Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Do koske

Vlast pripremila Elektroprivredu Srbije za prodaju strancima

Ode i struja na doboš

Elektroprivreda Srbije više nije javno preduzeće, nego akcionarsko društvu u kome je jedini vlasnik Vlada Republike Srbije. Na taj način stvoreni su uslovi za privatizaciju najveće srpske kompanije. Pod kontrolom Aleksandra Vučića, prodajom EPS-a rukovodiće ministarka Dubravka Đedović, u saradnji sa norveškom konsalting agencijom Rysted energy. Potencijalni kupac, američka ofšor kompanija UGT Renewables LLC, traži od Srbije da u EPS uloži još 17 milijardi evra, pre nego što proda sve akcije. Sve što je do sada oteo režim Srpske napredne stranke, a oteo je sve što je mogao, ne vredi ni pola imovine EPS-a.

P. P.

Promenom Statuta Elektroprivrede Srbije, Vlada je postala jedini vlasnik najveće srpske kompanije, koja upravlja kompletnim energetskim sistemom države. Transformacijom EPS-a u akcionarsko društvo završene su pravne pripreme za pokretanje postupka privatizacije.

Aleksandar Vučić je realizaciju plana o prodaji EPS-a počeo da realizuje još 2016. godine. Prvi zadatak mu je bilo obaranje vrednosti tog javnog preduzeća, koje je procenjeno na 6,7 milijardi evra. Da bi se to postiglo, rukovodstvo EPS-a, na čelu sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Miloradom Grčićem, preduzelo je niz poteza koji su doveli do kolapsa poslovnog sistema. Nisu pravovremeno otvarani novi kopovi uglja, nije vršen remont mašina što je dovelo do serije kvarova, pa i požara koji je uništio utovarivač plaćen 26 miliona evra, nije ulagano u infrastrukturnu mrežu...

Takvim radom, preduzeće koje je nekada ostvarivalo godišnju dobit od oko 400 miliona evra, postalo je gubitaš, koji je samo prošle godine napravio dug od milijardu evra, a još toliko je potrošeno na uvoz električne energije. Kada se sabere izgubljena dobit i dugovi, EPS je u poslednjih šest godina napravio osam milijardi štete.

Kad se činilo da je plan uspeo, da je vrednost EPS-a prepolovljena, počeo je rat u Ukrajini, koji je izazvao rast cena energenata. Tokom 2022. godine u evropskim državama struja je poskupela 13 puta. Rast vrednosti EPS-a smanjio je prostor za proviziju, koju očekuje Vučić. Rešenje je našao u hitnoj transformaciji javnog preduzeća u akcionarsko društvo, kako bi izabranom kupcu omogućio da u nekoliko etapa uzima preuzme kontrolni paket.

Kroz to vreme, u sledećih pet godina, iz državnog budžeta biće uloženo 10 milijardi evra za oporavak energetskog sektora, a potom, u sledećem petogodišnjem periodu još oko sedam milijardi evra. Dakle, Srbija će u EPS dodatno investirati još 17 milijardi evra, da bi ga prodala za oko 7 milijardi evra. Trošak će platiti građani Srbije, a profit će podeliti Vučić i novi vlasnik EPS-a.

U avgustu 2021. godine, Vlada Srbije je sa UGT Renewablesom potpisala "Sporazum o strateškoj saradnji". Prema tom planu, američka ofšor kompanija UGT Renewables trebalo bi da do septembra ove godine kupi paket akcija ne veći od 49 odsto, i to verovatno preko još nekoliko povezanih firmi. Inače, ta američka kompanija, sa sedištem u Majamiju, osnovana je pre tri godine u ofšor zoni u Deleveru, sa početnim kapitalom od 200 dolara i sa dva zaposlena, a sada kupuje Elektroprivredu Srbije.

U posao je uključena norveška kompanija Rystad Energy, s kojom je Vlada Srbije prošle godine sklopila tajni ugovor o konsultantskim uslugama, vredan 1,5 milion evra. U pregovorima je posredovala i Rita Augestad Knudsen, supruga Aljbina Kurtija, koja se nalazi na čelu Norveškog instituta za međunarodne poslove. Norveški stručnjaci iz Rystad Energy (čija prezimena su Pavlović, Bajčetić, Đurić...) napravili su plan za restruktuiranje EPS-a, koji je Vlada Srbije već počela da primenjuje. Na zahtev "Norvežana", Vlada je odborila EPS-u kupovinu terenskih vozila i rezervnih delova za 50 miliona evra.

Vučić je pripremu prodaje EPS-a poverio Dubravki Đedović, novoj ministarki energetike. Iako nema nikakvog iskustva u tom sektoru. Đedović je predlog načina transformacije pravnog statusa EPS-a objasnila primenom "pozitivnih iskustava iz Norveške", a uradila je sve suprotno. Norveškom državnom energetskom kompanijom ne rukovode predstavnici vlade, nego odbor direktora u kome se nalaze i tri predstavnika zaposlenik.

Po novom Statutu EPS-a, Vlada Republike Srbije imenuje članove Skupštine Društva. Skupština je jednočlana, pošto se u njoj nalaze predstavnici vlasnika, a to je, zasad, samo Vlada Srbije. Očekuje se da taj predstavnik vlasnika bude, naravno, ministarka Đedović. Ona će izabrati sedam članova Nadzornog odbora, među kojima je jedan predstavnik zaposlenih.

Nadzorni odbor određuje strategiju i poslovne ciljeve Društva i imenuje sedam članova Izvršnog odbora, odnosno izvršne direktore koji rukovode procesom rada. Dakle, EPS, koji je i ranije bio pod kontrolom političara iz vlasti, sada je i zvanično postao partijska ćelija Srpske napredne stranke. I do sada su javni konkursi za izbor direktora bili namešteni, ali sada ih je Vlada Srbije potpuno ukinula, kako bi mogla nesmetano da postavlja svoje kadrove.

Pritom, EPS je izgubio status javnog naručioca, tako da zakonsku obavezu o sprovođenju javnih nabavki ima samo u nekim delatnostima, dok većinu roba i usluga može da kupuje bez tendera. Kao akcionarsko društvo, EPS više nije izložen kontroli državnih institucija, pa ni Ministarstva privrede. Vlada Srbije je, pored toga, nameravala da u Statutu kao pretežnu delatnost odredi samo proizvodnju, a ne i prodaju električne energije.

Vučić je nameravao da na taj način otvori prostor za širenje poslovanja njegovih privatnih saradnika, trgovaca strujom, poput Vuka Hamovića. Naprosto, nije logično da Vlada, kao jedini vlasnik, svom preduzeću uskraćuje mogućnost širenja poslovanja i ostvarivanja veće dobiti. Međutim, logično je što je tu dobit, koja se ostvaruje prodajom električne energije, Vučić namerava da preusmeri na svoje tajkune. U predlogu novog Statuta bilo je predviđeno i da radnici nemaju svog zastupnika u Nadzornom odboru. Tome se usprotivio Sindikat radnika EPS-a, koji je zapretio štrajkom.

"Namera Ministarstva energetike da snabdevanje građana i malih kupaca više ne bude delatnost od opšteg interesa, kao i predlog da pretežna delatnost bude samo proizvodnja električne energije, bez pominjanja trgovine električnom energijom, koja uključuje i snabdevanje, govori o jasnoj nameri da se EPS u budućnosti ograniči samo na proizvodnju električne energije i da u potpunosti zavisi od trgovaca električnom energijom. Neprihvatljiv je i predlog da u upravljanju preduzećem nemaju svog predstavnika, što bi bio presedan u dugoj istoriji EPS-a. Ukoliko se Vlada i resorno Ministarstvo ogluše o naše zahteve, spremni smo na sve vidove sindikalne borbe, uključujući i generalnu obustavu rada - navodi se u saopštenju Sindikata radnika EPS-a.

Vlada je popustila i pristala da i prodaja struje ostane zabeležena kao jedna od pretežnih delatnosti EPS-a. Vučić je bio prinuđen da privremeno odustane od namere da trgovinu strujom prebaci na svoje poslovne partnere. Da je taj deo plana prošao, Hamović i ostali trgovci bi mogli da ucenjuju i EPS i potrošače. Kupovali bi struju od stranih proizvođača i prodavali je po mnogo većim cenama. To bi dodatno ugrozilo i privredu i građane.

- Elektroprivreda Srbije je žila kucavica našeg energetskog sistema i cele privrede. Nacionalni interes je da bude snažna i nezavisna i da bude pokretač ekonomskog razvoja. Promena pravne forme će doneti efikasnije upravljanje, nema otuđenja imovine, niti otpuštanja radnika, a EPS će nastaviti da bude i snabdevač i trgovac električnom energijom. Profesionalizacija EPS-a treba da omogući ubrzanu realizaciju velikog broja projekata, koji treba da ojačaju proizvodnju električne energije. Istovremeno, transformacija EPS-a je i prvi korak reforme naših energetskih preduzeća. Cilj Vlade Republike Srbije je jačanje našeg energetskog sektora uvođenje profesionalnog mendžmenta, poboljšanje upravljanja i unapređenja poslovanja - rekla je ministaka Đedović, koja je učinila sve što je mogla kako bi transformacija EPS-a u praksi dovela do sasvim suprotnih rezultata od proklamovanih.

Ovakav način promene pravne forme EPS-a prihvatio je samo sindikat koji je svojevremeno osnovao i finansirao Milorad Grčić. Nezavisni sindikat, Sindikat EPS-a i Sindikat radnika TENT-a suprotstavio se prvom predlogu restruktuiranja Elektroprivrede Srbije. Međutim, Vlada Srbije će uskoro početi da prodaje akcije te kompanije, pa će strani partner, uz političku podršku izvršne vlasti, ograničiti sindikalna prava i sprečiti otpor radnika koji žele da zaštite EPS. Sva iskustva iz procesa pljačkaške privatizacije pokazala su da radnici ne mogu da zaštite svoja prava od interesa stranih investitora. Ukoliko sindikati EPS-a hitno ne preduzmu akciju za odbranu svoje kompanije, neće to moći da urade kad upravljanje preuzmu menadžeri UGT Renewablesa.

Ministarstvo energetike je kao jedan od osnovnih ciljeva istaklo "jačanje našeg energetskog sektora". Očigledno je da su sve buduće investicije, 17 milijardi evra u sledećih 10 godina, namenjene za podizanje vrednosti EPS-a, koji će u međuvremenu, po trenutnim bagatelnim cenama, kupiti američka ofšor kompanija iza koje, kako se pretpostavlja, stoje ljudi iz neposrednog Vučićevog okruženja. Ako taj plan bude do kraja realizovan, Srbija će ostati bez svoje najveće kompanije, a Vučić će uzeti najveći plen u svom zločinačkom pohodu na javne resurse i privatnu imovinu građana.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane