Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Drugi pišu

Prof. dr Milo Lompar optužuje Aleksandra Vučića da krši Ustav

Srbija je kolonija

Kako u Beogradu polako ovladava regionalna verzija srpske egzistencije, kroz formu „Otvorenog Balkana", ovaj motiv počinje igrati ulogu unutarsrpskog razlikovanja: sve što je srpsko treba svesti na srbijansko, da ono što nije srbijansko - kao Njegoš, Andrić, Selimović, Petar Lubarda - vremenom prestane da bude srpsko. To se nedavno odigralo u Makedoniji: sve što je srpsko pretvoreno je u makedonsko, da ono što nije makedonsko - Staro Nagoričino itd. - prestane da bude srpsko. To se ostvaruje na Kosovu i Metohiji: sve što je srpsko, treba prevesti u kosovsko, da bi ono što nije kosovsko - Gračanica, Ljeviška, Dečani - vremenom prestalo da bude srpsko. U Crnoj Gori je takvo kretanje samo zaustavljeno, a nije opozvano. Nije drukčije ni u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Ovo je u razgovoru za portal Moja Hercegovina istakao profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milo Lompar. Magazin Tabloid prenosi ceo intervju uz dozvolu prof. dr Lompara.

***

Kakav je Vaš stav prema trenutnoj situaciji kada je u pitanju odnos zvanične vlasti Srbije prema Kosovu i Metohiji?

Lompar: Moje stanovište je dobro poznato. U dugom vremenu, predsednik Srbije krši Ustav, što je dostiglo vrhunac u njegovom davanju usmene saglasnosti, koja ima međunarodno obavezujući karakter, na Ohridski sporazum. Budući da se Ustav svesno i sa predumišljajem krši sa pozicije nosioca državne vlasti reč je o državnom udaru. On nema ovlašćenje da vodi spoljnu politiku niti je dobio takvo ovlašćenje od Vlade ili Skupštine. Ali, njegove odluke su obavezujuće za državu ukoliko ne budu opovrgnute i odbačene. Kada bi se to desilo, nužno bi bilo postaviti pitanje njegove političke i krivične odgovornosti. Nas petoro - Kosta Čavoški, Dejan Mirović, Marko Jakšić, Dragana Trifković i ja - podneli smo krivičnu prijavu protiv njega, zbog veleizdaje, još u avgustu 2020. godine.

Da li je naprednjačka vlast u Srbiji toliko podelila društvo da se može naslutiti građanski rat s obzirom na sve češće fizičke sukobe, pogotovo „na lokalu"?

Lompar: Reč je o autoritarnoj vladavini koja pokazuje ozbiljno naginjanje ka diktatorskim postupcima. Ali, ona ima podršku zapadnih (američkih) činilaca i ruskih činilaca. I jedni i drugi su vođeni svojim interesima: zapadni (američki) činioci teže da nateraju Srbiju da se - u uzastopnim potezima i dužem vremenu - saglasi sa priznanjem nezavisnosti Kosova i Metohije, da učestvuje u stvaranju unitarne Bosne i Hercegovine i da deluje u korist raslabljivanja srpskih akcija u Crnoj Gori. U tu svrhu, oni podstiču ekonomsko zaduživanje i potčinjavanje zemlje: nedavno su otkupili za 1, 75 milijardi dolara srpske obveznice. Taj novac ima ulogu umirivanja stanovništva. Istovremeno, priprema se prodaja EPS-a. Ruski činioci su vođeni kratkoročnim ciljem: sve dok ne uvodi sankcije Vučić-Brnabić režim može računati na njihovu podršku. Kratkovidost njihove politike možemo videti i na osnovu činjenice da su prećutno pomagali nezavisnost Crne Gore koja je sad u NATO-u. Vladajući režim u Srbiji servisira strane interese, kriminalizuje stanje u zemlji i potpuno je van horizonta srpskih interesa, a pogotovo srpskih nacionalnih prava.

Kolika je odgovornost tabloida i rijaliti sadržaja za trenutno stanje srpskog društva i duha?

Lompar: Slična kao i svuda u svetu: cilj je da se stanovništvo radikalno depolitizuje, kako bi se politički naumi sprovodili bez protivljenja. Kada se kaže da rijaliti programi predstavljaju pravo stanje nacije i da odslikavaju orijentalni karakter srpskog društva, ciljano se zastupaju dve neistine. Kada ljude stavite u posebne uslove, oni se slično ponašaju, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. A ovi programi nisu orijentalni nego zapadna (američka) ostvarenja.

Šta je osnovni uzrok Đukanovićevog pada? Koliko je njegov udar na crkvu ubrzao putanju njegovog pada?

Lompar: Reč je o sticaju okolnosti: trodecenijska vladavina, kriminalizacija zemlje, slabljenje strane podrške po ulasku u NATO i priznanju Kosova i Metohije, jer više nije bio lično potreban kao vladar. Odlučujući činilac je bio trodecenijski rad mitropolita Amfilohija. On je neumorno stvarao stanje pasivnog otpora: obnovio crkvu i sveštenstvo, prolazio kroz pogodbe i poraze, ali se neprestano borio, u duhu Njegoševog stiha: „Odbrana je s životom skopčana". To stanje je omogućilo litije kao uvod u izbornu pobedu. Ključni momenat je bio kada je onemogućio dolazak predsednika Srbije u Crnu Goru. Tada je crnogorskom režimu uzeta mogućnost da udarcem s leđa izazove rascep u konsolidovanom otporu.

Da li treba očekivati da poput Đukanovića padnu i druga dvojica sličnih „despota": Aleksandar Vučić i Milorad Dodik?

Lompar: Ne nužno. Ukoliko je autoritarni vladar jedina poluga za upravljanje nekom teritorijom, on ostaje nezamenljiv. Struktura naših društava je slična: najširu podlogu čini osiromašeni narod, užu upravljačku strukturu sistem oligarhija (finansijska, medijska, bezbednosna), a na vrhu je - autoritarni vladar. Kada on postane nemoćan da menja stanje u pravcu stranog očekivanja, može biti smenjen. No, struktura društva ostaje nepromenjena. Zaduživanje, korupcija i kriminal su regulatori društvenog kretanja. To je sistem nalik na nekadašnje sisteme u Latinskoj Americi. Sa prirodnim razlikama u vremenu i okolnostima. One nisu u svemu iste ni u Srbiji i Republici Srpskoj, pa je i dinamika društvenog kretanja drukčija.

Šta je najvažniji zadatak nove crnogorske vlasti?

Lompar: Od nje se očekuje očuvanje politike trodecenijskog režima pre njegovog napada na Srpsku pravoslavnu crkvu. Verovatno je da će to biti ostvarivo u novoj dinamici političkih odnosa. Ali, nije izvesno. Neophodno je redefinisati srpsku politiku zbog promenjenih uslova u Crnoj Gori.

Narodna skupština Republike Srpske nedavno je usvojila Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta. Kako to komentarišete? Da li je to udar na slobodu govora i mišljenja ili je to zapravo uređivanje javnog prostora (kako tvrdi zakonodavac)?

Lompar: Rast autoritarizma je posledica sumraka demokratije: ljudi prestaju da veruju u demokratski način života. Ne trude se da ga poprave. Ostaje im da vide kako će ih usrećiti autoritarizam koji prizivaju.

Da li je danas u srpskom društvu moguć - intelektualac?

Lompar: Samo na svoju štetu. Nema mnogo kandidata. Ni u evropskim društvima.

Često za sebe govorite da ste nacionalni liberal. Da li je takva politička orijentacija trenutno uopšte moguća na političkoj sceni Srbije?

Lompar: O tome da je nemoguće bilo šta osim onog što je na sceni govore svi branioci vlasti u svim sistemima i vremenima. Poslužiću se razradom jedne misli Dragiše Vasića. Kaplari jednog stanja - njegovi manekeni, geostratezi, književne sekcije, novinari, dopisnici - brane ga žešće od njegovih generala - tajkuna, policajaca, stranaca. Generali, naime, priznaju da je stanje loše, ali dodaju da nema ko da ih zameni. Ako težimo individualnoj slobodi, što je univerzalan poriv čoveka, ona se mora ostvarivati u nekom kontekstu, kao što je kultura. Zašto bi nacionalni kontekst (kultura) bio manje vredan od građanističkog? Spoj individualne slobode i nacionalne odgovornosti, sa neutralizacijama radikalizma u oba načela, mogao bi biti jedna od mogućih političkih orijentacija. On, međutim, dovodi u pitanje dve dominantne formacije: pseudo-nacionalnu (naprednjačku) i pseudo-građansku (drugosrbijansku). Kod nas, obe počivaju na suprotstavljanju građanskog i nacionalnog, premda su oba pojma rasla jedan sa drugim. Obe vladajuće formacije vode istom nalogodavcu: zapadnim (američkim) činiocima. Tako dolazi do premeštanja pritiska sa jedne na drugu formaciju u cilju postizanja optimalnog rešenja za nalogodavca. Okolnost da se ne dozvoljava autentičan oblik srpskog stanovišta - čija liberalna tradicija ide u polovinu XIX veka (Svetozar Miletić, Jovan Ristić) kod nas - pokazuje da je on istinski subverzivan odgovor na izazov kolonijalnog poretka kod nas. To je subverzivno i u svetskom okviru, jer je nacionalno stanovište jedan od oblika suprotstavljanja vladajućoj ideologiji globalizma.

Vaše stavove osporavali su mnogi i mnogo. Svetislav Basara je nedavno napisao da ste Vi neka verzija „postćosićevskog Ćosića". Kako to komentarišete?

Lompar: Moje stavove su osporavali, ali ih niko nije osporio: ni u empirijskoj evidenciji, ni u teorijskoj razradi. Budući događaji samo su ih potvrđivali. Jedan moj kritičar je, u martu 2016. godine, napisao: „Ako u EU vlada neravnopravnost, kao što tvrdi Lompar, zašto niko ne teži izlasku iz nje?" Tri meseca potom, u junu 2016. godine, Velika Britanija je izašla iz EU. Neprestano me vređaju: iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice. U 2011. godini bio sam fašista i ruskokolonaš, a sada sam liberal i zapadnjak. Napadali su me drugosrbijanci kostimirani kao evropejci, a sada me opet oni napadaju, samo su se kostimirali u naprednjačke agente-provokatore. Bio sam odgovoran za režim Slobodana Miloševića, protiv koga sam oduvek bio, a sada sam odgovoran za slabosti srpske opozicije, na koju ne utičem. A svi su se pozivali na istu knjigu ? Duh samoporicanja ? koja je imala 12 izdanja.

Iz Podgorice su me - u vreme odvajanja Crne Gore od Srbije - nazivali „terazijskim Crnogorcem", a sada me u Ćirilici zovu „vračarskim Crnogorcem". Tada sam bio sporan kao Srbin koji je član Pokreta za zajedničku državu, a sada zato što ? kao čovek koji je rođen 1962. godine u Beogradu - nosim ime svog dede. Toliko vredi „srpski svet" Aleksandra Vučića. U regionalnom smislu, ne odgovara moje zalaganje za srpsku integralističku svest. Kako u Beogradu polako ovladava regionalna verzija srpske egzistencije, kroz formu „Otvorenog Balkana", ovaj motiv počinje igrati ulogu unutarsrpskog razlikovanja: sve što je srpsko treba svesti na srbijansko, da ono što nije srbijansko - kao Njegoš, Andrić, Selimović, Petar Lubarda - vremenom prestane da bude srpsko. To se nedavno odigralo u Makedoniji: sve što je srpsko pretvoreno je u makedonsko, da ono što nije makedonsko - Staro Nagoričino itd. - prestane da bude srpsko. To se ostvaruje na Kosovu i Metohiji: sve što je srpsko, treba prevesti u kosovsko, da bi ono što nije kosovsko - Gračanica, Ljeviška, Dečani - vremenom prestalo da bude srpsko. U Crnoj Gori je takvo kretanje samo zaustavljeno, a nije opozvano. Nije drukčije ni u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Regionalno stanje svesti pretvara se u nacionalno; autentična nacija u sintetičku. U političkom smislu, uvek sam bio u opoziciji: i 1990, 2000, 2008, 2012, 2023. Kako su se menjale vlasti, tako su mi davali druge oznake.

Da li je duh samoporicanja i dalje tu, među nama?

Lompar: U odgovoru na pitanje, navodim rečenicu iz uvodnog poglavlja Duha samoporicanja: „Na dnu svakog kulturnog, političkog, istorijskog razloga koji je privilegovan u našoj javnoj svesti prebiva - duh samoporicanja: pojavljujući se neprestano, premda ne uvek sa istom snagom, on kao da u ovom času doživljava svoj apogej. On je tu, duh samoporicanja, najmračniji pokret srpske kulture; on je tu - to je sve što ova knjiga želi da pokaže."

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane