Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Su(lu)dovanje

Koja mafija vlada u srpskom pravosuđu (270)

U kandžama nemilosrdnih delilaca (ne)pravde

Srpski sudovi još donose presude „U ime naroda". I, uglavnom, protiv naroda, odnosno običnih građana, koji ne pripadaju gornjoj strukturi društva, niti organizovanim kriminalnim grupama koje drže na vezi i apanaži veći broj sudija i državnih tužilaca. Za razliku od državnih tužilaca, koji svojim zamenicima mogu da izdaju obavezujuća uputstva, sudije su potpuno samostalne u svom radu i odlučivanju. Na žalost, najveći broj delilaca pravde tako se i ponaša - nasilno, priprosto, ne poštujući zakonitost ni javni moral. Za tužioce i delioce pravde u Srbiji birani su podobni i prepodobni, loši studenti i još lošiji ljudi. Zašto se nemo posmatra propadanje i sunovrat Srbije i pravosuđa? Ko je nova - stara ministarka pravde Maja Popović, službenica Bezbednosno informativne agencije. O tome piše Milica Grbež, jer se Milan Glamočanin ponovo razboleo.

Milica Grabež

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Vladimir Novović i njegov tim boravili su sredinom decembra prošle godine u službenoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Poseta se, kako je saopštio SDT, fokusirala na jačanju saradnje između Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore i službi Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koje rade u oblasti borbe protiv korupcije i teškog i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu i u Evropi.

"Obe strane su potvrdile posvećenost i nameru da zajedno rade na borbi protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, kao i na ublažavanju negativnih uticaja istih na privrede Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva", piše u saopštenju tužioca/portparola SDT-a Vukasa Radonjića.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kazao je gostujući na TV Vijesti da je nakon što je SDT prikupilo dokaze da postoji osnov sumnje da je Rade Milošević, bivši direktor Carine, stvorio kriminalnu organizaciju, dalo nalog za njegovo hapšenje.

On je naveo da tužilaštvo sumnja da je modus operandi bio takav da se zaplenjene cigarete ne uništavaju, odnosno da se u fabrikama sačinjavaju fiktivni izveštaji o uništenju, a da je svega deset odsto uništavano, a ostatak završavao na crnom tržištu.

Novović je rekao da se Rade Milošević tereti da je šef kriminalne grupe.

Novović je kazao da je opet otvorio slučaj u javnosti poznat kao "prvi milion" u vezi Mila Đukanovića i da je zamolnicom tražen materijal od Švajcarske i Srbije. Od Švajcarske je dobijen, ali ne i od Srbije!

On je dodao da je moguće da zbog protoka vremena veliki broj sumnjivih slučajeva neće moći da se dokaže ali i da ako dođu do dokaza, procesuiraće bilo koga.

Formiran je, takođe, predmet zbog izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bivši policijski funkcioner Zoran Lazović i biznismen Ranko Ubović hoće da ga likvidiraju. Novović je rekao da se ovaj predmet nalazi u fazi izviđaja.

"Postupajući tužilac me obavestio da je uputio poziv premijeru za saslušanje, ali se on nije odazvao već je opravdao izostanak, nakon čega mu je upućen novi poziv. To je koliko mogu reći", rekao je Novović.

Dakle, svi na Balkanu počinju da procesuiraju kriminalne grupe, njihova tužilaštva i sudovi nastoje da krenu u akciju. Samo srpska policija i tužilaštvo ćute, kao zaliveni. Ni glasa od sebe da puste.

U Crnoj Gori je na ''dnevnom redu'' specijalnog državnog tužilaštva i predsednik te države Milo Đukanović. Upućeni tvrde da se njegovi najbliži saradnici nadaju da će uskoro biti odvedeni u Spuž. To očekuje i crnogorska javnost i međunarodna zajednica, koja želi da likvidira mafiju na Balkanu, jer ona ugrožava i bezbednost njihovih država, zbog ogromne količine crnog novca, koji se stiče dilovanjem droge, oružja, pranjem novca i koji dovodi da korupcije na međunarodnom planu.

Hapšenjem evropskih komesara i političke elite zbog korupcije ubrzaće se ove godine. Proces je koji se, smatraju upućeni, ne može više zaustaviti.

A u Srbiji muk.

Nijedna međunarodna akcija obaveštajne zajednice u Srbiji nije imala nikakvog odjeka.

Opet pominjemo akciju "Familija'' koja je pre tri godine pokrenuta od Europola. U Hrvatskoj je uhapšena grupa od oko 100 osumnjičenih za korupciju, pranje novca, ali u Srbiju nije mogla da uđe. Specijalni državni tužilac Mladen Nenadić nije dozvolio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da istražiteljima Europola privede na saslušanje ključne igrače stacionirane u Novom Sadu.

Europol je prošle godine (2022.) uhapsio u Hrvatskoj i drugim državama velike narkodilere sa Kosova i Balkana. Prebačeni su u Španiju, da im se sudi. Oni koji su utekli u Srbiju, spasli su se. U Srbiji se mafijaši osećaju potpuno zaštićeni, ako imaju novac, da plate zaštitu Aleksandru Vučiću i njegovom kartelu.

Iako sa Sjedinjenim Državama Srbija ima zakonski uspostavljenu saradnju o izručenju optuženih za teška krivična dela, Srbija nikog nije izručila.

Nedavno hapšenje i zaplena 30 tona narkotika u Dubaiju pokazuje da ni arapske zemlje sa autoritarnim režimima ne odbijaju saradnju s međunarodnom zajednicom i da isporučuju one koji su bili pod njenom zaštitom.

U Srbiji jedan čovek i dalje odlučuje o svemu. Sa svojim surovim kartelom.

Srbija nema kapacitete da se obračuna sa organizovanim kriminalom, jer njeno državno rukovodstvo je na čelu te opasne zloglasne mafije. Ono sebe neće proganjati.

Svi pokušaji da se uhapse i procesuiraju uzgajivači marihuane na plantaži Jovanjica završili su se porazno. Inspektori koji su uhapsili osumnjičene izloženi su progonu, hapšenju, napadu Velike propagande laži, pod optužbom da su ovaj proces napakovali zbog Andreja Vučića, da ga, navodno, lažno optuže za trgovinu narkoticima.

Svedočenje uhapšenih saradnika Veljka Belivuka i njegovo lično, ignoriše se od strane tužilaštva, jer oni ukazuju da su bili vojnici i partijski drugovi Aleksandra Vučića i prijatelji članova njegove porodice i najviših državnih funkcionera! Tužilaštvo ćuti!

Već smo objavili da je Aleksandar Vučić platio, parama Aleksandra Soroša, 20 miliona dolara pre dve godine Mladenu Nenadiću, specijalnom tužiocu, bivšem advokatu iz Čačka, da zatire trgove i dokaze koji dokazuju da je porodica Vučić opasna mafijaška i zločinačka organizacija.

Nedavno hapšenje tzv ''Vračarske grupe'', pod optužbom da su planirali likvidaciju srpskog diktatora, ukazuje da je vreme obračuna Vučića i svojih saradnika neminovno.

Niko iz SNS kartela nije na nišanu tužilaštva. Ni tužioca za organizovani kriminal, ni odeljenja viših tužilaštava u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu za borbu protiv korupcije. Ni tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ne prati tokove prljavog novca, već otkriva koje poruke su opasne na društvenim mrežama, odnosno uvredljive za diktatora i njegovu porodicu.

Američka vladina organizacija USAID padom Miloševića s vlasti, došla je u Srbiju da reformiše pravosuđe pomogne uspostavljanju slobodnih i nezavisnih medija. Pod tim izgovorom. Ali..

Krajem prošle godine USAID se povukao iz Srbije. Ostvario je svoje mračne ciljeve. U sudove je instalirao sistem, pomoću kojeg može da prati, a i parti, rad sudova i tužilaštva. Prvo je ušao u privredne sudove, potom i u sudove opšte nadležnosti i tužilaštva. Celokupan tok postupka imaju i američke službe. Zapisnike sa suđenja, dokaze koji se prilažu.

Iza rada USAID-a stajao je Fond otvorenog društva Džordža Soroša, koji je zatvorio usta javnoj reči, pravdi i moralu...

Kada je istraga Obaveštajne zajednice SAD-a stigla do starog Soroša i njegovog sina, koji se bavi špekulacijama po svetu, sramoteći Ameriku, Džordž se raspitao kod svojih saradnika u Srbiji, koji su ga obavestili da je nad Srbijom uspostavljen najcrnji medijski mrak, a da je pravosuđe potpuno privatizovano. I on je odlučio da se povuče. Gospodin Soroš je decenijama koristio fondove USAID-a za svoje ciljeve. Novac je prebacivao za svoje projekte, koji su mu omogućavali da instalira svoje poslove po siromašnim zemljama, koje je pljačkao i koristio za eksperimente.

Upućeni tvrde da je spremljena akcija razbijanja kriminala u srpskom pravosuđu. To se čini jer su ugrožene evropske države, zbog delovanja mafije iz Srbije. Stotine miliona Vučić koristi za podmićivanje evropskih vlastodržaca. Osnivanjem Europola i Tužilaštva Evropske unije, centralizovani su dokazi, na jednom su mestu i izazvali su zabrinutost jer su i evropski parlamentarci, visokopozicionirani službenici i komesari, direktori banaka, fondova, umešani u tešku korupciju, primanje mita...

Policije evropskih država snabdevaju dokazima parlamentarce, medije, slobodne intelektualce da istupaju javno i ukazuju na stepen društvene opasnosti od korupcije, koja je do sada, uglavnom dolazila sa Balkana, mahom iz Srbije, Albanije, Crne Gore...

Šef misije Evropske Unije izjavio je u decembru (2022.) godine da u Srbiji nema vladavine prava i da bez ispunjenja tog uslova se ne može očekivati članstvo u EU. Takav zaključak raduje Vučićevu mafiju. Njoj i nije stalo do ulaska u Evropsku uniju, ali stalno insistiraju da će jednog dana, možda biti i primljena!

U Srbiji je prisutna živa obaveštajna aktivnost. Mnoge države, koje imaju svoja diplomatsko konzularna predstavništva u Srbiji, prate vršljanje predstavnika američke Duboke države, te na osnovu tih saznanja obaveštavaju svoje vlade, kako da izbegnu zamke u koje ih uvlače Džordž Soroš, Klaus Švab, Hanter Bajden i mešetari koji su nemilosrdni i prema građanima Sjedinjenih Država.

Po istom principu, po kojem su pobegli, bez najave iz Avganistana, vođe Duboke države su napustili i Srbiju. Mislimo na USAID i Obaveštajnu zajednicu. Ostali su samo špekulaniti i čisti kriminalci, koji žele da raskomadaju Srbiju.

Ali...

U Sjedinjenim Državama dolazi do polarizacije društva. Kongres su preuzeli republikanci, koji su svesni da je ovo poslednji voz, da se sačuva država! Da se stane na put starcima - Bajdenu, Sorošu, Švabu, Rokfeleru, Rodšildima...

U nemogućnosti da zbog korupcije američkog predsednika, preko sina Hantera, preko institucija privode zakonu opasne razbojnike, kao što je Vučić, uticajni krugovi prebacuju egzekutivne akcije na Europol i druge centre moći, koji imaju snage da izvan očiju javnosti i moćnika Duboke države, reše pitanje bastiona kriminala - Vučićev kartel. To neće biti lako, ali se može brzo rešiti.

kakvoj je sprezi sudija, Vučićevog kartela i tužilaštva reč, svakodnevno se uveravaju građani Srbije.

Prvom osnovnom sudu u Beogradu Vučićev dvostruki kum Nikola Petrović podneo je novu tužbu protiv odgovornog urednika Magazina Tabloid Milovana Brkića. Ovom sudu g. Petrović je, preko advokata Igora Isailovića, poslovnog partnera premijerke Ane Brnabić, njenog brata Igora i najopasnijih članova Vučićevg kartela, podneo je samo u ovoj godini još nekoliko privatnih krivičnih tužbi. Ukupno je srpskim sudovima podneo više od 180 tužbi.

Tužbu je podneo 9. decembra (2022. godine). Dva dana kasnije sudija Vuk Rabrenović je naložio pisarnici da rešenje o zakazivanju pretresa sa primerkom tužbe odmah dostavi optuženom, preko pozivara. Justicija u šprintu uvek je spremna da izađe u susret Vučićevom kartelu.

Ko je sudija Vuk Rabrenović?

Bogat čovek. I skup sudija. A takav uvek ima razumevanje za gospodu iz gornje strukture društva.

Prema Izjavi o imovinskom stanju, koju je popunio 29.01.2010. sudija Rabrenović je vlasnik stana od 95 kvadrata, lokala od 35 kvadrata u Beogradu, kuće na Zlatiboru.... U voznom parku ima više auta (i porše), a u bankama nekoliko računa. Osnov sticanja imovine je - kupovina, navedeno je u prijavi o imovini pomenutog delioca pravde. Sve sa tadašnjom platom od 80.000 dinara!

Početkom januara (18.) 2005. godine grupa sudijskih saradnika Drugog opštinskog suda u Beogradu uputila je otvoreno pismo Visokom savetu pravosuđa izražavajući protest zbog nepotizma pri predlaganju kandidata za sudije tog suda.

- Na sednici Visokog saveta pravosuđa, održanoj 12. januara ove godine, predloženi su kandidati za sudije više opštinskih sudova u zemlji. Među njima je, kako smo čuli, i šest kandidata za ovaj sud. Doživeli smo veliko razočaranje kada smo čuli predloge jer kriterijumi koje nalaže Zakon o sudovima, kao što su dužina staža, stručnost i rezultati, nisu bili presudni, već je prevladao nepotizam, pa su predložena uglavnom deca nekih sudija. Ne želim da pominjem imena jer većinu njih i ne poznajem. Tražimo od Visokog saveta pravosuđa da nam se objasni po kojim kriterijumima su predloženi kandidati za buduće sudije i zašto mi nismo na listi predloženih. Niko od nas potpisnika pisma nije član nijedne partije. Ako nam objasne da su predloženi bolji, skidamo kapu - kazala je Snežana Ivković, viši sudijski saradnik i jedan od petoro potpisnika otvorenog pisma Visokom savetu pravosuđa. (Gospođa Ivković je takođe zadužena tužbom Nikole Petrovića, ali nije potrčala da odmah zakaže suđenje)

Među potpisnicima su bili i Gligorije Stojanović, sekretar Drugog opštinskog suda, viši sudijski saradnici Vuk Rabrenović, Branka Križan i Konstantin Mitić Vranjkić.

Prema rečima Ivkovićeve, ona i njene kolege sudijski saradnici u sudu rade između sedam i 13 godina, neprekidno se usavršavaju, nadajući se pravdenom izboru sudija.

- Tri godine nije bilo izbora sudija. U međuvremenu smo krvnički radili i dokazivali se, odoleli smo svojevremenim pritiscima da se učlanimo u neku od stranaka, da bi sada bili predloženi ljudi sa godinu-dve staža. Sada smo svi ostali neizabrani. Nad nama je izvršena nepravda i nezakonitost - tvrdi Ivkovićeva.

Prema njenim rečima, nezadovoljstvo je veliko i u drugim sudovima jer su birani ljudi bez znanja i iskustva.

- Sada će nam biti šef neko ko ima manje staža od nas i manje znanja. Deset godina sam u sudu i pitam se posle svega šta još ovde tražim i čekam. Pošto predlog Visokog saveta pravosuđa mora da izglasa Skupština Srbije, očekujemo da će poslanici reagovati i zaštiti stručnost u pravosuđu - kaže Ivkovićeva.

Tadašnji ministar pravde Zoran Stojković kratko je rekao za medije da je on samo jedan od članova Visokog saveta pravosuđa, kao i da je dogovoreno da odluke Saveta može da komentariše samo predsednik tog tela. On je dodao da je pravosuđe dobilo nezavisnost, te da se Ministarstvo ni na koji način nije mešalo u predloge. Stojković nije želeo da se izjašnjava ni o jednom pojedinačnom rešenju i predloženom kandidatu. A do ''podizanja glasa'' došlo je povodom izbora njegove snahe Milice Stojković za sudiju opštinskog suda. Hvala Bogu, Milica je danas sudija Višeg suda u Beogradu, predsedava drugostepenim parničnim većem. Njen rođeni brat Dragan Martinović, blago retardirani pravnik je sudija Prvog osnovnog suda.

Dva meseca kasnije ''bukači'' su izabrani za sudije. Stručnost i moralna podobnost sudije Ivković niko ne dovodi u pitanje. I moralnost u odlučivanju.

Prebogati Vuk Rabrenović je sin Ljubice Rabrenović, bišeg prvog tužioca Prvog opštinskog javnog tužilaštva u Beogradu! Po isteku drugog mandata, na predlog Opštinskog komiteta SK Starog Grada, postavljena je za direktora Lutrije Srbije.

Nije, dakle, gospodin Vuk Rabrenović tikva bez korena.

A kada se ima, onda se mora i zarađivati.

Pripovedač, listajući arhivske materijale, dalje saznaje da je sudija Vuk Rabrenović uvek dobijao lepe predmete, na kojima se moglo i zaraditi! Nije to lutrija, pa da su male šanse.

Dragoslav Kosmajac, koga je pobesneli Vučić označio kao ''najvećeg narko dilera u Srbiji, našao se pred sudijom Rabrenovićem, pod optužbom za utaju poreza. On, koga je Vučić optužio da je već narkodiler od njega, optužen je za utaju 110.000 dinara poreza.

Kosmajac je, kasnije, pričao glavom uredniku Magazina Tabloid Milovanu Brkiću da su jajare, preko menadžera, od njega uzele pare. Nije ga to bolelo, nego način na koji je uvređen.

-Čuvaj se da te ne smaknu - savetovao ga je Milovan. A smakli su ga za vreme ''pandemije'' u bolnici, a odveli su ga nasilno, uz obrazloženje da je ''bolestan''. Iz bolnice su ga odneli na groblje!

Na planeti ne postoji korumpiranije sudstvo, od srpskog.

Najmoćniji čovek u državi je predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović!

Gospodin Stepanović, kao paša, rukovodi srpskim pravosuđem.

Za vreme svojih mandata na mestu predsednika Višeg suda u Beogradu nije doneo nijednu presudu, ali je njegov rad Visoki savet sudstva ocenjivao kao ''Izuzetno se ističe'', pa je izabran i za sudiju Vrhovnog kasacionog suda, mada nije ni ušao u sudnice Apelacionog suda u Beogradu, koji je, takođe, njegov rad ocenio kao ''Izuzetno se ističe''.

U Apelacionom sudu u Beogradu većina sudija su dužnici gospodina Stepanovića. U Višem sudu su se zadržali po dve-tri godine, kao njegovi zamenici, predsednici prvostepemog i drugostepenog parničnog i krivičnog odeljenja... Sada kao sudije apelacionog, ili Vrhovnog kasacionog suda očekuju njegov poziv da mu ''vrate uslugu''.

Drugostepeno krivično odeljenje Višeg suda u Beogradu, u sastavu: Tatjana Sretenović, predsednik veća, Anja Zrelec i Violeta Jovanović, članovi veća, ukinulo je presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je oslobodio Milovana Brkića, zbog pisma koje je objavio o lažnim protestima u Kolubari.

Jedna od ''uvređenih'', koja je pristalica Narodne stranke je preko advokata ove stranke podnela tužbe, zahtevajući velike odštete i kaznu zbog objavljenog pisma. Sudija je oslobodila urednika, i detaljno objasnila razloge.

Ali..

Čitaoci Magazina Tabloid sećaju se da smo detaljno opisali sudovanje sudija ovog veća. Tatjana Sretenović je prva zamenica predsednika Višeg suda, predsednica je drugostepenog krivičnog odeljenja i predsednica veća.

Opisali smo da je bila pred razrešenjem, jer je njen suprug, advokat, uhvaćen da u Okružnom zatvoru iz svog laptopa klijentu daje drogu.

Tatjana se razvela, a muž joj je ubrzo umro. Ova promiskuitetna žena postala je sudija Četvrtog opštinskog suda, stanovala je u neposrednoj blizini suda, ali je bila ljubavnica tadašnjeg predsednika Okružnog suda, pa je njegovim rešenjem premeštena u Drugi opštinski sud. Kada je izabran novi predsednik, sela je i u njegovo krilo, mada mu je supruga bila šef parnične pisarnice.

- Kada sam jednom imao kod nje suđenje, rekla mi je da se ne plaši, jer iza nje stoji Ministarstvo pravde - kaže Milovan Brkić. Potom sam ustanovio da je ljubavnica tadašnjeg pomoćnika ministra (I.E.).

Drugi član veća je Anja Zrelec, potanko opisana u tekstovima na ovim stranama. Umesto da je na lečenju, ili u zatvoru, ona i dalje presuđuje.

Treći član veća je Violeta Jovanović.

-Pre dve godine dobio sam pismo, potpisano njenim imenom, u kojem tvrdi da je sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu, imenom i prezimenom, član Škaljasrkog klana. Bio sam uveren da je to tako, jer je ona postala sudija uz pomoć čuvenog sudije Vladimira Bebe Popovića, po čijim tužbama je osuđivala one koje je on tužio, među kojima je bio i bivši ministar Dušan Mihajlović. Po žalbi, Apelacioni sud je preinačio njenu presudu i oslobodio Mihajlovića. Nisam objavio njeno pismo, jer bi na taj način osudio na smrt sudiju koju je prozvala. Suprotni klan bi je maknuo, mada sam verovao Violeti.- objašnjava Brkić.

Umesto da se same izuzmu, koriste poziciju da se svete.

Institut izuzeća sudija i sudija porotnika propisan je Krivičnim zakonikom, ali iza njih stoji predsednik suda. I nemoguće ih je izuzeti. Mogu da rade što im je volja. Što one i čine.

Kako se osloboditi nasilja od ovih skotova?

Na sednici, koja je počela 22. decembra Narodna skupština Srbije je opet na dnevnom redu imala izbor 28 novih sudija i šest predsednika sudova. Vlast je na referendumu promenila Ustav, ali nije uskladila zakone o pravosuđu, pa sad primenjuje staru praksu. U promenjenom Ustavu, u članu 150 piše da Visoki savet sudstva bira sudije, sudije porotnike i predsednika sudova i odlučuje o prestanku njihovih funkcija.

Ustavnim zakonom predviđeno je da Narodna skupština bira sudije do konstituisanja novog potpunog saziva Visokog saveta sudstva, ali nije definisan način izbora predsednika sudova. Vlast se ne obazire na taj pravni vakuum, već primenjuje i stara i promenjena ustavna rešenja, istovremeno.

Srpsko pravosuđe je privatizovano. Sve presude se mogu naručiti.

Kako se osloboditi zla koje se uselilo u srpske sudove i tužilaštva: Samo motkom!

1

Nagrađeni hrabri srpski novinari

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović dobitnik je priznanja „šampion u borbi protiv korupcije" koje treću godinu zaredom dodeljuje američki Stejt department. Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je da je Dojčinović, kao i ostali nagrađeni istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i pretnjama. Dojčinoviću je priznanje uručeno na ceremoniji u Vašingtonu na Međunarodnoj konferenciji za borbu protiv korupcije, a osim njega nagrađeno je još sedam „šampiona u borbi protiv korupcije" iz različitih zemalja. Američki državni sekretar Blinken istakao je 11. decembra 2022. zasluge ovogodišnjih dobitnika i iskazao „poštovanje i zahvalnost" za njihov rad. „Dolazite iz različitih zemalja, radite u različitim institucijama i suočavate se sa različitim izazovima. Ali ima nekoliko stvari koje vas spajaju - svi ste istrajali u svom poslu uprkos zastrašivanju, uznemiravanju i pretnjama. Saslušavani ste, privođeni, označeni kao državni neprijatelji i agenti stranih vlada, saradnici kriminalaca... Ali ste odbili da odustanete zbog svoje posvećenosti pravdi i sunarodnicima", rekao je Blinken. Blinken je podsetio da je Dojčinović na čelu tima novinara zaslužan za stvaranje javne i pretražive baze podataka koja je osnov za istraživanje drugim novinarima, aktivistima, tužiocima i običnim građanima u obelodanjivanju nezakonitosti i korupcije. Prilikom uručenja nagrade istakao je da je Dojčinović svojim istraživanjem razotkrio korupciju i organizovane kriminalne grupe i uticao na svest građana o štetnim posledicama korupcije u srpskom društvu. Stejt department uručuje ovu nagradu treću godinu zaredom istaknutim pojedincima koji su svojim radom doprineli borbi protiv korupcije. "Stejt department podržava novinare i nevladine aktere koji promovišu transparentnost i zalažu se da korumpirani pojedinci snose odgovornost... Čast nam je što radimo sa ovakvim pojedincima u cilju pobede nad korupcijom", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Redakcija Magazina Tabloid se pridružuje čestitkama kolegama iz KRIK-a.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane