https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Seks, alkohol i studije

 

Klinièka estrada

 

Bahatost i bezobrazluk su kao posebni predmeti veæ uvedeni na Medicinskom fakultetu u Beogradu, za sada samo kao izborna nastava, na našu sreæu

 

Igor Milanoviæ

 

Kako ih obrazuju, naši lekari su još i dobri. Normalno je da se studenti zabavljaju, mladost traži oduška, ali je ovo jedinstven sluèaj u svetu da sam fakultet za svoje pitomce organizuje bahanalije na koje još i javno poziva.

U okviru Beogradskog univerziteta postoji i Medicinski fakultet na kome se svašta uèi, samo ne ono što je potrebno buduæim lekarima. Pre nekoliko meseci je odlukom dekana iz jedne od zgrada fakulteta sklonjena knjižara, a na njeno mesto ubaèena kafana. Ne trebaju studentima knjige i nastavna sredstva, veæ alkohol naš nasušni.

I bahanalije, podrazumeva se.

Pre nekoliko nedelja na pomenutom fakultetu osvanuli su plakati koje je odobrio, osmislio i štampao dekanat, preko koga se studenti pozivaju da se prijave za uèešæe na Medicinijadi koja je trebalo da bude održana od 6. do 11. maja ove godine u Budvi.

Na plakatu je bila ispisana i cena: 115 evra, plus prevoz i plus 10 evra kotizacija, dok je kopulacija, kao što æe se videti, veæ bila uraèunata u cenu. Primetno je da je Medicinski fakultet u Beogradu ukinuo dinar kao sredstvo plaæanja. Neophodno je da se buduæi lekari još od studentskih dana pravilno uèe u kojoj valuti se prima mito.

Plakat zavidne velièine, štampan na kvalitetnom i skupom papiru, imao je upadljivo veliku sliku golišavih mladiæa i devojaka, kako golišavi, pokriveni penom, skaèu, grle se i ljube. Iznad slike je krupnim slovima pisalo: sexy, bahato, bezobrazno.

Iznad svega toga, na engleskom (?!) je bio ispisan razlog okupljanja, koji preveden na srpski treba da zvuèi: obrazovno-sportske igre studenata medicine. Oèigledno se u obrazovanju buduæih lekara velika pažnja pridaje bahatosti sa kojom æe ubuduæe da se redovno ophode prema pacijentima, dok su seks i bezobrazluk rezervisani za odnos prema potèinjenim saradnicima i saradnicama.

Ne treba zato da èudi što nam je zdravstvo ovakvo kakvo nam je, kada vidimo da neki studenti ispite polažu tako što se približe svom profesoru obuèeni samo u penu. A posle svi zajedno idu u fakultetsku knjižaru u kojoj se danas umesto knjiga prodaju žestoka alkoholna piæa.

Dekana Bumbašireviæa sve ovo kao da se ne dotièe ili kao da je i sam glavni promoter i inspirator ovakvog ponašanja. Možda je zauzet "projektovanjem" novih radnih mesta i titula za medicinare koji posle ovakvih studija nisu u stanju da naprave karijeru ni u posrnulom srpskom zdravstvu, ni na samom fakultetu. A negde moraju da budu udomljeni.

Krajem marta ove godine iz dekanata je predloženo otvaranje stotinu novih radnih mesta za klinièke asistente na fakultetu. Problem je samo u tome što tog zvanja nema ni u specijalizaciji radnih mesta, ni u aktima samog fakulteta. Klinièki asistent je, tako, totalna izmišljotina koju plaæa republièki budžet.

Ima se, znaèi para, ali ne za leèenje i obrazovanje, veæ za zbrinjavanje propalih studenata medicine.

 

 

 

Supermeni

 

Klinièki centar iz Niša 10. jula 2008. podneo je Ministarstvu zdravlja zahtev za odobrenje uže specijalizacije jednog lekara, a koji su odobrili naèelnik Centra za analizu, planiranje i organizaciju zdravstvene zaštite iz Niša doc. dr Zoran Miloševiæ, kao i direktor prof. dr Branislav Petroviæ.

Ne bi ovde bilo nièeg èudnog da se kao obrazloženje ne navodi da je specijalizacija potrebna radi "uspešnog obavljanja uveæanog obima poslova u Klinici za kardiovaskularne bolesti u Nišu".

Èudnovato u svemu ovome je samo to što se uža specijalizacija odobrava dr Neveni Karanoviæ, koja neprekidno od 2004. pa do danas obavlja funkciju zamenika ministra zdravlja, odnosno državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja u Beogradu. Oèigledno je ona supermenka koja je u stanju da bude u Ministarstvu u Beogradu i da istovremeno leèi pacijente u Nišu.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane