Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Preko pune linije

Aleksandar Vulin: Učesnik u svim mafijaškim aferama naprednjačkog kartela

Sklonite decu, evo Vulina

U zajedničkom zločinačkom projektu, Aleksandar Vučić i Aleksandar Vulin povezani su brojnim krivičnim delima. Zajedno su sarađivali sa klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i sa Predragom Koluvijom. Vulin je već stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država, a Vučić ga je ipak sad vratio u Vladu Srbije. Ne dozvoljava mu da se distancira, jer zna da će ga kad-tad izdati, kao što je izdao Miru Marković.

Predrag Popović

Pravi komunisti, od pre Drugog svetskog rata, do novca su dolazili krađom i oružanim pljačkama banaka, trgovačkih radnji, kulaka i buržuja. Oni su prvo robijali, pa posle dolazili na vlast. Lažni komunista Aleksandar Vulin ide u obrnutom smeru. Kad padne s vlasti, završiće u zatvoru.

Aleksandar Vučić je, kroz kartel oko svoje Srpske napredne stranke, kreirao zajednički zločinački projekat za pljačku javnih resursa i privatne imovine. Osim Vučića, samo je Vulin uključen u sve segmente organizovanog kriminala: sarađivao je sa klanom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, podržavao je narko bosa Predraga Koluviju i švercera oružja Slobodana Tešića, a u korupciju je uvukao i kanadsku tetku svoje supruge Nataše.

Iako se za prvih dvadeset godina Vulinove političke karijere (ako tako može da se nazove njegov angažman u Jugoslovenskoj levici i njenim derivatima) za njega vezuju samo ideološke i dizajnerske kritike, Vučić je uspeo da ga kriminalizuje. Vučić ne bi uspeo da Vulin tome nije bio sklon. A, sklonosti te vrste pokazivao je čim se pojavio na političkoj sceni kao portparol Saveza komunista - Pokreta za Jugoslaviju. Kao portparol vanparlamentarnog političkog pokreta, Vulin je dobio prostor u medijima, diplomatski pasoš i ono što se početkom devedesetih nazivalo 4P: pare, pištolj, pejdžer i "pajero" džip. Usput, dobio je na korišćenje i stan u centru Beograda, apartman u hotelu "Intekontinental", uključujući i usluge u SPA centru, pa i sve ostale statusne benefite pripadnika vladajuće kaste.

Vulin je sve to preneo u JUL Mire Marković. Sa sobom je poneo i fotografiju na kojoj su pozirali maršal Tito i gerilac Če Gevara. "Susret dva komunistička sveta, koji nemaju ništa zajedničko", objašnjavao je Vulin fascinaciju tom grotesknom scenom, u kojoj Tito, u belom odelu, s muštiklom i malom cigaretom, podsmešljivo posmatra čupavog revolucionara u neurednoj uniformi, s raspertlanim čizmama i tompusom u ruci. Vulin se, naravno, identifikovao sa Gevarom. Da bi ličio na svog idola, pustio je dugu kosu, obuo vojničke cokule i kožnu jaknu navukao preko crne košulje ispod koje je nosio pancir. Međutim, takav dizajn, kojim je privlačio podsmeh normalnih ljudi, bio je jedina Vulinova spona sa Gevarom. Umesto po latinoameričkim šumama, šetao je po beogradskim restoranima i noćnim klubovima, gde mu je jedina opasnost pretila od mamurluka izazvanog "Hajnekenom".

Kao zmijski svlak, Vulin je odbacivao ideologije i partije od kojih nije imao lukrativne koristi. Drugaricu Miru je odbacio dva puta. Prvi razlaz se desio 24. marta 1998, na dan formiranja crno-crvene koalicije SPS-JUL-SRS. Kao komunista, nije hteo sa četnicima Šešeljem i Vučić. Kakav je on komunista, takvi su i oni četnici. Nula do nule. Drugo distanciranje od Mire Marković dogodilo se posle raspada crno-crvene koalicije i pada s vlasti. Vulin je osnovao Pokret demokratske levice, ali to se nije primilo, pa se učlanio u Socijalističku partiju Srbije. Pokušao je da odbrani Slobodana Miloševića od Ivice Dačića. Ni to nije uspeo. Kad je najuren iz SPS-a, formirao je Pokret socijalista.

Promenio je dizajn. Ošišao se, obukao je odelo i cipele. Zadržao je samo pancir. Promenio je i ideološke stavove. Umesto insistiranja na bratstvu i jedinstvu jugoslovenskih naroda i narodnosti, promovisao je ideju o "srpskom svetu". Odrekao se i devize "čije su ovce, njegova je i planina", pa se setio da je Kosovo "sveta srpska zemlja". Na toj temi izgradio je svoje mesto u Vučićevom kartelu. Kad je SNS dovedena na vlast, Vulin je raspoređen na mesto šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Funkciju je iskoristio za odbranu interesa Srba sa Kosmeta. Ne svih Srba, nego samo politički i poslovno podobnih, onih iz klana Zvonka Veselinovića. Novosađani, koji dobro i dugo poznaju Vulina, tvrde da je upravo Zvonko ona "tetka iz Kanade", koja mu je krajem 2012. godine dala 200.000 evra za kupovinu stana u beogradskoj opštini Zvezdara.

Gde je Vučić, tu je mafija. Pristankom na saradnju s Vučićem, Vulin je prihvatio istaknuto mesto u naprednjačkom kartelu. U prvo vreme, spekulacije o Vulinovoj ulozi zasnivale su se na proceni postupaka u javnosti. Snimci sa zvaničnih manifestacija, na kojima se Vulin čudno ponašao (kolutao je očima, ljuljao se i razgovarao sam sa sobom) postali su viralni. Naročitu pažnju je privukao snimak iz vremena kad se Vulin, kao ministar policije, u oktobru 2021. godine, sastao s mađarskim kolegom Šandorom Pinterom. Prilikom obilaska graničnog prelaza Horgoš, policijski pas, obučen za otkrivanje droge, zalajao je na Vulina. Tragi-komična scena je trajala desetak sekundi. Da se odužila još malo, siroti pas bi se overdozirao od isparenja iz srpskog ministra policije.

I pre toga, početkom 2017, Vulin je bio umešan u narko aferu. Policija je tada otkrila tri kilograma marihuane u službenom automobilu Ministarstva za rad i socijalna pitanja, na čijem čelu se nalazio Vulin. Droga je pronađena kod Marka Jablanovića, čiji brat Aleksandar je bio državni sekretar u tom ministarstvu. U skladu s naprednjačkom praksom, podaci iz istrage su naprasno promenjeni. Policija je saopština da droga nije pronađena u službenom automobilu i da među četvoro uhapšenih nije bio brat državnog sekretara. Marko Jablanović je oslobođen optužbi, ali njegov brat Aleksandar Jablanović je ipak podneo ostavku i vratio se u zavičaj, na Kosovo.

- Nema tolerancije ni prema dilerima, ni prema korisnicima droge. Kod koga god se nađe jedan gram marihuane mora da bude osuđen na minimum šest meseci zatvora - tvrdio je Vulin i tada, a i kad je postavljen na mesto ministra policije.

Po toj računici, Vulinom ortak Predrag Koluvija trebalo bi da u zatvoru provede nekoliko miliona godina, pošto je na njegovoj plantaži "Jovanjica" pronađeno 1.649,4 kilograma marihuane. Droga je otkrivena i zaplenjena u novembru 2019, četiri godine nakon što je Vulin zvanično, praćen televizijskim izveštačima, posetio "Jovanjicu". U Vulinovoj pratnji bili su i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Kako sam mogao 2015. godine da znam šta se dešavati, da će Koluvija biti uhapšen? Kako? U "Jovanjici" sam brao paradajz i rotkvice, nisam video nikakvu marihuanu - rekao je Vulin nakon zatvaranja najveće evropske fabrike droge, koju su obezbeđivali pripadnici MUP-a, BIA i VOA, a podržavali funkcioneri iz izvršne vlasti, među kojima i tadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

U toku je sudski postupak po prvoj optužnici za "Jovanjicu". Još nije počelo suđenje za "Jovanjicu 2", kojom su obuhvaćeni pripadnici policije i bezbednosnih službi koji su optuženi za saradnju s Koluvijinom organizovanom kriminalnom grupom. Nije formiran treći predmet iz te serije, u kome bi trebalo da budu optuženi političari koji su Koluviju štitili od zakona. Koluvija i sada ima podršku kolega iz vrha naprednjačkog kartela, koji su mu ustupili advokata Vladimira Đukanovića, prostor u režimskim medijima, pa i tolerantan odnos tužilaca i sudija. Ipak, čak je i njemu jasno da će to trajati samo dok se ne otvori njegov "Blackbarry" telefon, koji mu služi kao polisa osiguranja. Kad bi ga otključao, saznalo bi se s kojim predstavnicima vlasti je komunicirao. Bratislav Gašić je priznao da je razmenjivao poruke s Koluvijom, ali to negiraju braća Vučić. Koluvija je uveren da će ga braća štititi dok se "ne seti šifre" svog telefona. Međutim, svima je - Koluviji, Vulinu i Vučićima - jasno da rasplet ne zavisi od njih. Slučaj Predraga "Kolumbije" je u nadležnosti američkih službi, koje, osim dokaza o "Jovanjici", imaju i "živi jezik" vojnog obaveštajca Saše Vujisića.

Amerikanci su značajnu pažnju posvetili spornim aktivnostima Aleksandra Vulina. Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država je prošlog jula uvelo sankcije Vulinu zbog povezanosti sa kriminalom i korupcijom, umešanosti u trgovinu drogom i spornih veza sa ruskim političkim, vojnim i bezbednosnim strukturama. U obrazloženju odluke o stavljanju tadašnjeg šefa Bezbednosno informativne agencije na crnu listu ističe se da je on "umešan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije". Ne navode se detalji Vulinovih veza sa narkoticima.

Takve detalje je istakao Veljko Belivuk na saslušanju u Specijalnom sudu, gde se protiv njega i pripadnika njegovog klana vodi postupak u kome su optuženi za sedam ubistava, iznude, otmice, trgovinu drogom, nedozvoljeno posedovanje oružja i druga krivična dela. Belivuk je priznao saradnju sa Aleksandrom Vučićem, opisao je sastanke koje su imali u stanu bivše Pinkove voditeljke Katarine Šišmanović i akcije koje je obavljao za potrebe Srpske napredne stranke. Posrednik u njihovoj komunikaciji bio je Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, nabolji prijatelj Danila Vučića. Međutim, Belivuk je bio nezadovoljan njegovim ponašanjem, jer je sve zasluge pripisivao sebi, pa je tražio od Vučića da odredi drugog saradnika za vezu. Vučić je predložio Vulina.

- Ne može Vulin, neću da sarađujem sa narkomanima, oni nisu pouzdani. Vulina sam nekoliko puta viđao na splavovima, potpuno drogiranog - rekao je Belivuk.

Ipak, Belivukov ortak Marko Miljković je pristao da sarađuje sa Vulinom. Miljković je na saslušanju u sudu rekao da je njegov rođak, deca-stric Svetozar Vujačić, blizak Vulinov saradnik.

- Vulina sam upoznao u jesen 2019. godine u noćnom klubu "Gotik" u Karađorđevoj ulici. Tada je Vulin predložio da im nađem jedan štek van Beograda na neko određeno vreme. Vulina sam prvo vodio u dve kuće na levoj obali Dunava, to znači Krnjača, Borča, Ovča... Njemu se tamo nisu svidele te dve kuće iz više razloga, ali glavni razlog je bio zato što sam ja upravo iz tih krajeva, pa da nas ne bi povezivali. Vulina sam nakon toga odveo na lokaciju u Ritopeku, kojom je Vulin bio oduševljen. Rekao mi je da u tu "garažu" niko ne dolazi dok je oni koriste. Kad smo se videli sa Vučićem, on mi je rekao da slobodno mogu da se nalazim sa Aleksandrom Vulinom i da sarađujem sa njim jer je on njegova desna ruka. Poslednji put sam se sa Vulinom video u leto 2020. godine, kada mi je tražio da predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića ucenimo snimkom koji je trebala da napravi Tijana Maksimović, poznata kao Tijana Ajfon, koja je tada bila verenica Milovana Tadića Mikse (šefa obezbeđenja Veljka Belivuka) - rekao je Miljković u Specijalnom sudu.

- Belivuk i Miljković su pokušali da nas ucene, ali to ne prolazi kod nas, a posebno kod Vučića. Taj klan je predugo postojao i sada su u zatvoru i neće izaći iz zatvora do kraja svog života. Znamo šta im je cilj, a to je da bace ljagu na MUP i sve operativce koji rade na slučaju - rekao je Vulin krajem jula 2022. godine.

S obzirom da se Belivuk i Miljković do danas nisu izjasnili o optužbama, koje ih terete za niz teških krivičnih dela, već su naveli da će odbranu izneti kad procene da je vreme za to, možda nije pogrešna Vulinova ocena da je u pitanju ucena. Belivuk i Miljković su upravo to insinuirali javnom ponudom da svedoče o slučaju nezakonitog rušenja zgrada u Savamali, ubistvu Vladimira Cvijana i postavljanju oružja u Jajincima, nedaleko Vučićeve porodične kuće, što je iskorišćeno za montiranu medijsku predstavu o pripremi još jednog atentata na vođu naprednjačkog kartela.

Belivuk i Miljković bi mogli da otkriju i ko je ubijeni muškarac, čiju fotografiju su prikazali Vučić, Vulin i Ana Brnabić na konferenciji za medije, predstavljajući ga kao žrtvu iz ritopečke klanice. U optužnici se ne pominje ta žrtva, prepoznatljiva po tetovaži grba Crvene zvezde na nozi. Tužioci, koji su vodili istragu, nisu sproveli istragu, koja bi trebalo da utvrdi otkud Vučiću i Vulinu ta fotografija i ko je ubijeni čovek.

Da bi podigao tenzije i dao dramski doprinos morbidnoj predstavi, koju su prenosile sve srpske televizije, Vulin je nekoliko puta naglašavao: "Sklonite decu". Bio je u pravu, deci ne treba dozvoliti da gledaju izlive patologije ljudi koji se nalaze na najvažnijim funkcijama u državi.

Takođe, decu treba skloniti i ako vođe zloglasnog klana odluče da objave i snimke sastanaka s Vučićem i Vulinom, za koje se tvrdi da su napravljeni špijunskim ručnim satom, koji je Belivuk nosio u tim prilikama. No, čak i ako su to obične pretpostavke, postoje fotografije koje nesumnjivo dokazuju veze između mafijaša i čelnih ljudi vlasti. Jednu od njih prvi je objavio Magazin Tabloid. Na njoj, zagrljeni i nasmejani, poziraju Vulin i Vladimir Kovačević, zvani Kovač.

Kovačević je pripadao navijačkoj grupi FK Rad, iz koje je potekao Belivuk, koji se uključio u Partizanove "Janjičare" na poziv Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi. Da je ta veza opstala i tokom aktivnosti klana iz Ritopeka potvrdio je okrivljeni svedok Srđan Lalić.

- Kovač je bio pod kontrolom Marka Miljkovića - rekao je "nasmejani koljač", kako su Lalića nazivali režimski mediji pre nego što je pristao na saradnju sa tužilaštvom.

U vreme dok se slikao sa Vulinom, Kovačević je već bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ranije počinjenog krivičnog dela. Osim što je bio osuđen zbog nedozvoljenog oružja ("škorpiona"), optužen je za podstrekivanje tri osobe da izazovu požar na automobilu "rendž rover" u junu 2021. godine.

Vulin je demantovao poznanstvo sa Belivukom i Miljkovićem - "nikad ih nisam ni čuo, ni video" - ali to nije mogao da kaže za Kovačevića, pa se branio tvrdnjom da nije znao o kome je reč kad mu je prišao i zatražio da se fotografišu za uspomenu i dugo sećanje. U to je teško poverovati, pošto je na drugom snimku zabeležen srdačan susret Kovačevića i Nebojše Stefanovića, koji je tada bio na funkciji ministra odbrane. Inače, Kovačević je izuzetno blizak sa Acom Rošavim. Tužilaštvo nije bilo zainteresovano da istraži te veze, što ne čudi, s obzirom da organizovani kriminal ne postoji bez sprege izvršne vlasti, pravosuđa i ordinarnih kriminalaca.

Umesto srpskih, Vulinom se bave američke službe, čije istrage su dovele do toga da bude stavljen na crnu listu. Između ostalog, sankcije protiv Vulina su uvedene i zbog veze sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

"Vulin je održavao odnos na obostranu korist sa Tešićem, jednim od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica", navodi se u obrazloženju odluke američkog Ministarstva finansija.

Tešić i četiri kompanije, koje se povezuju s njim, pod američkim sankcijama se nalaze od 2017. godine. Ipak, nedavno je objavljeno da on i dalje posluje sa američkim firmama, kojima prodaje oružje proizvedeno u Srbiji. Procenjuje se da mu je to omogućeno iz političkih razloga, pošto se srpske granate i municija prosleđuju ukrajinskoj vojsci, pa su Amerikanci pristali da zažmure na oba oka i zanemare sankcije koje su uvele Tešiću.

Što važi za Tešića, ne važi za Vulina. Njemu ne opraštaju "ilegalne pošiljke koje se slobodno kreću preko granica", posebno kad stižu iz Rusije.

Podgorički mediji su pre tri meseca objavili, a Magazin Tabloid preneo, informacije o spornom transportu ruskog veštačkog đubriva preko teritorije Crne Gore. Taj posao je zabranjen sankcijama, koje je Crna Gora uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini. Međutim, iz Rusije je u Albaniju, a potom preko Crne Gore u Srbiju prebačeno oko 4.000 kamiiona veštačkog đubriva. U početku, na carinskim deklaracijama je bila navedena Rusija kao zemlja porekla. Pod pritiskom zapadnih ambasada to je obustavljeno, ali tranzit je nastavljen prikrivanjem informacija o ruskom poreklu robe. U albanskoj luci Drač đubrivo je prepakivano u "džambo" vreće bez oznaka, pa pretovarano u kamione, koji su ga prevozili u Srbiju. Kao zvanični posrednik u prodaji navedena je jedna kompanija iz Albanije, a angažovane su špediterske firme iz nekoliko zemalja regiona, među kojima i crnogorske. U carinskoj deklaraciji nije se menjao samo kupac, srpska firma "Promist" iz Novog Sada. Zvanični vlasnik "Promista" je Nebojša Petrić. Petrićeva kompanija je najveći uvoznik veštačkog đubriva, odnosno amonijum nitrata.

Rusko đubrivo je u Crnu Goru ulazilo preko graničnih prelaza Božaj i Dobrakovo. Crnogorska policija je pre nekoliko dana uhapsila osmoricu policajaca s prelaza Božaj. Danilo Šaranović, ministar policije, rekao je da ovo hapšenje predstavlja rezultat istrage koja je trajala pet meseci.

- Realizovana je višemesečna akcija i utvrđene činjenice su ukazale na nezakonito postupanje osam policijskih službenika, koji su osumnjičeni za krivično delo primanje mita u produženom trajanju. Preduzimaju se mere za hapšenje 27 stranih državljana - rekao je Šaranović.

Šef crnogorske policije nije otkrio da li se u toj grupi, kojoj preti hapšenje, ima državljana Srbije i za koja dela se terete. Ipak, nema sumnje da je istraga obuhvatila i sporni transport đubriva namenjenoj firmi Nebojše Petrića. Zbog manipulacija sa carinskom dokumentacijom, "Promistu" je zabranjen uvoz preko Bosne i Hercegovine.

Inače, "Promist" je krajem maja 2021. godine kupio pančevačku "Azotaru", nekada najveću fabriku u regionu za proizvodnju veštačkog đubriva, za 650 miliona dinara. Pre toga, i Petrićeva firma je učestvovala u čerupanju imovine "Azotare". Rukovodstvo urušenog pančevačkog giganta je prodavalo đubrivo po 30% nižoj ceni, van sezone. U krivičnim prijavama, koje su podnete zbog uništavanja "Azotare" zahteva se i utvrđivanje visine štete koja joj je naneta takvim poslovanjem. Procenjuje se da je "Azotari" naneta ukupna šteta od oko tri milijarde dinara, ali istraga tapka u mestu. Za predmet KT.KO-1746/18 bila je zadužena tužiteljka Nataša Trninić, a za KT.KO-2044/18 Radmila Jovanović. Tri godine nakon što su formirani predmeti, prema informacijama iz tužilaštva, istraga se nije pomerila s mesta usled izostanka saradnje s policijom. Tadašnji ministar policije Aleksandar Vulin nije odgovarao na urgencije tužiteljki. To i ne čudi, s obzirom da bi istraga utvrdila odgovornost njegovih ortaka Petrića i Dušana Bajatovića.

Osim "ilegalnih pošiljki" robe, kao što je rusko đubrivo, Amerikanci terete Vulina i za pošiljke "terorista" na Kosovo i Metohiju. U vreme dok je bio direktor BIA, Vulin je omogućio grupi "komandanta" Milana Radoičića da izazove incident kod Banjske, u kome su ubijena četiri čoveka. Iako se on u tom trenutku nalazio u poseti Izraelu, Amerikanci smatraju da je Vulin odgovoran za to što BIA nije sprečila ulazak na Kosovo Radoičićeve paravojne jedinice.

Na kraju, ali ne manje bitno, Amerikanci su Vulina stavili na crnu listu zbog toga što je, kako se navodi, "koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju", zbog čega je "odgovoran za koruptivna i destabilizirajuća dela, koja su omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu". Američki zvaničnici su optuživali Vulina da "obezbeđuje Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu, kojim se degradira bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana". Kao dokaze navodili su Vulinovu otvorenu podršku Rusiji u ratu sa Ukrajinom, insistiranje na tome da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i "obećanje ruskom bezbednjaku Nikolaju Patruševu da Srbija nikada neće biti deo prostora za pokretanje kampanje protiv Rusije i Vladimira Putina". Vulin je optužen da je Patruševu dao snimak sastanka ruskih opozicionara u Beogradu, nakon čega je jedan od njih, Vladimir Kara-Murza, uhapšen u Rusiji i osuđen na 25 godina zatvora zbog veleizdaje i širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.

- Nemam imovinu u Americi da bi mi je zaplenili, nemam račune u inostranstvu da bi mi ih zatvorili, ne putujem u Sjedinjene Američke Države da bi mi stavili zabranu na vizu. Ali, u političkom smislu te sankcije nisu bez značaja, to je jedan snažan udarac za mene i to je nešto što će me pratiti čitavog života i što vrlo lako može potpuno da završi moju političku karijeru. ali, ja sam sve to znao, nije da nisam bio informisan. Meni je to najavljivano, meni je prećeno godinama, ali ja ne mogu da odustanem od politike srpskog sveta i slobodne Srbije - priznao je Vulin pre nekoliko dana.

Borbeniji od njega, Vučić ga je branio napadom na Amerikance.

- Sankcije Vulinu nemaju nikakve veze sa kriminalom. Ako imaju, neka nam daju dokaze, odmah ćemo sprovesti istragu. Strašno je važno da se sprovede istraga. Međutim, nisam primetio da je kokain nađen u Vulinovoj kancelariji, nego u Beloj kući. Vulin im smeta zbog Rusije. Da sam samo dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, ne bi bilo sankcija Vulinu - rekao je Vučić i dodao, posle zahteva opozicije da Vulin bude smenjen sa mesta direktora BIA: "Možda sam planirao da ga smenim, ali sada ne mogu. Takvi navodi su produžili mandat Vulinu."

Vulin je smenjen dva meseca kasnije. Ipak, i nakon što je Tomislav Radovanović postavljen za vršioca dužnosti direktora BIA, Vulin je nastavio da upravlja tom službom, bar je tako tvrdio u izjavama da je po njegovom nalogu uhapšen Nikola Sandulović, a pevačici Selmi Bajrami zabranjen ulaz u Srbiju.

Na kraju, Vulin je vraćen u izvršnu vlast. Mandatar Miloš Vučević ga je predstavio kao potpredsednika Vlade, ali bez određenog resora.

Lukaviji od Mire Marković, Vučić ne dozvoljava Vulinu da se distancira. Spojeni interesima i krivičnim delima, upućeni su jedan na drugoga dok god ne padnu s vlasti. A kad padnu, Vulin će pokušati da izbegne odgovornost na isti način kao što se izvukao posle kraha JUL-a.

- Nisam znao šta radi Mira. Mislio sam da je ona skromna žena, posvećena ideologiji. Kad sam to rekao mojoj tadašnjoj devojci Deni, ona se nasmejala. Rekla mi je koliko koštaju firmirana odeća, obuća i tašne, koje je nosila Mira. Kasno sam shvatio da nju zanimaju samo novac i moć - pričao je Vulin.

Tako će da priča i za Vučića, kad se, posle pada s vlasti, iznenadi saznanjima o zločinima koje su zajedno vršili nad Srbijom. Ako bude pravde, čeka ih zajednička ćelija. Uostalom, već su bili zajedno hapšeni, u junu 2003. godine, kad su, tobože, sprečavali hapšenje haškog optuženika Veselina Šljivančanina. Tada su u pritvoru proveli tri sata. Da okaju zlo koje su naneli Srbiji u poslednjih 12 godina, malo su im tri života. No, neka odsluže bar jednu doživotnu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane