Natrag

Nismo mi od ju~e

Nismo mi od ju่e

 

Epizoda 123

 

Pozivam itaoce da dou 11, marta u 18 asova u udruženje književnika Srbije, Francuska 7, na promociju mog novog romana "Lajanje na pse". Bie to prilika da odgovorim na razna pitanja koja mi postavljate preko ravnogorskih medija.

Poznajem desetak ljudi roenih na Kosovu i Metohiji, koji su stariji od sedamdeset godina, a najvei deo radnog veka su tamo proveli, bili vieniji komunistiki poslenici u svojim sredinama i zahvaljujui toj injenici zamenili po nekoliko višesobnih stanova i visoko plaenih funkcija. Logian sled prie je da su svi poslednje godine pred penziju proveli u Beogradu, na odgovornim funkcijama i u odgovarajuim stanovima, koje su potom otkupili za jednodnevni džeparac svoje dece.

Danas najvei deo njih prikazuje sebe kao žrtvu komunistikog sistema. Kako koji moj novi roman se pojavi i prepoznaju u prii nekog od "svojih" partijaca, zovu me i šapuu u slušalicu: "Ovo ti je prava stvar! Samo nastavi da pišeš i piši o izdajnicima!"

Kada u sledeem romanu prepoznaju priu o sebi, takav prestane da me zove i da dolazi na promocije mojih romana. Dželatu je najteže kada mu se polomi drška od sekire, a na sekiri spazi svoju glavu i pone da se osea kao panj bez glave. A zna da mu valja umirati! Žao mi je i razumem nevolju mojih zemljaka. NIjedna sredina ne voli svedoke svojih poniženja!

Komšije Rake Ciganina ne beše neko vreme, a onda ga iznenada sretosmo ponovo Drake Bakalin i ja. Komšija  Raka nasmejan, moderno obuen, nosi naoare, a uz njega tri momka slinog izgleda. Drake i ja izljubismo se s Rakom, a Drake vie:

-Gde si bre nema te kao demokratije u Srbiji?!

-Bata komšija, veseo je Raka. Kaže malo je obišao Evropu i vratio u Srbiju mladu radnu, školovanu generaciju.

Raka potom pokaza na tri momka koji su uljudno i ozbiljno stajali kraj reke i pomno pratili svaku  njegovu re. Drake ne miruje:

-Šta je u pitanju, bre? Nije valjda da ti ovde omalio broj saradnika?

-Bata komšija Drake, uozbilji se Raka  i ree: "Ovde se sporo radi mora mnogo brže da se otvaraju butici, menjanice, kiosci, banke! Ma bre nismo Evropi ni za mali!

Raka nas obojicu potapša po leima i izgubi se sa svojim novim saradnicima. Drake je malo stajao nem, a onda se prekrsti, pa stavi ruke oko pasa i unezvereno izgovori:

-A ja se pitam zašto us raspisani novi izbori?!

ia Radenko je radni vek proveo na kapiji rakovike fabrike. Penziju krcka na Julinom brdu, gde živi od sedamdeset i pete. Svakodnevno šeta oko solitera, ita Tabloid, ita i Crnjanskog i to po peti put. I psuje opoziciju.

Pre neki dan idem s tramvajske okretnice passarelom i na vrhu stepenica ga sretnem.

-Kako živuckate, pitam.

-Hvala je bogu, još sam bolestan!

-A, što zahvaljujete za bolest?

-Zdraviji ne mogu da budem, a bolesniji mogu!

-Pratite li predizbornu kampanju?

-Jok more, štae ti to? Sve su to neuhvaeni lovci u magli na guske. Džabe je sve dok neko ne odgovori Srbima na najvažnije pitanje.

-Koje pitanje?

-Dokle e, bre, u ovoj zemlji da se krade?!

Na Kosovu ništa novo! Šiptari su i dalje izvoai radova, a jedini Srbi vodaju opanke, a drugi lunjaju po Evropi, želei da kupe takve opanke. Nalogodavac se snalazi sjajno, malo unapreuje, malo kažnjava. Nama s Kosova i Metohije, koji smo neprijatelji nalogodavaca, preostaje samo da budemo nemi svedoci vremena!

 

 

podeli ovaj ่lanak:

Natrag
Na vrh strane