https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

NICB

Branko Dragaš

Rađa se Novi svetski poredak. Porođaj je zakazan u terminu od 22 -24. avgusta 2023. godine u Johanesburgu. Tada se održava ključan samit zemalja BRIKS-a, odnosno samit država: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Na samit je pozvano 70 svetskih lidera. Formalno je 22 zemlje već podnelo zahtev da se pridruže BRIKS-u, dok još 20 zemalja priprema zahteve za pristupanje. Zemlje BRIKS-a danas čine 41,5% svetske populacije, 26,7 % svetske kopnene površine i i 31,6% svetskog BDP-a, ali kada im se budu pridružile sve ostale države, velike zemlje poput: Argentine, Irana, Egipta, Indonezije, Saudijske Arabije, Bahreina, Alžira, Etiopije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bangladeša, Nigerije i drugih država, onda će se 80% planete da nađe u BRIKS-u. Svi osim zemalja Zapada i njihovih satelita, koji ne žele da prihvate realnost nove geopolitičke podele sveta i koji i dalje, uporno i zagriženo, pokušavaju na sve načine da odbrane nametnutu dominaciju bankrotirane Amerike.

propasti dolara, privatnoj banci FED, Familiji, američkim, geometrijskom progresijom, naraslim dugovima, špekulacijama bangstera sa Vol Strita i pretvaranju umrle Demokratije u američki korportaivnih fašizam pisao sam na stranicama ovog lista, ukazivao sam mojim mnogobrojnim nastupima u javnosti u poslednje tri decenije i prvi u ovom delu Evrope objavio da mora da dođe do sloma falsifikovanog dolara, da ne može Imperija u rastrojstvu da izdrži više tolike deficite u budžetu, da račun dolazi, ipak, na naplatu i da NATO intervencije po svetu više ne mogu da spase oboleli zapadni neoliberalni kapitalizam od sigurne propasti. Sada je, napokon, došlo to vreme.

Prekretnica ili, kako sam je nazvao - staljingradska bitka globalizma, bila je vojna intervencija Rusije u Siriji. Kurska bitka se danas upravo vodi u Ukrajini. Nakon divljačkog, nezakonitog, kriminalnog i razbojničkog bombardovanja suverene evropske države Srbije od strane NATO zlikovaca, Rusiji i Kini je postalo jasno šta njih čeka u bliskoj budućnosti i kakva se nevolja nadvila nad okupiranom planetom. Srbi su, kako to inače i biva u svetskoj istoriji, prvi započeli pobunu protiv američke imperije nasilja i pljačkanja. Stradali smo kao drevni slobodarski narod, koji ne može da živi u ropstvu. Znamo iz istorije da su velike imperije uvek propadale, kada su napadale nepokorne i pobunjene Srbe, pa će se i ova američka hegemonija završiti njenim potpunim krahom. To je dobro da se dogodi, jer će se onda stvoriti jedinstvena istorijska prilika da porobljeni američki narod izvrši građansku revoluciju, radi svrgavanja sa vlasti otuđene, odnarođene, šizofrene oligarhije, koja je izgubila razum, koja je poludela i koja namerava, uplašena da ne izgubi svoju političku moć i svoj oteti kapital, da čitavo čovečanstvo uvuče u vrtlog novog svetskog rata, da bi nas lobotomirala, pelcovala, zombirala, smanjila na jednu milijardu, dok će preostale ljude - robote da zatvore u digitalnlni koncentracioni logor.

Sveopšte planetarno, holivudsko zaglupljivanje, medijska cenzura i konformizam potrošačke civilizacije je služio decenijama unazad, naročito od Velike ekonomske krize 1929. godine, da potpuno porobi američke građane i da, prema istom receptu, čitavu planetu postavi u funkciju agresivnog američkog imperijalizma i okrutne, bezdušne pljačke. Najveća istoriska prevara, nakon Drugog velikog klanja, najveća istorijska pljačka čovečanstva počela je 15. avgustu 1971. g, kada je Nikson dobio zadatak od Familije da ukine zlatni standard i kada su odlučili da dolar štampaju, falsifikuju, bez ikakvog pokrića, kako bi se, u neravnopravnoj razmeni običnog papira za dragocene sirovine, opljačkale druge države i narodi. Dolar je tako postao svetska valuta, rezervna valuta, međunarodno sredstvo plaćanja, koji je dominirao u međunarodnim finansijama do 90% svih svetskih transkacija, pa je Amerika potpuno nezasluženo, bez velikog rada, odricanja, napora i štednje, na špekulativan način, prevaru, foru, postajala sve bogatija, dok je svet za njom decenijama zaostajao. Ali, orvrelovski rečeno, ne možete sve vreme da lažete i kradete sve ljude na planeti. Laž je morala da se otkrije. Krađa mora da se prekine.

Niko više u civilizacijama van Zapada nije bio glup, naivan i lud da ne vidi šta zaista dešava. Strah je nestao. Bilo je pitanje samo vremena kada će doći do pobune protiv američkog korporativnog fašizma. Rusija je Božijom voljom, kako to inače istorijski uvek i biva, ponovo pozvana da spasi čovečanstvo od šizofrenije, dekadencije i samouništavanja Zapada. Svet se, napokon, probudio. Porobljeni svet se oslobodio lažne američke propagande i manipulacije. Zarobljenici neoliberalne dogme i vernici propalog kapitalizma su ostali porobljeni građani Amerike, koji sve lošije žive i koji još uvek ne shvataju pravi uzroke njihove propasti, koji ne razumeju da se svet iz korena menja, birokrtizovani EU talibani, briselski komesari koji su porobili narode Evrope, zatucani autošovinisti u Srbiji i na Balkanu, palanački mediokriteti, malogradžaneri i pompaduri, paraziti koji se grebu da dobiju neku mrvicu sa trpeza nevladinih organizacija za zaglupljivanje naroda.

Termin BRIK, pre pridruživanja Južne Afrike, skovao je 2001.godine američki ekonomista Džim O Nil, jer je hteo da skrene pažnju investitorima Goldman Saksa na snažan rast Brazila, Rusije, Indije i Kine, da bi se pod tim imenom 16. juna 2009. godine okupile ove zemlje, godinu dana kasnije im se pridružila i Južna Afrika, nagoveštavajući da nastaje multipolaran svet, koji više neće da trpi iživljavanja, zlostavljanja, prevare i pljačkanja američkih pijanih kauboja. BRIKS je danas osmišljen tako da bude politički prihvatljiv za sve zemlje članice, jer nema dominacije neke zemlje nad nekom drugom zemljom, nego međusobna saradnja u obostranom interesu suverenih država, koje čuvaju svoj nacionalni identitet, koje obuhvataju Aziju, Afriku i Južnu Ameriku, koje traže dugoročna praktična rešenja za brzi privredni razvoj, novu industrijsku revoluciju i rast životnog standarda njenih građana na osnovu prirodnih resursa koje poseduju te države i narodi.

Na samitu u Johanesburgu je najavljeno stvaranje Nove emisione centralne banke - NICB, koju ne treba mešati sa postojećom Novom centralnom bankom u Šangaju, pošto bi NICB finansirala investicije članica BRIKS-a i pripremila izdavanje nove digitalne valute država BRIKS-a, zasnovane na zlatnom standardu, koja će biti nezavisna od postojećih vrednosti nacionalnih fiat valuta. Nova valuta će moći da se otkupljuje za zlato samo između NICB-a i centralnih banaka učesnica, koje će biti slobodne da dodaju svoje NICB u nacionalne devizne rezerve, tako što mogu , u bilo kom trenutku, da prodaju dodatno zlato NICB-u. Pored zemalja BRIKS-a nova valuta bi se odnosila na pridružene i partnerske države EAEU i ŠOS-a. Valuta NICB-a se izdaje odobrenim nacionalnim centralnim bankama uz njihovo obezbeđenje najmanje 40% zlatne podrške za nju.

Na primer, valuta koja predstavlja milion zlatnih grama obezbeđuje alokaciju od 2.500.000 valutnih jedinica denominiranih u zlatnim gramima. Zlato ne mora biti isporučeno u centralno skladište, ali se može nameniti iz zlatnih rezervi centralne banke, pod uslovom da je bezbedno uskladišteno u trezorima na listi koju je odobrila NICB. Ova lista će verovatno isključiti zlato uskladišteno u centralnim bankama zapadne alijanse i ne sme se davati u zakup ili menjati. Centralna banka učesnica evidentira nove jedinice valute, koje su joj dodeljene kao sredstvo u svom bilansu stanja, kao sopstveni kapital. Time je ojačan bilans stanja centralne banke učesnice. Centralna banka može ponuditi kredit i uzeti depozite vezane za vrednost nove valute komercijalnim bankama u svojoj nacionalnoj mreži.

Imajte na umu da je nova valuta dostupna isključivo centralnim bankama učesnicama, na kojima mogu zasnivati svoje kreditne poslove sa komercijalnim bankama. Komercijalne banke koje trguju u zemljama članicama i drugde biće slobodne da kreiraju i trguju kreditima denominiranim u novoj valuti NICB-a. Oni neće imati kreditni odnos sa NICB-om, ali će njihova regulatorna centralna banka imati. Komercijalne banke čija centralna banka nema pristup NICB valuti mogu vršiti kliring preko veleprodajnih kreditnih tržišta i uvek će biti slobodne da nabavljaju fizičko zlato na tržištima, ukoliko žele da kredit kreiran u novoj valuti podrže samim zlatom. Nacije učesnice moraju u potpunosti da ukinu sve poreze i ograničenja na vlasništvo zlata, priznajući njegov istorijski i pravni status novca. Uspostaviće se efikasan centralni klirinški sistem za komercijalne banke koje posluju kreditom na osnovu nove valute. Azijske robne berze u proširenom BRIKS-u će sve proizvode izražavati u novoj NICB valuti.

Uvoz i izvoz unutar BRIC-a će biti organizovan na sličan način. Ovo će osigurati da finansijska tržišta i njihovi derivati budu izolovani od kolapsa fiat valute Zapadnih zemalja, što je posledica povratka zlata u njegov pravi monetarni status. Svrha nove valute je da obezbedi osnovu za finansiranje trgovine i druga prekogranična finansijska poravnanja na osnovu zdravog novca. Ekspanzija kredita zasnovana na tome će rasti striktno u skladu sa ekonomskom aktivnošću i stoga neće biti inflatorna, potkopavajući njenu kupovnu moć. Takođe, zemlje učesnice će da stave veći naglasak na stabilnost sopstvenih valuta, istovremeno pružajući sigurno utočište od posledica kraha dolar.

Kada se uspostavi nova valuta, biće u interesu Rusije da vrati rublju na sopstveni zlatni standard, a Kina bi mogla da to uradi sa juanom. Podloga nove valute, bazirana na 40% zlata, ispunjava osnovne zahteve za uspostavljanje zlatnog monetarnog standarda, koga je postavio još Isak Njutn, kada je bio gospodar Kraljevske kovnice novca. Za centralne banke učesnice, zamena zlata u njihovim rezervama za izdvajanje nove valute predstavljala bi značajno povećanje njihovog bilansnog kapitala.

Kako se povećava poverenje u novu valutu, možemo da očekujemo da će centralne banke učesnice moći da zadrže u svojim trezorima samo minimalne rezerve zlata, jer uvek mogu da promptno zamene novu valutu za zlato. Na primer, Rezervna banka Indije zvanično poseduje 787,4 tone zlata. Konvertovana u novu zlatnu valutu, njena vrednost u rezervama bi se povećala na 1.968,5 tona ekvivalenta i dodala bi se njenom akcijskom kapitalu. Putem zlata, centralne banke učesnice će zameniti svoje rezervne dolare za novu NICB valutu. Ovo odbijanje dolara od strane velikog broja centralnih banaka dodatno će ga devalvirati, jer će se svi brzo oslobađati loše valute. U početku će se ovo da se pretvori u jurenje dolara u zlato, slično je bilo nakon ukidanja zlatnog standrada i suspenzije Breton Vudsa 15. avgusta 1971, što će izvršiti veliki pritisak na cenu zlatu. Prognoziram da će cena zlata morati da eksplodira. Tržište je tada otpočelo trgovinu sa londonskim jutarnjim kursom u ponedeljak 17. avgusta 1971.g. od 43 dolara, što je bilo nešto manje u odnosu na prethodnu nedelju. Tek 19. novembra kurs je po prvi put ponovo premašio 43 dolara. Trebalo je skoro tri meseca da se tržište stabilizuje, da stekne poverenje i da otpočne rast. Cena je 27. decembra 1974. godine porasla na 197,50 dolara.

Šta smo naučili iz ovog istorijskog primera? Značaj zlata je bilo, isto kao i danas, slabo shvaćeno na finansijskim tržištima. Nadrogirana tržišta derivata, posebno londonsko forvard tržište i Comek fjučers u poslednjih četrdeset godina izgubila su iz vida da je zlato novac i pretpostavila su da je to trgovački šalter koji igra na iracionalne strahove od nestabilnosti modernog valutnog sistema. Ali, zlato se, na svu sreću, vraća kao sidro za vrednost nove valute. Tako finansijska tržišta postaju zdravija, realnija i pouzdanija. Nema više lažnog, falsifikovanog, kontaminiranog, zaraženog novca, koji je u službi bangstera sa Vol Strita i Familije. Osim stabilnosti svih ekonomskih vrednosti, postoje i druge prednosti ponovnog uvođenja zlata u valutne sisteme. Stabilnost kamatnih stopa po nižim stopama je očigledna prednost.

Međutim, može se očekivati da će pomeranje BRIKS-a prema zlatnoj podlozi za svoje valute potkopati kupovnu moć zapadnih fiat valuta. Međunarodni kapital će napustiti efemerne fiat valute za stvarne vrednosti u robi, pri čemu će nacije obnavljati zalihe energije, metala i drugih sirovina umesto da gomilaju fiat papir. Plemeniti metali, posebno zlato, biće izuzetno traženi i može se očekivati da će njegova cena odražavati nestanak lažnih fiat valuta. Ekonomista Sergej Glazjev, Putinov rukovodilac za makroekonomsku politiku BRIKS-a, prvi se zalagao za uspostavljanje zlatnog standarda nove zajedničke valute. Njegov zadatak je bio da stvori evroazijski monetarni i finansijski sistem isključujući strane valute, posebno dolar i evro. Čitajući njegove radove, video sam da je sve spremno za novu zajedničku valutu. Hoće li baš u Johanesburgu da se ona uvede ili će da se samo nagovesti njeno uvođenje, to je samo političko pitanje usaglašavanja između zemalja članica. Jedno je sigurno, tim putem se sigurno ide. Ono što je, takođe, sigurno da vlast i opozicija u Srbiji ništa o ovome ne znaju. Niti ih ovo zanima. Oni nastavljaju da uništavaju Srbiju i da nas guraju u globalističke čeljusti propalog Zapada. Moramo tom zlu da se suprostavimo, jer je to životno pitanje našeg biološkog opstanka.

Ponovo smo, sve od 1918. godine do danas, izabrali pogrešan smer kretanja. Moraju da dođu na čelo Srbije ljudi koji razumeju savremeni svet i koji će da nas približe BRIKS-u. Nemamo više vremena za gubljenje. Na svu našu sreću, Srbiju čekaju da postane članica BRIKS-a.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane