https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kapitalisti XXI veka (2)

Kapitalizam uz saradnju je moguć

Ciljeve obnavljanja političkog suvereniteta Rusije i ekonomske rekonstrukcije sledi Vladimir Putin. Hodorkovski je osuđen za pranje novca i utaju poreza, a posle odslužene kazne srdačno je dočekan u finansijskim rajevima Švajcarske i Londona. Zapadne kompanije iz SAD, Nemačke, Francuske i drugih zapadnih zemalja sada su zastupljene u Rusiji, gde se pridržavaju zakona i mogu da posluju. Samo nemačka ruska privredna komora ima preko 1.000 članova. Samo 2020. i 2021. 160 američkih kompanija uložilo je ukupno 4 milijarde dolara u Rusiju. I hiljade banaka i kompanija iz SAD i Evropske unije decenijama posluju u Narodnoj Republici Kini, poštujući lokalne zakone i uživajući u velikim pogodnostima, nedavno i u oblasti novih tehnologija i životne sredine.Dakle, kapitalizam nije prepreka mirnoj i ekonomski uspešnoj saradnji svih strana - tvrdi u svojoj knjizi ''Kapitalisti XXI veka'' Verner Rugemer, čiji sadrdžaj ćemo prneti u nekoliko narednih brojeva. Prevod knjige - Pajo Ilić

Verner Rugemer

Kršenje zakona, jednokratna novčana kazna

Upuštajući se u takve spekulacije, BlackRock je prekršio svoje obaveze izveštavanja prema članovima 21, 22 i 25 nemačkog Zakona o trgovanju hartijama od vrednosti. Nakon provere na licu mesta, Bafin je izrekao kaznu od 3,25 miliona evra BlackRock-u u martu 2015. Ovo je daleko najveća kazna koju je Bafin ikada izrekao. „Blekrokovo obelodanjivanje prava glasa i finansijskih instrumenata bilo je netačno i/ili prekasno".

Kao što je gore opisano, poslovanje BlackRock-a uključuje kupovinu i prodaju akcija svojih kompanija na dnevnoj bazi, formiranje finansijskih derivata od njih i iskorišćavanje razlika u cenama na globalnim berzama. Za ovo su važna kašnjenja i lažna javna saopštenja. Do danas, Bafin još nije ponovio pažljivo osmišljenu proveru na licu mesta koju je sproveo 2013.

BlackRock je, bez komentara, isplatio 3,25 miliona iz "sitne kase" svoje nemačke filijale. Bafin ne možeda se nosi sa dužnom pažnjom samo na BlackRock-u, a kamoli na četiri desetine drugih iz BlackRock Club-a. Ovo pretvara državne finansijske kontrolore zapadnog kapitalizma u glupe budale.

Mozak zapadne ekonomije

BlackRock stalno špekuliše sopstvenim i deonicama trećih lica na svim berzama u svetu. Pri tome se koriste razlike u cenama u nanosekundnom opsegu između berzi u Njujorku, Tokiju, Singapuru, Londonu, Cirihu, Milanu, Frankfurtu, Parizu, Luksemburgu, Rio de Žaneiru itd. Ista stvar se dešava sa hartijama od vrednosti svih vrsta koje se zasnivaju na akcijama: fjučersi, derivati, ETF-ovi, iShares. U većini slučajeva, ovo se dešava automatski.

Programi su "vlasništvo" Aladina, BlackRock-ovog robotskog mozga. Ovim računarskim sistemom od 5.000 velikih računara upravlja 2.000 IT profesionalaca, programera i analitičara podataka. Sistem zahteva toliko energije da se ohladi da je većina najvećeg centra za finansijske podatke u zapadnoj ekonomiji instalirana 4.425 kilometara od Volstrita, na severozapadu SAD, u blizini Venačija, grada od 30.000 ljudi. Hidroelektrane na reci Kolumbiji proizvode najjeftiniju struju u Sjedinjenim Državama. Takođe je dom manjih centara podataka veličine fudbalskog terena za Iahoo, Microsoft i Dell, na primer.

Aladin je skraćenica za aktivu pasivu i mrežu ulaganja derivata duga. Ovo uključuje faktore rizika kao što su promena vlasti, ratovi i neprijateljstva, zemljotresi, klimatske fluktuacije, štrajkovi i opozicioni pokreti, promene u ponašanju potrošača, nesolventnost i kampanje za imidž. Posebno su zanimljive neverovatne promene i priprema za njih. Ključno je sledeće: kako možete da utičete na prinos hartija od vrednosti sa prethodnim znanjem - ovo takođe može biti stvar delića sekunde - i iskoristiti to u svoju korist prilikom kupovine i prodaje? Štrajkovi, krize vlasti, stvarni i pre svega mogući ratovi svakako mogu imati pozitivnu funkciju.

BlackRock je, zajedno sa drugim sličnim organizatorima kapitala - Vanguard, T. Rowe Price, State Street, Fideliti, Vellington, Northern Trust, J. P. Morgan, Capital Group, itd. - istovremeno i suvlasnik najvažnijih berzi na Zapadu. svet (NISE u Njujorku i tehnološka berza Nasdak, kao i Londonska berza i Nemačka berza) i hiljade korporacija kao što su Lufthanza i Coca-Cola.

Na ovaj način, BlackRock kombinuje najveću moć obrade podataka u zapadnoj finansijskoj industriji sa funkcijom najvećeg finansijskog i ekonomskog insajdera. Pošto je BlackRock takođe glavni akcionar Dojče banke, Aladin kontroliše upravljanje njenom imovinom. Pored toga, Aladin trenutno sprovodi analizu rizika za više od 150 organizatora malog kapitala, a takođe i za fondove, suverenih fondova blagostanja, osiguravajućih društava, penzionih fondova, pa čak i 50 zapadnih centralnih banaka, uključujući Federalne rezerve SAD i Evropsku centralnu banku (ECB). U finansijskim krugovima jasno je da ove spekulacije, uključujući i u korist BlackRock & Co, „ugrožavaju stabilnost finansijskog tržišta" i pogoršavaju već sistemsku izloženost krizi aktuelnog ekonomskog sistema.

Transnacionalna kapitalistička klasa

BlackRock ima 14.000 zaposlenih širom sveta. Tradicionalne velike banke upravljaju mnogo manje kapitala, ali uprkos njihovoj strogoj politici smanjenja, potrebno im je znatno više zaposlenih: P. Morgan Chase ima 230.000 zaposlenih, Deutsche Bank ima 100.000 ljudi.

To je zato što BlackRock opslužuje relativno mali broj izuzetno bogatih kupaca. Ovde nema posetilaca, nema tradicionalnih bankarskih izloga. Širom sveta, korporativni naslednici, korporativni klanovi, preduzetnici, članovi korporativnih i bankarskih odbora, nadzorni odbori, upravni direktori, korporativni fondovi, milijarderi i milioneri veruju BlackRock-u svojim likvidnim kapitalom. Ovi klijenti se nazivaju pojedincima sa veoma visokom neto vrednošću (UHNVI). Ako imate 50 miliona, još bolje 100 miliona, onda možete postati jedan od njih. Tradicionalne banke, osiguravajuća društva, centralne banke, odeljenja za korporativne finansije i penzioni fondovi takođe veruju BlackRock-u svojim kapitalom.

Oni koji su odgovorni i koji imaju ekonomska prava u svakom slučaju čine transnacionalnu kapitalističku klasu. Samo BlackRock & Co zna imena ovih klijenata.

Javnost ne zna njihova imena, niti poreznici obično znaju kako se zovu. Čak i kompanije u kojima BlackRock kupuje akcije ili druge sertifikate o akcijama za ove klijente ne znaju imena svojih "stvarnih" vlasnika. BlackRock & Co je mašina za anonimizaciju i ovo ekskluzivno znanje je takođe izvor njene moći.

Tako BlackRock & Co formira globalnu mrežu superbogataša, u kojoj milioni bespomoćnih i neupućenih malih investitora i dalje koprcaju. Prikupljeni kapital BlackRock & Co ulaže u najprofitabilnije kompanije na svetu, koje, zauzvrat, pripadaju transnacionalnoj kapitalističkoj mreži. Na srodni odnos sa državom i „civilnom privatnom vojskom" vratićemo se kasnije.

Karteli cena, preuzimanja, spajanja

BlackRock i nekoliko desetina drugih sličnih organizatora kapitala najveći su insajderi zapadnog kapitalizma. Oni održavaju bliske odnose sa korporativnim odborima, vladama, rejting agencijama, međunarodnim finansijskim institucijama kao što su MMF i ECB, i vrhunskim savetnicima kao što su PVC i Freshfields, koji savetuju i korporacije i vlade. Dakle, BlackRock & Co ne samo da može da predvidi dugoročne događaje dalekovidije od drugih, već i da pomogne u oblikovanju i ostvarivanju koristi od njih.

Karteli cena

Špekulacije hartijama od vrednosti su samo jedan od izvora profita. Da bi ostala u Lufthanzi, kompanija mora postati profitabilnija i niži troškovi.

Zahvaljujući outsourcingu, ova grupa trenutno obuhvata oko 500 podružnica i saradnika (logistika, ugostiteljstvo, inženjering, IT usluge, razne stečene i eksterne avio kompanije itd.).

Zemaljski radnici i stjuardese su manje plaćeni, penzije pilota se smanjuju, novi piloti se zapošljavaju preko jeftine podružnice, a kompanija stvara sopstvene niskotarifne avio-kompanije. Dugoročna vizija: Za deset godina u kompaniji će ostati samo desetina od sadašnjih 120.000 zaposlenih.

Američki bankarski i avijacijski karteli

Takvu bezobzirnost bilo bi nemoguće izvesti tradicionalnim sredstvima "nemačke" kompanije. Tu u pomoć priskaču BlackRock i Vanguard, sada drugi po veličini organizator kapitala, koji su suvlasnici Lufthanze, kao i američkih avio-kompanija American Airlines i Delta Airlines. Spajanja i akvizicije povećavaju profit. U svojoj matičnoj zemlji, SAD, BlackRock & Co je formirao kartele sa bankama čiji je i suvlasnik: povećane su provizije kod ovih banaka, dok su istovremeno smanjene kamate na kredite.

Istovremeno, povećane su cene karata na američkim avio-kompanijama.

Bajer preuzima Monsanto

Sledeći korak su spajanja i akvizicije. Uzmimo, na primer, akviziciju američke biotehnološke grupe Monsanto od strane nemačke hemijske grupe Bajer. Ovo nije „neprijateljsko preuzimanje" „Amerikanca" od strane „nemačke" korporacije, kako kažu mejnstrim i provincijski mediji.

Tačnije, preuzimanje vrše glavni akcionari, a isti su u obe grupe. Evo najvećih akcionara Bajera ovim redosledom: BlackRock, Sun Life Financial, Capital World, Vanguard, Deutsche Bank. Najveći akcionari Monsanta, malo drugačijim redosledom, su Capital World, Vanguard, BlackRock, State Street, Fideliti i Sun Life Financial. Konsolidacija kapitala i moći u BlackRock-u je još intenzivnija: BlackRock je takođe glavni akcionar Dojče banke, suvlasnik Bajera.

Tako je stvorena najveća svetska grupa za agrohemiju: ona sinergijski okuplja lidere na tržištu semena, pesticida, poljoprivrednih patenata i globalnih podataka o farmerima, farmama i poljoprivrednim tržištima.

Bristol-Miers Skibb preuzima Celgene

Naravno, BlackRock, Vanguard, Capital, State Street, Fideliti, Vellington itd. takođe su glavni akcionari u drugim poljoprivrednim i hemijskim kompanijama kao što su BASF, LG Chem (Južna Koreja), Akzo Nobel (Holandija), kao i Pfizer i DovDupont (SAD).

2019. godine počelo je spajanje američke farmaceutske kompanije Bristol-Miers Skibb i njenog bivšeg konkurenta Celgene. Žele da postanu vodeća kompanija, uključujući lekove protiv raka. Najveći akcionari Bristol-Miers Skuibb u ovom redosledu su: BlackRock, Vanguard, State Street, najveći akcionari Celgene-a u ovom redosledu su: Vellington, Vanguard, BlackRock, State Street.

Linde preuzima Prakair

Linde, evropski lider na tržištu industrijskih gasova, namerava da kupi američkog konkurenta Prakair. BlackRock & Co su istovremeno i glavni akcionari Lindea i Prakair-a: najveći vlasnici Linde-a su norveški suvereni fond Norges, BlackRock i Sun Life, a Prakair - Capital World, Vanguard, State Street i BlackRock, zatim posebno, opet Norges. Spajanje Lindea i Prakair-a stvoriće "najvećeg svetskog proizvođača industrijskog gasa".

Cilj je ukidanje radnih mesta u obe postojeće grupe. Lindeovih 8.000 zaposlenih u Nemačkoj biće zaštićeno od otpuštanja samo do 2021. godine. Sedište kombinovane kompanije biće premešteno u finansijski raj Irske. U nekim zemljama će biti izgubljeni poslovi i porezi uplaćeni u njihove budžete.

Formiranje monopola u energetskom sektoru

Početkom 2018. dve najveće energetske grupe u Nemačkoj, EOP i RWE, organizovale su novu podelu rada. Eop je kupio Innogi, podružnicu RWE-a, i preuzeo distribuciju električne energije i linijsku infrastrukturu. Tako će EOP dobiti 75 odsto nemačkog tržišta električne energije, 50 odsto električne mreže i 40 odsto brojila za električnu energiju, koja će uskoro biti digitalizovana i zamenjena, a nudiće i nove usluge. Istovremeno, RWE monopolizuje proizvodnju električne energije. Inače, planirano je otpuštanje 5.000 radnih mesta.

BlackRock je glavni akcionar u obe grupe. Istovremeno, nakon RWE-a, BlackRock je i najveći vlasnik Innogija, a slijede Templeton, Norges, Caffi Delen, Franklin i Vanguard. Innogi ima 550 miliona akcija u obradi. Da bi kupio Innogi, EOP je akcionarima platio 40 evra po akciji. BlackRock-ov udeo od 6,87% u Innogi-u iznosi 34,35 miliona akcija. Ako pomnožimo sa 40, dobijamo 1,36 milijardi evra - ovo je profit BlackRock-a. Templton, Norges, Caffi Delen, Franklin i Vanguard zajedno poseduju 6,12 odsto akcija, pa zajedno dobijaju više od milijardu evra.

Mračna priča: nestanak državne banke

U početku je funkcionisao kao neregulisani hedž fond, BlackRock je izašao na berzu 1999. godine sa IPO-om.

Njen najveći vlasnik je pokrajinska banka Pittsburgh National Corporation, PNC, koja poseduje 25% akcija. U 2017. njen udeo je već iznosio 34% - neuobičajeno visok udeo u ovom okruženju. Sledeći najveći suvlasnici su Vanguard sa 8,4%, Vellington sa 7,2%, sam BlackRock sa 6,9%, Capital World sa 6,6%.

Riggs: banka za pranje novca u Vašingtonu

Pokrajinska banka PNC nikada nije bila u vlasništvu američkog finansijskog centra na Volstritu i imala je mnogo manji obim poslovanja od drugih vlasnika BlackRock-a. u čemu je tajna? Mogao je da izađe u javnost 2005. Zatim je PNC kupio Riggs National Bank u Vašingtonu. To je bilo javno nepoznato, ali sistematski relevantno za američku prestonicu: američki predsednici kao što su Abraham Linkoln i Džeferson Dejvis imali su ovde svoje račune u 19. veku, a ukupno 23 predsednika SAD, uključujući Ajzenhauera i Niksona, koristila su ovu banku. Do 2005. godine bio je „tajni računovođa" vek i po za 95 odsto stranih ambasada u sedištu vlade SAD, kao i ambasada i konzulata SAD širom sveta. Afrički diktatorski klanovi kao što je Obiang (Ekvatorijalna Gvineja) primali su mito od američkih naftnih kompanija kao što je Ekkon preko desetina Riggsovih bankovnih računa.

Naravno, legalno sedište banke bilo je u finansijskom okrugu Delaver, sa filijalama u Londonu i Kanalskim ostrvima Džersi, i antikomunističkim štabovima u Berlinu, Majamiju i Bahamima.

Pravni savet dolazi od advokatske firme sa Vol Strita Salivan & Kromvel (koja je nekada zapošljavala Alena Dalesa i Džona F. Dalesa).

Revizori i članovi odbora bili su iz „renomirane" računovodstvene kuće Deloitte. Rigs je povezan sa drugom, takođe javno nepoznatom bankom u Vašingtonu, Aleks Braunom, koja je blisko sarađivala sa CIA. Ovo će kasnije igrati ulogu u usponu Džefrija Bezosa (Amazon). Riggs je ukorenjen u samom srcu Duboke države.

Obiang, Hodorkovski, princ Bandar, Pinoče...

Tokom pljačke postsocijalističke Rusije pod korumpiranim miljenikom Zapada Borisom Jeljcinom, Rigs je pomogao ruskim oligarsima kao što je Mihail Hodorkovski da prenesu imovinu na Zapad, osnivajući kompanije na Kajmanskim ostrvima, na primer. Sve ovo je efektivno pokriveno američkim zakonima o pranju novca. Ali je služio dobrim „zapadnjačkim" svrhama.

Nakon terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku 2001. godine, istražitelji finansiranja terorizma naišli su na Riggsove račune saudijskog ambasadora princa Bajdara, koji je primao mito za brokersku prodaju, poput britanske kompanije za oružje BAE Sistems. I ovaj „skandal" je morao da se zaćuti. Ali onda su to saznali tužioci u inostranstvu, u Španiji, Francuskoj, Argentini, Velikoj Britaniji i Čileu, iako im je američki pravosudni sistem uskratio pravnu pomoć: diktator koga podržavaju SAD Augusto Pinoče stavio je svoju imovinu, nezakonito ukradenu od čileanskog naroda uz pomoć CIA-e, na deset bankovnih računa u Riggsu. U tu svrhu, Rigs je za njega osnovao i kompanije sa poštanskom adresom na Karibima.

Ali ovaj „skandal" je brzo otklonjen. Pokrajinska banka PNC je bila idealna za to: 1996. godine kupila je još jednu malu, ali ambicioznu finansijsku kompaniju, BlackRock, i finansirala njen dalji razvoj. Godine 2005. PNC je zaradio mnogo novca kao glavni akcionar BlackRock-a i, kao zakulisni igrač, brzo i diskretno je kupio kontroverznu Riggs banku.

Akcionarima, među kojima je i Džozef Albriton, aktivni član predsedničke fondacije Ronalda Regana, bilo je dozvoljeno da se izvuku sa kupoprodajnom cenom od 650 miliona dolara. Od tada je 200 godina stara tradicionalna banka američke prestonice potpuno izbrisana iz javnog sećanja.

Tako je BlackRock takođe preuzeo Riggsovu bazu kupaca i bliske odnose sa vladom. Od 2006. počinje još brži rast BlackRock-a.

Najveća banka u senci na svetu

Bankarska regulativa iz 2010. godine - Zakon Doda Franka (Zakon o reformi Volstrita i zaštiti potrošača) - regulisao je samo tradicionalne banke. Ali BlackRock & Co se zvanično ne smatraju bankama.

BlackRock se uglavnom bavi bankarskim poslovanjem, ali pravno nije banka. Ovo važi i za druge organizatore kapitala: Vanguard, State Street, Fideliti, Capital Group, Vellington, Northern Trust, Amundi, Templeton, T Rowe Price i Franklin Resources.

Kao rezultat toga, stručnjaci i međunarodne finansijske institucije kao što su MMF i Banka za međunarodna poravnanja (BIS, centralna banka centralnih banaka) ih nazivaju bankama u senci. Njihov lobi je uz pomoć predsednika ECB Marija Dragija uspeo da obezbedi da su i dalje samo pod prismotrom. Pokušaji da se oni dovedu pod regulaciju poput one koju je predložio Jochen Sanio, tadašnji šef nemačke finansijske organizacije Bafin, nisu bili uspešni.

I tako su dobili novu slobodu. Ako su im bili potrebni krediti, digli su ih od regulisanih banaka, koje su i dalje bile srećne što im je dozvoljeno da rade na tržištu. BlackRock & Co je kupio akcije u bankama i sada nije samo njihov ključni zajmoprimac, već i njihov uticajni suvlasnik. BlackRock je suvlasnik preko 17.000 kompanija širom sveta.

Najveći organizator kompanija - "poštanskih sandučića"

BlackRock & Co grade okultni paralelni finansijski svet. Ona prožima čitavu zapadnu ekonomiju, zaobilazeći nacionalna nadzorna tela.

Mračni metci

Okultne paralelne finansije uključuju mračne bazene. Iako su BlackRock & Co. suvlasnici berzi u Njujorku, Londonu i Frankfurtu, oni takođe vode nejavni, neregulisani paralelni sistem. To su centri za vanberzansko trgovanje akcijama i hartijama od vrednosti svih vrsta. U ovim mračnim bazenima u finansijskom sistemu, BlackRock, posebno, posreduje u direktnom kontaktu između kupaca i prodavaca, odnosno pre svega između banaka, kompanija i finansijskih investitora. Svi učesnici ostaju anonimni za spoljni svet. U 2014, procenjuje se da se 40% svih transakcija akcijama u SAD već odvijalo van tradicionalnih regulisanih berzi.

Sistematska upotreba „finansijskih utočišta"

Najvažnija „finansijska utočišta" pripadaju okultnom paralelnom svetu. Njihovo korišćenje BlackRock & Co daleko prevazilazi ono što otkrivaju ugledni „istraživački mediji" kao što je Gardijan, NITuSZ. Ogromna većina pojedinačnih BlackRock fondova, koji legalno deluju kao akcionari u Baieru, Monsantu, Lindeu, Prakair-u, Deutsche Bank, Simensu, Deutsche Post DHL-u, Commerzbank, itd., ima registrovano sedište u jednom od mnogih finansijskih utočišta.

BlackRock je distribuirao svojih 5% akcija RWE na 154 fonda i finansijske instrumente, uključujući Blackrock Holdco 2 Inc., Blackrock Holdco 4 LLC, Blackrock Holdco 6 LLC, Blackrock Delavare Holdings, Blackrock Institutional Trust, Blackrock Netherlands BV, Blackrock International Holdings Inc. , Blackrock Group Ltd., Blackrock Asset Management Deutschland AG, itd. Pravno sedište većine njih se nalazi u „finansijskom raju", na primer, u Delaveru (SAD), Džersiju, Luksemburgu, Holandiji, Singapuru i drugim zemljama, poput Kajmanskih ostrva.

Od 1. marta 2018. godine, BlackRock, kao najveći vlasnik energetske grupe Eop, raspodelio je svojih 7,86% udela na sebe kao matičnu kompaniju i na 152 podružnice registrovane u Delaveru (najčešće spominjani region), Luksemburgu, Holandiji, Džersi, Velika Britanija, Singapur, Australija i Kanada. BlackRock je sakrio svojih 10% udela u najvećoj nemačkoj stambenoj grupi Vonovia, u 220 takvih kompanija navedenih pod „poštanskim sandučićima". BlackRock prati ovaj obrazac sa svim kompanijama u koje masker kapitala ulaže kapital svojih klijenata. Kao i drugi kapitalni organizatori kao što su Vanguard, State Street, Vellington, Templeton, T. Rove Price itd.

Isto važi i za manje kompanije: BlackRock poseduje 4,01% udela u AndritzAG-u, austrijskom lideru na svetskom tržištu specijalnih mašina iz Graca. Raspoređeni su između nekoliko desetina zasebnih fondova, koji se nalaze u različitim zemljama: Nemačkoj, Australiji, Japanu, Kanadi, kao i u očiglednim „finansijskim rajevima" Londonu, Džersiju, Holandiji, Kajmanskim ostrvima i Delaveru.

Da damo još dva primera, dve najveće kompanije za krstarenje u istoriji čovečanstva danas, Carnival Corporation i Roial Caribbean, imaju operativno sedište u Majamiju, SAD, i poresko sedište u Panami i Liberiji. Najveći akcionari Karnevala su SunTrust Banks, BlackRock, Vanguard, Northern Trust i Bank of America; Najveći akcionari Roial Caribbean-a su Vanguard, BlackRock, Primecap, Baillie Gifford i State Street. Najveći akcionar Carnivala, SunTrust Banks, u vlasništvu je BlackRock, Vanguard, Capital World, Fideliti i State Street. To znači da dve kompanije za krstarenje imaju svoj poreski domicil u finansijskim rajevima i da istovremeno nekoliko hiljada njihovih investitora takođe ima svoj poreski domicil u finansijskim rajevima.

BlackRock ima sedište u Njujorku, ali ima registrovanu kancelariju u Delaveru, najvećem korporativnom finansijskom utočištu na svetu. Pored toga, BlackRock ima dve kancelarije u Vilmingtonu, glavnom gradu Delavera.

Dogovori sa rejting agencijama BlackRock, Capital Group, Vanguard, State Street i T. Rove Price bili su većinski akcionari vodećih rejting agencija S&P (bivši Standard & Poor's) i Moodi's uoči poslednje finansijske krize, a tako su ostali i nakon kriza. Za visoke provizije, rejting agencije su davale lažne ocene finansijskim proizvodima banaka povezanih sa BlackRock & Co, odnosno njihovim vlasnicima.

Rejting agencije, koje imaju vladin mandat u SAD i Evropskoj uniji da procenjuju kreditnu sposobnost kompanija i zemalja, bile su glavni akteri finansijske krize i špekulanti. Međutim, ni oni ni njihovi vlasnici, kao što je BlackRock, nisu kažnjeni ili odgovorni za štetu, niti su bili podvrgnuti novim propisima.

Nakon što su banke propale, vlasništvo nad agencijama je jednostavno promenilo ruke u porodici. Tri najveća akcionara S&P-a su trenutno Fideliti, Vanguard i BlackRock. Četiri najveća akcionara Moodi'sa su Berkshire Hathavai (Voren Bafet), Vanguard, Baillie Gifford i State Street (od 2016. godine, pri čemu je BlackRock većinski akcionar Berkshire Hathavai-a).

Tako BlackRock & Co posredno određuje i uslove za kreditiranje država, kompanija i banaka. Na primer, upravni odbori 30 kompanija DAKS u Nemačkoj naručuju tri američke rejting agencije da procene kreditnu sposobnost i kreditne uslove. BlackRock & Co su zajednički vlasnici S&P i Moodi's i suvlasnici svih 30 DAKS kompanija. S jedne strane, suvlasnik agencije BlackRock zarađuje na skupim procenama, sa druge strane, BlackRock ima mogućnost privilegovanog pristupa i kao suvlasnik zemalja i kompanija koje se procenjuju može biti poželjan pružalac informacija za ovu agenciju.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane