Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Feljton

Klus Švab: Četvrta industrijska revolucija (5)

Važnost smislenog učešća

Na početku smo revolucije koja će suštinski promeniti način na koji živimo, radimo i komuniciramo jedni sa drugima. Po obimu, obimu i složenosti, četvrta industrijska revolucija je bez premca u svim prethodnim ljudskim iskustvima. Uskoro ćemo videti zapanjujuća tehnološka otkrića u najširem spektru oblasti, uključujući veštačku inteligenciju, robotiku, robotska vozila, 3D štampanje, nanotehnologiju, biotehnologiju i još mnogo toga. Klaus Švab, osnivač i dugogodišnji predsednik Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, napisao je vodič koji će vam pomoći da se krećete kroz promene i izvučete maksimum iz njih. Ova knjiga je za one koji su zainteresovani za našu zajedničku budućnost i koji su odlučni da iskoriste mogućnosti revolucionarnih tehnologija da promene svet na bolje, piše u predgovoru autora. (Pr)osudite sami. Prevod: Pajo Ilić

Klaus Švab

Tehnologija će sve više osnaživati građane, daće im nov način da iskažu svoje mišljenje, koordinaciju napore i mogućno naći načine da zaobiđete državni nadzor.

Paralelne strukture će moći da emituju ideologije, regrutuju sledbenike i koordiniraju akcije protiv ili protiv zvaničnih vladinih sistema. Vlade u svom sadašnjem obliku biće prinuđene da se promene jer će se njihova centralna uloga u kreiranju politike sve više smanjivati usled povećane konkurencije i preraspodele i decentralizacije moći koju su nove tehnologije omogućile. Vlade će se sve više posmatrati kao centri javnih usluga, mereno njihovom sposobnošću da pruže poboljšani oblik usluga na najefikasniji i personalizovaniji način.

Na kraju krajeva, sposobnost vlada da se prilagode će odrediti njihov opstanak. Ako prihvate svet ometajućih promena sa eksponencijalnim uticajem, i ako svoje strukture postave na nivoe transparentnosti i efikasnosti koji im mogu pomoći da ostanu konkurentni, onda će proći test. Ipak, vlade će u svakom slučaju biti potpuno transformisane u ekonomičnije i efikasnije strukture moći. I sve će se to dešavati u kontekstu novih i konkurentskih struktura moći.

Kao iu prethodnim industrijskim revolucijama, regulativa će igrati ključnu ulogu u usvajanju i širenju novih tehnologija. Ipak, vlade će biti prinuđene da promene svoj pristup kada je u pitanju kreiranje, revizija i sprovođenje propisa. U „starom svetu", donosioci odluka su imali dovoljno vremena da prouče određeno pitanje i zatim pripreme neophodan odgovor ili odgovarajući regulatorni okvir. Ceo proces je, po pravilu, imao linearni i mehanički karakter i građen je u strogom skladu sa hijerarhijskim pristupom („od vrha do dna"). Iz raznih razloga to više nije moguće.

Sa četvrtom industrijskom revolucijom koja ubrzava tempo promena, kreatori politike suočavaju se sa izazovima neviđenih razmera. Današnja politička, zakonodavna i regulatorna tela često osećaju da su zatečena događajima i da nisu u stanju da prate brzinu tehnoloških promena i veličinu njenih posledica.

Ciklus vesti 24/7 vrši pritisak na lidere da komentarišu ili odmah preduzmu akciju, ostavljajući im manje vremena da odgovore na promišljen, principijelan i pažljivo proračunat način. Postoji realna opasnost da se izgubi kontrola nad važnim procesima, posebno u svetskom sistemu koji obuhvata skoro dve stotine nezavisnih država i hiljade različitih kultura i jezika.

U takvom okruženju, kako kreatori politike i regulatori mogu da podrže tehnološki razvoj bez ometanja inovacija, a da pritom štite interese potrošača i društva u celini? Odgovor je agilna metodologija upravljanja (vidi dole) bočna traka C).

Mnoga od tehnološkog napretka koje trenutno vidimo nisu na odgovarajući način uzeta u obzir u postojećem regulatornom okviru i stoga mogu čak potkopati društveni ugovor koji su vlasti uspostavile sa svojim građanima. Agilno upravljanje podrazumeva potrebu da regulatori pronađu načine da se konstantno prilagođavaju novom okruženju koje se brzo menja kroz takvo interno restrukturiranje koje im omogućava da bolje razumeju predmet svoje regulative. Da bi to uradile, vlade i regulatori moraju blisko sarađivati sa biznisom i civilnim društvom kako bi oblikovali potrebne globalne, regionalne i sektorske transformacije.

Agilno upravljanje ne podrazumeva regulatornu nesigurnost ili nemilosrdnu političku aktivnost. Bilo bi pogrešno misliti da smo prinuđeni da biramo između dve podjednako neprijatne zakonodavne strukture: zastarele, ali stabilne, s jedne strane, ili moderne, ali nestabilne, s druge strane. U eri četvrte industrijske revolucije, nije potrebno više odlučivanja ili brže donošenje odluka, već stvaranje regulatornog i zakonodavnog ekosistema koji će omogućiti razvoj održivijih pravnih struktura. Ovaj pristup se može ojačati pružanjem dodatnog prostora za miran boravak, gde bi se moglo razmišljati o važnim odlukama koje predstoje. Izazov je da ovo opušteno razmišljanje učinimo mnogo produktivnijim nego što je sada, a opet sa perspektivom stvaranja i maksimalan prostor za pojavu inovacija.

Sumirajući, zaključujem da u svetu u kojem osnovne vladine funkcije, društvena komunikacija i lični podaci migriraju na digitalne platforme, vlade, u saradnji sa biznisom i civilnim društvom, moraju uspostaviti pravila, ravnoteže i balanse koji će podržati sprovođenje zakona, pravdu, konkurentnost, inkluzivnost intelektualnih resursa, sigurnost i pouzdanost.

Danas postoje dva konceptualna pristupa rešavanju problema. Prvi je da je dozvoljeno sve što nije izričito zabranjeno. U skladu sa drugim pristupom, zabranjeno je sve što nije izričito dozvoljeno. Vlade moraju kombinovati oba ova pristupa. Oni moraju da nauče da sarađuju i prilagođavaju se, ali istovremeno da obezbede da se stanje stvari stavi u centar svih odluka u interesu osobe. Ovo je najveći izazov za moderne vlade, a sada, u eri četvrte industrijske revolucije, najakutniji. Trenutno, vlasti moraju da obezbede uslove za prosperitet za inovacije, ali u isto vreme minimiziraju rizike.

Da bi se to postiglo, vlade će morati efikasnije da angažuju građane i da sprovode eksperimente politike koji će im omogućiti da uče i prilagode se. Oba ova izazova znače da i vlade i građani moraju ponovo da razmisle o svojim ulogama i načinima međusobne interakcije, uz podizanje očekivanja na viši nivo i eksplicitnog prepoznavanja potrebe da se uzmu u obzir različita gledišta, dozvoljavajući mogućnost neuspeha. i pogrešni koraci na putu do cilja.

Tržište rada

Digitalne tehnologije i globalna komunikaciona infrastruktura suštinski menjaju tradicionalne načine rada i plaćanja, stvarajući nove vrste posla koji su veoma fleksibilni i inherentno privremeni (takozvana „ekonomija na zahtev"). Iako ovi novi poslovi omogućavaju ljudima da uživaju u fleksibilnijem radnom vremenu i mogu da izazovu potpuno novi talas inovacija na tržištu rada, oni takođe predstavljaju ozbiljne izazove zbog niže bezbednosti u kontekstu ekonomije na zahtev, gde svaki radnik, u efekat, postaje izvođač, više ne može da uživa u prednostima sigurnog i dugoročnog zaposlenja.

Novac i oporezivanje

Ekonomija na zahtev takođe predstavlja ozbiljne probleme u naplati poreza, jer je promenljivim radnicima mnogo lakše i isplativije da rade na crnom tržištu rada. Dok digitalno posredovani platni sistemi čine transakcije i mikrotransakcije transparentnijim, danas se pojavljuju novi decentralizovani sistemi plaćanja koji mogu u velikoj meri sprečiti javne organe i privatna lica da prate poreklo i određuju odredište takvih transakcija.

Odgovornost i zaštita

Državni sistem dodeljivanja monopolskih prava (npr. taksi služba, medicinski sistem) je odavno dokazao svoju vrednost u tome što neke vrste visokorizičnih zanimanja zahtevaju veći stepen kontrole i treba da ih obavljaju samo licencirani stručnjaci na način koji obezbeđuje adekvatan stepen bezbednosti i zaštite potrošača. Mnogi od ovih monopola koje je dodelila država sada su narušeni tehnološkim napretkom koji omogućava ljudima da komuniciraju jedni s drugima na ravnopravnom nivou, kao i novonastalim novim posrednicima koji će koordinirati i olakšati ove kolege.

Bezbednost i privatnost

Uprkos transnacionalnoj prirodi Interneta i rastućoj globalizaciji ekonomije, još uvek postoji značajan stepen fragmentacije u oblasti prava na podatke i pravila zaštite podataka. Pravila u vezi sa prikupljanjem, obradom i preprodajom ličnih podataka su dobro definisana u Evropi, ali su još uvek nedovoljno razvijena ili potpuno odsutna u mnogim drugim jurisdikcijama. Prikupljanje velikih skupova podataka omogućava velikim onlajn operaterima da zaključe više informacija nego što ih korisnici zaista pružaju (eksplicitno ili implicitno). Profilisanje korisnika kroz analizu velikih podataka i tehnike zaključivanja otvara put novim, mnogo personalizovanijim i prilagođenim uslugama koje koriste korisnicima i potrošačima. Ali to takođe izaziva ozbiljne probleme kada je u pitanju privatnost korisnika i nezavisnost pojedinca. Uz zabrinutost oko sajber kriminala i krađe identiteta u porastu u mnogim jurisdikcijama, kako je otkrio Edvard Snouden, američki obaveštajni zvaničnik koji je obelodanio dokumente u vezi sa operacijama nacionalne bezbednosti SAD, ravnoteža između nadzora i slobode brzo se pomera u pravcu povećane kontrole.

Pristupačnost i inkluzija

Kako globalna ekonomija postaje sve digitalnija, pouzdana internet infrastruktura je kritična za uspešnu ekonomiju.

Vlade treba da shvate potencijal koji ovaj tehnološki napredak ima. Ne samo da moraju usvojiti najnovije tehnologije kako bi pojednostavili svoje unutrašnje operacije, već moraju i podsticati i podržavati njihovo široko usvajanje i upotrebu kako bi napredovali ka globalno povezanom informacionom društvu. Pitanje digitalne isključenosti (ili digitalne barijere) postaje sve aktuelnije jer ljudima postaje sve teže da učestvuju u digitalnoj ekonomiji i novim oblicima građanskog angažovanja bez odgovarajućeg pristupa internetu, kao i bez pristupa povezanom uređaju ili dovoljno znanja za korišćenje ovog uređaja.

Asimetrična raspodela snage

U današnjem informacionom društvu, informacione asimetrije mogu dovesti do značajnih asimetrija moći, jer svako ko ima znanje da koristi ovu tehnologiju takođe ima moć da to učini. Danas je entitet superkorisnika skoro svemoćan. Međutim, s obzirom na to koliko je teško u potpunosti shvatiti potencijal i skrivene tehničke aspekte današnjih tehnologija, moramo biti svesni da može postojati rastući disparitet između ljudi koji razumeju i kontrolišu ove tehnologije i manje pametnih ljudi koji su pasivni potrošači tehnologija a da ih ne razumeju.

Zakonodavna regulativa koja otvara put inovacijama

Kada pokušavamo da odgovorimo na ova pitanja, jedna stvar je jasna (i ovo je veoma važna tačka): one zemlje i regioni koji uspeju da uspostave međunarodne norme koje će dalje postati preferirani standard u glavnim kategorijama i oblastima nove digitalne ekonomije (5G komunikacije, upotreba komercijalnih dronova, internet stvari, digitalna zdravstvena zaštita, napredna proizvodnja i tako dalje) rezultiraće značajnim ekonomskim i finansijskim prednostima.

Naprotiv, za zemlje koje održavaju svoja domaća pravila i propise da daju prednost domaćim proizvođačima, dok istovremeno blokiraju pristup stranim konkurentima i smanjuju iznos tantijema koje plaćaju domaće kompanije za korišćenje stranih tehnologija, postoji veliki rizik od postaju izolovani od globalnih normi.što će njihovu zemlju izložiti riziku zaostajanja za novom digitalnom ekonomijom.

Kao što je već pomenuto, šire pitanje zakonodavstva i usklađenosti na nacionalnom ili regionalnom nivou igraće odlučujuću ulogu u oblikovanju ekosistema u kojem posluju kompanije koje izazivaju poremećaje. Ovo ponekad dovodi do toga da se zemlje međusobno takmiče. Dobar primer za to je odluka Evropskog suda pravde iz oktobra 2015. kojom se stavlja van snage sporazum o sigurnoj luci koji reguliše prenos ličnih podataka između Sjedinjenih Država i Evropske unije.

To je zbog povećanih troškova usklađenosti koje kompanije koje posluju u Evropi moraju da snose i postaje razlog za transatlantske sukobe.

Ovaj primer potvrđuje rastući značaj inovacionih ekosistema kao ključnog pokretača konkurentnosti. U budućnosti, razlika između zemalja sa visokim i niskim troškovima, ili između tržišta u razvoju i zrelih tržišta, biće sve manje važna. Umesto toga, ključno pitanje će biti sposobnost privrede da inovira.

Danas su, na primer, severnoameričke kompanije i dalje najinovativnije na svetu sa skoro svake tačke gledišta. Oni privlače najtalentovanije ljude, dobijaju najviše patenata, upravljaju distribucijom najznačajnijeg iznosa rizičnog kapitala u svetu, a oni koji se kotiraju na berzi imaju veće kotacije. Ovo je pojačano činjenicom da Severna Amerika ostaje na čelu četiri sinergijske tehnološke revolucije: tehnološke inovacije u proizvodnji energije, napredna i digitalna proizvodnja, nauke o životu i informacione tehnologije.

Dok Severna Amerika i EU, gde se nalaze neke od najinovativnijih ekonomija, danas prednjače, drugi regioni sveta ubrzano sustižu korak. Inovacioni rezultati Kine, na primer, porasli su na 49% nivoa EU u 2015. (sa samo 35% u 2006.) kako zemlja prelazi na ekonomski model zasnovan na inovacijama i uslugama.

Kina, čak i sa napretkom koji je ostvarila, stalno ulazi u nove segmente svetske proizvodnje sa visokom dodatnom vrednošću i koristi svoju značajnu ekonomiju obima da bi se više takmičila na globalnom nivou.

Sve u svemu, ovo pokazuje da će politički izbori na kraju odrediti da li određena zemlja ili region može u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pruža tehnološka revolucija.

Regioni i gradovi kao centri inovacionih mreža

Posebno sam zabrinut zbog uticaja koji će automatizacija imati na neke zemlje i regione, posebno u slučaju brzorastućih tržišta i zemalja u razvoju, gde bi to moglo drastično da ugrozi njihovu komparativnu prednost u proizvodnji radno intenzivnih dobara i usluga. Takav scenario bi imao razoran uticaj na ekonomije nekih zemalja i regiona koji trenutno napreduju.

Jasno je da ni zemlje ni regioni ne mogu ekonomski procvetati ako se njihovi gradovi (inovacioni ekosistemi) ne neguju stalno. Gradovi su kroz istoriju služili kao motori ekonomskog rasta, prosperiteta i društvenog napretka, au budućnosti će biti značajni i za konkurentnost zemalja i regiona. Danas više od polovine svetske populacije živi u gradovima u rasponu od srednjih do metropolitanskih područja, a broj stanovnika gradova u svetu nastavlja da raste. Mnogi faktori koji utiču na konkurentnost zemalja i regiona, od inovacija i obrazovanja do infrastrukture i javne uprave, su pod kontrolom gradova.

Brzina i širina kojom gradovi usvajaju i primenjuju tehnologiju, uz podršku fleksibilnog regulatornog sistema, odrediće njihovu sposobnost da se takmiče sa drugima u privlačenju kvalifikovanih radnika. Dostupnost ultra brzog širokopojasnog pristupa, digitalizacija transporta, potrošnja energije, upravljanje otpadom i tako dalje mogu učiniti određeni grad pogodnijim za život i efikasnijim, a samim tim i privlačnijim od drugih.

Stoga je od suštinskog značaja da gradovi i zemlje širom sveta usmere svoje napore na pristup i korišćenje informacionih i komunikacionih tehnologija, na kojima se u velikoj meri oslanja četvrta industrijska revolucija. Nažalost, kako se u Globalnom izveštaju o informacionim tehnologijama Svetskog ekonomskog foruma za 2015. ističe, infrastruktura informaciono-komunikacionih tehnologija nije tako razvijena niti se tako brzo širi kao što mnogi misle. „Polovina svetske populacije nema mobilne telefone, a 450 miliona ljudi i dalje živi u područjima gde nema mobilnog signala. Oko 90% stanovništva u zemljama sa niskim prihodima i više od 60% svetske populacije još ne koristi internet. Konačno, među postojećim mobilnim telefonima i dalje preovladava tehnologija stare generacije".

Stoga se vlade moraju fokusirati na premošćavanje digitalnog jaza, koji može biti prisutan u zemljama u bilo kojoj fazi razvoja, kako bi gradovima i zemljama obezbedili osnovnu infrastrukturu potrebnu za stvaranje ekonomskih prilika i zajedničkog prosperiteta koji su omogućeni novim modelima saradnje, efikasnosti i preduzetništvo.

Rad Foruma za razvoj vođen podacima naglašava da je za iskorištavanje ovih mogućnosti važno ne samo imati pristup digitalnoj infrastrukturi. Takođe je važno fokusirati se na rešavanje „japa u podacima" u mnogim zemljama, posebno na globalnom jugu, s obzirom na ograničenja u načinu na koji se podaci mogu kreirati, prikupljati, deliti i koristiti. Prevazilaženje četiri nedostatka koja doprinose ovoj oskudici - dostupnost podataka, pristup, upravljanje i upotrebljivost - pruža zemljama, regionima i gradovima mnoge dodatne mogućnosti koje mogu poboljšati njihov razvoj. Na primer, praćenje izbijanja zaraznih bolesti, bolji odgovor na prirodne katastrofe, povećanje pristupa javnim i finansijskim uslugama za siromašne i razumevanje migracionih obrazaca za ugrožene.

Države, regioni i gradovi imaju kapacitet ne samo da promene regulatorni okvir, već da urade mnogo više. Oni mogu aktivno ulagati da postanu lansirne platforme za digitalnu transformaciju i na taj način privući i nagraditi preduzetnike koji stvaraju inovativne start-apove, kao i investitore koji ulažu u njih, dok pomažu ovim novim preduzećima da se kreću kroz mogućnosti koje pruža četvrta industrijska revolucija. Kako se mlade, dinamične firme i etablirana preduzeća povezuju jedni sa drugima, kao i učestvuju u dijalogu sa građanima i univerzitetima, gradovi postaju eksperimentalni tereni i moćni distributivni centri u kojima nove ideje počinju da pretvaraju nove ideje u stvarnu vrednost za lokalne i globalne ekonomije.

Prema britanskoj dobrotvornoj organizaciji za inovacije, pet gradova koji imaju najefikasnije regulatorno okruženje širom sveta u smislu stimulisanja inovacija su Njujork, London, Helsinki, Barselona i Amsterdam. Studija Nesta to pokazuje da su ovi gradovi posebno uspešni u pronalaženju kreativnih načina za sprovođenje promena van oblasti gde važe formalno ustanovljena pravila. Oni rade po principu „otvoreno po podrazumevano", a njihove vlasti se više ponašaju kao preduzetnici (a ne kao birokrate). Sva tri kriterijuma daju primere najboljih dostignuća u klasi koja trenutno vidimo na globalnom nivou i koja se podjednako primenjuju na gradove u razvoju i zemlje u razvoju. Kolumbijski grad Medeljin dobio je nagradu za Grad godine 2013. kao priznanje za inovativne pristupe mobilnosti i održivosti, ispred ostalih finalista kao što su Njujork i Tel Aviv.

3D štampa

3D štampa (tzv. aditivna proizvodnja) je proces stvaranja fizičkog objekta štampanjem sloj po sloj sa 3D digitalnog crteža ili modela. Ovo je suprotno od subtraktivne proizvodnje, odnosno glavnog načina proizvodnje koji se koristio do danas, kada se slojevi skidaju jedan po jedan sa materijala dok se ne postigne željeni oblik. Nasuprot tome, 3D štampa počinje od sirovog materijala i stvara objekat u 3D obliku na osnovu digitalnog šablona.

Ova tehnologija ima širok spektar primena, od najvećih (vetroturbine) do najmanjih (medicinski implantati). Trenutno je njegova upotreba ograničena na automobilsku, vazduhoplovnu i medicinsku industriju. Za razliku od proizvoda masovne proizvodnje, proizvodi za 3D štampanje mogu se lako prilagoditi tako da zadovolje zahteve korisnika. Kako su prevaziđena postojeća ograničenja u veličini, ceni i brzini, 3D štampa postaje sve raširenija, uključujući integrisane elektronske komponente kao što su štampane ploče, pa čak i ćelije i organi ljudskog tela. Istraživači već rade na 4D tehnologiji koja će stvoriti novu generaciju samopromenljivih proizvoda koji mogu da reaguju na promene životne sredine, uključujući temperaturu i vlažnost. Ova tehnologija se može koristiti u proizvodnji odeće i obuće, kao i medicinskih proizvoda, poput implantata koji se mogu prilagoditi ljudskom telu.

Napredna robotika

Do nedavno, upotreba robota je bila ograničena na strogo kontrolisane zadatke u određenim industrijama, kao što je automobilska industrija. Danas upotreba robota pokriva skoro sve industrije i zadatke: od precizne poljoprivrede do nege pacijenata. Mislim da će zahvaljujući brzom razvoju robotike interakcija čoveka i mašine uskoro postati uobičajena svakodnevna praksa. Štaviše, danas tehnološki napredak povećava prilagodljivost i fleksibilnost robota, čiji je konstruktivni i funkcionalni dizajn razvijen na osnovu složenih bioloških struktura (razvoj procesa biomimikrije, odnosno imitacije prirodnih obrazaca i strategija).

Napredak u senzorima čini robote sposobnijim da percipiraju i reaguju na svoje okruženje, obavljajući širi spektar zadataka, uključujući kućne poslove. Tamo gde su roboti ranije bili programirani putem samostalnih uređaja, sada mogu da primaju informacije na daljinu koristeći tehnologiju oblaka povezivanjem na mrežu drugih robota. Sledeća generacija robota će moći da evoluira ka većoj interakciji čoveka i mašine. U trećem poglavlju razmotrićemo etička i psihološka pitanja odnosa između ova dva glavna objekta ovog procesa.

Novi materijali

Danas novi materijali stalno ulaze na tržište sa svojstvima koja su bila nezamisliva pre samo nekoliko godina. Sve u svemu, postaju lakši, jači, reciklažni i prilagodljivi. Postoji mnogo novih upotreba za pametne materijale koji se samoisceljuju ili samočiste, metale sa memorijom za vraćanje oblika, keramiku i kristale koji pretvaraju pritisak u energiju itd.

Kao i kod većine inovacija četvrte industrijske revolucije, posledice pojave, razvoja i upotrebe novih materijala ne mogu se predvideti. Uzmimo za primer napredne nanomaterijale kao što je grafen, koji je dvesta puta jači od čelika i milion puta tanji od ljudske kose, i efikasan je provodnik toplote i energije. Kada grafen postane konkurentan (po gramu, on je jedan od najskupljih materijala na svetu: objekat veličine mikrometra košta više od hiljadu američkih dolara), mogao bi da obezbedi značajan napredak u proizvodnji i infrastrukturi. Takođe će moći da suštinski promeni ekonomije zemalja koje zavise od bilo koje određene robe.

Drugi novi materijali takođe mogu igrati osnovnu ulogu u izravnavanju globalnih rizika. Inovativna rešenja u termoreaktivnoj plastici, na primer, mogu da omoguće proizvodnju materijala za višekratnu upotrebu koji su se ranije smatrali nepogodnim za dalju obradu, ali sada nalaze primenu u rasponu od mobilnih telefona i štampanih ploča do komponenti u vazduhoplovnoj industriji. Pronalazak novih klasa termoreciklirajućih polimera koji se mogu reciklirati zvanih poliheksohidrotriacini (PHT) je važan korak ka stvaranju cirkularne ekonomije (cirkularne ekonomije) koja je samoizlečujuća po prirodi i funkcioniše uklanjanjem krute uzročne veze između rasta (proizvodnje) i potrebe za resurse.

(Kraj)

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane