https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Uvodnik

(Pr)osudite sami

Litijum, ili smrt

Milovan Brkić

Bio jednom jedan NATO. Strašan NATO. Narogušen i ljut sav.

U Vašingtonu su ovog meseca održali samit. Strašan samit. Da se ljudi useru od straha, kada vide te opasne ljude.

Predvodio ih je američki predsednik Džozef Bajden. Bled u licu, uspeo je da se sabere, da shvati da je kod kuće, mada nije mogao da razazna lice prisutne gospode. Njemu se umesto Putina često priviđao Tramp.

Onda kamera zumira susret francuskog predsednika Emanuela Makrona i kanadskog premijera Tridoa. Ruke šire, u usta se ljube, za junačko pitaju se zdravlje. Makro zagrlejnog Tridoa pljesne po dupetu. Dobra guza, kaže. A sve to posmatra, obešenjački nasmejan i napućenih usana Marko Đurić. Da, Vučićev. Kaže u sebi naš Marko, da on čeka oktobar, da uzde u ruke, umesto Stolenberga, uzme holanđanin Mark Rute. A kakvu on tek ima guzu. Ima dupe, trojica da lupe i opet dupe da se zove Rute.

Razgovarala NATO gospoda. Sabiraju vojnike koje mogu da mobilišu i pošalju na Rusiju. Predsedniku Bajdenu se priviđa Tramp, pa izgovara njegove reči. Pita - Gospodo, koliko u vašoj zemlji imate gey populaciju. Oni će, valjda, prvi u borbene redove. I NATO gospoda odgovara.

Predsednik Bajden, uveren da je on Donald Tramp, iznenađen je. Mislio sam da vas je mnogo, mnogo više. Tako se ponašate. Dakle, evo da kažem predstavniku vojne industrije da uvede u program i proizvodnju falusa. Za obične vojnike plastične, a više oficire od čamovine. Da imaju u trenucima slobodnih aktivnosti.

Marko Đurić snažno uzdahnu i pogledi se uperiše u njega.

''Lako je vama gospodo''- kaže Mark. Moj Gospodar muku muči sa našom bitkom. Sav je nervozan i usplahiren."

Makron ga pogleda upitno.

''On vodi bitku za litijum''. Sam protiv svih. Protiv svih građana, obaveštajnih službi, protiv opozicije i svojih iz kartela''- nastavlja Mark. Dodaje - zato je i nervozan, sinoć kada smo zanoćili izudarao me je kao ratnog zarobljenika. A NATO nikako da priskoči upomoć.

Hoćemo, hoćemo, reci brate u čemu je stvar. Nije valjda u gaćama.

I Mark Đurić počne da crta planove.

''Uzeo je Gazda Alek velike pare od Kineza, za iskopavanje litijuma. Stotine miliona. Mislio je da je ta kompanija nemačka i američka. Ispostavilo se da su njeni vlasnici Kinezi. A oni imaju stotine trijada u Srbiji.

I sada Kinezi, peko litijuma i Srbije ulaze u Evropu. Jeftina radna snaga, jeftin litijum, skoro ga im džabe dajemo, osvojiće Evropu, okupiraće je, takoreći, kaže Mark a oči mu se zajezeriše.

Na jednoj strani Kinezi, na drugoj sirota raja srpska, na trećoj Englezi. Alek, naglašava Mark, vodi odsudnu bitku. Moraće da smakne hiljade onih koji kažu da život daju, litijum ne daju. Nije lako protiv sirote raje. I onako umiru, padaju ko snoplje, nakon što je NATO alijansa bombardovala Srbiju. Podvlačim, sasvim opravdano bombardovala Srbiju.

Englezi to, stidljivo navodi Mark, saznali da su Kinezi Aleku dali stotine miliona američkih bezvrednih dolara da korumpira sve po Evropi, podiže pogled i i podiže prst da među prisutnim upre na one koji su već uzeli pare.

Predsednik Bajden se seti da je još predsednik, prstom pokaza na Marka.

''Momak, ja se tebe sećam. Kum Žoržo (Soroš) te je slao kod mene,da se slikaš i pretiš Srbima da stojim iza tebe i malog Aleksa. Jedva sam izdržao dva minuta. A nisam naplatio te dve milijarde dolara, koliko je Žoržu rekao tvoj gazda da mi je dao.'' pa zastade, zaboravio je šta je hteo da kaže. Utekla mu je misao, a čitavih pet minuta je bio pri sebi.

Šta da radimo gospodine predsedniče, pita ulizički Olaf Šolc.

Savetnik nešto šapnu predsedniku Bajdenu. On nastavi. ''Mislim da im treba pomoći. Svim njegovim momcima. Zaslužili su. Mi treba da tamo pošaljemo naše transportne avione, da ih sve pokupimo i dovedemo kod nas. Da ih spasimo, ako taj momak Vučić igra na litijum, ili smrt. Imamo mesta i za njega i njegove momke. Gvantanamo je, takoreći, prazan. Može i ovaj momak da bude doveden. Sećam se da mi je g. Frej (direktor FBI-a) rekao jednom da je Mark jači od Eskobara, po novcu.

Mark se rasplaka i potrča prema toaletu. Makron krenu za njim. Iz kabine su se dugo čili uzdasi. Tešio ga je.

Bio jednom jedan NATO. Kakav NATO. Strašan NATO.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane