Natrag

Dezurna

Dežurna

Crtice iz života kriminalne vlasti u Petrovcu na Mlavi

 

Nije važno stiæi, važno je uteæi...

 

Petrovac na Mlavi je mali grad u kome caruje veliki kriminal. U svakoj mutnoj raboti prisutan je predsednik opštine Radiša Dragojeviæ, a novac koji je namenjen podmiæivanju funkcionera pere se preko FK Sloga i tragikomiènih i besmislenih atletskih trka po gradu. Vodovod koji je otvorio "naš Evropljanin" Vensan Dežer uopšte ne radi, ali radi mala lokalna mafija. Šta god hoæe

 

Igor Milanoviæ

 

Petrovac na Mlavi je poznat po tome što su njegovi stanovnici od vajkada bili vièni trgovanju. Sadašnja opštinska vlast, meðutim, pod trgovinom smatra i otimaèinu. Zemljište kuda je nekada prolazila železnièka pruga, opštinska vlast danas prodaje po ceni od 3.000 evra za ar. Pa ko voli, neka izvoli.

Prodata je i zgrada petrovaèke biblioteke, te je gradska biblioteka sada smeštena u privatnom lokalu u vlasništvu Dragoljuba Milosavljeviæa, potpredsednika opštine, kome se za tu uslugu meseèno plaæa 600 evra. U lokalu èiji je vlasnik predsednik opštine Radiša Dragojeviæ registrovana je firma "Rosal Serbia", u vlasništvu istoimene kompanije iz Rumunije.

Ovo preduzeæe, osnovano 25. novembra 2010. sa osnivaèkim kapitalom od 500 evra i bez ijednog jedinog zaposlenog, odlukom predsednika skupštine opštine Milanèeta Aæimoviæa od 30. novembra 2011. dobija ekskluzivno pravo da obavlja komunalne delatnosti, skuplja smeæe i drugi otpad na teritoriji cele opštine. Od tada su komunalne usluge u Petrovcu trostruko poskupele.

Iz Nacionalnog investicionog programa Petrovcu je uplaæeno 10 miliona dinara, iz tadašnjeg Ministarstva za infrastrukturu još 20 miliona dinara, a Evropska unija je dodala još 4,5 miliona evra za izgradnju novog vodovoda. Posao dobija "konzorcijum" u kome se pojavljuje i austrijski "Strabah", ali je njegova uloga da služi samo kao pokriæe, za šta dobija 20 odsto sredstava. Ostatak ide "Velikoj Moravi" a.d. gde je generalni Petar Petroviæ, a tehnièki direktor Zoran Dželatoviæ.

"Velika Morava" uzima 10 miliona dinara ne da bi pravila vodovod, veæ da bi kupila bager. Posle toga menja ime u MP "Velika Morava", gde je generalni direktor Dželatoviæ, dok Petroviæ prelazi u firmu za konsalting "Huming", koja nadzire radove na vodovodu u Petrovcu?! Pošto su pare za vodovod potrošene za druge potrebe, opštinari uzimaju projekat iz 1975. godine koji proglašavaju projektom za novi vodovod, otvaraju jedno filtersko postrojenje i proglašavaju ga fabrikom vode, pa onda organizuju proslavu za 600 zvanica, meðu kojima je bio i Vensan Dežer ispred EU, i tako puštaju u rad vodovod koji ni do danas nije profunkcionisao.

Visoke goste opštinska vlast najradije vodi u restoran "Tron", lokalno stecište narko-dilera, èiji je vlasnik Dragan Adamoviæ, kum pomoænika komandira policijske stanice, a gde ordinira bivši policajac Veljkoviæ, veæ osuðivan zbog trgovine drogom.

Predsednik opštine je poznat po tome što voli da "isproba" svaku novu radnicu koja bi da se zaposli u opštinskoj upravi. Jednom su ga u Golupcu sreli besni roðaci jedne tako ponižene radnice i propisno provukli kroz šake. Danima posle toga Dragojeviæ se u opštini zvanièno vodio da je na službenom putu, sve dok mu nisu prošle modrice na licu.

Njegova aktuelna miljenica je bivša mis Branièevskog okruga Dragana Floranoviæ, sadašnja èlanica opštinskog veæa zadužena za sport, omladinu i turizam iako nema završenu ni srednju školu.   

Portparol opštine je Marjan Jankoviæ èiji je otac radio u vojnom odseku, dok devedesetih nije osuðen za primanje mita od regruta koji nisu hteli da idu u rat. Marjan ima 40 godina i još uvek se školuje o trošku opštine. Poznat je po tome što se hrani iskljuèivo po lokalnim restoranima i to za džabe. Posle njegovih žderaèkih pohoda propao je restoran "Zlatnik", koji je gazda zatvorio jer mu se više nije isplatilo da besplatno radi. Jankoviæ je jedno vreme bio skinut sa liste fudbalskih sudija zato što je uhvaæen kako prima novac, a na jednoj utakmici je bezrazložno tukao i neko dete.

Glavni za asfaltiranje svih ulica u kraju je Srðan Bata Cekiæ i njegovo preduzeæe "Srmeks". Srðan je asfaltirao 600 kvadratnih metara u Ulici Milana Ristiæa, ali su u opštini obraèunali 2.400 kvadratnih metara, troškove naplatili iz budžeta i prebacili na fudbalski klub "Sloga" (odakle se svi oni namiruju), a "Srmeksu" ni za obavljen posao nisu platili. Nesreæni Srðan æuti i radi, iako su ga opštinski funkcioneri doveli do prosjaèkog štapa, sve u nadi da æe jednog dana dobiti zasluženi novac.

Osim preko "Sloge", novac se pere i preko organizacije uliènih trka. Ekskluzivni organizator je u kraju poznat kao Gaga Trka i veæ je dobio kriviènu prijavu za organizovani kriminal. Direktor JKP za puteve Mirko Stankoviæ sa Gagom potpiše ugovor o organizaciji neke besmislene trke, opština to sponzoriše, a tako zaraðen novac Gaga podeli sa opštinskim funkcionerima. I svi zadovoljni, samo u budžetu nikada nema para.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane