https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

 

Na licu mesta

Novi Sad: Kriminalna suðenja - avanzovanje uz sramne presude

 

Mora li svaki sudija da ima svoj leš

 

Kada u Srbiji zloèin poèini neko koga štite strukture vlasti, na robiju se šalju nevini, a sudije koje donose takve presude karijeru nastavljaju u Specijalnom sudu. Za višu platu, razume se.

 

Milan Malenoviæ

 

Stevan Stankoviæ iz Novog Sada je 14. aprila 2008. imao 19 godina i taj æe dan zauvek da promeni njegov život. Pomenutog dana, u veèernjim satima, u Futogu je organizovana ferka izmeðu navijaèa Vojvodine i Partizana kojima je pripadao i Stevan.

Šta se i kako taèno dešavalo na tuèi nikada nije do kraja rasvetljeno, ali je epilog poznat: na licu mesta je ostao mrtav dvadesetsedmogodišnji Dejan Dimitrijeviæ, dok je iz vatrenog oružja teško ranjen i tada maloletni S. B., obojica navijaèi Vojvodine.

Po reèima svedoka, tuèu su zakazali Milan Majkiæ, navijaè Vojvodine, i Nemanja Jovanoviæ, Stevanov prijatelj i navijaè Partizana. U zakazano vreme na dogovorenom mestu okupio se veliki broj prijatelja i jednog i drugog uèesnika. U jednom trenutku, od ferke "jedan na jedan" nastala je opšta tuèe.

Onda su se u mraku zaèuli pucnji. Niko ne može sa sigurnošæu da kaže koliko je hitaca ispaljeno. Navijaèi i jedne i druge strane su se posle ovoga razbežali.

Nekoliko dana kasnije se Stevan na nagovor porodice sam prijavio policiji priznajuæi da je jedan od uèesnika tuèe. Jedino je za njega odreðen pritvor, jer je neko odluèio da je on ubica, ostalih dvadesetak identifikovanih uèesnika je pušteno da se brane sa slobode.

DNK analiza èaura pronaðenih na licu mesta utvrdila je da Stevan nije bio u kontaktu sa njima. Jedan od svedoka, Dejan Hrubik, pod zakletvom je izjavio: "Stevan i ja smo zajedno bili iza jedne kuæice kada se zaèulo pet ili šest pucnjeva. Nemoguæe je da je Stevan pucao, niti sam video da je imao nešto u rukama."

Ni jedan jedini svedok nije teretio Stevana, niti su postojali bilo kakvi dokazi da je on poèinilac zloèina koji mu se stavlja na teret. I pored toga, sudija Zoran Drecun je bez premišljanja mladog Stevana osudio na - 15 godina robije.

Apelacioni sud je, na Stevanovu sreæu, imao nešto više razumevanja za zakonsku regulativu, pa je pomenutu presudu oborio i predmet vratio prvostepenom sudu na novo suðenje. Stevan je, ipak, još uvek u pritvoru.

Porodica ovog momka je sigurna: i policija i tužilaštvo znaju èiji su pištolji i ko je pucao, ali je taj pod neèijom zaštitom. Zato Stevan mora da bude osuðen da bi se prikrio pravi izvršilac.

Da nešto zaista nije u redu u ovom predmetu, pokazuje i to da je osoba koja je bacila bombu u dvorište porodiène kuæe Stevana Stankoviæa osuðena na samo tri meseca uslovno. Bombaškom napadu je prethodio pokušaj iznude novca od Stevanove porodice u zamenu za æutanje bombaša u vezi sa navodnom Stevanovom krivicom.

Pošto su Stankoviæi odbili da plate, kao opomena im je poslata ruèna bomba. Tužilaštvo i sud su imali sve dokaze protiv bombaša, raèunajuæi i njegovo priznanje, ali je on osuðen samo uslovno. Opomena u državnoj režiji mladom Stevanu da nikoga ne tereti.

Uprkos tome, Stevan je odluèio da na ponovljenom suðenju odustane od odbrane æutanjem i da isprièa sve što zna o spornom oružju. Pištolji su, po njegovim tvrdnjama, pripadali Nemanji Jovanoviæu.

Novi sudija u ovom postupku pred Višim sudom u Novom Sadu je Darko Tadiæ, jer je prethodni Drecun avanzovao u sudiju Specijalnog suda. Valjda kao nagradu što je osudio nekoga bez dokaza.

Identièni karijerni pomak je imala i Radmila Dragiæeviæ-Dièiæ, koja je svojevremeno na kaznu zatvora od deset godina osudila tada dvadesetpetogodišnjeg D. LJ. iz Beograda u postupku u kome takoðe ni na koji naèin nije mogla da bude dokazana njegova krivica za ubistvo. Meðutim, pošto je u sve bio upetljan i jedan tadašnji aktivni pripadnik SDB-a, moralo je da bude pronaðeno neko žrtveno jagnje.

Tadašnji Vrhovni sud je ovu presudu ukinuo i naložio puštanje osumnjièenog iz zatvora. Za mladog D. LJ. je ova satisfakcija stigla prekasno. Optereæen onim šta je sve proživeo za dve godine boravka u zatvoru, on je u stanju nervnog rastrojstva izvršio samoubistvo.

Za ovakve fatalne pravosudne greške niko nikada u Srbiji nije odgovarao. Naprotiv, sudije koje zarad prikrivanja od vlasti zaštiæenih poèinilaca na robiju šalju nevine, bivaju nagraðeni napredovanjem u Specijalni sud. Da li se i sudija Darko Tadiæ nada ovakvoj karijeri ili æe, ipak, da sudi po zakonu i pravdi?

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane