Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

O tome se govori

Vučić je celu Srbiju pretvorio u "zonu žrtvovanja" za eksploataciju litijuma

Otrov, za tuđu decu

Predstavnici naprednjačke vlasti, predvođeni Aleksandrom Vučićem, promovišu Rio Tinto i najavljuju eksploataciju litijuma pričom o "srpskoj nafti" koja će preporoditi privredu Srbije. Prema planu, Srbija će dobijati 184 miliona evra godišnje, što je 2,5 puta manje nego što sada poljoprivrednici u Podrinju zarađuju samo od proizvodnje malina. Rio Tinto će rudnu rendu početi da plaća tek kad nadoknadi tri milijarde evra, koje će uložiti u taj posao. Vlada Srbije je odobrila subvencije za rudnik u Jadarskoj dolini i 419 miliona evra za fabriku litijumskih baterija u Paraćinu. Građani će sami finansirati uništenje svoje životne sredine. Međutim, ova prevara je osuđena na propast, baš kao i njen autor, ucenjeni diktator Vučić

Predrag Popović

Rudnik litijuma kod Loznice počeće da radi do 2028. godine, a nešto kasnije i rudnici kod Valjeva, Požege, Ljiga, Krupnja, Kragujevca i Novog Pazara. U novom nacrtu Prostornog plana Republike Srbije određeno je još 40 lokacija za eksploataciju ruda i minerala, a Vlada Srbije je izdala oko 200 dozvola stranim kompanijama za istražna područja širom države.

- Odlučio sam! Što se mene tiče, Rio Tinto može da počne da kopa litijum - rekao je Aleksandar Vučić.

S uverenjem da je on jedini i apsolutni vanknjižni vlasnik Srbije, Vučić je odlučio da uništi celu državu i narod. Ucenjen kriminalom i korupcijom, kao i obavezama koje je preuzeo kad je prihvatio mito od oko pola milijarde evra od Rio Tinta, Vučić je spreman da Srbiju pretvori u rudarsku koloniju. Da apsurd bude potpun, otvaranje trovačnica, koje će fatalno ugroziti životnu sredinu, finansiraće građani Srbije. Vučić je već najavio da će Rio Tinto dobiti oko pola milijarde evra subvencija iz budžeta, a kompanija InoBat, u kojoj Rio Tinto ima značajan paket akcija, dobiće 419 miliona evra za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Paraćinu.

U zvaničnim dokumentima Evropske unije, u kojima se definiše strategija zelene agende, konkretno se navodi potreba za stvaranjem "zona žrtvovanja". Prema planu, evropska industrija do 2035. godine mora da pređe sa upotrebe fosilnih goriva na tzv. zelene izvore energije. Iz država koje su određene za žrtvovanje uzimaće se rude i minerali koji su neophodni u proizvodnji baterija, katoda i drugih komponenti. Iako su u Nemačkoj, Češkoj, Litvaniji i Portugaliji otkrivena nalazišta litijuma, bogatija od srpskih, države Evropske unije ne dozvoljavaju eksploataciju da ne bi ugrozili biodiverzitet. Umesto svoje, odlučili su da unište životnu sredinu u Srbiji.

Vučić je pristao da realizuje taj projekat, koji je bio sastavni deo paketa uslova za dovođenje Srpske napredne stranke na vlast. Iako je Rio Tinto došao u Srbiju još 2001. godine, sve do 2014. radio je samo na osnovu dozvola za istraživanje terena. Kad su se stručnjaci Rio Tinta, posle višegodišnjih analiza u svojoj laboratoriji u Melburnu, uverili u kvalitet i vrednost rude jadarit, projekat je počeo ubrzano da se razvija. Rio Tinto se bavio rešavanjem tehničkih, a Vučić pravnih problema. Za potrebe te kompanije, srpska vlast je promenila nekoliko zakona. Izmenama Zakona o rudarstvu, pravo prvenstva eksploatacije je osigurano onoj rudarskoj kompaniji koja bilo gde u Srbiji pronađe rude ili minirale koje želi da kopa. Takođe, rudna renta je spuštena na minimum od tri odsto, odnosno na pet odsto pod uslovom da strane firme ovde i prerađuju rudu koju su iskopale. Suprotno zakonima, Vučić je omogućio Rio Tintu da istraživanje terena sprovodi kako god želi, bez ikakve kontrole.

Rio Tinto je napravio 528 bušotina u Jadarskoj dolini i Rađevini, ali odbija da državnim institucijama i građanskim udruženjima preda mapu, koja bi otkrila gde se one nalaze. Advokat Sreten Đorđević, specijalizovan za oblast zaštite životne sredine, objavio je delove odgovora, koje je dobijao od Rio Tinta, u kojima se navodi objašnjenje razloga zbog kojih se krije mapa: "Otkrivanjem lokalcija nastale bi teške pravne, materijalne i druge posledice, a koje Rio Sava Exploration (ćerka firma Rio Tinta, napomena redakcije) ne bi bila u mogućnosti da otkloni ili nadoknadi jer bi Rio Sava Exploration bila u potpunosti sprečena da pribavi dalja odobrenja potrebna za implementaciju projekta 'Jadar'". Dakle, Rio Tinto priznaje da je radio protivzakonito, ali ne želi da otkrije šta je radio kako ne bi bio kažnjen. To ostavlja prostor za sumnju da je bušeno van istražnih područja ili da su bušotine već nanele štetu biodiverzitetu tog regiona. Osim toga, ne zna se gde je i kako deponovan rudarski otpad iz tih bušotina. Možda je otpad, pun otrovnih materija, samo prosut u reke ili kamionima transportovan u neki drugi kraj Srbije.

Projekat "Jadar" je zapeo krajem 2021. godine, usled pobune građana, koji su organizovali masovne proteste u Loznici, Šapcu i drugim mestima. Posle blokade Gazele i mostova u Beogradu, kad je na ulice izašlo više desetina hiljada građana, vlast je popustila pod pritiscima i pristala da povuče dva sporna zakona, jedan o referendumu i, drugi, o eksproprijaciji. Ukinut je Prostorni plan i iz njega izbrisan rudnik litijuma u Jadarskoj dolini.

Ana Brnabić, tadašnja premijerka, rekla je da je "na Rio Tinto stavljena tačka".

- Na upravo završenoj sednici Vlade Republike Srbije ukinuta je Uredba o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta za eksploataciju i preradu minerala jadarit od 13. februara 2020. godine. Tako da je Prostorni plan ukinut i više ne postoji. Samim tim, poništeni su svi upravni akti koji su vezani za kompaniju Rio Tinto, odnosno za Rio Sava Exploration. Sve dozvole, sva rešenja i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali. Konačno, na današnjoj sednici Vlade ukinuli smo i Odluku Vlade o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta "Jadar", koja je formirana 9. aprila 2021. godine. Time smo, dame i gospodo, predstavnici medija, poštovane građanke i građani Republike Srbije, ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačnu na Rio Tinto u Republici Srbiji - rekla je Brnabić na konferenciji za medije 20. januara 2022. godine.

Naravno, lagala je. Zahtevi protesta su usvojeni samo zato da ne bi ugrozili Vučićevu kampanju za nastupajuće predsedničke izbore, koji su održani dva i po meseca kasnije. Istraživanja su pokazala da se Rio Tintu suprotstavljaju i mnogi članovi i glasači Srpske napredne stranke, pa njihov vođa nije smeo da rizikuje i tera inat odbranom Rio Tinta.

Vučić je javno pričao da od eksploatacije litijuma neće biti ništa, a tajno je nastavio da radi u interesu Rio Tinta, i to opet o trošku građana. Iako postoji gasovod od Šapca do Loznice, Vučić je naredio da se izgradi još veći, magistralni gasovod od Valjeva do Loznice. Taj projekat, plaćen iz budžeta, radila je Vučićeva kompanija Milenijum Tim, čiji su zvanični vlasnici Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Na istoj relaciji, Valjevo - Loznica, napravljena je brza saobraćajnica. I gasovod i auto-put su izgrađeni za potrebe Rio Tinta.

U martu 2022, samo dva meseca nakon što je stavljena "tačka" na litijum, nemačka kompanija Tisen je isporučila Rio Tintu nekoliko mašina, među kojima i one za otvaranje rudarskog okna i iskopavanje ruda. Iako je menadžment Rio Tinta i njegove firme registrovane u Srbiji, Rio Sava Exploration, demantovao te informacije i tvrdio da je "projekat obustavljen", nastavljena je seča šuma oko Gornjih Nedeljica i rad na bušotinama. Uporedo s tim, Rio Tinto je nastavio i da vrši pritisak na meštane, koji su odbijali da mu prodaju svoja imanja. Građanima je rečeno da će projekat "Jadar" ipak dobiti sve neophodne dozvole, pa će, kad bude proglašen "javnim interesom", u skladu sa zakonom o eksproprijaciji morati da prodaju zemljište po nižoj ceni. Do tada je Rio Tinto otkupio 164 od 254 hektara, koliko je planirano za potrebe rudnika.

I izveštaji o poslovanju, koje je Rio Tinto podneo Agenciji za privredne registre, nedvosmisleno pokazuju da na projekat "Jadar" nije stavljena ni zapeta, a kamoli tačka. Od 2001. godine, Rio Tinto, odnosno Rio Sava Exploration, do kraja 2021. u taj projekat je investirala 219 miliona evra. Od januara 2022, kad je projekat tobože obustavljen, uložila je dodatna 292 miliona evra. Oko 80 odsto tog novca potrošeno je, navodno, za konsultantske usluge. U poslovnoj 2022, Rio Tinto je platio porez 90.000, a sledeće godine 100.000 evra. I čistačice u Poreskoj upravi znaju da ne postoje tolike olakšice, koje bi omogućile nekoj firmi, koja potroši 100 miliona evra, da plati 100.000 na ime poreza. To je dozvoljeno samo Rio Tintu.

Krajem septembra prošle godine Vučić i Ivica Dačić su u Njujorku održali sastanak sa Marošom Šefčovičem, potpredsednikom Evropske komisije. Dačić je tada, u ime Vlade Republike Srbije, potpisao "Pismo o namerama", kojim se Srbija obavezala na saradnju sa Evropskom unijom u realizaciji zelene agende. Magazin Tabloid je taj dokument objavio u prethodnom broju. Iako su Vlada Srbije i Evropska unija odbijale zahteve građanskih udruženja da im dostave to "Pismo o namerama", ono je dobijeno tek na insistiranje Evropskog ombudsmana u martu ove godine.

Kad je raskrinkana prevara o stavljanju tačke na projekat "Jadar", Vučić je skinuo masku i državne i stranačke funkcionere promovisao u lobiste Rio Tinta. Vučić je stranim medijima, prvo Fajnenšel tajmsu a potom i Noje Cirher cajtungu, najavio da će projekat eksploatacije litijuma, kao uspavana lepotica, biti "probuđen jednim poljupcem" i da će "Srbija postati ključ energetske tranzicije Evrope".

Vučić je otkrio da će 626 hektara u okolini Loznice biti namenjeno za rudnik jadarita. Kao portparol Rio Tinta, predsednik Srbije je istakao da se s planiranom količinom dobijenog litijuma, od 58.000 tona godišnje, može proizvesti 1,1 milion baterija za električne automobile, što bi pokrilo 13 odsto potreba evropskih proizvođača. Za taj posao su, kaže Vučić, najzainteresovanija nemačka automobilska industrija. Istovremeno, on je naglasio da jedini uslov za početak eksploatacije predstavljaju garancije o zaštiti životne sredine, koje "treba da daju Nemci".

Nemci, kojima je potreban litijum, treba da garantuju građanima Srbije da će eksploatacija biti bezbedna? Kozi treba dati kupus na čuvanje!

Dok se Vučić sakrio iza nepostojećih "nemačkih garancija", njegove gazde iz Rio Tinta su ispred svog projekta isturili "Radni nacrt Studije o proceni uticaja na životnu sredinu". Pompezno je objavljeno da je studiji radilo sto domaćih i stranih stručnjaka i deset fakulteta, kao i da se rezultati, obrađeni na dve hiljade stranica, zasnivaju na 23.000 istraživanja. Medijski šef tima Rio Tintovih stručnjaka, profesor na Mašinskom fakultetu Aleksandar Jovović, gostujući na Pinku, kod mamurnog Sarape, rekao je da je to "najbolja i najobimnija studija u istoriji Srbije" i da dokazuje da "eksploatacija litijuma neće štetiti ljudima i životnoj sredini".

Kao i u svim ostalim poduhvatima u koje su umešani Vučić i Rio Tinto, i oko tzv. Studije ima mnogo prostora za obmane. Iako se navodi da je na Studiji radilo sto domaćih i stranih stručnjaka, u dokumentu koji je dostupan javnosti istaknuta su samo imena profesora Jovovića i Nikole Ilića. U prikrivenim delovima navodi se ime profesora Poljoprivrednog fakutleta u Beogradu Bobana Đorđevića, koji tvrdi da nema veze s tim projektom. To baca sumnju i na sve ostale stručnjake iz raznih oblasti, koje je Rio Tinto naveo kao saradnike, a koji i ne znaju da su upotrebljeni u ovoj medijskoj manipulaciji.

Od tog pokušaja falsifikovanja imena autora Studije važnija je činjenica na koju ukazuje prof. dr Dragana Đorđević, koja tvrdi da to "nije studija, nego interni spis kompanije, koju Rio Tinto pokušava da predstavi kao Studiju procene uticaja na životnu sredinu". Predstavljen Radni nacrt studije ne sadrži Prostorni plan posebne namene, nema idejno rešenje i druge značajne segmente na osnovu kojih bi mogao naučno da se obrazloži uticaj na životnu sredinu.

Umesto anonimnih stručnjaka, validnu studiju moraju da potpišu licencirani inženjeri, koji imenom i prezimenom, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću garantuju za tačnost navoda. Osim toga što se ovako predstavljena studija svodi na bećkovićevski nivo "reče mi jedan čoek", i ovaj dokument Rio Tinta je u koliziji sa zakonima. Skrivanje identiteta autora studije nije dozvoljeno, ne može da se proglasi poslovnom tajnom. Kao što ističe advokat Sreten Đorđević, to bi bilo kao kad bi Vlada Srbije proglasila poslovnom tajnom ko je ministar policije.

Uostalom, Rio Tinto se u uvodnoj napomeni, na prvoj stranici tog Radnog nacrta studije o proceni uticaja na životnu sredinu, odriče odgovornosti.

- Ovaj Nacrt nije rezultat niti se zasniva na bilo kom dokumentu, radnji ili propisu, uključujući bilo koje rešenje, koje nadležni organi donose u toku postupka davanja saglasnosti. Ovaj Nacrt i njegovo objavljivanje od strane Rio Sava Exploration ne može se smatrati eksplicitno ili implicitno kao poziv, ponuda, obećanje ili obaveza bilo koje vrste od strane Rio Sava Exploration, kao ni bilo koje druge zainteresovane strane - navodi se u tom dokumentu.

Iako nezavisni stručnjaci, pa i sam Rio Tinto, ne žele da stanu iza ovakve Studije, ona ima svoju upotrebnu vrednost kao repromaterijal u Vučićevoj industriji propagandnih laži i prevara. Osim resorne ministarke Rio Tinta, Dubravke Đedović-Handanović, u promotivnoj kampanji se istakla Ana Brnabić, koja je, kao predsednica Narodne skupštine, nastavila da vređa inteligenciju građana na isti način na koji je to radila kao predsednica Vlade Srbije.

Uz ocene da su kritičari Rio Tinta "tračare", "hejteri", "zatucane budale", "teoretičari zavere" i "samozvani pametnjakovići", Brnabić ponavlja Vučićeve floskule o litijumu kao "srpskoj nafti XXI veka", koja će preporoditi privredu cele države kao što je prava nafta omogućila siromašnoj Norveškoj da postane jedna od najbogatijih država Evrope.

- Pratim polemiku oko projekta "Jadar" i pitanja da li će Srbija iskoristiti svoju "naftu" ili neće. Da li ćemo u ovom veku uvoziti baterije koje će pokretati apsolutno sve u narednih sto godina, od električnih automobila do energetskih postrojenja, ili ćemo te baterije, vozila, sisteme za skladištenje električne energije i sve ostalo u tom lancu vrednosti izvoziti u celu Evropu i veći deo sveta. Dakle, polemika je da li ćemo mi biti proizvođači i izvoznici, a što će Srbiju učiniti bogatijom, uticajnijom, zemljom sa platama i penzijama koje su iznad proseka EU ili ćemo biti jedna od stotina zemalja koje će u potpunosti zavisiti od uvoza - napisala je Brnabić na društvenoj mreži X.

Prema njenim tvrdnjama, eksploatacija litijuma i ostali poslovi u tom projektu, podići će vrednost bruto domaćeg proizvoda za 20 odsto, a u lancu snabdevanja otvoreno 20.000 novih radnih mesta. Da bi pojačala utisak, Brnabić se pozvala na netačne podatke o rudnicima litijuma u Nemačkoj.

- Nemačka se u punom jeku priprema za rudarenje litijuma kako bi bila samoodrživa, energetski i industijski što nezavisnija. Nemačka ima dva velika litijumska projekta - Vulkan i Zinvald. Vulkan, koji se nalazi u dolini Gornje Rajne, planira da pokrene komercijalnu proizvodnju litijuma u trećem kvartalu 2026. Zinvald, koji se nalazi u Saksoniji, na nemačko-češkoj granici, još je u fazi istraživanja i očekuje se da će završiti studiju izvodljivosti do kraja ove godine. Dok se mi ovde bavimo teorijama zavere, prepričavamo tračeve, slušamo svakog pametnjakovića koji je spreman/spremna da podeli neproverene i neutemeljene polu-informacije, dok mi govorimo "kad bude Nemačka, i mi ćemo", Nemačka nas je sustigla i prestigla, iako smo mi krenuli u naša istraživanja pre tačno 20 godina - tvrdi Brnabić.

Kompanija Rio Tinto takođe naglašava finansijski i privredni značaj projekta "Jadar", ali mnogo skromnije od Vučića i Brnabićke. Studija o ekonomskom uticaju tog projekta predstavljena je u Privrednoj komori Srbije još pre tri godine. Studiju je napravila agencija Peterhof Consulting d.o.o, a predstavio ju je prof. dr Dragan Lončar sa beogradskog Ekonomskog fakulteta.

U toj Studiji navedeno je da se početak iskopavanja jadarita planira za 2026. godinu i da će se vršiti oko 30 godina. Rio Tinto planira da za taj projekat uloži 2,4 milijarde evra. Iz rudnika Jadar proizvodiće se oko 58.000 tona litijum-karbonata, 160.000 tona borne kiseline i 255.000 tona natrijum sulfata. Projekat bi omogućio otvaranje 5.120 radnih mesta, a prosečna plata bi iznosila 1.222 dolara. Porezi iz projekta "Jadar" doprineli bi budžetu sa prosečnim godišnjim iznosom od 133 miliona dolara. U drugoj, dopunjenoj verziji Studije o ekonomskom uticaju, Rio Tinto je korigovao određene podatke. Broj radnih mesta je smanjio na 1.300, kao i visinu plate na 1.100 evra, dok je povećao poreske izdatke, pa sada tvrdi da će Republika Srbija na ime taksi dobijati 184 miliona evra godišnje.

Čak i da su ovi podaci apsolutno tačni, njihova analiza pokazuje da bi projekat "Jadar" predstavljao ekonomsku katastrofu za Srbiju, a ne priliku za privredni razvoj. Koliko je rizik sa rudarenjem štetan vidi se već po činjenici da se u tom kraju, koji je predviđen za eksplotaciono polje, poljoprivrednici zarađuju 2,5 puta više novca samo na proizvodnji malina.

Pored toga, od javnosti se skriva činjenica da će Rio Tinto početi da plaća taksu na rudnu rentu tek kad počne da ostvaruje dobit. Dakle, tek nakon što potroši novac koji dobije od Srbije na ime subvencija i kad vrati uloženih oko tri milijarde evra. Zasad, firma Rio Sava Exploration radi sa gubitkom u koji su uračunate sve "pozajmice", koje dobija od matične kompanije Rio Tinto. Tek kad to vrati, RSE počeće da prikazuje dobit od koje će tri odsto ići u budžet Republike Srbije.

Da stvar bude gora, ni u to ne treba verovati iz bar dva razloga. Prvi upućuje na to što će se renta naplaćivati prema dobiti koju prikaže Rio Tinto. Drugi razlog za sumnju u najavljenu korist od tog posla opisan je u poslovnim izveštajima kineske kompanije ZiĐin, koja eksploatiše rude iz Rudarsko-topioničarskog basena Bor. ZiĐin je 2021. godine proizveo 250.000 tona bakra, vrednog oko 1,3 milijarde evra, a u budžet Srbije je uplatio 13,6 miliona evra. Po toj računici, kineska kompanija nije platila ni mizernu rudnu rentu od tri, nego od jedan odsto. Takođe, ne treba zanemariti poslovnu praksu naprednjačke vlasti, koja je na isti način najavljivala privredni preporod Srbije kroz projekat "Beograd na vodi". Arapskoj kompaniji Igl Hils poklonjeno je 380 hektara zemljišta u savskom priobalju, a oprošteni porezi vredni oko 90 miliona evra. Prodato je nekoliko desetina hiljada stambenog i poslovnog prostora, da bi, posle osam godina poslovanja u republički budžet je uplaćeno samo 6,6 miliona evra.

Posebna je tema to što je vlast u Srbiji donela zakone koji omogućavaju prodaju javnih resursa u bescenje. Čak i druge rudarske kolonije, koje drže do sebe, ne dozvoljavaju tako jeftinu eksploataciju ruda. Recimo, rudna renta u Čileu, za bakar i zlato, iznosi 48 odsto.

Zarada od 184 miliona evra godišnje, koju obećava Rio Tinto, ne predstavlja značajan doprinos budžetu Srbije. Pa, iz tog budžeta će biti isplaćeno 920 miliona za izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu, šest milijardi za beogradski metro, kao i 18 milijardi evra namenjenih organizaciji izložbe EXPO. Dobit, koju će građani Srbije, imati od Rio Tintovih 184 miliona evra, obračunao je politikolog Boban Stojanović. Kad se taj iznos podeli na oko 5,1 milion punoletnih stanovnika Srbije, ispada da će svako dobiti po 3,01 evro mesečno. Dakle, dva piva mesečno u kafićima ili pet za ispijanje ispred radnje.

Dok Vučić, Brnabić i ostali lobisti Rio Tinta najavljuju litijumski privredni uspon Srbije, normalni ljudi upozoravaju na opasnosti koje nosi taj projekat. Posle Gornjih Nedeljica, Rio Tinto i partnerske rudarske kompanije nastaviće da šire posao celom Srbijom. Kompanija Euro-Lithium već vrši istraživanja površinskog kopa od 32 hektara kod Valjeva.

Tačnije, u gradu Valjevu, pošto se bušotine nalaze u naselju Peti put. Prateći žilu jadarita, kao i drugih ruda i minerala, neće biti iznenađujuće ako Rio Tinto stigne do Avale, u Beograd. Vučić bi, u tom slučaju, mogao da spoji svoja dva megalomanska projekta, "Jadar" i "Beograd na vodi". Ko misli da je to nemoguće, neka vidi kako izgleda Majdanpek, gde se rudarski kop, dubok 800 metara, nalazi na 30 metara od autobuske stanice i 150 metara od zgrade opštine i policije.

Osim stranih investitora, projekat trovanja prirode i uništavanja života u Srbiji finansiraće građani, tj. žrtve. Osim subvencija Rio Tintu, i slovačka kompanija InoBat dobiće 419 miliona evra za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Paraćinu. Planirano je da fabrika bude otvorena sledeće godine sa početnim kapacitetom od četiri gigavata, koji bi vremenom dostigao ukupni kapacitet od 32 gigavata. Litijum iz Jadra transportovao bi se i u Hrvatsku, za potrebe njihovih proizvođača baterija za električna vozila.

Svestan da krši Ustav i sve zakone i propise, Vučić namerava da zloupotrebom funkcije i drugim kriminalnim radnjama nametne političku odluku o otvaranju rudnika litijuma. Već su počele pripreme za organizovanje referenduma po tom pitanju. Zasad, Vučić namerava da tu prevaru sprovede samo u opštinama Loznica i Krupanj. Ako to ne prođe, pristaće da se o eksploataciji litijuma izjasne svi građani Srbije. Kao što je krao na svim izborima, to namerava i na referendumu, koji bi omogućio legalno i legitimno uništavanje života u Srbiji. Vučić je kampanju za izbore 2020. godine vodio pod sloganom "Aleksandar Vučić - za našu decu". Za ovaj referendum mogao bi da istakne parolu "Otrov - samo za vašu decu".

No, bez obzira kakve prevare smišljao, koliki god pritisak vršio na građane, ova smrtonosna avantura mu je osuđena na propast. Kad je mislio da je najjači, crnogorski vladar Milo Đukanović je pao na litijama, a srpski diktator će na litijumu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane