Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beograd

Gradilišta kao perionice, propisi u službi reketa

Građevinska inspekcija pod šapom gazde Šapića

Od 2018. godine kada je Grad preuzeo nadležnost opštinskih inspekcija u obračunu sa divljom gradnjom, do danas je sprovedeno je oko 70 rešenja, što je u odnosu na više hiljada koji čekaju sprovodjenje, na nivou statističke greške. Kako se u službi za gradjevinsku inspekciju nezvanično čuje, sprovodjenje rešenja, čitaj primenu propisa, odobrava gradonačelnik lično?! Postupci po prijavi gradjana za divlju gradnju, koji se vode po "službenoj dužnosti" traju mesecima i godinama. Zaključak o izvršenju, se ne sprovodi! Norme o pribavljanju gradjevinske dozvole ne primenjuju! Postupak pred gradjevinskom inspekcijom sveden je na farsu! Glavni akteri opstrukcije i sistemske prevare gradjana su republika i grad!

Svetlana Nikolić

Petrović Zoran iz Rakovice smatra da je gradjevinska inspekcija fantomska fima?! Utvara! Kada su u pitanju objekti koji "smetaju" nečijim interesima ruši se ekspresno, mimo pravila i procedure, "slučaj Savamale". Ukoliko divlja gradnja ne zadire u planove i interese moćnika, gradjevinska inspekcija ne postoji! Kao primer navodi, izvodjenje divljih radova u svojoj ulici, kada je na postojećem divljem objektu garaži kojom je već uzurpirao deo saobraćajnice, investitor započeo izgradnju stana. Protiv investitora koji je bukvalno bez slova papira, započeo izgradnju stana u ul. Janković Stojana 5i, od avgusta meseca je vodjen inspekcijski postupak. U oktobru 2023. je donet Zaključak o izvršenju koji nije sproveden.

- On je na divljem objektu garaži, kojom je njegov otac pre dvadeset godina uzurpirao ulicu, započeo izgradnju stana. Ulica kojom pristupamo kućama je sada sokak, a ovo što je počeo da gradi je kasarna pored puta. Radove je započeo bez da me je pitao iako sam suvlasnik na parceli, kaže Petrović, koji je zbog nesprovodjenja izvršnog rešenja od strane gradjevinske inspekcije u više navrata uzalud tražio da mu se omogući status zainteresovanog lica u postupku. Obraćao se i urbanističkoj inspekciji resornog ministarstva, koji su u odgovoru nadležne u sekretarijatu uputili na propise da "objekat u ovom delu naselja mora biti udaljen 5 metara od saobraćajnice". Po njegovoj prijavi divljih radova, reagovao je Zaštitnik gradjana, preporukom i zadatim rokom nadležnoj inspekciji za sprovodjenje izvršnog rešenja, šta se u gradjevinskoj inspekciji, nisu ni osvrnuli?!

Zakonom o planiranju i izgradnji, pravilnicima, odlukama i sl. do tančine su propisane procedure gradnje; šta se konkretno na parceli može izgraditi u pogledu veličine, spratnosti, namene objekta, udaljenosti od javnih površina, komšija, i sl, regulacionih i gradjevinskih linija, kojim propisima po pravilu prethodi stručna procena, izrada nacrta i sl, koje uključuje mišljenje i usaglašavanje više institucija i profila stručnjaka, sitnih slova i zapisnika, zbirno hiljada radnih sati i sastančenja. Sve o trošku poreskih obaveznika. Da bi u praksi, sva regulativa u pogledu primene bila opstruirana po nalogu iz vrha vlasti.

Redosled izvršenja, zvanično se sprovodi prema takz. planu i programu rušenja koji se donose kvartalno, u kome se periodično uvećava samo spisak objekata za izvršenje. U pogledu primene propisa o uklanjanju bespravnih radova samovlasno se rangira i pravi razlika izmedju tzv. "infrastrukturnih projekata" i „susedskih prava". Pod floskulom „javnog interesa" ruše se objekti koji su na putu političkim kabadahijama. Ostali, po prijavi običnih smrtnika, u inspekciji kolokvijalno kotirana kao "susedska prava", su na stend baju!

Mafija je građanima preotela institucije

Sistem višegodišnjih podvala vrha vlasti počiva na poznatoj igri sa društvenog dna! U tom institucionalno usavršenom sistemu glavni instrumenti su kuglica i šibica! Kako tu varku i prevaru doživljavaju gradjani, i posledicama koje trpe, govori Jezdimir Sekulović iz Sremčice. Sve što je za četiri decenije stekao u dalekoj Australiji, uložio je u gradnju porodične kuće. Danas njegova kuća sa svim dozvolama i placom od osam ari, nema ni polovinu te vrednosti. A on u starosti nema mira.

-Kada sam se 2019. godine vratio iz Sidneja, na medjnoj liniji sam zatekao bespravni zidani objekat, u kom divljem objektu, u porodičnoj zoni gradnje, je bahati komšija uspeo i da registruje delatnost- limariju i farbanje havarisanih automobila. Zbog buke i otrova koji se širi iz tog objekta, već godinama ne mogu da koristim vlastito dvorište. Sklonio sam roštilj, uneo sto i stolice koji su bili napolju, zbog buke i smrada iz tog objekta ne mogu da sednem ispred sopstvene kuće.

Kada je po povratku u zemlju 2019. zatekao na medji divlji objekat, obratio se Zaštitniku gradjana, koji je doneo preporuku o uklanjanju bespravnih radova na šta se u inspekciji nisu reagovali. Jezdimir se potom obatio A. Vučiću, odakle je kaže ekspresno njegovo obraćanje upućeno A. Šapiću. Ovaj je prosledio gradjevinskoj inspekciji, koja je dalje loptu prebacila odeljenju za ozakonjenje opštine Čukarica, kako bi se utvrdilo da li objekat izgradjen na medjnoj liniji ispunjava uslove za ozakonjenje?

U agoniji koja traje od 2019. Sekulović se pita kako je moguće da se bespravna gradnja ruši samo u nekim slučajevima? Kako je moguće da se u bespravnom objektu ozvaniči , registruje firma? Da li je po popisima da se u zoni porodične gradnje drži radnja za farbanje havarisanih automobila? Zašto inspekcije gradjevinska i ekološka ne postupaju po zakonu? I Zašto država obde štiti divlju gradnju?

Na pritužbe ogorčenih gradjana zbog nepostupanja, u gradjevinskoj inspekciji izmedju ostalog se pravdaju "malim brojem inspektora". Od gromoglasnih najava nekadašnjeg prvog čoveka grada Gorana Vesića 2018. godine, da će "uskoro imati pedeset inspektora", danas ih je u ovoj službi samo dvadeset. Kao razlozi izmeštanja nadležnosti gradjevinskih inspekcija sa opština na grad, isticani su "ujednačavanje primene propisa" i „smanjenje korupcije". Ali po rečima jednog od desetine inspektora koji su poslednjih godina napustili ovu službu, pravi razlozi prelaska nadležnosti na grad su „lakše manipulisanje javnim dobrima i ubiranje reketa u jednu kasu".

Transformacijom nadležnosti 2018. stavljanjem pod neposrednu upravu koalicije u gradu, pod šapu prvog čoveka republike i grada, A. Šapića i A. Vučića otpočinje razvlašćenje gradjevinske inspekcije". Zapravo 2018. je samo započelo ukidanje te službe. Faktička eutanazija i po partijskoj hijerarhiji ili inerciji, širi se Srbijom kao kuga.

Sva infrastruktura danas, od putnih trasa, deponija, kamenoloma i litijuma podredjena je dubokim džepovima. I sav urbanizam, propisi, i divlja gradnja samovolji, ličnim apetitima. Na mig čelnika mafijaške hunte ruši se se odmah i sad (slučaj Savamale). I nijedno izvršno rešenje o rušenju, - ne sprovodi, dok to u Beogradu, lično ne odobri A. Šapić.

Propisi inače, o obavezi pribavljanja gradjevinske dozvole u gradskim područjima stupili su na snagu 1948. godine(„Službeni list FNRJ" br. 46/48), dok se za objekte na selu morala pribavljati od 21. 03. 1961. („Službeni glasnik NRS" br.7/61). U doba komunizma kada su nepoznanica bila ljudska prava, striktno su poštovani. Za izgradnju, dogradnju i sl. i makar deset metara kvadratnih nužno je bilo pribaviti gradjevinsku dozvolu. Sa današnjim režimom u Srbiji, kome su puna usta Evrope, uzurpiraju se zaštićena dobra, saobraćajnice, regulacione linije, komšijske medje i javne površine, bez ijednog slova niču spratovi i višespratnice.

Ovih dana objavljen je slučaj kriminala u Rumi, gde je gradnjom višespratnice neposredno uz zid susedne zgrade, došlo do obrušavanja komšijske kuće. Ako se izuzme materijalna šteta nastala urušavanjem porodične zgrade, vlasnici će zbog opasnosti i loma zidova, morati da napuste kuću. Što se ne bi desilo da neko iz iz opštinske vlasti nije omrsio prste?!

Upravni sud u vremenskom portalu!

Gradjanima koji zbog susedske bespravne gradnje trpe štetu preostaje da okupiraju zgradu gradskog sekretarijata, ili recimo tužbama protiv gradske uprave, zatrpaju sudove!? " To bi bilo najefikasnije rešenje, ali nije moguće", kaže beogradski adv. Božidar Kresojević, zastupnik stanara Nodliove ulice protiv bahatog investitora "Superior gradnje" Vladimira Gajića i bespravne gradnje u Mirosavljevoj 6 na Čukarici

-Jedina adresa na "ćutanje uprave" je Upravni sud. Ali i ti propisi su u nekom delu promenjeni. Ranije je recimo bilo, ako organ ne postupi i ne donese akt po zahtevu stranke, smatralo se da je taj zahtev - usvojen. Sada, kada organ ne odgovori u nekom roku, smatra se da zahtev - odbijen. U upravnom sudu danas su poslušnici, neće da se zamere državnom organu time što će doneti presudu protiv tog organa. Ustavni sud kao korektivni faktor vlasti je izgubio smisao. Predmeti tamo čame godinama i kada taj sud jednom donese presuda, organ je ne sprovodi. Sve se svodi na dopisivanje, prebacivanje lopte od upravnih organa, upravne inspekcije, do upravnog suda. Rade po principu nedonošenja ničega. I neshvatljivo je da u tom lancu, sistemu niko ne snosi sankcije. I da u Srbiji, u 21. veku institut odgovornosti i kažnjavanja ne postoji ?!

Ukazuje da su strankama po čijoj prijavi se vode postupci, zapravo uskraćena sva prava! Strankama nisu dostupni podaci o imenu investitora, adresi. Jer primerak akata, rešenja koji se na zahtev izdaje strankama je zatamnjen na pojedinim mestima kako bi se zaštitili podaci upravo bahatog investitora.

-Isti organ koji donosi rešenje o rušenju, donosi rešenje o sprovodjenju. Koncetracija moći je na jednom mestu, jednoj adresi. Sve je postavljeno tako, da ništa ne funkcioniše. Režim je ukinuo sopstvene institute i institucije, kaže za Magazin Tabloid advokat Božidar Kresojević i dodaje

-Upravni organ vas navlači da idete na upravni sud. A tamo je crna rupa?! Kada se tamo nađete ne nazire se kraj. I kad njihova presuda jedom stigne, ne sprovodi se, nema pomaka. S druge strane, i da u inspekciji sada donesu to izvršno rešenje, pitanje je da li će i kada biti sprovedeno? Jer radovi su zaustavljeni, investitor je na nanogici. Ako nastavi radove sledi mu 4 godine robije. Ali stanovi koji su na divlje izgradjeni su već rasprodati. Ljudi koji su kupili te stanove se hvataju za glavu. I tih ljudi mi je iskreno žao!

U Srbiji inače, infrastruktura i gradnja su poprište krupnih i sitnih interesa i poslova sa one strane zakona, od javnih nabavki i nameštanja tendera, do štimovanja ili flagrantnog kršenja propisa. U Srbiji stoga, danas gde je mafija u vrhu suspendovala zakone i institucije, gde države nema i sve tone, samo gradnja šljaka! U promotivnom stajlingu mafijaške elite Srbija se predstavlja kao veliko gradilište. Zapravo, Srbija je najveća perionica para na Balkanu.

Antrfile:

Na osnovu objavljenih podataka Agencije za borbu protiv korupcije, doskorašnji gradonačelnik i član Glavnog odbora SNS je vlasnik više divljih objekta: sportskog objekta od skoro 300m2, pomoćnog objekta od 36 m2, bazena od skoro 56m2, i pomoćnog montažnog objekta od 145 m2.

Ispod slike: Promoter i zaštitnik divlje gradnje u srpskoj prestonici A. Šapić.

"Biseri" uprave ?!

Antrfile: Radovi u ulici Janković Stojana na izgradnji stana na divljem objektu - garažI kojom je uzurpirana jedina saobraćajnica ovom delu naselja, započeti u avgustu 2023. su po prijavi obustavljeni. Rešenje o rušenju je doneto 29. 08. 2023. a rešenje o sprovodjenju izvršnog rešenja 03. oktobra 2023.

Da bi na 11. oktobra 2023. pob br. 351.02-625/2023 -VII na zahtev investitora opština Rakovica donela akt kojim se objektu omogućuje priključak na elektro mrežu, jer objekat "ispunjava pravne uslove ". Sistem je nadmašio sebe!

Antrfile:

Sindrom bahatosti

Grad se guši pod sindromom bahatosti I provincijalizma. Van kruga dvojke, ulice postaju kasabe?! U Beogradu koji ne stanuje na vodi, kao epicentru moći i krupnog interesa, vlada golo nasilje u pogledu urbanizma, zaštite sredine i imovine običnih smrtnika. I širom Srbije, divljavštvo. Na pitanja upućena gradjevinskoj inspekciji, ne odgovaraju?! U gradskom sekretarijatu vlada muk!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane