Natrag

Do koske

Do koske

Drugi pravni presedan zaredom u vezi s Tabloidom

 

Kandidati za lopove

 

E.T.

 

Kad ovaj broj Tabloida već bude pred čitaocima, u Privrednom sudu (?!) u Beogradu, 9. juna biće (već) održan usmeni javni pretres protiv Tabloida, a po optužnom predlogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, koje zastupa ministra odbrane Dragana Šutanovca i njegovog pomoćnika Iliju Pilipovića u ime Ministarstva odbrane Republike Srbije, i Stevana Nikčevića u ime Jugoimporta SDPR.

Tabloid je optužen po novom, inkriminisanom Zakonu o javnom informisanju (novi čl. 92B, st. 1. i 4.), koji je, zbog toga što sadržaj teksta tretira kao privredni prestup (s namerom da neposlušni mediji budu finansijski ugušeni), proglašen anticivilizacijskim i antidemokratskim i od domaćeg javnog mnjenja i, pogotovo, od nadležnih evropskih institucija. Što je najgore, taj reakcionarni zakon upravo je u fazi provere njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Srbije, po predlogu zaštitnika građana Saše Jankovića, i kao takav na listi je prioriteta tog suda. (Uz sve to, na sastanku održanom 21. oktobra 2009. u Republičkom javnom tužilaštvu dogovoreno je da se deo Zakona o javnom informisanju koji se odnosi na kažnjavanje medija po privrednim prestupima, ne primenjuje u praksi, što je, doduše, neuverljivo demantovano).

Međutim, dok zakon ne bude proglašen za demokratski i civilizacijski otpad, u takvom kontekstu Tužilaštvo je, "po službenoj dužnosti" (podrazumeva se - po nalogu iz vrha vlasti), našlo za korisno da, po slovu njegovih oktroisanih paragrafa, ovu državu zaštiti od neodgovarajućih ili neprihvatljivih formulacija u Tabloidu, apsolutno ne obraćajući pažnju na potencijalni mafijaški i organizovani kriminal na koji se takve formulacije argumentovano i dokumentovano odnose.

U sledećem broju Tabloida objasnićemo kako je moguće da se Privredni sud i Tužilaštvo, umesto kriminalom koji cveta na svakom pedlju ove zemlje i u svakom segmentu privredne strukture, kao svojim prioritetom bavi odbranom jedne kriminalne družine, i to u najosetljivijem delu državnog establišmenta, od jednog siromašnog i nezavisnog lista koji jedva sastavlja kraj s krajem. Kako je moguće da je jedna kriminalna družina, koja je, po Tužilaštvu, od Tabloida "nezakonito optužena pre presude", važnija od miliona građana ove zemlje koji su i zbog tih i takvih osuđeni na smrt i - pre smrti. Strašno!

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane