https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Apel

Apel

 

GSP Bedograd-jama bez dna koju popunjava gradska sirotinja

 

Ako vi ne možete, ima ko može!

 

Grupa građana pod imenom "99 %", obratila se otvorenim pismom Nebojši Čoviću, članu Privremenog gradskom veća Beograda, sa ciljem da i njemu i ovom organu pojasne još jednom na kakav način mogu da reše problem sa Gradskim saobraćajnim preduzećem (GSP), ali i da stave do znanja da su građani Beograda, preko ovog javnog predzeća postali predmet pljačke i bezočne manipulacije, konačno i taoci jedne sliedžijske politike.  Tabloid prenosi njihovo obraćanje bez skraćenja.

 

........

 

Plašimo se da se ono što je bilo najavljeno kao protest vozača zbog nasilja nad njima (koji podržavamo) pretvara u jednu podmuklu strategiju partokratsko-tajkunske (neoliberalne) mafije da podrškom uvođenju stalnog video nadzora, panik tastera i policijskih intervencija iskoriste nasilje nad vozačima i uništavanje vozila kao izgovor za sprovođenje zacrtane pljačkaško-privatizacione agende usmerene isključivo ka zaštiti interesa tajkuna umešanih u tihu privatizaciju javnog prevoza koja je u toku (vlasnika APEX-a i vlasnika autobusa).

 Stoga upućujemo ovo otvoreno pismo Nebojši Čoviću. I mi imamo zahtev i predlog za člana "privremenog organa" (čuvenog tvorca nevidljivog toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda) i ostale u tekstu pomenute organe naroda i predstavnike naroda u ministarstvima.

Zahtevamo da se hitno raskine ugovor o monopolu nad prodajom karata sa APEX-om koji nas je u samo u 2012. koštao 10 miliona evra. Da se drastično smanji cena karata tako da bude prilagođena standardu građana. Da se novac od prodaje karata i subvencije privatnim autoprevoznicima usmere u istinsku modernizaciju i razvoj GSP-a, a ne u finansiranje stvaranja privatnih monopola. Da se javnosti učine dostupnim svi ugovori i detaljni finansijski izveštaji GSP-a, Direkcije za javni prevoz i svih ostalih javnih preduzeća i institucija. Predlažemo predsedniku privremenog organa da razmišlja u pravcu smanjenja troškova, a ne o njihovom povećavanju. Raskidom štetnih ugovora mogli bi da smanjimo troškove za 30 odsto.

S obzirom da javni prevoz subvencionišemo mi građani sa preko 70 odsto kroz izdvaja u budžet grada, javni prevoz bi bio 100 odsto subvencionisan, a time "kontrola" postala nepotrebna. Javni prevoz bi bio u službi svih građana, a vozači zaštićeni kao beli medvedi. Predlažemo vam da deo veći ulaganja u održavanje i izgradnju bezobrazno skupe saobraćajne infrastrukture preusmerite u razvoj javnog prevoza i biciklističke infrastrukture.

Paralelno sa tim predlažemo da radite na destimulaciji korišćenja automobila restrikcijama, uvođenjem skupocenih taksi za ulazak u grad, smanjenjem broja parking mesta u korist biciklista i rekreativaca, izgradnjom velikih parkirališta na ulazu u grad povezanih linijama javnog prevoza sa centrom grada, itd, itd.

Na taj način stimulisaćete i privredu, a grad učiniti zdravijim i prijatnijim za sve njegove građane. Predlažemo vam da napravite potpuno novu strategiju upravljanja komunalnim smećem i industrijskim otpadom, da modernizujete službu gradske čistoće i umesto trovačnice grada i okoline pretvorite ovo javno preduzeće u proizvođača sirovina i energije.

Preradom komunalnog smeća i industrijskog otpada organskog porekla možemo snabdevati sve javne i taksi službe najčistijim gorivom i energijom, a poljoprivrednicima obezbediti stotine hiljada tona potpuno prirodnog đubriva. Uštede koje bi smo mogli da ostvarimo samo na troškovima u zdravstvu, koje su posledica automobilskog zagađenja, se mere stotinama miliona evra godišnje.

Predlažemo vam da dobro razmislite o svemu što smo vam predložili pre nego što nastavite sa planom koji je osuđen na propast, a čije posledice bi mogle da budu kao one u Brazilu. Ako stvarno želite da sprečite nasilje potrudite se da obezbedite ove preduslove za bolji život svih građana, uključujući i vozače, pa onda možemo da ugradimo i kamere. Ako to ne možete, ima ko može.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane