https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pojave

Kako je Nebojša Janićijević, vođa prosvetne mafije, postao noćna mora visokog školstva

 

Profesor koji prima u naturi

 

Školstvo u Srbiji je palo na najniže grane. Svaki ministar ima svoju reformu, koja traje koliko i njegov mandat.  Visoko školstvo strahuje od prosvetne mafije, koja se nalazi u Akreditacionoj komisiji Ministarstva prosvete. Ova komisija odlučuje koji fakultet i viša škola će dobiti dozvolu za rad. I ako postoji nacionalni savet za visoko školstvo, Akreditaciona komisija je i dalje strah i trepet, a pojedini njeni članovi redom reketiraju fakultete i više škole, da bi im izdali odobrenje za dalji rad. I tako svake godine. Ovo je priča o jednom članu Akreditacione komisije, koji je svoje članstvu  shvatio kao lični biznis.
Milica Grabež
Profesor Nebojša Janićijević, član Akreditacione komisije, više od dve godine "žari i pali" prosvetom Srbije, ucenjujući, na razne načine, i privatne i državne fakultete i univerzitete. Ovaj osrednji "profesor", niskih intelektualnih i naučnih dometa, ne mogavši da se pokaže i dokaže u struci, svoju šansu da se "istakne" video je u Akreditacionoj komisiji. Iako je u vreme postavljenja na ovu funkciju bio član Upravnog odbora Narodne banke Srbije i, na taj način, u direktnom sukobu interesa, njegov mentor Mlađan Dinkić ga je - i pored protivljenja mnogih članova Rektorskog saveta - "progurao" na to mesto. Upravo od tada  počinje agonija srpskog visokoškolskog obrazovanja, koje je u stanju raspadanja, a Nacionalni savet za visoko obrazovanje Srbije i ministar Žarko Obradović - nemoćni su da stanu na put ovom mafijašu, koji predaje predmet "organizaciono ponašanje", a sam ima poremećaje u društvenom ponašanju. Istina kao i uvek boli. Još kao gimnazijalac u Mladenovcu ovaj momak je pokazivao anomalije u ponašanju prema svom okruženju. Nije bio mnogo druželjubiv, nije pomagao svojim drugovima na pismenim zadacima, nije igrao fudbal u školskom dvorištu posle časova, a nisu ga interesovale ni devojčice... Jednom je uhvaćen u "neobičnoj pozi" sa jedinim svojim drugom iz gimnazije, u šupi svojih bake i deke...
Ove njegove "sklonosti" primećene su i u toku studija na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Ženidbom je "zamaskirao" svoje izopačene afinitete i smirio svoje protivprirodne strasti. Međutim, svoje seksualne devijacije preneo je na teren svojih "profesionalnih" aktivnosti.
 Alav, kada je novac u pitanju, a nesposoban da ga zaradi na legalan način, ovaj "ekspert" iz G-17 plus učestvovao je, kao "stručni konsultant", u aferi nezakonitog prenošenja celokupne imovine Službe društvenog knjigovodstva na kontroverznu firmu Mali kolektiv, odnosno na tzv. Nacionalnu štedionicu.
Nije teško pretpostaviti kolike je pare uzeo u toj mahinaciji, obzirom da je vrednost, samo otetih nekretnina bila - više stotina miliona evra!
 Dalje, kao član Upravnog odbora Narodne banke Srbije, ovaj "ekspert za transformacije preduzeća" (kako sam sebe naziva) - učestvovao je u bezrazložnom zatvaranju mnogih domaćih banaka, nanoseći ogromne štete srpskoj ekonomiji. Zatvorio je JIK banku, Beobanku, Jugobanku... koje su bile višedecenijski ponos srpskog bankarstva. I mnoge druge, privatne banke, kao što je Kapital banka... I to bez ijednog razloga. Naravno, ima indicija da je poneka privatna banka imala priliku da se izvuče, ali - to je koštalo!
Pošto je dao svoj nemerljivi doprinos uništavanju srpskih banaka i mnogih srpskih preduzeća, krenuo je u svoj sledeći poduhvat: razbijanje srpskog visokoškolskog obrazovanja, nemilosrdno, ne razmišljajući o budućnosti stotina hiljada mladih ljudi, studenata, njihovih roditelja...
 O budućnosti profesora, saradnika, asistenata. Naneo je, već, ogromne materijalne štete mnogim fakultetima, koje se mere sa više desetina miliona evra!
 Ovaj iskompleksirani i izopačeni "profesor", zarad svojih interesa od par desetina hiljada evra - uništava milione!
Poslovni ljudi su u svoje uspešne banke uložili desetine miliona evra, neki drugi u razvoj modernog visokoškolskog obrazovanja, u zidanje univerzitetskih zdanja, u podizanje studentskog standarda - stotine miliona evra, a ovaj nedopravljeni čovek i nazovi "ekspert" - sve to ruši za šaku dolara!
Ko će da plati svu tu moralnu i materijalnu štetu i koja je cena za to? Ko če zaustaviti ovog šizofreničara, sa manijom gonjenja?
Nebojša Janićijević svoje mahinacije u Akreditacionoj komisiji prikriva i isceniranim  napadima, koji se na njega vrše.
Tako je, 2007. godine izmislio fizički napad, koji se, kako sam kaže, u jutarnjim satima odigrao ispred zgrade u kojoj stanuje, a zbog - možete misliti -toga što on ne daje akreditacije za neke privatne više škole!
 I dan-danas ceo Ekonomski fakultet u Beogradu bruji od priča da ga je napao student, kome je "profesor" Janićijević obećao nešto, pa - nije ispunio!
 Šta je to "nešto", nagađa se, a moglo bi da bude i ispit, a uz materijalnu nadoknadu ili nadoknadu - "u naturi". Posle ovog napada, Janićijević je u medijima izjavljivao kako će "svaki napad, koji se bude dogodio na njega, pripisati fakultetima, koji nisu dobili akreditacije". Pa, kako baš samo njega da napadaju, a ne i druge članove Akreditacione komisije? Verovatno da će "profesor", i posle ovog teksta, izjaviti da ga "napadaju zbog akreditacija".
A, evo i konkretnih problema, koje Nebojša Janićijević stvara, ne samo privatnim, već i državnim visokoškolskim institucijama. Za sada ćemo otkriti samo jednu. To je Prirodno-matematički fakultet u Novom sadu, smer za turizam i hotelijerstvo, koji - već mesecima - ne može da dobije akreditaciju, a bez vidljivog razloga.
Naime, Janićijević je u "tesnim" odnosima sa jednim profesorom sa konkurentskog, privatnog fakulteta. Malog "Necu" je taj profesor, dok je ovaj bio asistent-pripravnik, mazio i pazio. Kasnije je taj profesor otišao u Kinu, mali Nebojša je bio veoma tužan. Jedva je čekao da se stari profesor vrati iz diplomatije, pa da mu se "uvuče u zadnjicu". A kako će - nego da čika Slobi eliminiše konkurenciju.

(U sledećem broju: Nebojša Janićijević pred podizanjem optužnice za zloupotrebu službenog položaja, radi sticanja materijalne koristi)

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane