Natrag

Likovi i senke

 

Štampar, a cenzor

S. Segedinski

 

Grafički radnici su kroz istoriju bili nosioci progresa. Vlasnici štamparija rizikovali su živote da štampaju jeretičke knjige, romane, samizdate.
Samo je u Srbiji, zemlji čuda, moguće da direktorka štamparije, poklonjene nezavisnim medijima u Srbiji da mogu da se štampaju bez cenzure, napiše medijski zakon koji sve novine šalje na lomače.
Kada je 1998. godine usvojen čuveni Zakon o javnom informisanju, koji je predložila koalicija JUL-SPS, stradali su listovi Evropljanin i Dnevni telegraf, oglobljeni su nezavisni listovi Vreme i Danas, a glavom je platio i novinar Slavko Ćuruvija.
Iz Evrope je posle toga poslata u Srbiju štamparija, poklon listovima Danas, Svedok, Nedeljni telegraf, Vreme i Blic.
Štamparija je trebalo da obezbedi jeftinije štampanje nezavisnih medija koji su bili izloženi represiji.
Budući da je Blic imao najviše akcija u novoosnovanoj štampariji APM Print, za direktora je postavljena gospođa Nataša Vučković-Lesandrić, do današnjih dana ljubavnica Veselina Simonovića, glavnog urednika Blica.
Gospođa Nataša je bila uspešan direktor, a i Upravni odbor joj nije pravio probleme.
Sve se menja, samo je Veselin Simonović ostao isti - mali, sitni doušnik, jajara koja se udvara vlastima, a proganja i pljačka svoje novinare. Njegov sadašnji zaštitnik je ser Oliver Dulić.
Koliko se povećavala Simonovićeva moć, rastao je i uticaj njegove ljubavnice. Prošle godine ona je postavljena za pomoćnika ministra kulture zadužena za medije! Gospođa Nataša nije pisala za novine, ali je nadgledala njihovo štampanje. A kako je ljubavnica uticajnog novinara, koji takođe u poslednjih 15 godina nije napisao nijedan tekst, gospođa Nataša je baš zdušno rešila da je mediji upamte za sva vremena. Sela je i sa svojim ljubavnikom napisala predlog Zakona o javnom informisanju!
Nažalost, gospođa Nataša Vučković-Lesandrić se razume u novinarstvo ko Marica u kriv ...
Kada je pre četiri godine Blic promenio vlasnika, i za direktora bio postavljen izvesni Atila Mihok iz Mađarske, u njegovo srce uselila se i gospođa Nataša. Zaposleni u Blicu znaju da je to teško pogodilo Veselina Simonovića. Kada je zbog preprodaje Blic dobio novog vlasnika, Mihok je otišao svojim putem, a Veselin je svoju milosnicu promovisao u ministarku informisanja!
Par zaljubljenih - jedan beznačajni novinar i njegova štamparka, krenuli su na novinare svim sredstvima. Tabloid će u sledećem broju razobličiti kriminal ovo dvoje ništarija.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane