https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Domci

Domci

 

Kako su se voleli nesmenjivi rukovodioci Doma RVI u Beogradu

 

Dvojac, a krade kao osmerac

 

Za kolovođe nezakonitog i u svemu skandaloznog poslovanja u beogradskom Domu RVI, već sada može da se kaže da su od ranije poznati organima gonjenja. Uskoro će, zvanično makar, da ih upozna i nadležno tužilaštvo...

 

Milica Grabež

 

 

Početkom 2010. godine, tačnije 1. februara, Uprava kriminalističke policije u Beogradu, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), primila je, i odmah prosledila nadležnom tužilaštvu, krivičnu prijavu protiv Slobodana Vukašinovića, predsednika Saveta Doma Ratnih vojnih invalida, Branke Stojić, upravnice Doma RVI, Tomislava Plavšića, predsednika gradskog odbora Ratnih i mirnodopskih invalida, Ilije Zagorca, potpredsednika gradskog odbora RMVI, i Tatjane Milosavljević, zaposlene u Domu RVI.

U svojstvu punomoćnika opštinskih odbora RVMI Voždovca, Novog Beograda i Zvezdare, prijavu je potpisao advokat Milan Zindović.

U samoj prijavi doslovno piše da "...Zbog postojanja osnovane sumnje da su kao odgovorna lica, Slobodan Vukašinović, predsednik Saveta Doma RVI, kome je odavno istekao mandat, i Branka Stojić, Upravnica Doma RVI, u periodu od 2007. godine do današnjeg dana, nenamenski trošili budžetska sredstva, koja se u skladu sa zahtevom Gradskog odbora udruženja RMVI dodeljuju, od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, a da pri tom Izveštaj o materijalno-finansijskom poslovanju za 2008. godinu nije razmatrao nadležni odbor, niti je izvršen uvid u finansijsku dokumentaciju, već je isti potpisan od strane predsednika Nadzornog odbora na zahtev Tatjane Milisavljević, kao i predstavnika stručnih službi, iako je znala o navedenim nezakonitostima...".

 

Ova krivična prijava u nastavku dobija oblike savršenog sinopsisa za kriminalni scenario, pa u daljem razobličavanju organizovane pljačke i samovlašća u Domu RVI, podnosioci kažu:

"...Zbog osnovane sumnje da su Slobodan Vukašinović, kao predsednik Saveta Doma RVI kome je odavno istekao mandat, i Branke Stojić, upravnice Doma RVI, izdavali u zakup raznim pravnim i fizičkim licima poslovni prostor koji se nalazi u Beogradu, u ulici Savski trg broj 9, a da o tome nisu dostavljali izveštaj nadležnima organka Udruženja RVI, zbog čega se nije moglo utvrditi koji prostor je izdavan, u kojoj površini, te kako se postupalo sa sredstvima dobijenim po osnovu zakupa poslovnog prostora, budući da navedena sredstva nisu ni prikazana u Izveštaju o materijalno-finansijskom poslovanju pod stavkom Prihodi, pa je na taj način nastupila imovinska šteta u neutvrđenom iznosu..."

 

U razotkrivanju skandaloznih nezakonitosti, potpisnici krivične prijave protiv dugogodišnje klike koja rukovodi Domom RVI u Beogradu kao svojim privatnim preduzećem, otišli su i do takvih detalja da će nadležno tužilaštvo imati pune ruke posla. Naime, u prijavi je pomenut i kredit u visini od 70.000 evra, dignut u korist jednog privatnog preduzeća, a za koji su Slobodan Vukašinović i Branka Stojić založili kao hipoteku nekretninu na Savskom trgu broj 9, a koja je u vlasništvu Udruženja RMVI, što je flagrantna zloupotreba službenog položaja kažnjiva po zakonu. Osim preduzeća Stojić-Vukašinović, kao saizvršitelji ovog prestupa navedeni su još i Tomislav Plavšić, kao predsednik gradskog odbora RMVI (koji je i osnivač Doma), i Ilija Zagorac, kao potpredsednik, jer su o svemu bili upoznati ali nisu preduzeli odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Potpisnici ove krivične prijave preciznije opisuju ovo kriminalno delo, pa kažu da su prijavljeni "...kao odgovorna lica u Udruženju RVI omogućili preduzeću Medilens iz Beograda, koje je registrovano na adresi udruženja, dakle u ulici Savski trg broj 9, dobijanje kredita kod ovlašćene banke u Beogradu, prema našim saznanjima Rajfajzen banke..."

 

Potpisnici krivične prijave protiv kolovođa mutnih radnji u Domu RVI, uputili su policiju i tužilaštvo na prikupljanje dokaznih materijala tako što su predložili da se izvrši uvid u list nepokretnosti 682, Katastra opštine Savski venac, zatim da se prikupe obaveštenja od računovodstva udruženja, obaveštenja od zaposlenih, obaveštenja o nezakonitostima o radu prijavljenih iz dopisa-predstavke broj 24/09 od 16.12. 2009. godine, potpisane od strane predsednika Opštinskog odbora RMVI opštine Novi Beograd Borislava Kijca, i predsednika Opštinskog odbora RMVI opštine Zvezdara Jovanke Jolić...

Konačno, tokom predugog čekanja na pravosudno raskrinkavanje preduzeća Stojić-Vukašinović, javili su se i novi svedoci malih i malo većih prestupa ovog neobičnog poslovnog partnerstva, pa će sve doći na red i po zakonu. Jer, čak i u Srbiji, reda i zakona mora biti.

 Tužilaštvo je prijavu prosledilo Odeljenju za privredni kriminal Policijske uprave u Beogradu, koju je u fioku stavio načelnik odeljenja Morić. Njegova odgovornost takođe se utvrđuje.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane