Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zvezde

Nezaboravni XX vek Holivuda (18)

Živi dugo i budi dobar glumac

Bivša dopisnica Tabloida iz Londona Sandra Skoko izdala je pre smrti (pre deset godina) knjigu o dvadesetom veku Holivuda i nezaboravnim ličnostima ove filmske prestonice. Uz njenu saglasnost, objavili smo najzanimljivije delove iz ovog obimnog i bogato ilustrovanog dela. Na preko 650 strana, počev od Etel Barimor, Me Vest, Marlen Ditrih i Grete Garbo, završno sa Nikolasom Kejdžom, Bredom Pitom, Demi Mur, Endi Mekdauel, i svim važnijim zvezdama današnje filmske industrije, autorka je napravila obiman, skoro enciklopedijski pregled, istovremeno čineći izdavački podvig. Posle deset godina ponovo objavljujemo serijal njenih tekstova iz navedene knjige, jer nisu izgubili na aktuelnosti

Piše: Sandra Skoko

Eric Anthony Roberts, sposoban je, kao i korov, nići i opstati bilo gde. Moćni glumac, pouzdana ličnost koja posvećuje čitavog sebe poslu i koji se ne plaši okušavanja u svim tipovima uloga. S njegovim senzualnim klasičnim crtama lica, atletske građe i upečatljivog glumačkog stila, Roberts je podigao kvalitet mnogim lošim filmovima. A, ipak, njegova karijera nije ostvarila njegova, a ni mnoga druga, očekivanja.Rođen 18. Aprila 1956. u Biloxiju - Mississippi, sin Waltera Robertsa, (pisca na crnoj listi i osnivača Atlanta Actors i Writeers Workshop udruženja), Eric je odrastao u Georgiji.

Ohrabrivan od strane oca da se bavi glumom, kako bi izlečio mucanje, Eric se već od sedme godine pojavljuje u pozorišnim predstavama, kao "Charlie's Aunt" i "The Taming of the Shrew". U petnaestoj godini biva primljen u elitnu dramsku akademiju Royal Academy of Dramatic Arts u New Yorku. S diplomama vrhunskih akademija u džepu, potkovan s dva jaka i različita stila glume, Eric 1977. dobija ulogu u TV sapunici "Another World", nakon čega sledi glavna uloga u filmu "King of the Gypsies", uz Susan Sarandon. Za tu debi filmsku rolu, Eric dobija i Golden Globe nominaciju. Ne želeći da igra u stereotipnim ulogama, Roberts čeka tri godine kako bi prihvatio, za njega izazovnu, ulogu u filmu "Raggedy Man", uz Sissy Spacek. Film nije bio komercijalni uspeh, ali je Roberts pokupio sve hvale kritike. Odbivši ulogu u filmu "An Officer and a Gentleman", Eric čeka naredne dve godine da bi dobio i prihvatio ulogu totalno nestabilnog Paula Snydera, u filmu Boba Fossea, "Star 80" 1983. godine.

Robertsova izvodba lika, bila je najbolja u čitavom filmu i dobija drugu Golden Globe nominaciju. Za film "Runaway Train", Eric dodaje 20 kilograma na svoju kilažu i prolazi kroz rigorozne treninge body-buildinga, kako bi što bolje predstavio lik, koji mi tokom našeg razgovora opisuje kao: „white trash, a man with no education, not very bright, but basically nice." („belu propalicu, čoveka bez obrazovanja, ne baš pametnog ali u osnovi dobrog.") Ta rola, donosi Robertsu 1985. Oscar nominaciju u kategoriji Best Supporting Actor. U to vreme, Eric je bio veren sa glumicom Danaom Wheeler-Nicholso, ali veza nije dugo potrajala.Umesto da Ericova karijera krene u još veće visine nakon Oscar nominacije, ona postaje vreća mešavine svega i svačega i eksploatacije njegovog talenta, uz određeni broj iznimki, kao na primer: "To Heal a Nation", "Rude Awakening", "Final Analysis", "Fugitive Among Us", "The Lost Capone", "The Specialist". Iako je Eric Roberts glumac izrazitog talenta, (neuporedivo većeg od njegove sestre Julie), izgleda da uloge koje bira, iako imaju jaku crtu izazova u sebi, nemaju ono "TO", što privlači pažnju publike širokog spektra.

Svestan da je najbolji u mračnim ulogama, Eric mi je kroz smeh kazao kako ga je jednom prilikom zaustavio prolaznik na ulici i rekao mu: "Ono što je zastrašujuće kod tebe i što ljudima ledi krv u žilama, je način govora. Hoću reći, zvučiš kao da si pod uticajem anti-psihotičkih tableta, dok ti je na nepcima zalepljena kašika kikiriki putera." Možda zbog toga Eric nije doživeo slavu u javnosti kao što je njegova sestra Julia Roberts? Ali, šta god bio razlog, talenat i kvalitet ovog glumca nikako ne sme biti potcenjen.

Elitni glumac

"Pretpostavljam da imam dopadljivu narav", bile su reči kojima je Forrest Gump, lik koji je igrao Tom Hanks, definisao u filmu "Forrest Gump" 1994. godine. Na isti način kojim je rečeno da film epitomizira, izražava, bit dobroćudne nevinosti, odvojene i isključne iz realnosti, Tom Hanks zrači razoružavajućom aurom ljubaznosti i spontanosti. Njegov uspeh, većinom leži upravo u sposobnosti ispoljavanja časnog bića, na velikom platnu.Rođen 9. Jula 1956. u Concordu - California, kao treće od četvoro dece, od oca Amosa i majke Janet, Thomas J. Hanks, detinjstvo ne bi mogao nazvati sigurnim i bezbrižnim.

Nakon razvoda roditelja, kada mu je bilo samo pet godina, Tom ostaje uz oca koji je dobio pravo starateljstva nad njim. Od tog trenutka, Tom počinje s štetnim, teškim za dečiju psihu, razornim nomadskim životom, usled konstantne mobilnosti, koju je iziskivao očev posao trgovačkog putnika. Dalju nesigurnost i potištenost, prouzrokovali su i brojni brakovi, koje su otac i majka kasnije sklapali, (sve skupa sedam), čime se broj Tomove polu-braće i polu-sestara, (s obe roditeljske strane), neprekidno množio i uvećavao.Glumom se počinje baviti po napuštanju četvrte godine studija. Do 1980. Hanks igra u humorističkoj TV seriji "Bosom Buddies", pojavljujući se i u TV serijama "Taxi" i "Family Ties".

Zatim sledi brak sa glumicom Samanthom Lewis, od 1985. do 1993. godine. Sa njom, Tom ima dvoje dece - sina Colina, (koji je takođe glumac) i kćer Elizabeth. Osamdesete su uglavnom, u Hanksovoj karijeri, predstavljale lake i brzo zaboravljene filmove, izuzev "Splash" 1984. i "Big" 1988. godine. Početkom 1989. Hanks počinje vanbračnu vezu sa glumicom Ritom Wilson, sa kojom stupa u brak početkom 1990-ih. Sa njom ima dva sina, Chestera i Trumana. Devedesete donose i preokret u Hanksovoj karijeri. Očigledna promena trenda i izbora filmova, donose Hanksu i dva Oscara uzastopno, dve godine zaredom, u kategoriji Best Actor, u filmovima "Philadelphia" 1993. i "Forrest Gump" 1994. godine. Time postaje drugi glumac u istoriji dodele Oscara, koji osvaja dva Oscara, jedan za drugim sukcesivno. Prvi glumac, bio je Spencer Tracy (Spenser Trejsi), koji je držao taj rekord punih šezdeset godina.

Pored toga, Hanks je osvojio i Golden Globe 1994. za ulogu u filmu "Blue Sky", a dobio je i tri Oscar nominacije; prvu, u kategoriji Best Actor, 1988. za ulogu u filmu "Big"; drugu, u istoj kategoriji, za ulogu u filmu "Apollo 13" 1995. i treću, ponovo u kategoriji Best Actor 1999. za ulogu u filmu "Saving Private Ryan".S ovakvom odskočnom daskom, Tom Hanks, ušao je u elitni krug glumaca, koji imaju privilegiju birati, izvoljevati i zahtevati filmove u kojima će igrati. Kao šlag svemu, dolazi i četvrta Oscar nominacija u kategoriji Best Actor, za ulogu u filmu "Cast Away", koju dobija 2001. godine.

Božiji darovi

Sećate li se scene iz filma "Pulp Fiction", u kojoj se Uma i Travolta vraćaju iz restorana, udrogirani i pijani i pri ulasku u kuću, Travolta kaže: "I'm gonna take a piss." ("Idem da pišam"), a Uma uzvraća: "That's a little bit more informations than I need, but go ahead." ("To je malo više informacija no što mi je potrebno, ali idi."). Iako je Umina uloga u filmu bila relativno kratka, bila je dovoljno upečatljiva da donese Umi prvu Oscar nominaciju, u kategoriji Best Supporting Actress 1994. godine.Rođena kao Uma Karuna Thurman (Uma Karuna Trman - tiho, nečujno "R" u izgovoru prezimena), 29. Aprila 1970. u Bostonu, Massachusetts, od oca, profesora budizma na Columbia University i majke, po profesiji, fizioterapeuta.

Ime Uma Karuna, dobija zahvaljujući ocu, koji pored titule profesora, nosi i titulu prvog čoveka sa Zapada koji je postao tibetanski monah. Elem. Njeno ime je ime jedne od Hindu boginja. U Uminoj dvanaestoj godini, obitelj Thurman, odlazi za Indiju, da bi se vratila natrag u U.S.A. u petnaestoj godini života. U šesnaestoj godini, Uma odlazi u New York, u nameri da postane glumica.

Po završetku školovanja, Uma provodi neko vreme kao perač sudova i model, pre no što dobija prvu ulogu u filmu "Kiss Daddy Goodnight" 1987. godine. Na sebe skreće pažnju ulogom u filmu "Final Analysis" 1992. uz Kim Basinger, a potom i u "Jennifer Eight" uz Andya Garciu. Nakon toga, stiže i nezaboravni film "Pulp Fiction", koji osvaja Palme d'Or na Canneskom festivalu, Best Film Award od strane Los Angeles Film Critics Association i donosi Umi prvu Oscar nominaciju, lansirajući je u zvezde nove generacije Hollywooda.

U privatnom životu, Uma, pored jednog propalog braka, (bila je udata za engleskog glumca Garya Oldmana), iza sebe ima i romantične veze sa DeNirom i Mickom Jaggerom. Od 1. Maja 1998. nalazi se u bračnoj vezi sa glumcem Ethanom Hawkeom. Sa njim ima dvoje dece, kćer, po imenu Maya Ray Thurman-Hawke, rođenu 8. Jula 1998. i sina Roana, rođenog 15. Januara 2002. godine.Izgleda da Umin otac nije pogrešio kada je dao kćeri ime Boginje. No, i njena tri brata nose jednako neobična imena: Ganden; Dechen (glumac/režiser) i Mipam. Unuka barona Karla von Schlebrugga, (po majci), Uma Thurman dobila je sve moguće Božje naklonosti i darove koji se mogu dobiti; On nije škrtario u njenom slučaju.

Slobodna ljubav

Do devetnaeste godine Winona je snimila devet filmova; do dvadeset treće godine, nominovana je za dva Oscara; a kako je sve počelo?Rođena je kao Winona Laura Horowitz (Uinona Lora Horouic), 29. Oktobra 1971. u gradu Winona, Minnesota, kao treće od četvoro dece iz židovske porodice. Otac, ruski židov, emigrant i vlasnik knjižare, dao je kćeri ime po gradu u kome je rođena. Detinjstvo Winona provodi sa roditeljima i braćom Sanyataom, Jubalom i Yuriem u San Franciscu, zatim u hipi komuni, gde nije bilo struje i gde su svi bili k'o od majke rođeni, (bez ikakve garderobe na sebi), uživali u LSD-u i širili "slobodnu ljubav".

Nakon tog perioda, čitava porodica živi putujući po Americi. U trenutcima trezvenosti, primetivši da Winona preteže ka ekscentričnosti, (oooo, čudno, čudno), Michael i Cindy, upisuju kćer Winonu u American Conservatory Theatre u San Franciscu, računajući, gluma je baš ono što je potrebno njihovoj ekscentričnoj kćeri. Tamo je u školskoj predstavi primećuje Deborah Luccesi, lovac na talente i Winona nakon filmskog testa, dobija ulogu u filmu "Lucas" 1986. godine. Big-break stiže ulogom u filmu "Beetlejuice" 1988., a na snimanju filma "Great Balls of Fire!", upoznaje budućeg verenika Johnnya Deppa. Depp je već imao jedan propali brak iza sebe, sa pevačicom Lori Ann Allison koja je bila pet godina starija od njega. Uz to, Depp je bio veren sa Sherilyn Fenn i Jennifer Grey. Veza između Winone i Deppa, trajala je od 1990. do 1993. kada se i razilaze.

Tokom iste 1993. Winona igra u filmu "The Age of Innocence" i za tu ulogu dobija prvu Golden Globe nominaciju, a potom i prvu Oscar nominaciju 1993. u kategoriji Best Supporting Actress. Kako su nominacije otvorile put ka slavi, Winona se naredne godine pridružuje još jednoj uspešnoj postavi glumaca, u filmu "The House of The Spirits" uz Meryl Streep i Glenn Close, da bi usledila još uspešnija uloga u trećem remakeu filma "Little Women" 1994. godine. Uloga donosi Winoni drugu Oscar nominaciju, ovoga puta u kategoriji Best Actress. Zaradivši Oscar nominacijama reputaciju jedne od najboljih glumica generacije, Winona postaje i jedna od najtraženijih glumica Hollywooda. No, tokom 2002. Winona u svoj rezime, uz hvale, dodaje i novostečeni kriminalni dosije, zahvaljujući hapšenju i suđenju povodom pokušaja krađe garderobe iz ekskluzivne prodavnice na Beverly Hillsu. Iako je ova glumica dostigla slavu i mesto među zvezdama tokom XX veka, ne znam, da li bi pozdrav iz popularne TV serije "Star Trek", koji glasi: "Live long and prosper" ("Živi dugo i prosperiraj"), mogao biti prenet i na Winonu u XXI veku. Videćemo.

GLOSA 1:

Za tu debi filmsku rolu, Eric dobija i Golden Globe nominaciju. Ne želeći da igra u stereotipnim ulogama, Roberts čeka tri godine kako bi prihvatio, za njega izazovnu, ulogu u filmu "Raggedy Man", uz Sissy Spacek. Film nije bio komercijalni uspeh, ali je Roberts pokupio sve hvale kritike.

GLOSA 2:

Ime Uma Karuna, dobija zahvaljujući ocu, koji pored titule profesora, nosi i titulu prvog čoveka sa Zapada koji je postao tibetanski monah. Elem. Njeno ime je ime jedne od Hindu boginja. U Uminoj dvanaestoj godini, obitelj Thurman, odlazi za Indiju, da bi se vratila natrag u U.S.A. u petnaestoj godini života. U šesnaestoj godini, Uma odlazi u New York, u nameri da postane glumica.

podeli ovaj članak:

Natrag