Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

 

Zaječar: Okružni zatvor kao primer nezakonitosti i kriminala

 

 

Kriminalci zatvoreni kriminal otvoren

 

  Radnici službe obezbeđenja Okružnog zatvora u Zaječaru prošlog su avgusta ministarki pravde Republike Srbije Snežani Malović uputili peticiju za smenu načelnika ove službe Zorana Mušića. Ministarka na to nije ni trepnula, ali su zato u međuvremenu kriminal i nečasne radnje u zatvoru procvetali

 

 

Poštovana redakcijo,

 

Zbog teških kriminalnih radnji, zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava, obraćamo vam se s namerom da vas upoznamo sa situacijom u Okružnom zatvoru Zaječar.

Organizovana grupa na čelu sa upravnikom Radivojem Živkovićem, načelnikom Službe obezbeđenja Zoranom Mušićem, načelnikom Službe za obuku i upošljavanje Goranom Spasićem, vaspitačem u zatvorenom odeljenju Borislavkom Paunović, učinila je niz teških krivičnih dela.

Evo nekoliko primera teških malverzacija, krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja od strane ove organizovane grupe:

- Godina 2008. Vršilac dužnosti upravnika Zoran Mušić, uz pomoć načelnika Gorana Spasića, proneverio je 3.000.000 dinara za navodno renoviranje nove farme, koja je istureni objekat Okružnog zatvora Zaječar.

- Godina 2008. Kao v.d. upravnika Zoran Mušić i načelnik Goran Spasić primaju mito od osuđenika Branislava Lađevca od 2.000 evra za izlazak u poluotvoreno odeljenje, a zbog mogućnosti izlaska u grad i na vikend. On je osuđen za teško ubistvo na 10 godina, jer je na monstruozan način ubio najboljeg druga, raskomadao ga i delove tela razbacao po Beogradu. Pitanje je i kako je i došao iz Niša kod nas na izdržavanje kazne. Iz poluotvorenog odeljenja u više navrata beži i ne snosi sankcije.

- Godina 2008. Mušić je i dalje v.d. upravnika. Kod osuđenika Gorana Grkića iz Ćuprije, glavnog narkodilera, u zatvorenom odeljenju zatvora pronađen mobilni telefon. Daje Mušiću 2.000 evra i izlazi u poluotvoreno odeljenje. Tu koristi sve pogodnosti kao najprimerniji osuđenik.

- Čim je stupio na dužnost upravnika Okružnog zatvora Zaječar 1. januara 2009, Radivoje Živković postavlja za vaspitača u zatvorenom odeljenju svoju rođenu sestru Borislavku Paunović, koja u sprezi sa bratom, za novčanu nadoknadu, daje pogodnije grupe i tretmane. Zar to nije sukob interesa?

- Februar-avgust 2009. Načelnik Zoran Muš uz pomoć ml. zap. Zorana Ignjatovića i pritvorenika Draže Božića i Ninoslava Ćirića organizuje unošenje mobilnog telefona za pritvorenika Nedžmedina Hajrovića uz nadoknadu od 5.000 evra. Pritvoreni Hajrović iz Novog Pazara odgovara za četiri kilograma heroina, a njegovoj porodici se sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu za trgovinu narkoticima.

- Jun 2009. Osuđenik Ninoslav Ćirić pre pravosnažne presude ide na izdržavanje kazne u KPZ Niš pa je posle samo mesec dana prebačen iz KPZ Niš u OZ Zaječar. Posle nekoliko nedelja, iako je presuda nepravosnažna, iz zatvorenog odeljenja je prebačen u poluotvoreno odeljenje, odakle bez problema koristi vikende i izlaske u grad. Isti je višestruki povratnik i lokalni narkodiler. Ceo grad zna da je prodao skupoceni audi da bi sebi obezbedio bolji tretman u zatvoru Zaječar. Šta mislite, kome je dao novac za to? Naravno, vaspitačici Borislavki, upravniku i načelniku službe Zoranu Mušiću.

- Mart 2009. Osuđenik Aleksandar Kevac napada komandira Bogdana Jankovića, koji ga zatiče u kupatilu kako pakuje heroin za dalju distribuciju u zatvoru i kroz razbijeno staklo od tuš-kabine beži iz paviljona i kruga zatvora. Na licu mesta pronađena su dva grama heroina u PVC kesici, a veća količina na jakni osuđenika. Advokat Jugoslava Rodić, branilac Aleksandra Kevca, po ustaljenom "protokolu" sklapa dil sa upravnikom da se Kevac dobrovoljno vrati u zatvor, a da pri tom ne snosi nikakve sankcije. Krivičnu prijavu nadležnim organima nikada nisu podneli ni upravnik ni načelnik Službe obezbeđenja, čija je to dužnost. I kada je gore navedeni osuđenik posle bekstva vraćen u zatvor, od strane načelnika Zorana Mušića je naređeno da se smesti u sobu i da ga niko nije pipnuo. Heroin je ostao kod načelnika Mušića i nikada nije predat PU Zaječar.

- Mart 2009. Komandir Milan Serjević, komšija i dobar prijatelj Zorana Mušića, bez razloga u stroju tuče osuđenika Virijevića. Svi osuđenici stupaju u generalni štrajk odbijajući da uzimaju hranu. Postupak nije pokrenut protiv komandira, a OPC Beograd nikada nije poslat vanredni izveštaj o stupanju 110 osuđenika u štrajk glađu.

- Osuđenik Igor Kostić je prebačen iz KPZ Niš u OZ Zaječar i za bolji tretman u OZ Zaječar upravniku daje mito od 5.000 evra. Za taj novac, uz pomoć upravnikove rođene sestre Borislavke Paunović, vaspitača u zatvorenom odeljenju, izlazi u poluotvoreno odeljenje, odakle dva puta beži.

- Avgust 2009. Osuđenik Igor Kostić pokušava bekstvo i iz zatvorenog odeljenja tako što se popeo na krov zatvorenog odeljenja prilikom šetnje. Disciplinski postupak nikada nije pokrenut iako je prijava napisana, a upravnik je naredio da se nikako ne upotrebe sredstva prinude. Upravnika zove tata, a upravnikovu sestru vaspitačicu Borislavku zove mama.

- Vaspitačica Borislavka, upravnikova sestra, radi u zatvorenom odeljenju. Za svaki bolji tretman-kategoriju ima svoj cenovnik, isključivo u evrima.                           I

- Septembar 2009. Auto-mehaničar Branislav Radović bez i jednog dana rada u službi za odezbeđenje prelazi da radi kao vođa smene u zvanju nadzornik straže. Isti taj Radović je visok čak 159 cm i primljen je u zatvor bez lekarskog uverenja. Svoje radno mesto je kupio novcem od otpremnine koju je uzeo iz Fabrike kablova Zaječar, gde je pre toga radio. Novac je dao načelnicima Mušiću i Spasiću.

- Septembar 2009. Stariji komandir Dragan Stanković krade po samoposlugama, biva uhvaćen od policije, a načelnik Zoran Mušić kažnjava ga sa 20 odsto čak - jedan mesec. Da li takav radnik zaslužuje da radi u uniformisanom sastavu? Zaslužuje, jer materijalno pomaže načelnika Službe Zorana Mušića.

- Januar 2010. Nadzornik Milan Ranđelović, sin bivšeg upravnika Ljubiše Ranđelovića, popravlja svoje vozilo u servisu Maki u Knjaževcu, a na izdržavanju kazne je zet vlasnika servisa. Posle obavljenog servisa, otišli su na ručak u lokalnoj kafani. Ne preduzima se ništa, jer su njegov otac i Radovan Korać dobri prijatelji.

- Septembar 2009. Savetnik Radovan Korać dobija, tačnije uzima tri praseta sa nove farme. Platio nije, ali zato štiti načelnika Zorana Mušića, načelnika Gorana Spasića i upravnika Radivoja Živkovića.

- Mart 2010. Stariji komandir Miliša Ranđelović, kao vođa smene, pušta sa izdržavanja kazne osuđena lica po dva dana pre isteka kazne. To je najteži oblik disciplinske i krivične odgovornosti. Štiti ga načelnik službe Zoran Mušić, jer mu Miliša održava ceo vozni park, kao poznati automehaničar u gradu.

Od jula 2009. do marta 2010. više puta smo se obraćali i ministarki pravde i direktoru Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija. Nije preduzeto ništa. Zbog toga smo podneli peticiju za smenu načelnika Službe obezbeđenja Gorana Mušića. Potpisali su je svi radnici Službe obezbeđenja i predata je ministarki pravde i direktoru Uprave.

 

           Radnici Službe obezbeđenja Okružnog zatvora Zaječar

 

 

 

 

Po Kodeksu ponašanja državnih službenika bila nam je dužnost da o svim nepravilnostima i nezakonitim radnjama obavestimo nadležne više instance.

Po istom kodeksu, zbog toga ne smemo da snosimo nikakve sankcije, a ipak smo sankcionisani na najgore načine: otkazima, suspenzijama, premeštajem u druge zavode, disciplinskim postupcima, premeštajem na druga radna mesta, smanjivanjem ocena, prevremenim penzionisanjem...

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane