https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zatvori

Zatvori

 

Kako teèe srpska tranzicija sa one strane slobode

 

Jedni gladuju, drugi hladuju

 

Kako legalna privatizacija zatvorskih ekonomija u Srbiji nije moguæa, krenulo se putem: sve je moguæe kada se hoæe! U zatvoru u Nišu, u toku je veliko uništavanje kompromitujuæe dokumentacije koja dokazuje kako su se pojedini funkcioneri obogatili potkradajuæi budžet i uništavajuæi nekada poznato preduzeæe Deligrad koje posluje u okviru zatvora

 

Igor Milanoviæ

 

U okviru Kazneno-popravnih zavoda (KPZ) nekada su postojale Proizvodne jedinice (PJ), u suštini preduzeæa èiji je osnivaè i vlasnik bio matièni zavod. Kasnijom reorganizacijom PJ su preimenovane u Službu obuke i upošljavanja (SOU), na èelu koje nije više direktor veæ naèelnik, a i svi bankovni raèuni se objedinjuju sa onima KP Zavoda i njima može da upravlja jedino upravnik zatvora. U suštini, sve je ostalo isto, samo što SOU za razliku od PJ nije više bio posebno pravno lice.

SOU, isto kao nekada PJ, upravlja kompletnom proizvodnjom u KP Zavodu, preko te službe idu i sve nabavke. SOU je, dakle, ekonomski veoma važan segment svakog zatvora u Srbiji. A ono što je ekonomski bitno brzo zapadne za oko nekom od dežurnih muljatora koji bi da se obogate preko noæi.

U okviru KPZ Niš postoji SOU Deligrad, poznat po izuzetno kvalitetnim bojlerima, ali i šporetima na èvrsta goriva i struju, kao i još po nekim proizvodom.

Ugovorom o zajmu broj 338-618/2003-02 sklopljenim izmeðu Republièke direkcije robnih rezervi i tada još PJ Deligrad, privrednoj jedinici KPZ Niš je dostavljeno 144.250 kilograma lima. Do vraæanja ili isplate cene Deligrad je bio u obavezi da plaæa kamatu koja je septembra 2007. iznosila 71.519,15 dinara. Posle toga je Republièka direkcija za robne rezerve prestala da dostavlja zaduženja za kamatu. Ostaje, meðutim, pitanje šta se desilo sa preko 144 tona lima.

 

Krivièno delo ili greška u radu?

 

U svojoj naredbi od 4. jula 2012., Pov.-5249/2012-01/1-2 zamenik upravnika KPZ Niš, koji vrši dužnost upravnika, Gordan Božiæ, u taèki 6 konstatuje:

"Odsek materijalno-finansijskih poslova izvršiæe detaljan uvid u poslovanje metalske proizvodnje od 2003. do danas i utvrditi ko je potpisivao netaène popisne liste o postojanju lima na skladištu, a istog nije bilo po izveštaju Valentine Krstiæ."

Pomenuta Valentina Krstiæ je u tom trenutku bila naèelnica SOU Deligrad i zaslužna je za to što je komisija Ministarstva pravde utvrdila da lima zaista nema na skladištu. Istog dana kada je izdata ova naredba, Božiæ je revnosnu naèelnicu premestio na drugo radno mesto, a za naèelnika SOU Deligrad postavio Tomislava Mitiæa, šefa komercijale.

Mitiæa ceo Niš zove "Toma 10 odsto". Pre dolaska u Deligrad u steèaj je oterao Niške narodne novine, Žitopek i Angropromet. Zamenik upravnika Božiæ pre penzionisanja i prelaska u KPZ Niš bio je naèelnik policije u Lazarevcu, poznat po svojoj inertnosti za vreme afere "Kolubara". Njih dvojica danas upravljaju svim ekonomskim i finansijskim poslovima KPZ Niš.

Greh Valentine Krstiæ nije bilo samo otkrivanje nestanka 144 tona lima, veæ i druge prijave kojima je, oèigledno, zasmetala Tomi i ostalima koji nose nadimke po procentima za koliko se ugraðuju u poslove Zavoda.

U zatvore, po prirodi stvari ne može neopaženo da uðe niti da izaðe ni èovek, a kamoli kamion sa više tona tereta. U KPZ Niš sve je moguæe, pa i to. Tako u veæ pomenutoj naredbi od 4. jula Božiæ zahteva u taèki 3: "Naèelnik službe obezbeðenja otvoriæe knjigu u kojoj æe se voditi evidencija o ulasku robe na kapiji 17..." To do tada, oèigledno nije bio sluèaj.

Zato je i moglo da se desi da 29. decembra 2010. u pogon Deligrada uðu tri kamiona sa ugljem preduzeæa Ineks Morava, a da se predaju èetiri dostavnice, meðu kojima i ona za kamion registarske oznake NI 163-39 sa 11.420 kilograma uglja. Taj kamion, naravno, nije ni prišao KP Zavodu, a prevaru je otkrio jedan revnosni službenik i o svemu obavestio naèelnicu Krstiæ, a ona Ministarstvo pravde.

U izveštaju o izvršenom nadzoru Ministarstva pravde od 27. marta 2012, Pov. br. 9/12, u taèki 7. se navodi: "KPZ Niš je primio obaveštenje Osnovnog javnog tužioca 14KtBr 1419/11 u kome se navodi da prijavljeni dogaðaj nije krivièno delo veæ greška u radu."

 

Tominih deset odsto

 

I nadzor Ministarstva, kao i OJT se pozivaju na to da je izdati raèun u saglasnosti sa isporuèenom kolièinom uglja, zanemarujuæi èinjenicu da spornih 11 tona uglja nije ni moglo da bude fakturisano, buduæi da je nadležni radnik Deligrada odbio da potpiše dostavnicu. Posle ovoga se postavlja pitanje koliko je fantomskih kamiona prošlo kroz kapiju 17, pre nego što se Božiæ dosetio da i tu postavi rigoroznu kontrolu?

Posle sprovedenog tendera 2004. od privatne firme Mat-Ing iz Malèe kod Niša nabavljene su kuhinjske mašine, za koje je petoèlana komisija KPZ Niša 13. februara 2012. utvrdila ne samo da ne poseduju tehnièku dokumentaciju, veæ i da se redovno kvare.

 I tu èlanice nadzorne komisije Ministarstva pravde, Natalija Mladenoviæ i Snežana Milivojeviæ, nalaze solomonsko objašnjenje. Mašine se, istina redovno kvare, ali ih dobavljaè i redovno popravlja u sklopu date garancije. Pitanje je samo šta æe biti kada garancija istekne. Što se tièe nedostajuæe tehnièke dokumentacije, èlanice komisije  u taèki 9. konstatuju da je dobavljaè predao tehnièka uputstva za korišæenje i upravljanje. Kako su Mladenoviæka i Milivojeviæka došle do zakljuèka koji se kosi sa izjavama èlanova zatvorske komisije, ostaje misterija.

Neprikosnoveni šef svih nabavki u KPZ Niš je "Toma 10 odsto". Istovremeno on ima i jake veze u Ministarstvu pravde, a što se vidi iz èinjenice da je pitanje dana kada æe da bude potpisano rešenje o njegovom postavljenju za novog upravnika KPZ Niš.

Ovo æe da se desi bez obzira što je i sama nadzorna komisija u taèki 8. svog izveštaja otkrila niz nepravilnosti u "tenderima" koje je sprovodio upravo Tomislav Mitiæ. Tako se navodi da su pojedini raèuni plaæani pre nego što bi bili i dostavljeni, a da su sredstva iz budžeta trošena mesecima pre nego što bi došlo odobrenje Ministarstva...

Mitiæ, u suštini, samo sprovodi plan za èiji uspeh su zainteresovani mnogi u Ministarstvu pravde i meðu tajkunima. U KPZ Niš se dnevno sprema 5.000 obroka, a jedna treæina hrane potièe iz proizvodnje ekonomije kojom upravlja SOU Deligrad. Kod trošenja sopstvene hrane, za razliku od kupovine, nema nikakvih provizija. Zato treba do kraja uništiti ne samo SOU Deligrad, veæ i sve sliène službe po ostalim zatvorima, i sve potrebno kupovati uz zaraèunavanje provizije.

U Srbiji trenutno ima preko 12.000 osoba lišenih slobode, za koje se dnevno sprema više od 40.000 obroka. Ako uzmemo u obzir da je vrednost jednog obroka u proseku 150 dinara, to znaèi da se samo za hranu dnevno troši šest miliona dinara, odnosno 180 miliona dinara meseèno, što æe reæi skoro 1,5 miliona evra. Pri proviziji od "Tominih 10 odsto" to bi znaèilo da bi odabrani iz Ministarstva pravde samo na hrani meseèno zaraðivali oko 150.000 evra. A gde su ostali troškovi ustanova za boravak lica lišenih slobode?

To su dovoljni razlozi da se sa položaja uklone svi sposobni i marljivi službenici, a da se dovedu klimoglavci i oni koji su veæ "u sistemu".

U ovom trenutku se u SOU Deligrad sprovodi veliko uništavanje materijala koji bi mogli da kompromituju Tomu 10 odsto i njegove saradnike. Èim je postao naèelnik SOU Deligrad on je naredio da se od bivše naèelnice Krstiæ oduzme sva dokumentacija i to bez da se prethodno izvrši popis dokumenata.  Velika pljaèka se nastavlja.

 

 

 

  

Siromasi i bogataši

 

 

Budžet Ministarstva pravde je najveæa stavka u republièkom budžetu, a lavovski deo odlazi na Upravu za izvršenje kriviènih sankcija. Zato je i moguæe da se odabrani u tom resoru ponašaju kao mali Bogovi i nemilice troše pare,

Tako je koordinator Ministarstva pravde Velimir Vidiæ samo na ime korekcije koeficijenta na beneficirani radni staž svojevremeno uzeo oko dva miliona dinara.

Zamenik upravnika KPZ Niš Gordan Božiæ je penzioner koji funkciju u zatvoru obavlja na osnovu ugovora o povremenim poslovima. Pored meseène penzije od 100.000 dinara on prima i nadoknadu za rad u visini od 130.000 dinara, plus dodatak za odvojeni život od 30.000 dinara, uz sve to besplatno koristi službeni mobilni telefon, auto sa vozaèem i stan, ima pravo da jede i pije o trošku budžeta (takozvana reprezentacija)...

U isto vreme osuðena lica zaposlena u SOU Deligrad platu ne primaju veæ osam meseci, pa se dešava da odbijaju da koriste slobodne vikende i odlaze u posete porodici, jer nemaju para za put.

Poznat je najmanje jedan sluèaj da je osuðeno lice bez dinara pušteno na slobodu i da su mu voznu kartu iz svog džepa platili pošteni radnici KPZ Niš kojih ima 90 odsto. Samo mali broj njih je korumpiran i sklon kriminalnim radnjama, ali, baš oni èine nesagledivu štetu toj nesumnjivoj veæini...

  

  

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane