Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Izbliza

BRIKS: nastanak, razvoj i perspektiva

PROTIVNIK KOJEG SE PLAŠI ZAPAD

Brazil, Rusija, Indija i Kina prvobitno su formirale blok 2009. godine nakon niza sastanaka i razumevanja. Prvi samit BRIK-a održan je u Jekaterinburgu, u Rusiji, 16. juna iste godine, na kojem su se šefovi dotičnih država dogovorili da ojačaju dijalog i saradnju između njih. O ovoj ekonomsko-političkoj organizaciji piše za Magazin Tabloid grčki kolega Isidoros Karderinis

Isidoros Karderinis

Sledeće godine, u Braziliji, u Brazilu, aprila 2010. godine, održan je drugi Samit na kome su lideri ovih zemalja istakli neophodnost multidimenzionalnog globalnog međuvladinog sistema.

Zatim, na svom trećem sastanku u Njujorku u septembru 2010, BRIK su se dogovorile o ulasku Južne Afrike. Južna Afrika je uspela da se pridruži posle snažnog napora kao rezultat svoje aktivne spoljne politike, ova koalicija država je promenila iz „BRIK"u „BRIKS".

Na Četvrtom samitu u martu 2012. u Nju Delhiju, Indija, dato je prvo saopštenje o osnivanju Nove razvojne banke (NDB), koja je formalizovana na njihovom Petom samitu u Durbanu u Južnoj Africi 2013. godine, sa jasnom namerom da se nezavisnost BRIKS-a od Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke, SAD i Evropske unije. Dogovor o njenom osnivanju, nakon rešavanja sporova oko organizacionih pitanja, konačno je postignut 2014. godine, tokom šestog sastanka BRIKS-a u Fortalezi u Brazilu.

Zemlje BRIKS-a čine 40% svetske populacije, što iznosi preko 3,1 milijarde ljudi. BRIKS koegzistiraju zemlje sa različitim stepenom razvoja i različitim strategijama.

Brazil je najveća država u Južnoj Americi, kako po broju stanovnika (oko 213 miliona), tako i po površini, budući da sam zauzima 1/3 Južne Amerike. Takođe je četvrta najbogatija država u Americi po BDP-u. Međutim, nema odgovarajuću infrastrukturu (neadekvatna putna i železnička mreža, neadekvatna lučka infrastruktura, itd.) i u kombinaciji sa ekstremnom ekonomskom nejednakošću (1 od 4 građanina živi u apsolutnom siromaštvu) ne dozvoljavaju da se pojavi kao ekonomska supersila. Prema Indeksu svetske konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Brazil je u 2017. zauzeo 108. mesto među 137 ekonomija po opštem kvalitetu svoje infrastrukture. Korupcijski skandali prisutni su i u zemlji. Brazil se bavi regionalnim pitanjima.

Rusija, koja je najveća svetska transkontinentalna zemlja globalnog uticaja i velike ekonomije, poseduje i najveći nuklearni arsenal na planeti i ogromnu vojnu moć koju je koristila u Siriji, a sada i u Ukrajini. Rusija obezbeđuje najbolji životni standard za svoje stanovnike, u poređenju sa ostalim zemljama BRIKS-a, sa 3,5% BDP-a koji se troši na obrazovanje i 3,1% za javno zdravstvo. Broj stanovnika koji žive ispod granice siromaštva iznosi samo 0,2% njegove populacije. Ruska privreda, međutim, pati od kritičnog problema korupcije - koji u većoj ili manjoj meri postoji u svim zemljama - kao i od značajnog nedostatka bankarske infrastrukture, zbog nedovoljno razvijenih finansijskih tržišta, poteškoća u dobijanju kredita i ograničenih opcije ulaganja.

Indija je svetska sila u nastajanju sa stalno rastućom ekonomijom. Trenutno je peta najveća ekonomija na svetu po svom BDP-u, dok je njena teritorija dom druge najveće populacije na svetu, posle Kine, koja dostiže blizu 1,4 milijarde ljudi. Rast BDP-a zemlje bio je među najvišima u svetu tokom protekle decenije, postižući godišnji rast između 6-7%. Međutim, Indija ima jedan od najnižih prihoda po glavi stanovnika na svetu, dok se kod kuće suočava sa ogromnim društvenim problemima zbog siromaštva. Indija ima najniže procente BDP-a potrošenog na obrazovanje i zdravstvo među zemljama BRIKS-a, sa 2,7% i 1,2% respektivno. Indija je regionalno orijentisana.

Kina, koja je dom za 1,4 milijarde ljudi, brzo se širi sa ekonomskim prodorom u Aziju, Latinsku Ameriku, Afriku i druge regione sveta. To je ekonomski gigant Istoka sa godišnjom stopom rasta od 6,6%, ugrožavajući tako ekonomski primat SAD. Kina je vodeći svetski izvoznik od 2014. Istovremeno, Kina, iako je druga po veličini privreda na svetu, ostaje zemlja sa srednjim dohotkom jer je njen prihod po glavi stanovnika još uvek samo oko četvrtina prihoda zemalja sa visok prihod i oko 375 miliona Kineza živi ispod granice siromaštva od 5,50 dolara dnevno. Konačno, korupcija se javlja u posebno visokim stopama. Južna Afrika je, zbog svog geografskog položaja na južnom delu kontinenta, koji joj omogućava pristup dva okeana, zemlja čvorište. Južna Afrika je najveći trgovinski partner Kine u Africi. Istovremeno, stotine kineskih kompanija, kako državnih tako i privatnih, trenutno su aktivne u zemlji. Ekonomija Južne Afrike je druga po veličini na afričkom kontinentu iza Nigerije. Ima prirodno bogatstvo u zlatu, srebru i uglju, ali i jednu od najviših stopa nejednakosti u svetu. Najbogatijih 10% stanovništva poseduje oko 71% neto bogatstva, dok donjih 60% poseduje 7% neto bogatstva.

To je zemlja sa posebnom političkom težinom u Africi kao jedina afrička država članica grupe G20, kojoj su, međutim, potrebni reformski napori za njen dalji ekonomski razvoj.

BRIKS su, dakle, suprotstavljeni tabor Zapada, bilo da se to politički izražava, od strane saveza SAD-anglosaksonske zemlje-Evropska unija, bilo vojno, sa NATO-om, ili ekonomski, sa međunarodnim ekonomskim organizacijama američkog porekla, kao što su MMF, Svetska banka ili Svetska trgovinska organizacija. Strateški pravac bloka je bliska saradnja u cilju efikasnog i uspešnog suprotstavljanja međunarodnoj finansijskoj arhitekturi kojom dominiraju SAD. Nakon petnaest godina, tokom kojih su mnogi dovodili u pitanje održivost šeme, postojeće globalne ravnoteže dovode do proširenja bloka. Mnoge zemlje su izrazile želju da postanu članice BRIKS-a, kao što su Argentina, Egipat, Venecuela, Meksiko, Iran, Vijetnam, Bangladeš i druge.

Na kraju, želim da istaknem da agenda BRIKS-a, koji su uspeli da učvrste svoju poziciju na globalnoj političkoj i ekonomskoj sceni, vodi ka smanjenju dominacije SAD i zapadnog sveta uopšte i uspostavljanju nove multipolarne stvarnosti.

Isidoros Karderinis je rođen u Atini 1967.

On je romanopisac, pesnik i kolumnista. Studirao je ekonomiju i završio postdiplomske studije ekonomije turizma. Njegovi članci su objavljeni u novinama, časopisima i veb stranicama širom sveta

2.

BRISEL: EU Budimpešti dostavio mere za dobijanje novca iz EU fondova

Za unijska sredstva ispuniti 27 uslova!

Evropska unija Mađarskoj ukupno zamrzla preko 21 milijardu evra na koja bi ova država imala pravo između 2021 - 2027. godine, javlja iz Budimpešte akademik Vlastimir Vujić!

Priredio B. Gulan

Glavni grad EU, Brisel, severnom komšiji Srbije, Mađarskoj, i dalje uskraćuje pravo na korišćenje sredstava iz zajedničkog unijskog budžeta, jer je zabrinut za vladavinu prava u Mađarskoj. Iako iz vlade desno-konzervativnog Fidesa (čiji je predsednik stranke Viktor Orban ujedno i premijer Mađarske) tvrde da su tražene promene „pri kraju" i veruju da će njihova zemlja uskoro dobiti budžetska sredstva koja joj pripadaju. Jer, kako se ističe, u Briselu Mađarska treba da dovede u ravan briselskih kriterijuma vladavine prava?

Odgovor je sažet u dve reči - MNOGE SEGMENTE! Poznavaoci situacije u Briselu tvrde da Mađari OSIM VLADAVINE PRAVA - moraju da se posvete izmeni i drugih oblasti. Dve su prioritetne. AKADEMSKA NEZAVISNOST I ZAKON O ZAŠTITI DECE! Evropska unija je Mađarskoj zamrzla preko 21 milijardu evra na koja bi ona imala pravo između 2021. i 2027. godine, navodi Vujić.

Vlada Viktora Orbana (ako želi novac iz EU fondova u svom budžetu) prvo će morati da pristupi promenama u 17 oblasti. Reč je, između ostalog, O OSNIVANJU AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE, JAČANJU ANTIKORUPCIJSKOG OKVIRA, VEĆOJ TRANSPARENTNOSTI U KORIŠĆENJU FONDOVA EU i IZMENAMA U OBLASTI JAVNIH NABAVKI, dodaje Vujić.

Takođe, kaže on, od mađarske vlade, posebno se zahteva USPOSTAVLANJE SARADNJE SA EVROPSKOM KANCELARIJOM ZA BORBU PROTIV FINANSIJSKIH PREVARA (OLAF), imajući u vidu da je nekoliko uticajnih poslovnih ljudi (bliskih Orbanovoj vladajućoj stranki Fides) - već osumnjičeno za finansijske malverzacije unijskim novcem, ali da je zvanična Budimpešta odbila sprovođenje istrage protiv njih?!

EVROPSKA UNIJA JE DEFINISALA 17 MERA JOŠ 18. SEPTEMBRA 2022. GODINE, ALI JE LISTA ZAHTEVA U MEĐUVREMENU POVEĆANA NA 27 STAVKI!

Evropsku komisiju (EK), po rečima Vujića, sada najviše brine pitanje nezavisnosti mađarskog pravosuđa, zbog čega je blokirano blizu 98 odsto svih kohezionih fondova. Brisel smatra ni da Ustavni sud u pomenutoj zemlji - nije nezavisno telo. To potkrepljuju činjenicom da je aktuelni glavni tužilac (Peter Polt) punih sedam godina bio član vladajuće stranke Fides, dok se kritika mađarske opozicije njegovom imenovanju odnosila na - sukob interesa!?

,,Krajem prošle 2022. godine Brisel i vlada u Budimpešti (koja je za pregovarača sa EU imenovala ministra regionalnog razvoja Tibora Navračića) postigli su sporazum o praćenju sprovođenja tzv. Mehanizma vladavine prava u Mađarskoj, ali ni posle četiri meseca nema nikakvog pomaka u rešavanju problema? Evropski savet je, u međuvremenu, Mađarskoj suspendovao 55 odsto operativnih projekata (odnosno 6,3 milijarde evra koje su joj bile namenjene!). Kao razlog naveli su - "neispunjavanje horizontalnih kriterijuma podobnosti"? USLOVI SU SE, PRE SVEGA, ODNOSILI NA SPROVOĐENJE REFORME PRAVOSUĐA KOJOM SE REŠAVA POLITIČKI SUKOB INTERESA U JAVNIM FONDACIJAMA UNIVERZITETA i IZMENE i DOPUNE NEKOLIKO ZAKONA KOJI NISU U SKLADU SA - POVELJOM EVROPSKE UNIJE O OSNOVNIM PRAVIMA!'', priča Vujić.

Za Brisel, kada je Mađarska u pitanju, dodaje naš sagovornik, ništa manje značajna nisu ni pitanja vezana za prava LGBT populacije i migranata, a posebno bitno pitanje je: DA LI VLADA VIKTORA ORBANA ISPUNJAVA ODGOVARAJUĆE USLOVE i IZ OBLASTI AKADEMSKIH SLOBODA (što će se ponovo naći na dnevnom redu EK!)? Tu se, pre svega, misli na zahtev da "Erazmus" programima ne upravljaju osobe koje su u sukobu interesa (što je na prećutno odobrenje vladajućeg Fidesa u najvećem broju primera do sada bila redovna "praksa"!?).

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane