https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

U Zrenjaninu sve po SNS-u

Žestoka voda sa česme

I kao supersonična oluja protutnjala je Zrenjaninom sednica skupštine grada u novom sastavu. Istina sve ostaje kako je i bilo pre izbora. Niko nije ni smenjen, a ni zamenjen ni na jednoj funkciji počev od mesta predsednika i zamenika Skupštine grada (Janjić i Mitrović) pa do grešnog gradonačelnika koji je neuk zahvalio građanima na ponovnom imenovanju. Grešan, kažem zato što se gradonačelnik bira iz redova odborničke većine i napaćeni građani osim što ga trpe ništa nisu uradili. Takođe je primetno da su skoro svi odbornici ( i novoizabrani i oni sa tradicijom) koji su se oglasili nakon sednice jednako bili politički neprosvećeni. Očigledno da poslovnik o radu skupštine grada (sa svih desetak stranica krupnog proreda) nije bio štivo za čitanje nikome.

Milica Gardinovački

Neki su odomaćeno pravili lične koalicije, neki su se bunili zbog rasporeda sedenja iako to i nije striktna obaveza rasoreda, a neki su učestvovali u lakrdiji unošenja drvene krstače sa imenom grada uz Lenjinov marš koji se orio gradskom upravom. Zanimljino je da niko nije rekao članovima pokreta U FOKUSU (dojučerašnji Pokret ujedinjenih fantoma tj P.U.F) Čičiću i Pernatu da takozvani hepening koji je već viđen ne može da proizvede istu reakciju, tačnije ne može da bude uspešan.

Lepljenje parte (posmrtnice) na vrata gradske uprave i unošenje cveća zajedno sa zvučnikom iz kog udara POSMRTNI MARŠ je poznati scenario. To što oni tvrde da je grad umro nekima i smeta, nekima je smešno, ali uglavnom je svima neodobravajuće. Prilično primitivan način skretanja pažnje posebno ako se uzme u obzir koliko su se preganjali sa obezbeđenjem zgrade (Zašto niko nije pozvao policiju?) . Izvesni Petar Petrović iz SSP koji je prvi put zagazio u skupštinsku salu nekoliko puta je objašnjavao obezbeđenju da je on odbornik i da zahteva da taj cirkus uđe na zasedanje skupštine.

Koga se to tiče? Ako si odbornik šta tražiš po hodnicima i samo praviš dodatni haos....ili je to i bila namera? Na kraju je isprovociran radnik obezbeđenja koji je izgubio ravnotežu i pao, a pufovci su to shvatili kao napad na odbornika. Ružno i glupo. Članovi odborničke grupe ujedinjene opozicije su bili protiv svega iako su glasali i protiv odluka koje su samo formalne, tačnije koje su po pravilniku konstituisanja skupštine. SSP i fantomi nisu hteli da polažu zakletvu u skupštinskoj sali nego u hodniku gradske uprave, ali nisu znali da je to svojevremeno radio i LSV, a i DS tako da je to bila epizoda već viđenog.

Zaključak nakon ovako početog rada odbornika u Zrenjaninu je da su zapravo svi na istoj strani, tačnije svako samo sebi korist gleda i građana nema ni na vidiku. Strašno je što opozicija i nije opozicija nego grupa pretendenata na presto ili kao iz crtanoG : HOĆU DA BUDEM KALIF UMESTO KALIFA. Staž je osiguran kao i doprinosi za zdravstveno osiguranje i obezbeđena je odbornička mesečna naknada. Sad mogu mirno da se upuste u interne dogovore sa režimom bar za neke privatne poslove ako ne i za mesta u odborima i komisijama koje se naknadno plaćaju. Sledi blistava budućnost građanima...

Zanimljiv je odbornik DSS Sredo Pajić zbog čije je nekretnine u jednom od predhodnih saziva skupštine tri puta bila zakazivana vanredna sednica grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda- njegovom. Čak je u jednom trenutku zamenik gradonačelnika (sada već treći put na istoj funkciji) Saša Santovac sa skupštinske govornice javno pozvao Pajića da dođe u GU na dogovor. Već sada postoje glasine da je upravo zbog tih ignorisanja sada dobio dva placa u velikom zrenjaninskom šoru i da gradi perionicu. Takođe da je pokušao nakon penzionisanja da preko poslanika Zorana Sandića isposluje još jedan ugovor o radu u istom kulturnom centru u kom je do penzije radio. Kraj te priče ne znamo , ali obzirom da su i Sandić (DSS) i predsednik skupštine Janjić (sda SNS) drugarčine iz starog DSS sve je moguće. Interesantno je kako se povezuju zaboravljajući zašto su odbornici i kako su to postali. Uvek je lični interes značajniji od opšteg, bar u Zrenjaninu. Zbunjuju samo postupci poslanika Sandića jer je već očigledno da su mu smernice prilično dugo van redovnih DSS smernica.

Gradonačelnik se ponavlja kroz izjave o pijaćoj vodi i to zaista postaje degutantno. Vazdignut u sujeti ne razume da je žrtvovan zbog te laži i da se polako bes građana koncentriše baš na njega, a ne na gradski establišment i direktne krivce za nepostojanje vode za piće. Zar zaista niko ne razume da sama činjenica da građani zavise od kupovine flaširane vode za piće narušavaju životni standard ionako jadan, ali još jadniji u odnosu na gradove koje imaju pijaću vodu u česmama? Upravo zbog pijaće vode Obraćator ne dolazi u Zrenjanin iako je od Beograda udaljen jedva 70 kilometara.

Naime, od njegovih i Brnabićkinih obećanja da je samo pitanje trenutka kada će zrenjaninci dobiti vodu za piće prošlo je više od 2.000 dana. Milioni su otišli na raznorazne projekte i na menjanje i uslova i investitora , a voda u Zrenjaninu je postala jedna vrsta brenda. Svi znaju da je u gradu nema za piće i prvo što vam saopšte kad dođete je :nemoj da piješ vodu sa česme. To što tu istu vodu piju građani koji nemaju para za flaširanu i što se od te vode kuva hrana već četvrt veka, e- to nikoga ne dotiče, a Vučić preventivno izbegava i grad i pominjanje svega što je uradio i obećao. Još 2018. (marta) je potpisao sa LINGLONGOM, presekao vrpcu i najavio radove.

Od tada stiže na sve tačke na globusu osim u najveći grad u Banatu. Obrisao ga je sa karte. LINGLONG je sada najprljavija investicija korumpiranog režima sa tehnologijom sejanja smrti, ali i očigledno mnogim drugim radnjama koje se nameću. U međuvremenu grad su osvojili kinezi i indijci....vijetnamci i egipćani. Narod ih se kloni i povlači pred njima, a oni su sve brojniji i agresivniji....ma, nije to bitno......ima tu para za polusvet iz SNS i sve drugo nije važno.

Uvek između dva zla izabere se ono koje nije do sada probano i samim tim je jasno zašto nam je ovako kako je i to na svim frontovima. Onda se pojavi neko i kaže: ovo je Srbija....tralala la.... Ko god kaže OVO JE ZEMLjA SRBIJA pravdajući time nečiju glupost ili nelogičnost, propust, manjkavost...šta god idiotski ...neka sebi traži novu zemlju. Ružno je to pljuvanje bez smisla, kompleksaško i pasivno. Izađite, kažite, pokažite, ma...branite bar osećanja ako već niste u stanju goli opstanak da branite. Da li bi vam smetalo da vam uvek kada vam isti ljudi uđu u kuću kažu da bam je boja zidova u trpezariji odvratna? A tek isto za zemlju?! Zbog svega toga u Zrenjaninu postoje tri vrste političara.

Zajedničko im je da su pre ulaska u politiku svi bili niko i da su svi kupili diplome. Prva grupa su oni koji nikada nisu bili frajeri, a želeli su pa sada motaju sebi intelektualno ravne ili ispod toga...na pare, obećanja i položaj. Drugi su oni koji takođe nisu bili frajeri , a sada loču i misle da jesu i treći koji loču i loču i nikada nisu i neće da budu frajeri čak ni pod predpostavkom. Svi oni gospodare gradom i ljudima. Nije dovoljno loše. Biće.

Do neke nove iluzije gradonačelnik se hvali po medijima kako je grad u Novom Sadu sipao vodu u cisternu i postavio je na glavnom trgu da napoji zrenjanince na plus beskonačno. Nije rekao kad se menja voda u istoj i ko želi da vruću višednevnu vodu smatra osveženjem.Zaista oštrouman potez...no, kakav režim takvi i potezi- bezumni.

Kada su mudrijaši iz vlasti konačno shvatili da gradu treba prečistač otpadnih voda i reke Begej za koju je naziv močvara blag opis, naravno da su se odmah obratili najmudrijem od svih u zemlji i u tadašnjoj euforiji arapskih investitora u otkrili arape.

Tako je 2020. Simo Salapura zajedno sa predsednikom arapske kompanije METITO ( Validom Nadvarom) potpisao ugovor o izgradnji prečistača voda (otpadnih) uz obećanje da će za trideset meseci ugovoreni posao da bude završen. Avaj! Od tada su prošla 44 meseca, a posao nije ni počet. Gradonačelnik je tada rekao da se odgovorno bave zaštitom životne sredine i kvalitetom života građana i da je METITO kao partner grada i Ujedinjeni Arapski Emirati kao partneri Republike Srbije garant da će ta investicija da uspe.

Obzirom da radovi nisu ni započeti, a da su primat u partnerstvu sa državom preuzeli kinezi (bar u Zrenjaninu) verovatno će namenski ovaj ugovor da bude zaboravljen.Tada je za početak radova trebalo samo da se dopuni dokumentacija i da ova investicija vredna 30 miliona evra počne da se ostvaruje. U jesen sledeće godine (oktobar 2021.) su članovi gradskog veća usvojili odluku o pokretanju postupka davanja u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada. Tom odlukom je parcela od 26.857 kvadratnih metara neposrednom pogodbom i bez naknade data u zakup beogradskom preduzeću BEGEJ WATER iza koje stoji METITO za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje.

No, kako to biva u svim horor pričama, u martu mesecu ove godine na zahtev METITA potpisan je aneks ugovora na zasedanju skupštine grada kojim se prihvata obaveza da grad na bazi inženjeringa, nabavke, izgradnje, finansiranja, upravljanja, održavanja i prenosa uvede naknadu za prečišćavanje otpadnih voda koja će da stupi na snagu danom otpočinjanja usluga. Možda bi bilo jednostavnije da su građani odmah počeli da plaćaju nepostojeću uslugu nepostojećeg prečistača i da su onako opušteno pronašli sponzore METITU ili bar broj telefona za SMS poruke za pomoć arapskoj firmi (da li arapskoj?).

Naravno da tu nije krad prohtevima i krajnje bezobraznom prihvatanju tih prohteva. Pre mesec dana se saznalo da funkcionisanja ovog sistema nije moguće bez izgradnje glavnog gradskog kolektora. Tu na scenu stupa neverovatno mudra ministarka Irena Vujović sa obaveštenjem da će kolektor da se završi (iako nije ništa započeto) do 2026. Dodatno plaćanje METITU ( ili izdaci grada ) niko nije pomenuo. Do tada kanali koji kao holandski postoje u gradu, ali liče na otvorene septičke jame i deponiju zvrje netaknuti.

Zarazu niko ne pominje, ali i zašto bi? Ako u najužem centru grada trska i vetrom donešena plastika kao i kanalizacioni sadržaj mogu da progutaju 1/2 površine Begeja onda ti kanali kroz naselja i nisu ništa ni neobično, a ni strašno. Kanal starog korita Begeja je na desetak minuta od kabineta istog tog Salapure i zaista ne postoji narativ kojim bi ga opisali.

Verovatno gradonačelnik ne odlazi na glavnu pijacu pored koje je kanal pa mu ne smeta ni kanalizacija koja se uliva iz svih kuća iz paralelne ulice, ni svo đubre nakon pijačnih dana koje se tu baca, a ni to što je kanal u neku ruku i deponije po sistemu: ako nemaš gde da baciš bilo kakav otpad- baci ga u kanal kod pijace. On je obnovio mandat gradonačelnika uz reči: "Hvala građanima što su prepoznali moj rad i izabrali me opet......bla blabla...." a ne zna da ga građani zapravo nisu birali...ni izabrali jer se u Zrenjaninu gradonačelnik bira iz redova odbornika većine,a to znači da je izabran od SNS odbornika iz Skupštine grada. Iskreno- bedno. U Zrenjaninu ne postoje nikakve liste predloga za gradonačelnika i on može da bude bilo ko ako je na odborničkoj listi SNS: Pa, čestitamo mu.

U Zrenjaninu ostoje tri industrijske zone i u njima posluje više od 40 kompanija.Tu nema mesta za nove investitore i grad trenutno radi na proširenju zone Jugoistok. Planirane su podzone...četiri, to je , recimo, oko 550 hektara. U ovoj zoni posluje i gumara LINGLONG i još 27 nekakvih kompanija. Zbog LINGLONGA se pravi nova saobraćajnica koja je važna jer povezuje gumaru sa Beogradom.

Preostalo je da se uradi trotoar sa obe strane puta i da se završe kanali i atmosferska kanalizacija (koju u gradu 2/3 ulica nema) . Zrenjani grad i pokrajina su u ove radove uložili 92,7 miliona dinara. U ovoj zoni ima oko 7.000 zaposlenih , ali je tek svaki peti zrenjaninac...znači oko 1.400 radnika.

Paralele radi u vreme kada je radio, IPOK (industrija prerađevina od kukuruza) je imao nešto manje od 1.000 radnika, a bio je samo delić kombinata SERVO MIHALj. Da bi lakše razumeli bezumnost cele industrijske zone i kojekakvih investitora samo da se napomene da je SERVO MIHALj obrađivao 240.000 obradivog zemljišta i u svom sastavu imao 42 fabrike, 24.000 zaposlenih ZRENjANINACA i 25.000 kooperanata. Istina, Zrenjanin tada nije bio ekonomski tigar kao danas. Nije bilo vijetnamskih,egipatskih, kineskih i ko zna čijih radnika koji su zaposeli grad, a zbog politike investitora kod kojih pomenuti rade zrenjaninci su se rasuli po EU ili su otišli u Novi Sad.

Zrenjanin je trenutno grad i kome nema večitih prijatelja, ali ima večitih interesa. Stigosmo sad i do onog : hleba i igara. Gradonačelnik otvara ili najavljuje festivale, turnire, raznorazna takmičenja i koncerte, a grad i žedan i gladan. Zrenjanin se ne bavi sobom, prezire umetnost i nauku (posebno ako nema nekih %) i hvali se i ističe prostaklukom i nasilništvom. Čemerni ljudi u svojim uskim svetovima čame. Tlačitelji žive, narod gladuje ...izabrali u i svi trpe. Izopačenost je poželjna jer donosi dobit i privilegije ...Šta je to obraz? Kome treba? Ma, ni gladni nikome ne trebaju , no oni su pristali da gledaju rijaliti. Tu se najedu- valjda. I za kraj:u kafani u Zrenjaninu:

Čovek : može li nešto žestoko?

Konobar : može- voda sa česme!

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane