljutih oznaka kao da mu je tigar ugrizao meso.

U stvari, Hanteru je upravo cela mapa jezera Finger u severnom delu Njujorka bila urezana na leđa. Ovo je bilo mesto gde je odrasla njegova pokojna majka Neilia, gde je kovao neka od svojih najsrećnijih uspomena iz detinjstva, tokom dugih leta sa svojim bakom i dedom po majci, škotskim prezviterijanskim lovcima, u njihovoj kolibi na jezeru Ovasko.

Hanter je osetio toliku povezanost sa ovim područjem da je svoje razne zlosrećne kompanije nazvao po lokalnim znamenitostima, kao što su Ovasko, Seneka i Skaneateles.

Fotografije su prima facie dokaz da su Kostelo i Đulijani u svom posedu imali izuzetan materijal koji je možda već sina čoveka koji će postati predsednik izložio ucenama i iznudama od strane američkih neprijatelja.

Đulijani je bio vredan izvor informacija ako ste bili novinar u Njujorku. Neumitni sedamdesetšestogodišnji bivši gradonačelnik imao je unutrašnju priču o svemu, od kriminalne istorije grada do trenutnog raspoloženja u Ovalnom kabinetu.

Nekada krstaški mladi tužilac Južnog okruga Njujorka koji je srušio mafiju 1980-ih, zatim gradonačelnik koji je razotkrio zločine koji je očistio Njujork 1990-ih, on se smirio na mestu ekscentričnog savetnika predsednika Donalda Trampa koji je pio viski. Đulijaniju je poslao kopiju sadržaja laptopa Hantera Bajdena od strane vlasnika radionice za popravku Mac-a u Delaveru, gde je bio napušten.

Materijal će vam „zavrteti mozak", rekao je bivši gradonačelnik.

Fotografije Hanterove divlje upotrebe droge i eksplicitne domaće pornografije bile su svuda po laptopu. Ali prava vrednost vesti leži u korporativnim dokumentima, bankovnim transferima i imejlovima koji detaljno opisuju ogromnu međunarodnu šemu trgovanja uticajem, koju su sankcionisali najdespotskiji režimi na svetu - i umešavajući samog „Poštenog Džoa" Bajdena.

To bi pružilo prozor u korupciju koja je prvobitni greh Vašingtona, kako je na globalnom nivou sprovodi jedan od njegovih najveštijih i najproračunljivijih praktičara.

Odvratni tajni poroci sina političkih privilegija bili su neprikladna pozadina monumentalnih dogovora o nafti i gasu u koje je Hanter bio umešan širom sveta, kao neofit narkoman koji je lutao kroz geopolitička minska polja, sa Tajnom službom na čelu.

Hanterovi susreti sa oligarsima u Monte Karlu, na jezeru Komo, Hong Kongu i Šangaju su dokumentovani sa bogatim detaljima na njegovom laptopu. Vodi nas od milijarderske vile na plaži u Akapulku do pustih naftnih polja Kazahstana, od takmičenja u džudou u Budimpešti sa Vladimirom Putinom do večere u Pekingu sa Si Đinpingom.

Kineski tajkun kuva Hanteru večeru u svom novom penthausu na Menhetnu vrednom 50 miliona dolara, ukrajinski oligarh ga vodi u svoju ribarsku kolibu u Norveškoj. Prelepa ruska pratnja i lopovi, dileri droge lebde kroz njegovo samonametnuto izgnanstvo na Bulevaru Sunset usred šamarskih scena dok se napukli Hant otkucava, a njegov nesrećni stric Džim Bajden priskoči u pomoć.

Tekstualne poruke koje beleže raspad Hanterove ljubavne afere sa udovicom njegovog brata protkane su flešbekovima na bol iz problematičnog detinjstva.

Finansijski iznenađi koji bodu oči zasjenjeni su mračnom sudbinom poslovnih partnera koji na kraju plutaju Jangceom. To je život pohlepe i luksuza u mračnom svetu kleptokratskih oligarha koji organi za sprovođenje zakona ne mogu da dodirnu.

Uprkos svojim tajnim razvratima, Hanter je bio akutno svestan onoga što je doneo na sto: pristup svom moćnom ocu.

Ovo je bio porodični biznis Bajden, koji uključuje predsednikovu braću kao i Hantera, a dokumentovan je do najsitnijih detalja u zbirci od jedanaest gigabajta. Tokom devet godina, od 2010. do 2019., laptop senčio je Džoov život kao potpredsednik Obamine administracije, koji je trgovao uslugama senatora iz Delavera, koji će kasnije postati lider slobodnog sveta.

Laptop takođe stavlja laž na ponovljene tvrdnje predsednika Bajdena da nije znao ništa o sumnjivim poslovnim poduhvatima svog sina u Kini, Ukrajini, Kazahstanu, Rusiji i šire.a

Proverio sam autentičnost materijala na laptopu, tako što sam intervjuisao, u pozadini, nekoliko primalaca Hanterovih mejlova i poruka. Kolekcija dokumenata dobijenih od Hanterovog bivšeg poslovnog partnera Tonija Bobulinskog, uključujući WhatsApp poruke sa Hanterom i Džimom Bajdenom, podudara se sa materijalom na laptopu.

Uplate u inostranstvu na bankovne račune povezane sa Hanterom i njegovim saradnicima, koje su detaljno razrađene u istrazi Senata republikanaca o Hanteru, pružile su dodatni kontekst bankovnim izvodima i poreskim dokumentima na laptopu. Popunjavanje praznina bili su poverljivi „izveštaji o sumnjivim aktivnostima" koje su banke dužne da prijave Ministarstvu finansija.

Još jedna tačka svetlosti došla je od istraživačkih novinara Pitera Švajzera i Metjua Tirmanda koji su sa mnom podelili deo materijala koji im je dao jedan od Hanterovih zatvorenih bivših poslovnih partnera, Bevan Kuni.

Potvrđen iz više uglova, Hanterov laptop priča alarmantnu priču o nacionalnom interesu koji je prodat radi lične koristi na najvišem nivou, posebno komunističkoj Kini, našem najvećem strateškom neprijatelju.

Zaključak je neizbežan. Predsednik ne može da izvuče planove za zarađivanje novca svoje porodice iz američkih spoljnopolitičkih imperativa.

(Nastavak u sledćem broju)

Glosa

Ovo je tek početak onoga što donosi ova knjiga, predgovor, uvod i dva poglavlja od ukupno 21 poglavlja, i 450 hiljada karaktera u orignalu, što je oko 500 hiljada u prevodu na srpski.

Tri godine kasnije, Bobulinski će svetu reći da "nema sumnje" da je "veliki momak" Džo Bajden. Hanter Bajden je svog oca nazivao „velikim momkom" ili „mojim predsednikom" i često ga je pitao za potpis ili savet o različitim potencijalnim ugovorima o kojima smo razgovarali.

Gilijar je upozorio Bobulinskog u poruci WhatsApp-a od 20. maja da bude oprezan u vezi sa Džoovom ulogom: „Ne pominji Joeovu umešanost, to je samo kada si licem u lice, znam da to znaš, ali oni su paranoični.

Bobulinski, koji je već bio frustriran Hanterovim zahtevima, odgovorio je: „U redu, oni mora da su paranoični".

Tri nedelje nakon što je njegov otac otišao sa mesta podpredsednika predsednika, 2017, Hanter je odleteo u Majami sa Gilijarom i Vokerom da se sastane sa predsednikom E, koji je bio tamo na Međunarodnom sajmu jahti u Majamiju.

Rezervisali su sobu u hotelu Nobu Beach za 700 dolara po noći u ponedeljak 13. februara 2017. i zakazali večeru sa Kinezom za četvrtak u privatnoj sobi za deset osoba u restoranu Bourbon Steak u raskošnom hotelu JV Marriott Turnberri Resort & Spa, gde je odseo predsednik sa svojom pratnjom.

Glavni likovi u knjizi

Džo Bajden, 79, 46. predsednik Sjedinjenih Država, bivši potpredsednik

Hanter Bajden, 51, sin predsednika.

Kejtlin Bajden, 52, Hanterova bivša žena

Naomi Bajden, 27, Hanterova i Kejtlinina ćerka

Finegan Bajden, 23, ćerka Hantera i Kejtlin

Mejsi Bajden, 21, Hanterova i Kejtlinina ćerka

Beau Biden, 46, Hanterov brat, bivši državni tužilac

Delaver, umro 2015

Hale Bajden, 48, Boova udovica, Hanterova ljubavnica

Natali Bajden, 17, ćerka Boa i Hale

Hanter Bajden II, 15, sin Boa i Hale

Džil Bajden, 70, prva dama, Džoova supruga 44 godine

Ešli Bajden, 40, Hanterova polusestra, Džoova jedina ćerka i

Jill, socijalni radnik

Melisa Koen, 34, Hanterova druga žena

Bo Bajden, 1, Hanterov i Koenov sin

Džim Bajden, 72, brat Džo

Valerie Ovens, 76, Džoova sestra, pomogla je u podizanju Hantera i Boa

Frenk Bajden, 68, brat Džo

Sara Bajden, 62, Džimova žena

Kerolajn Bajden, 34, Hanterova rođaka, Džimova ćerka

Misi Ovens, 44, Hunterova rođaka, Valina ćerka

Kejsi Ovens, 40, Hanterova rođaka, Valina ćerka

Umrla je Džin Finegan Bajden (92), Džoova majka, poznata kao "MamaMama"

u 2010. godini

Neilia Hunter Biden, 30, Džoova prva žena, Hanterova i Boova majka.

Umro 18 decembra 1972. godine.

Naomi Bajden, sama, Hanterova sestra, umrla je 18. decembra 1972. godine

Tužena je Lunden Aleksis Roberts, 30, bivša striptizeta

utvrđivanje očinstva protiv Hantera "JR", 3 godine, ćerka Roberts. Test

očinstva je potvrdio da je Hunter je otac

Devon Arčer, 48, Hanterov partner, bivši savetnik senatora Džona Kerija

Kris Hajnc, 48, partner Hantera i Arčera, posinak Džona Kerija

naslednik Hajnc

Toni Bobulinski, 49, Hanterov partner, bivši mornarički nuklearni inženjer

SAD, izvršni direktor kompanije SinoHavk

Džejms Gilijar, 57, Hanterov partner, britanski biznismen, sa

prebivalištem u Češkoj

Rob Voker, portparol porodice Bajden, bivši saradnik Klintonove

Džef Kuper, dobrotvor porodice Bajden, vodio je firmu, parnica za

azbestne bolesti

Eric Schverin, Hunter Partner, predsednik Rosemont Seneca

Džejms Buldžer, Hanterov partner, nećak bostonskog mafijaša Vajtija Bulger

Majkl Lin, 59, Tajvanac, Bulgerov partner u Pekingu

Jonathan Lee, Hunter i Archer partner u Kineskom investicionom fondu

BHR Partners

George Mesires, 52, Hunterov advokat, prijatelj.

Keith Ablov, 60, Hunterov prijatelj, psihijatar

Elena Baturina, 58, ruski oligarh, udovica bivšeg gradonačelnika Moskve

Nikola Zločevski, 55, ukrajinski oligarh sa ruskim vezama, vlasnik Burisma

Vadim Požarski, 42 godine, poručnik Zločevski

Viktor Šokin, 69, generalni tužilac Ukrajine, smenjen 2016

pod pritiskom potpredsednika Bajdena

Ie Jianming, 44, "predsedavajući Ie Jianming", milijarder osnivač

CEFC. Uhapšen i nestao u Kini.

Zang Jianjun, "direktor Zang", direktor CEFC-a, v

Zvaničnik Komunističke partije Kine

Patrik Ho, 72, potpredsednik E. Uhapšen i deportovan 2020.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane