Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Klus Švab: Četvrta industrijska revolucija (2)

Aktivacija, ili popravka gena

Na početku smo revolucije koja će suštinski promeniti način na koji živimo, radimo i komuniciramo jedni sa drugima. Po obimu, obimu i složenosti, četvrta industrijska revolucija je bez premca u svim prethodnim ljudskim iskustvima. Uskoro ćemo videti zapanjujuća tehnološka otkrića u najširem spektru oblasti, uključujući veštačku inteligenciju, robotiku, robotska vozila, 3D štampanje, nanotehnologiju, biotehnologiju i još mnogo toga. Klaus Švab, osnivač i dugogodišnji predsednik Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, napisao je vodič koji će vam pomoći da se krećete kroz promene i izvučete maksimum iz njih. Ova knjiga je za one koji su zainteresovani za našu zajedničku budućnost i koji su odlučni da iskoriste mogućnosti revolucionarnih tehnologija da promene svet na bolje, piše u predgovoru autora. (Pr)osudite sami. Prevod: Pajo Ilić

Klaus Švab

KARAKTER PROMENA KOJE NASTANU JE TOLIKO FUNDAMENTALAN DA SVETSKA ISTORIJA JOŠ NIKADA NIJE POZNAVALA SLIČNO DOBA - VREME I VELIKIH PRILIKA I POTENCIJALNIH OPASNOSTI

Aplikacije kao što je Apple-ov Siri pružaju prvi uvid u moć jednog od podsistema veštačke inteligencije - AI Field, takozvanih inteligentnih konsultanata. Lični intelektualni konsultanti počeli su da se pojavljuju pre samo dve godine. Danas, prepoznavanje glasa i veštačka inteligencija napreduju takvom brzinom da će razgovor sa računarom uskoro postati norma, stvarajući ono što neki tehnolozi nazivaju „inteligencijom u okruženju", uz stalnu dostupnost automatizovanih ličnih asistenata koji prave beleške i odgovaraju na upite korisnika. Naši uređaji postaju sastavni deo našeg ličnog ekosistema: slušaju nas, predviđaju naše potrebe, pomažu kada nam je potrebna, čak i kada to ne tražimo.

Nejednakost kao sistemski izazov

Četvrta industrijska revolucija u jednakoj meri stvara i ogromne koristi i ogromne izazove. Sve veće nejednakosti su od posebne zabrinutosti u društvu. Probleme koji su rezultat rastuće nejednakosti teško je kvantifikovati. Pošto smo ogromna većina nas i potrošači i proizvođači, inovacije i napredak pozitivno i negativno utiču na naš životni standard i blagostanje.

Po svoj prilici, maksimalna korist od njihovog uvođenja ide potrošaču. Četvrta industrijska revolucija donela je nove proizvode i usluge koje poboljšavaju naše živote kao potrošača praktično bez ikakvih troškova. Naručivanje taksija, traženje leta, kupovina robe, plaćanje, slušanje muzike, gledanje filmova - svi ovi zadaci se sada mogu rešavati na daljinu. Tehnološke prednosti za sve one koji konzumiraju su neosporne.

Internet, pametni telefoni, hiljade aplikacija pojednostavljuju naš život i uopšte ga čine produktivnijim. Jednostavan uređaj poput tableta koji koristimo za čitanje, pretragu i komunikaciju ima procesorsku snagu od pet hiljada desktop računara koje smo koristili pre tri decenije, dok je cena skladištenja informacija sada blizu nule (skladištenje od 1 GB košta manje od 0,03 dolara godišnje danas u poređenju sa 10.000 dolara pre dvadeset godina).

Četvrta industrijska revolucija stvara probleme uglavnom na strani ponude, u svetu rada i proizvodnje. Tokom proteklih nekoliko godina, velika većina razvijenih zemalja, kao i brzo rastuće svetske ekonomije poput Kine, doživele su značajan procentualni pad udela rada u BDP-u. Ovaj pad je uglavnom bio posledica pada relativne cene kapitalnih dobara, što je zauzvrat bilo vođeno inovacijama (koje primoravaju kompanije da zamene rad kapitalom).

Kao rezultat toga, glavni korisnici četvrte industrijske revolucije su dobavljači intelektualnog ili fizičkog kapitala - pronalazači, investitori, akcionari, što objašnjava rastući jaz u bogatstvu između onih koji žive od rezultata sopstvenog rada i onih koji poseduju kapital. To takođe objašnjava frustraciju mnogih radnika koji su uvereni da nikada neće moći da povećaju svoja realna primanja i da njihova deca neće živeti bolje od njih.

Rastuća nejednakost i zabrinutost zbog postojećih nepravdi je značajno pitanje kome posvećujemo deo u trećem poglavlju. Koncentraciju prednosti i vrednosti u rukama malog procenta ljudi pogoršava i takozvani efekat platforme, u kojem organizacije zasnovane na digitalnom stvaraju mreže koje povezuju prodavce i kupce širokog spektra proizvoda i usluga, čime se povećavaju prihodi kroz ekonomiju obima.

Efekat platforme rezultira koncentracijom nekoliko moćnih platformi koje dominiraju njihovim tržištima. Prednosti ovoga su jasne, posebno za potrošače: veća vrednost za kupce, više pogodnosti i niži troškovi. Međutim, u ovoj situaciji postoje određeni društveni rizici.

Da bi se sprečila koncentracija vrednosti i moći u rukama ograničenog broja pojedinaca, neophodno je pronaći način da se uravnoteže koristi i rizici digitalnih platformi (uključujući industrijske platforme) obezbeđivanjem otvorenosti i mogućnosti za kolektivne inovacije. Ove fundamentalne promene koje utiču na ekonomske, društvene i političke sisteme je teško vratiti, čak i ako se na bilo koji način pokuša da preokrene sam proces globalizacije. Industrije i kompanije se sada suočavaju sa pitanjem ne da li će se desiti remetilački proboj u oblasti njihovog interesovanja, već kada će doći do tog poremećaja, u kom obliku će poprimiti i kako će uticati na industriju ili organizaciju.

Realnost razornog prodora i neminovnost njegovog uticaja na nas ne znači da smo bespomoćni pred njim. Moramo osigurati da se stvori sistem zajedničkih vrijednosti za politički izbor i promjene koje će četvrtu industrijsku revoluciju pretvoriti u nove mogućnosti za sve članove društva.

Deo II Pokretački faktori

Mnoge organizacije sastavljaju liste koje kategorišu različite tehnologije koje definišu četvrtu industrijsku revoluciju. Naučna otkrića i nove tehnologije koje stvaraju izgledaju neograničeno, razvijajući se na mnogo frontova i na mnogim mestima. Moj izbor ključnih tehnologija vrednih pažnje zasniva se na rezultatima studije Svetskog ekonomskog foruma, kao i na rezultatima rada nekoliko globalnih ekspertskih panela.

Poglavlje 3. Megatrendovi

Svi novi razvoji imaju jednu zajedničku stvar: oni efikasno koriste sveobuhvatnu moć digitalnih i informacionih tehnologija. Sve inovacije predstavljene u ovom poglavlju su pokrenute i poboljšane računarskom snagom. Na primer, genetsko sekvenciranje DNK može postojati samo na osnovu napretka u računarskoj moći i analitici podataka. Slično tome, obećavajući roboti ne mogu postojati bez veštačke inteligencije, koja se zauzvrat u velikoj meri oslanja na računarsku snagu.

Da bih identifikovao megatrendove i otkrio širok spektar tehnoloških pokretača četvrte industrijske revolucije, podelio sam ove trendove u tri bloka:

fizički, digitalni i biološki. Svi oni su međusobno povezani. Istovremeno, različite tehnologije iskorištavaju jedna drugu na osnovu pronalazaka i razvoja svake od njih.

Fizički blok

Postoje četiri glavne fizičke manifestacije preovlađujućih tehnoloških megatrendova koji su evidentni zbog njihove materijalnosti:

- vozila bez posade;

- 3D štampa;

- napredna robotika;

- novi materijali.

Bespilotna vozila

Samovozeći automobil je velika vest, ali druga autonomna vozila su već našla svoj put u praktičnu upotrebu, uključujući kamione, dronove, avione i brodove. Kako tehnologije kao što su senzori i veštačka inteligencija napreduju, mogućnosti autonomnih vozila se poboljšavaju, i to veoma brzim tempom. Raznovrsne praktične primene jeftinih, komercijalno dostupnih vazdušnih i podvodnih dronova su pitanje nekoliko godina.

Kako bespilotne letelice budu razvijale svoju sposobnost da prepoznaju i reaguju na svoje okruženje (menjajući putanju leta kako bi izbegli sudare), moći će da obavljaju zadatke kao što su provera dalekovoda ili isporuka sanitetskog materijala u ratna područja. Na primer, u poljoprivredi, upotreba dronova, u kombinaciji sa analitikom podataka, obezbediće efikasnije i ciljanije đubrenje zemljišta i navodnjavanje.

Digitalni blok

Jedan od glavnih mostova između fizičke i digitalne stvarnosti, koji je stvoren četvrtom industrijskom revolucijom, je Internet stvari (IS) ili „Internet svih stvari". U svom najjednostavnijem obliku, može se definisati kao interakcija između stvari (proizvoda, usluga, mesta, itd.) i ljudi, koju obezbeđuju međusobno povezane tehnologije i različite platforme.

Senzori i brojna druga sredstva za povezivanje stvari u fizičkom svetu sa virtuelnim mrežama napreduju zapanjujućom brzinom. Manji, jeftiniji i pametniji senzori se instaliraju u domove, odeću, dodatke, gradove, transport, električne mreže i industrijske procese. Danas postoje milijarde uređaja širom sveta, uključujući telefone, tablete i računare, koji su povezani na Internet. Njihov broj će se značajno povećati u narednih nekoliko godina, prema nekim procenama sa nekoliko milijardi na trilion, što će radikalno promeniti način upravljanja lancima snabdevanja, pružajući mogućnost praćenja i optimizacije imovine, kao i aktivnosti preduzeća u najdetaljniji nivo. Kao deo procesa, ovo će imati transformativni uticaj na sve industrije, od proizvodnje i infrastrukture do zdravstvene zaštite.

Uzmite u obzir, na primer, daljinski nadzor, široko rasprostranjenu primenu za IS. Bilo koji paket, paleta ili kontejner sada može biti opremljen senzorom, radio predajnikom ili radio-frekvencijskom identifikacijom (RFID) koji omogućava kompaniji da prati svoj napredak kroz lanac snabdevanja: stanje, upotrebu i tako dalje. Na isti način, potrošači mogu stalno da prate (skoro u realnom vremenu) napredak naručenog paketa ili dokumenta. Za kompanije koje upravljaju dugim i složenim lancima snabdevanja, ovo znači fundamentalnu promenu u načinu njihovog rada. U bliskoj budućnosti, slični sistemi praćenja biće primenjeni i na kretanje i praćenje ljudi.

Digitalna revolucija stvara radikalne nove pristupe koji suštinski menjaju način na koji pojedinci i institucije komuniciraju i sarađuju. Na primer, blockchain poznat kao „distribuisana baza podataka" je bezbedan protokol u kome mreža računara zajedno potvrđuje transakciju pre nego što je registrovana i potvrđena. Tehnologija na kojoj se bazira blokčejn stvara osnovu za poverenje omogućavajući ljudima koji se ne poznaju (pa samim tim nemaju razloga da veruju jedni drugima) da komuniciraju bez prolaska kroz neutralni centralni organ, tj. knjiga knjiga. U suštini, blockchain je programabilna, kriptografski bezbedna i stoga bezbedna prodavnica koja nije pod kontrolom nijednog korisnika i koja takođe može biti verifikovana od strane bilo koje osobe.

Danas je najpoznatija blockchain aplikacija Bitcoin, ali uskoro će razvoj tehnologije omogućiti stvaranje beskonačnog broja drugih sličnih aplikacija. Ako trenutno blockchain tehnologija, kao što je Bitcoin, registruje finansijske transakcije sa digitalnim valutama, u budućnosti će delovati kao registrator širokog spektra dokumenata, uključujući izvode iz matične knjige rođenih i umrlih, imovinska prava, venčane listove, diplome o obrazovanju, potraživanja od osiguranja, medicinske procedure i glasanje - u stvari, svaka vrsta transakcije koja se može kodirati. Neke zemlje ili institucije već gledaju na potencijalni razvoj blokčejna. Na primer, vlada Hondurasa koristi tehnologiju za upravljanje vlasništvom nad zemljištem, a Ostrvo Man testira njenu upotrebu za registraciju preduzeća.

Iz šire perspektive, tehnološke platforme omogućavaju takozvanu „ekonomiju na zahtev" (poznatu i kao „ekonomija deljenja"). Ove platforme, koje se mogu koristiti sa pametnim telefonom, povezuju ljude, sredstva i podatke, stvarajući fundamentalno nove načine potrošnje dobara i usluga. Oni smanjuju barijere za kompanije i pojedince da stvaraju vrednost preoblikovanjem ličnog i profesionalnog prostora.

Uberov model oličava razornu moć takvih tehnoloških platformi. Poslovanje zasnovano na platformi širi se najbržim tempom, nudeći nove usluge od pranja veša do kupovine, od trčanja do parkiranja automobila, pružajući tako mogućnosti i za kućne ljubimce i za one koji idu na duga putovanja. Takav posao ima jednu zajedničku stvar: kombinovanjem ponude i potražnje na pristupačnoj (jeftini) osnovi, nudeći potrošačima raznovrsnu robu, obezbeđujući interakciju između strana i povratne informacije, takve platforme stvaraju osnovu za poverenje. Time se obezbeđuje efikasno korišćenje malo korišćenih sredstava, odnosno onih u vlasništvu ljudi koji sebe nikada nisu smatrali njima

Biološki blok

Inovacije u biološkoj oblasti, posebno u genetici, jednostavno oduzimaju dah. Poslednjih godina postignut je značajan napredak u smanjenju troškova i pojednostavljivanju genetskog sekvenciranja, a nedavno i u aktivaciji ili popravci gena. Projekat ljudskog genoma je završen tokom deset godina i koštao je 2,7 milijardi dolara. Danas se sekvenciranje genoma može obaviti za nekoliko sati po ceni manjoj od hiljadu dolara. Sa razvojem računarske snage, naučnici su napustili metod pokušaja i grešaka, sada imaju priliku da testiraju kako specifične varijacije gena određuju određena svojstva i bolesti.

Sledeći korak je sintetička biologija. Omogućiće regulaciju organizama pisanjem DNK. Bez uzimanja u obzir fundamentalnih etičkih pitanja koja postavlja, takav tehnološki razvoj će imati ogroman i neposredan uticaj ne samo na medicinu, već i na poljoprivredu i proizvodnju biogoriva.

Mnogi nerešivi medicinski problemi, uključujući bolesti srca i rak, imaju genetsku komponentu. Iz tog razloga, sposobnost određivanja individualnog genetskog sastava je efikasan i jeftin način (koristeći sekvencere u rutinskoj dijagnostici) da se napravi revolucionarni zaokret ka individualizovanom i efikasnom sistemu zdravstvene zaštite. Poznavanje genetskog sastava tumora omogućiće lekarima da donesu odluke o tome kako da leče rak.

Iako je naše znanje o odnosu između genetskih markera i bolesti i dalje veoma ograničeno, sve veće količine podataka će omogućiti razvoj precizne medicine i ciljanih terapija za poboljšanje efikasnosti lečenja. Već sada, super-moćni kompjuterski sistem IBM-a Vatson može preporučiti personalizovani program lečenja raka za samo nekoliko minuta upoređivanjem istorije slučajeva i tretmana, skeniranjem i analizom genetskih podataka unutar (praktično) punog spektra savremenog medicinskog znanja.

Mogućnosti biološkog inženjeringa mogu se primeniti na skoro sve vrste ćelija, obezbeđujući stvaranje genetski modifikovanih biljaka ili životinja, kao i stvaranje ćelija odraslih, uključujući i ljude. Ovo se značajno razlikuje od genetskog inženjeringa koji se praktikovao osamdesetih godina prošlog veka, uz povećanu tačnost, efikasnost i lakoću upotrebe. U stvari, nauka se razvija takvim tempom da više nisu tehnička, već pravna, regulatorna i etička ograničenja koja stoje na putu napretka. Lista potencijalnih primena biološkog inženjeringa je gotovo beskrajna, od mogućnosti da se životinje modifikuju kako bi se hranile ekonomičnijom ishranom prilagođenom lokalnim uslovima, do stvaranja prehrambenih useva koji mogu da izdrže ekstremne temperature ili sušu.

Kako istraživanja genetskog inženjeringa budu napredovala (npr. razvoj CRISPR/Cas9 u uređivanju gena i terapiji), ograničenja isporuke i specifičnosti će biti prevaziđena. Ovo nam preostaje samo da pronađemo odgovor na najteže pitanje sa stanovišta etike, a to je: kako će uređivanje gena revolucionisati medicinska istraživanja i procedure lečenja? U principu, biljke i životinje se mogu konstruisati za proizvodnju lekova i drugih oblika lečenja. Nije daleko dan kada će se stvoriti krava koja proizvodi mleko koje sadrži element za zgrušavanje krvi kojeg nema kod osoba sa hemofilijom. Istraživači su već počeli da stvaraju genome svinja sa ciljem uzgoja organa za transplantaciju ljudi (proces nazvan „ksenotransplantacija" koji se ranije nije mogao razmatrati zbog rizika od imunološkog odbacivanja od strane ljudskog tela i prenošenja bolesti sa životinje na čoveka ).

U skladu sa ranijom tvrdnjom da se različite tehnologije spajaju i obogaćuju jedna drugu, 3D proizvodnja se može kombinovati sa uređivanjem gena da bi se proizvelo živo tkivo za popravku i regeneraciju (proces koji se naziva „bioštampanje"). Ova tehnologija se već koristi za stvaranje kože, kostiju, srca i mišićnog tkiva. Jednog dana, kada se prave organi za transplantaciju, koristiće se štampani slojevi ćelija jetre.

Razvijamo nove načine da uvedemo i koristimo uređaje koji prate nivoe naše aktivnosti i hemiju krvi i kako ovi faktori utiču na dobrobit, mentalno zdravlje, produktivnost na poslu i kod kuće. Naše znanje o funkciji mozga se stalno poboljšava i vidimo uzbudljiv razvoj u oblasti neurotehnologije. Tome u prilog govori i činjenica da su u poslednjih nekoliko godina dva najizdašnije sponzorisana istraživačka programa u svetu bila u oblasti istraživanja mozga.

Po mom mišljenju, najteži problemi su povezani sa razvojem društvenih normi i srodnim normativnim aktima nastaju upravo u oblasti biologije. Pred nama su nova pitanja koja se odnose na to kakav je to značaj za čoveka, koji podaci o našem telu i zdravlju mogu ili treba da budu objavljeni i koja prava i obaveze nastaju za vas i mene u vezi sa promenom gene tskog koda budućnosti generacije.

Da se vratimo na pitanje modifikacije gena, sama činjenica da je lakše precizno manipulisati ljudskim genomom iz održivog embriona znači da uskoro treba očekivati pojavu projektovanih beba specifičnih kvaliteta ili otpornosti na određene bolesti. Nije iznenađujuće da se trenutno vodi aktivna diskusija o mogućnostima i izazovima povezanim sa takvim izgledima. Konkretno, u decembru 2015. godine sazvan je Međunarodni samit o uređivanju ljudskih gena uz učešće Nacionalne akademije nauka i Nacionalne medicinske akademije SAD, Kineske akademije nauka i Kraljevskog društva Velike Britanije. Uprkos aktivnoj diskusiji, još nismo spremni za realnost i posledice najnovijih dostignuća u genskoj tehnologiji, iako su već na pragu. Društveni, medicinski, etički i psihološki problemi koje nam postavljaju su fundamentalne prirode i zahtevaju rešenje ili barem pažljivo proučavanje.

Deo III. Uticaj

Prihvatanje tehnološke revolucije u nastajanju pokreće ekonomske, društvene i kulturne promene fenomenalnih razmera koje je potpuno nemoguće predvideti. Ipak, ovo poglavlje predstavlja opis i analizu potencijalnog uticaja posledica četvrte industrijske revolucije na privredu, biznis, politiku, kao i vlade i države, društvo i pojedinca.

Najveći uticaj u svim ovim oblastima biće samopouzdanje, odnosno osnaživanje u interakciji između vlade i građana; preduzeća sa zaposlenima; akcionari i klijenti; u interakciji velesila sa malim zemljama. Proboj u domenu postojećih političkih, ekonomskih i društvenih modela kao rezultat četvrte industrijske revolucije zahtevaće da nezavisni akteri sebe prepoznaju kao deo sistema distribuirane moći koji obezbeđuje kolektivne oblike interakcije.

Poglavlje 5. Ekonomija

Četvrta industrijska revolucija će imati fundamentalni uticaj na svetsku ekonomiju, koja će biti toliko dalekosežna i višestruka da će biti gotovo nemoguće odvojiti jedan specifičan efekat od drugog. Zaista, to će uticati na sve glavne makro varijable: BDP, investicije, potrošnju, zaposlenost, trgovinu, inflaciju, itd. Odlučio sam da se ovde fokusiram na dva najvažnija indikatora: rast (najvećim delom kroz prizmu dugoročne odrednice - produktivnost) i zaposlenost.

Rast

Uticaj četvrte industrijske revolucije na ekonomski rast je stvar oko koje se ekonomisti ne slažu. S jedne strane, tehno-pesimisti tvrde da su najvažniji doprinosi digitalnoj revoluciji već učinjeni, a njihov uticaj na produktivnost je skoro iscrpljen. Tehnooptimisti u opoziciji tvrde da su tehnologija i inovacije na tački eksplozije slične epidemiji i da će vrlo brzo izazvati porast produktivnosti i ekonomskog rasta.

Uzimajući u obzir argumente obe strane u sporu, ostajem pragmatični optimista. Svestan sam potencijalnog deflatornog uticaja tehnologije (čak i ako je definisan kao „pozitivna deflacija") i da distributivni efekti ovog uticaja mogu delimično favorizovati kapital, a ne rad, i takođe da vrše pritisak na plate (i stoga, za potrošnja). Takođe vidim da četvrta industrijska revolucija omogućava povećanu potrošnju po nižim cenama na način koji omogućava pomak ka održivijim obrascima potrošnje, što zauzvrat vodi odgovornijoj potrošnji. Važno je kontekstualizovati potencijalni uticaj četvrte industrijske revolucije na rast proizvodnje u svetlu nedavnih ekonomskih trendova i drugih faktora koji pokreću ovaj rast. Nekoliko godina pre početka ekonomske i finansijske krize 2008. godine, svetska ekonomija je rasla oko 5% godišnje. Ako bi se ova stopa rasta zadržala, to bi omogućilo da se globalni BDP udvostruči svake decenije i po i time izvuče milijarde ljudi iz siromaštva.

Kao direktna posledica Velike recesije, mnogi su očekivali da će se privreda vratiti na prethodni obrazac brzog rasta. Ali to se nije dogodilo. Globalna ekonomija je zastala sa stopom rasta od 3 do 3,5% godišnje, što je bilo ispod posleratnog proseka. Neki ekonomisti sugerišu mogućnost „sekularne recesije" i pozivaju se na „trajnu stagnaciju", termin koji je tokom Velike depresije skovao Alvin Hansen, a nedavno su ga ponovo uveli ekonomisti Lari Samers i Pol Krugman. „Permanentna stagnacija" karakteriše situaciju trajne nestašice tražnje, koja se ne može prevazići ni pri nultim kamatama. Iako je ova ideja sporna u naučnim krugovima, ona ima fundamentalne implikacije. Odnosno, ako je ideja tačna, onda bi stopa rasta globalnog BDP-a mogla dodatno opasti. Može se zamisliti ekstremni scenario u kojem godišnji globalni rast BDP-a pada na 2% godišnje, što implicira da će nam trebati nevjerovatnih 36 godina da udvostručimo globalni BDP.

Postoje mnoga objašnjenja za trenutno usporavanje rasta, od pogrešne alokacije kapitala i prekomernog duga do demografske promene i tako dalje. Razmotriću dva faktora, a to su starenje i produktivnost, jer su oni posebno usko povezani sa tehnološkim napretkom.

(Nastaviće se)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane