https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Istraga

Istraga

Dojava: Šta francuski špijun radi u MUP-u Srbije

 

Po čemu je Žorž pomazio Suzi

 

Kako je, pored ostalog, moguće da strani obaveštajac za svoje službene potrebe koristi službeni faks MUP-a Srbije?

 

Poštovani,

U novinskom članku "Poternica za mesto pomoćnika ministra?" koji ste objavili u Tabloidu br. 223 u jednom pasusu objavljujete:

"Najinteresantnija je činjenica da je Miloš Oparica, zajedno sa pomenutim Brankom Lazarevićem, onog istog dana kada je Darku Šariću javljeno da beži iz zemlje, bio sa francuskim obaveštajcem baš u vezi s tim pitanjem."

Taj francuski obaveštajac o kome govorite u tekstu je Georges Uriot ili po srpskom Žorž Urio.

Žorž Urio je nevenčani suprug Suzane Vasiljević, bivše šefice za saradnju s medijima MUP-a Srbije, koja mu je napravila i boravišnu vizu, tako da ovaj specijalac-obaveštajac boravi u Beogradu i živi sa Suzanom.

O vezama u kojima su Branko Lazarević, Žorž Urio i Suzana Vasiljević ne treba ni da se priča, fotografije govore više od hiljadu reči.

Na fotografiji možete videti Žorža i Branka u kafani one večeri o kojoj govorite u članku...

Suzana Vasiljević više ne radi u MUP-u, na insistiranje Ivice Dačića premeštena je u Srbijašume, a sa sobom je povela i drugarice koje je dovela u MUP. To su Tanja Dojčinović, Tijana Grulović i Ivan Okanović.

Da li je pravi razlog odlaska iz policije taj što živi sa Žoržompijunom) ili je neki drugi, ostavljam vama da istražite ili zahtevate informaciju po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.

U jednom delu zaglavlja na fotografiji, možete videti da Žorž za svoje službene potrebe, koristi i broj faksa u Birou za saradnju s medijima MUP-a!? Pitanje je ko mu je to dozvolio? I kakva je veza MUP-a sa tim francuskim operativcem.

 

Prevod CV-a Žorža Urioa sa engleskog

 

- Adresa: 160 Bulevard Mortier75020 Pariz

- Tel. 0033 6 11 83 89 19

- Mail: guriot7Žgmail.com

- Datum rođenja 1964, Nimes, Francuska.

- Od 1986. sam kao oficir radio za Ministarstvo odbrane. Angažovan u različitim ratnim sukobima i krizama u Africi (Ruanda 94, Centralnoafrička Republika 93/97, Čad 97, Kamerun 94) i bivšoj Jugoslaviji (Bosna 93/94/95/96/97/2000 i Kosovo 99), najveći deo vremena kao obaveštajni oficir. Radio sam u multilateralnim i multinacionalnim sredinama tokom tih operacija, često u veoma teškim životnim i bezbednosnim uslovima.

- Od 1987. do 1989. radio sam kao instruktor u trening centru za obuku komandosa.

- Od 1990. do 1993. bio sam komandir borbenog voda u pešadijskom puku, zadužen za nastavu i obuku 45 vojnika.

- Od 1993. do 2001. sam radio kao vođa Long Range Recon tima ("daljinske" operacije), a zatim kao komandant puka u Specijalnim snagama. Od 2008. do 2010. bio sam, sa činom  kapetana, komandir grupe od 450 lica.

- Od 2001. do 2005. pridružio sam se Francuskoj obaveštajnoj službi, kao oficir specijalizovan za Balkan.

- Od 2005. do 2009. sam bio 1. sekretar Francuske ambasade u Beogradu. Bio sam savetnik ambasadora zadužen za bezbednosnu i političku situaciju u Srbiji (Kosovo, Sandžak, Preševska dolina) i Crnu Goru.

- U tom periodu sam razvio brojne i različite političke kontakte na svim nivoima vlasti u Srbiji, na Kosovu i u Crnoj Gori, kao i unutar oružanih snaga i bezbednosnih struktura.

Obrazovanje:

- 2001: Štapska vojna akademija, Compiegne, Francuska.

- Od 1987. do 2000. različiti vojni centri za obuku.

- 1986-1987: Vojna akademija u Sen Sir Ketkuidan, Francuska

- 1983-1986: Pravni fakultet, Monpelje, Francuska.

- 1980-1983: srednja škola, Bezier, Francuska.

Veštine:

- Dobro poznavanje rada na računaru, Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint)

- Govorim francuski, engleski, španski i služim se srpskim.

- Vozačka dozvola

 

Službeni CV Žorža Urioa

Georges Uriot

160 bvd Mortier75020 Paris

tel. 0033 6 11 83 89 19

- mail: guriot7Žgmail.com

DOB and POB: 1964, Nimes, France.

Since 1986 I have been working for Ministry of Defense as an officer. I have been engaged in various war and crisis zone in Africa (Rwanda 94, Center-Africa Republic 93/97, Chad 97, Cameroun 94) and Former Yugoslavia (Bosnia 93/94/95/96/97/2000 and Kosovo 99), most of the time as an intelligence officer.

I used to work in multilateral and multinational environment during those operations and often in very difficult living and security conditions.

From 1987 to 1989, I have been working as a training instructor in a commando training center.

From 1990 to 1993, I was leading a combat platoon in an infantry regiment, in charge of the instruction and training of 45 soldiers.

From 1993 to 2001, I have been working as a Long Range Recon team leader and then chief of operation in a Special Forces regiment. From 2008- 2010 I was commanding a company of 450 persons, as a captain.

From 2001 to 2005, I joined French intelligence service as a field officer specialized in Balkan situation.

From 2005 to 2009 I have been appointed to Foreign Affairs Ministry as 1st secretary in French Embassy in Belgrade. I was advisor to ambassador, in charge of security and political situation in Serbia (Kosovo, Sandzak, Presevo Valley) and Montenegro.

During that period I developed numerous and various political contacts at all level of government of Serbia, Kosovo and Montenegro and also inside armed forces and security structures.

Education:

2001: Military Staff Academy in Compiegne, France.

From 1987 to 2000, various military training centers.

1986 - 1987: Military academy in Saint Cyr Coetquidan, France

1983 - 1986: Law University in Montpellier, France.

1980 - 1983: secondary school in Beziers, France.

Skills:

- Good computer skills, Microsoft office (Word, Excel, PowerPoint)

- Fluent in French, English, Spanish and some working Serb.

- driving license

 

 

 

 

 

Instrukcija radnicima Biroa za saradnju s medijima

Suzana Vasiljević je sa svoje privatne e-mail adrese, putem blekberija, pisala Birou u vreme kada je jedan dnevni list izneo u javnost aferu sa Brankom Lazarevićem. U Lazarevićevo ime pisala je demantije na sve navode medija.

Tako je, na primer, nalagala da se bojkotuje Blic i da se Blicu ne šalju saopštenja i fotografije sa posete ministra Dačića Americi, odnosno sa molitvenog doručka.

 

 

 

 

Kako, zašto, otkud?

Suzana Vasiljević je u MUP-ovom Birou za saradnju sa medijima, pri kabinetu ministra, radila po ugovoru o delu. Plata nepoznata. Lažno se predstavljala kao portparol MUP-a i šef biroa za saradnju s medijima.

U vreme kada je radila u Birou imala je samo srednju stručnu spremu, a sve privilegije kao da je završila fakultet. Par meseci pre nego što je oterana iz MUP-a završila je neki fakultet (za kamermana ili fotografa). Kako i kada, ako je non-stop bila po inostranstvu i na poslu.

Kao lažni šef Biroa dobila je na korišćenje novi automobil škoda sivo-metalik boje (više puta ga je udarala i slupala, izgrebala po dužini po parkinzima, a za veliku štetu nikada nije odgovarala). Koristila je dva službena telefona u MUP-u. Imala je limit od 25.000 dinara po jednom telefonu. Pošto je bila radnik pod ugovorom, Branko Lazarević joj je dozvolio i primala je postu koja je bila klasifikovana kao "strogo poverljivo", kao državna ili službena tajna. Za sve vreme dok je u vezi sa francuskim špijunom.

 

 

Ponovo: kako, zašto, otkud?

 

Branko Lazarević je morao da ode iz MUP-a pod pritiskom medija, zbog afere sa svojim šurakom i Šarićem. Takav razvoj događaja je Dačić najavio još dok je bio u Vašingtonu, jer su mediji o njemu brujali. Lazarević je tada obavljao dužnost savetnika ministra - šefa kabineta. Bio je moćan kao i sam ministar, a Dačićev potpis stavljao je na razna dokumenta, čak ni sam Dačić za mnoga nije ni znao da postoje i da je na njima njegov paraf.

Lazarevića šalju u - diplomatiju. Sada obavlja poslove, barem prema onom što piše na vebsajtu Ambasade Srbije u Grčkoj, ministra savetnika. Politički sporazum je postignut tako što je Lazarević smenjen, odnosno premešten iz MUP-a u MSP i na raspolaganje mu je dat radnik Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata po nadimku Zekaelavi gospodin na slici pored suzane i Branka), koji mu je vozač. Pored ovog vozača, Lazarević je zadržao i službeni automobil koji je koristio dok je radio u MUP-u. Taj luksuzni automobil dat je uz poseban sporazum između ministara Jeremića i Dačića, i to mimo svih pravnih normi, jer Lazarević nije radnik MUP-a a koristi MUP-ovo vozilo, pa još u inostranstvu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane