https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Istočni front

NATO u panici: Rusija ima najmoćniju protivvazdušnu odbranu

Ni ptica ne može da preleti

Na samitu NATO u Poljskoj doneta je prva zvučna odluka o Rusiji koju su već uporedili sa početkom novog „hladnog rata". Radi se o najavljenim merama otpora ruskoj PVO. One se tiču ne samo tradicionalnog Baltičko-crnomorskog luka koji prolazi po graničnoj zoni interesa u Istočnoj Evropi (Kalinjingradska oblast i Krim), već i Kamčatke i Sirije. Alijansa nije zadovoljna što je naša država tamo stvorila zone zabrane letenja radi raspoređivanja i razvoja višestepenog sistema vazdušne odbrane, pre svega pomoću najnovijih kompleksa S-400. O tome je sa Sergejem Jernakovim, ekspertom Centra za odbrambena istraživanja razgovarala novinar Maša Černjajeva

Maša Černjajeva

Geografija NATO pretenzija prvi put je javno izneta i svedoči o novom programu u Severnoatlantskom bloku. Očigledno da se nove pretenzije NATO okreću otporu Rusiji i ulaze u otvorenu fazu koja se može uporediti sa „hladnim ratom" iz sovjetske prošlosti. Evo šta kaže stručnjak za vojna pitanja Centra za odbrambena istraživanja Instituta za strateška istraživnja, Sergej Jermakov.

M.Č.: Da li je upravo ova geografija, Kalinjingrad, Krim, Kamčatka, Sirija, sada prvi put pomenuta, ili su ovi regioni u nekoj varijanti i ranije pominjani?

S.J.: Geografija je odavno postavljena. Jednostavno, sada stvari, koje su se ranije maskirale političkim izjavama, bilo zamagljenim izjavama o „pretnji sa juga", ili „istoka", postaju realnost. NATO se u svojoj transformaciji vratio svojim izvorima i postaje vojni blok. Ipak, sada je interesna sfera povezana sa geografskom teritorijom upravo naše države. U vezi sa tim, imenuju se konkretne oblasti koje predstavljaju američki interes, mada oni to kobajagi nazivaju „pretnjom". Otuda i Kamčatka koja ni na koji način ne može da ugrozi evropske zemlje članice NATO.

M.Č: Ispostvalja se da je NATO potreban Amerikancima da bi delovali tuđim rukama?

S.J.: Savršeno tačno. Postoji prvi među jednakim partnerima unutar NATO koji je pokretač sadašnje transformacije Alijanse. To su Sjedinjene Američke Države, upravo se za njihove interese i donose sve odluke na Varšavskom samitu. Oni saveznike drže zato da bi opravdali svoje akcije i delovaće u skladu sa svojim interesima, dirigovati svoj dnevni red. Za sada Amerikancima uspeva da minimalizuju otpor niza evropskih zemalja koje, u principu, pokušavaju da istrguju kakve-takve ustupke u tom planu, da ne bi bile gurnute ka ozbiljnoj konfrontaciji iz vremena „hladnog rata".

M.Č.: Da li su zato sve rusofobne zemlje, kao što su Poljska i Pribaltičke države, gurnute u prve redove antisovjetske retorike? Uostalom, i samit NATO se održava u Poljskoj.

S.J.: Unutar NATO takođe se vode diskusije na kojima se čuju i glasovi neslaganja sa takvim razvojem događaja. Zato Pribaltičke države i Poljska imaju ulogu glasnogovornika koji pokazuje „novi put". U suštini, to je stari put, ćorsokak, ali Amerikanci ga aktivno zastupaju. Takva je politička igra unutar NATO, zbog toga ove zemlje daju tako glasne izjave, izražavaju bojazan itd. Sa tačke gledišta realne politike i vojne nauke, tu ima malo logike, ili ona jednostavno ne postoji. Zašto bi Rusija napadala Pribaltičke zemlje i držala njihovu teritoriju? To su apsurdne izjave, ali bez obzira na to one se prenose najširoj i najozbiljnijoj publici, između ostalog i na samitu NATO.

M.Č.: O kakvim PVO sistemima je reč?

S.J.: Što se tiče PVO, reč je o izjavi američke vojske. Amerikanci veoma strahuju zbog nedostatka pristupa tzv. teatru vojnih dejstava, odnosno snage američkog ratnog vazduhoplovstva ne mogu nekažnjeno da lete u svim zonama u kojima bi želeli mirno da lete, čineći preventivne akcije, među njima i one humanitarnog karaktera. Deo tih zona nalazi se iznad teritorije naše zemlje. Ruske snage pouzdano pokrivaju naše nebo, zato Amerikanci osećaju da je Rusija u vojnim odnosima već jednak sa njima, ako ne suparnik, a ono konkurent. I oni ne mogu da diktiraju svoje uslove uz pomoć vojne sile - da vrše na nas pritisak. Ekspert je istakao da je odluka o otporu ruskoj PVO doneta na samitu NATO kako bi se legalizovalo američko učešće u novom programu NATO protiv Rusije, jer sami Evropljani nemaju neophodnu političku volju i infrastrukturu.

podeli ovaj članak:

Natrag