https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tomislav Nikolić razbija Srpsku naprednu stranku

Hoće li Grobar sahraniti svoje čedo

„Ja rodio, ja ubio", citirao je Tomislav Nikolić Tarasa Buljbu, zasukao rukave i počeo da uništava naprednjački kartel, čiji je osnivač. Bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke zatražio je i dobio podršku Saveza za Srbiju.

P. Popović

Nikolićev povratak na političku scenu, naravno, motivisan je isključivo ličnim interesima. Kad je proteran iz SNS-a, Nikolić je s Aleksandrom Vučićem sklopio dogovor o nenapadanju. Još dok su se rukovali, obojica su znali da od toga nema ništa. Vučić je odmah naredio policiji i tužilaštvu da pokrenu istragu poslovanja Fondacije Dragice Nikolić. Posao je završen pre nekoliko meseci i pripremljena je optužnica koja leži u fioci i čeka zgodan trenutak da izađe u javnost. Taj kamen okačen je oko vrata Radomira Nikolića, spreman da i njega povuče niz vodu.

Da bi zaštitio porodični politički biznis, Tomislav Nikolić je prinuđen da se suprotstavi Vučiću. Čim su počele da kolaju glasine o Vučićevoj nameri da Radomira Nikolića smeni s mesta gradonačelnika Kragujevca, rodonačelnik nove šumadijske dinastije je krenuo u kontraofanzivu. Pozvao je pobratima Velimira Ilića, podjednako kivnog na Vučića, da bi preko njega uspostavio kontakt s liderima Saveza za Srbiju. Nije trebalo mnogo razgovora, brzo i lako napravili su plan za akciju.

Ulazak Nikolićevog klana u Savez nije moguć, doneo bi više štete nego koristi. Ne postoji glasač Dragana Đilasa i Demokratske stranke, koji bi podržao dil s Nikolićem. Međutim, opozicionari s tvrđim nacionalnim nervom, koji su uz Vuka Jeremića, Boška Obradovića i Milana Stamatovića, ne bi imali ništa protiv da im se pridruže Velja Ilić i Toma Nikolić. Bez obzira na Nikolićev doprinos uništavanju Srbije, opozicija, u ovakvom stanju, ne bi smela da sebi dopusti luksuz da odbije saradnju sa čovekom koji može da izazove raskol u Srpskoj naprednoj stranci.

Iznenađujuće mudro, lideri Saveza za Srbiju, napravili su strategiju o budućem angažmanu u dve kolone. Sa zajedničkim interesom, građansku opciju predvodiće Đilas, a nacionalnu Jeremić. Na taj način „pokriće" veći deo biračkog korpusa i znatno povećati šanse na sledećim izborima.

Saradnja je već dokazana u praksi. Odbornici Narodne stranke u kragujevačkoj skupštini onemogućili su kolege iz SNS-a da zakažu sednicu na kojoj bi bila izglasana smena Radomira Nikolića s mesta gradonačelnika. Srđan Stošić, član Gradskog odbora NS, tvrdi da „odbornici Narodne stranke nisu zaštitili Radomira Nikolića, već su sprečili nedemokratsku smenu vlasti, bez izbora i uvođenja prinudne uprave". Aleksandar Babić, dosadašnji predsednik kragujevačkog GO, odmah je podneo ostavku na tu i ostale funkcije u Jeremićevoj stranci. Babić tvrdi da mu moralna obaveza ne dozvoljava da sarađuje s kolegama koje su pružile podršku Radomiru Nikoliću i SNS-u. Njegov revolt je razumljiv, iako očigledno ne raspolaže informacijama o dešavanjima u vrhu Narodne stranke i Saveza za Srbiju.

Tačne informacije ima Vojislav Šešelj. Po nalogu svog gospodara Vučića, odmah je udario po nevernom kumu Nikoliću.

- Onaj Tomislav Nikolić, majku mu jebem lopovsku, još ne napušta predsedničku vilu, ni dve i po godine po isteku mandata. Za to pravno snosi odgovornost Ana Brnabić jer javno toleriše korupciju, ali suštinski Aleksandar Vučić jer se nagodio da njegov politički otac ostane u toj vili - napisao je Šešelj na Tviteru.

Kao i sto puta ranije, Vučić je iskoristio močugu Šešelja da udari po Nikoliću. U kampanji, koja je upravo počela, Vučić je prvo zapretio bivšem „političkom ocu" da će ga isterati iz predsedničke rezidencije, posle čega će otvoriti optužnicu protiv Dragice Nikolić, a i sina Radomira.

Tomislav Nikolić je nekoliko puta pokušavao da se suprotstavi Vučiću. Iz svakog sukoba je izlazio podvijenog repa. Međutim, ako je sad zaista prelomio i pripremio se za napade, Nikolić može da nanese težak udarac naprednjačkom kartelu.

U SNS-u ima mnogo nezadovoljnih funkcionera i finansijera, koji jedva čekaju priliku da se osvete Vučiću za sve prevare. Da dignu glas i pruže otpor, njih ne mogu da ohrabre Đilas ili Jeremić, već samo Nikolić. To je najveća politička trenutna vrednost osnivača SNS-a. Nikolić je stvorio to zločinačko udruženje, on može da i pokrene proces njegovog cepanja i uništenja.

Ne treba smentuti s uma i da je Nikolić odlikovan u Moskvi najvišim državnim odlikovanjem koje mu je uručio predsednik Putin, a da je njegov prijatelj Baćević ambasador u Kini, koji je Vučiću i otvorio puteve saradnje sa ovom zemljom.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane