Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Ministarka opšte prakse

 

Nikola Vlahović

 

Verovatno nigde na svetu ne postoji takvo i toliko kadrovsko ludilo kao što postoji u srpskom demokratskom cirkusu. Vlada Srbije i njen neprikosnoveni, protivustavni selektor, predsednik Republike, imaju svoje superheroje koji mogu sve. I da čuče u odbrani i da krenu u napad.

U tu retku vrstu spada i sadašnja ministarka za sport i omladinu Snežana Samardžić-Marković. Svojevremeno je diplomirala na Filološkom fakultetu na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost, ne sanjajući da će jednog dana, bez ikakvog ozbiljnog razloga (ali sa ozbiljnim ambicijama) postati pomoćnik ministra za politiku odbrane i nadležna za strategijsko planiranje, međunarodnu vojnu saradnju, verifikacioni centar i kopredsedavajuća u grupi Srbija-NATO za reformu odbrane!

Otkud nesuđena profesorka književnosti na tako visokim vojno-strateškim dužnostima? Ili ovo glavni psiholog ekperimentiše u svojoj ustanovi?

Bila je ova višestrana žena poprilično dugo (2005-2007) na toj funkciji koju je teško izgovoriti u jednom dahu.

Ali, kako je ona predsednikov superheroj, prethodno je trenirala svoje natprirodne moći u Ministarstvu spoljnih poslova (od 2001. do 2005. godine), gde je radila u Sektoru bilaterale kao zamenik direktora Direkcije za susedne zemlje, zatim kao zamenik šefa misije, savetnik u ambasadi i savetnik u Direkciji za Evropu!

Šta se to tako strašno desilo pa je, tako reći, degradirana, na položaj ministarke za sport i omladinu?

 Jer, pošteno govoreći, mučan je to posao: vešati medalje oko znojavih vratova, ljubiti se sa nabreklim šampionima, slušati ponekad njihove ponosne i gorke govore kao onaj koji je naš odbojkaški kapiten Ivan Miljković nedavno održao: "...Opet smo državu bacili u trošak jer smo zaslužili novčane nagrade koje su propisane pravilnicima. Eto, staćemo u red, jer još ni dinar nismo dobili za bronzu sa SP prošle godine... Međutim, moram da naglasim da ne igramo za novac, nego za državu, grb, zastavu. Grb i zastava nisu samo na dresu, nego u srcu. Čast mi je što sam bio sa ovim momcima."

Hoće li je glavni kadrovik posle ove sportske avanture (sa ljubavnim ishodom, kažu upućeni u njenu opsednutost vaterpolistom R......) poslati na mesto ministra šuma i ruda?

Teško je znati... Dosadašnja iskustva sa njom su takva da je sve moguće. I ona sama je nedavno izjavila u kameru mračne RTS: "Ja sam egzaltirana!" Ma, videlo joj se iz očiju! Sve.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane