Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

Banja Koviljaèa: Specijalna bolnica za likvidaciju pacijenata

 

Umesto leèenja, maltretiranje

 

Umesto leèenja pacijenti u Banji Koviljaèi dožive maltretiranje i šikaniranje, pa se iz nje vraæaju bolesniji nego što su bili kada su otišli. "Lekovito blato" je u stvari talog koji se vadi iz kanala pored bolnice, a posle tretmanom njime pojavljuje se neprijatni osip. To je na svojoj koži osetio pevaè narodne muzike Hasan Dudiæ

 

Igor Milanoviæ

 

Zbog kardiovaskularnih problema nastalih posle infarkta i moždanog udara, Hasan Dudiæ je otišao na rehabilitaciju u Banju Koviljaèu u kojoj je ranije, kao pevaè narodne muzike, mnogo puta uspešno nastupao. U Banji ga svi znaju i rado se druže sa njim, bukvalno da ne može ulicom da proðe, a da ga bar njih desetak ne pozove na piæe ili ruèak.

Pošto je imao i probleme sa zglobovima kao posledicu preživljenog saobraæajnog udesa, Dudiæ je išao i na terapiju lekovitim blatom, po kome je Banja Koviljaèa poznata. Ono što ni on ni drugi pacijenti ne znaju jeste da se blato uzima iz kanala pored Specijalne bolnice, preraðuje, zatim se njime sprovodi terapija, pa se blato ponovo vraæa u pomenuti kanal odakle ga nanovo vade, preraðuju... I tako u krug.

Boravak Hasana Dudiæa u Banji Koviljaèi naglo je prekinut 7. decembra 2011. pošto ga je jedna radnica izvreðala na nacionalnoj osnovi, a zatim mu još napisala i prijavu na osnovu koje su ga dr. Aleksandar Jokiæ i dr. Tatjana Tomiæ po hitnom postupku otpustili i izbacili iz bolnice. Gospodin Dudiæ je u bukvalnom smislu izbaèen, jer su pomenuti lekari, vezani Hipokratovom zakletvom, odbili èak i da mu obezbede prevoz do Beograda, iako je bilo oèigledno da je pacijentu pozlilo.

Polumrtav Hasan Dudiæ je autobusom stigao do Vojnomedicinske akademije gde je dr. Željko Krsmanoviæ dijagnostifikovao: "Akutna reakcija na stres" i ordinirao terapiju bensedinima i diklofenakom.

Doktor Milan Petronijeviæ sa VMA je 14. decembra 2011. izdao sledeæi nalaz: "Kontrolni pregled. Posle stresa i prekinute fizikalne terapije u RC Banja Koviljaèa bolovi u znaèajnom pogoršanju."

Gospodin Dudiæ je, dakle, u Banju Koviljaèu otišao na leèenje, a odatle se izvreðan i izmaltretiran vratio u gorem zdravstvenom stanju od onog u kome je u Banju otišao. Da li je to Specijalna bolnica za leèenje ili likvidaciju pacijenata?

U meðuvremenu se gospodinu Dudiæu po koži pojavio bolni osip kao reakcija na mazanje blatom izvaðenim iz kanala. Uz bolove u grudima i zglobovima sada ima i bolove po koži. On se sada sprema da protiv Specijalne bolnice podnese tužbu sudu za naknadu štete, jer mu je, izmeðu ostalog, zbog "leèenja" u Banji Koviljaèi na koje je pozvan, kao i zbog naknadnog sedmomeseènog leèenja od ovakve "rehabilitacije" izmaklo nekoliko nastupa koje je imao zakazane, a da sa druge strane uopšte nije izleèen, veæ samo maltretiran tako da je doživeo još jedan moždani udar.

Cela Banja Koviljaèa živi od Specijalne bolnice za rehabilitaciju. Hiljade pacijenata godišnje proðu kroz nju donoseæi novac koji koliko-toliko u životu održava lokalnu privredu. Zbog toga generalni direktor Specijalne bolnice dr. Nikola Sremèeviæ svojim preduzeæem, ali i celom Banjom upravlja kao malim feudom.

Njegovi èauši zato smeju da maltretiraju i vreðaju pacijente, posle èega ih još prevremeno otpuste sa rehabilitacije i puste ih da, iako teško bolesni, Banju Koviljaèu napuštaju sredstvima javnog prevoza i to usred zime.

Znaju li u Fondu republièkog zavoda za zdravstveno osiguranje za šta izdvajaju pare? Ili ih uopšte ne interesuje šta se dešava po srpskim banjama.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane