https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

SAD

SAD

Predsednièki izbori sa poznatim kandidatima i nepoznatim ishodom

 

Beli Mit protiv crne politike

 

Predsednièki izbori, koje prati ceo svet, održaæe se za pet meseci u Sjedinjenim Državama. Istraživanja javnog mnenja o pobedniku objavljuju se svakoga dana, a biæe ih još mnogo to sledeæeg 4. novembra kada æe se jedino istraživanje koje se raèuna odigrati na izbornim mestima. Predsednik Barak Obama brine se da li æe biti ponovo izabran, ali je ta briga samo jedna od stavki opisa predsednièkog posla. Predviðanja su da æe izborni rezultat biti "tesniji" od onog iz 2008. godine. O ovoj centralnoj amerièkoj temi piše Milan Balinda urednik Tabloida i dugogodišnji novinar amerièkog Majami Heralda

 

Milan Balinda

 

Postoje mnogi razlozi da sadašnji amerièki predsednik Barak Obama ne treba mnogo da brine o svom drugom predsednièkom mandatu, koji æe Amerikanci verovatno overiti na novembarskim predsednièkim izborima ove godine. Istorijska iskustva su na njegovoj strani. Na samom vrhu tih razloga istièu se sledeæi:

1) Sjedinjene Države biraju i nesavršenog kandidata ako se on nalazi u Beloj kuæi. Oba prethodnika Baraka Obame, i Bil Klinton i Džordž V. Buš, lako su pobedili u svojim trakama za drugi mandat, mada ni jedan ni drugi nisu ocenjeni kao izuzetno uspešni predsednici. Klinton je bio nešto iznad proseka, a Buš nešto ispod. Amerikanci dozvoljavaju, i zahtevaju, da aktuelni predsednik završi zapoèeto.

2) Republikanska partija je slaba i podeljena. Njihov kandidat, Mit Romni (Willard Mitt Romney), je, po procenama analitièara, jedan od najslabijih kandidata u istoriji partije.

Ne može da se pobedi neko ni-sa-kim. Naravno da æe Republikanci da se okupe oko svog kandidata s namerom da poraze Obamu, ali je ponor izmeðu radikalne baze republikanaca i centra amerièkih glasaèa veoma dubok. Èak i njihova baza sumnja da je Romni dovoljno konzervativan. Koliko se predstavlja kao konzervativan, veæ je isuviše za crnce, žene i hispano glasaèe.

3) Obama je uzoran. Ako predsednik vodi normalan život onda je to veliko plus u njegovu korist. Naroèito ako ima "kul" ženu, dražesnu decu i psa. Glasaèi hoæe da imaju poverenje u onoga za koga glasaju. Ovo ne važi za rasiste i sve one koji tvrde da Obama nije roðen u Americi, da je skoro vanzemaljac, ali, ako se vratimo na zemlju, poslednja istraživanja potvrðuju da je Obama proseènom glasaèu simpatièniji od svog protivnika.

4) Ekonomija je u lošijem stanju, ali Obama pobeðuje na poene. U amerièkim izborima ekonomija je uvek najvažnija. U suštini, Barak Obama ne trèi protiv Mita Romnija veæ protiv stanja u ekonomiji. Na jesen, sadašnji predsednik æe imati u rukama samo naznake sporog ekonomskog oporavka. Kad doðe do glasanja Amerikanci se ipak pitaju ko je odgovoran za slabu ekonomiju i da li aktuelni predsednik daje sve od sebe da se takvo stanje poboljša. Takoðe pitaju, da li druga strana ima bolja rešenja.

5) Teško je poraziti ustolièenog predsednika. Predsednik može da deluje s predsednièke pozicije do dana samih izbora. On igra na svom terenu - iz Bele kuæe. Druga je stvar što je Obama veæ krenuo predizbornu kampanju protiv Romnija i to izvan Bele kuæe. Izgleda, makar za sada, da je odluèio da ne koristi impozantni dekor Ružine bašte, Ovalne kancelarije, Zapadnog krila i Linkolnove spavaæe sobe…

 

Da telefon ne zazvoni posle ponoæi       

 

Ekonomija, kako nam pokazuje iskustvo, je u izboru amerièkog predsednika neuporedivo važnija od spoljne politike. Ipak, svaki predsednik strepi od telefonskog poziva u tri sata ujutru. Poziv u to gluvo doba noæi ne može da bude dobra vest. Uistinu - može da bude samo veoma gadna. Bilo da se nešto dogodilo u svetu, bilo da je neko napao Sjedinjene Države. Postoje nekoliko spoljnopolitièkih scenarija koje mogu da uzdrmaju stabilnu predsednièku kampanju:

1) Sukob sa Iranom. Amerikanci vide Iran kao zemlju koja predstavlja najveæu opasnost za Sjedinjene Države. Po nedavnim istraživanjima javnog mnenja 63 odsto Amerikanaca je spremnu da uðe u rat protiv Irana ako je to potrebno da bi se spreèio Teheran da napravi atomsku bombu. Mit Romni je posveæivao više pažnje takvom scenariju, ali su oba kandidata podvukla da je "svaka opcija na stolu". Napeta situacija sa Iranom može da pobrka Obamine napore za stabilizaciju ekonomije i njegov "izgled jakog voðe".

2) Kinesko ekonomsko usporavanje. Razvoj kineske ekonomije u poslednje tri godine doveo je do pada na 8.1 odsto u prvim mesecima 2012. Prošle nedelje Svetska banka spustila je svoje ekonomska oèekivanja za Kinu i predvidela da æe evropska ekonomska kriza pogoditi i Peking. Kineska ekonomska kriza direktno bi pogodila sve zemlje u okruženju ali i Sjedinjene Države. Amerikanci su poèeli da strepe da li kad Kina kine, Amerika dobije upalu pluæa.

3) Raspad evrozone. Izgledi da na Grèkim izborima predviðenim za juni mesec pobede partije koje su protiv mera štednje i samim tim Grèka bude primorana da napusti evro kao svoju valutu budi strah šta æe se nakon toga dogoditi. Šta æe biti sa Španijom, Portugalom i Italijom? Hoæe li svet upasti u novu i produženu recesiju? Mada u Sjedinjenim Državama postoje dvoumljenja koliko je evropska ekonomija važna za Ameriku, strah od ekonomskog kolapsa Starog kontinenta veoma je prisutan. Ezra Klajn je u svojoj kolumni u Vašington postu pre par meseci procenjivao Obaminu šansu da bude ponovo izabran: „… biæe uglavnom odluèenu na osnovu ekonomske situacije. A stanje ekonomije uglavnom æe biti odluèeno dogaðajima u Evropi. To evropsko stanje ne izgleda dobro".

4) Teroristièki napad na domaæem tlu. Amerikanci su spreèili, kako to autoriteti tvrde, nekoliko teroristièkih akcija na svom tlu. U svakom sluèaju, za vreme Obamine administracije Sjedinjene Države nisu imale znaèajnu teroristièku akciju na svojoj teritoriji. S druge strane, Obama je postigao veæi broj uspešnih akcija protiv Al Kaide a meðu njima i eliminaciju Osame bin Ladina. Ipak, jedna znaèajnija teroristièka akciju u samoj Americi mogla bi mnogo da utièe na glasaèe.

5) Oktobarsko iznenaðenje. Pošteno govoreæi niko ne može da predvidi šta sve može da utièe na izborni rezultat sve do samog dana izbora. Termin "oktobarsko iznenaðenje" skovano je 1972. godine kada je tadašnji Nacionalni savetnik za Bezbednost, Henri Kisindžer, izjavio dve nedelje pred izbore da je mir u Vijetnamu "na dohvat ruke". To je pomoglo predsedniku Niksonu da dobije izbore. Istina, Nikson bi te izbore dobio i bez Kisindžerove pomoæi ali "sigurno je sigurno". Potom je u doba izbora 1980. godine Ronald Regan strepeo da æe Džimi Karter postiæi dogovor sa Iranom u poslednjem trenutku u vezi oslobaðanja amerièkih taoca u Teheranu. To se nije dogodilo jer je Teheran pustio Amerikance uskoro nakon što je Regan položio zakletvu kao novi predsednik.

  

Civilne zajednice

 

Ipak, ono što najviše ide u korist Baraku Obami je sam Mit Romni. Možda je to najbolje opisanu u jednom od aprilskih izdanja Vašington posta gde je crno na belo pisalo i sledeæe:

   „… nemamo izbora veæ da priznamo da suština problema leži u Republikanskog partiji… Republikanska partija je ideološki ekstremna; odbojna ka kompromisima; nespremna da normalno shvati èinjenièno stanje, dokaze i nauku; i prezire legitimitet svoje opozicije. Kad se jedna partija odvoji toliko daleko od svoje veæine, skoro je nemoguæe za politièki sistem da konstruktivno deluje sa izazovima društva… Ono što imamo je Demokratska stranka puna socijalista, zelenih, progresivnih, umerenih, socijalno konzervativnih, fiskalno konzervativnih… a onda imamo Republikance. To je otprilike sve što imamo… Demokrate nisu perfektne… ali takoðe nisu konzervativni."

To što Demokratska partija nije konzervativna, makar za amerièke uslove, možda se najbolje pokazalo prošlog 9. maja. Tog dana se predsednik Obama jasno izrazio u pogledu gej brakova. Podržao ih je. Pre svega u svoje lièno ime, ali je podržao jedan veoma kontroverzan stav u Sjedinjenim Državama. Veæina Republikanaca osetila je da je trenutak da taj Obamin stav napadnu paljbom iz svih artiljerijskih oružja ali se odmah pokazalo da Obamina deklaracija nije naišla na "oèekivanu" negativnu reakciju Amerikanaca. Bez obzira što je Barak Obama postao prvi amerièki predsednik koji je izjavio da veruje da bi gej parovima trebalo omoguæiti stupanje u brak, ispitivanja javnog mnenja pokazala su da su nakon te izjave 23 odsto crnih Amerikanaca bili protiv gej brakova u poreðenju sa 34 odsto od pre Obaminog deklarisanja. Republikanci su odmah pokušali da razjedine crnaèki glasaèki blok, ali se pokazalo da to nije lak zadatak.

Podrška Hispanoamerikanaca za gej brakove porasla je pet odsto postigavši cifru od 51 odsto. Pre Obamine izjave podrška u ovom segmentu stanovništva bila je 46 odsto. Opozicija gej brakovima pala je sa 23 na 20 odsto. Stav belaca najmanje se promenio i neslaganje je palo samo za dva odsto: sa 27 na 25 odsto. Podrška je porasla sa 39 na 41 odsto. Sve skupa meðu svim graðanima neslaganje sa gej brakovima pala je sa 27 na 24 odsto. Ipak najviše Amerikanaca smatraju da je rešenje u "civilnim zajednicama" pre nego u brakovima. U svakom sluèaju, taktika Republikanaca da rasloje Obamine glasaèe, koristeæi pri tome i religiozne stavove, izgleda da neæe biti uspešna na ovogodišnjim izborima.

  

Koliko glasaèi znaju?

 

U kom sloju stanovništva republikanski kandidat Mit Romni prolazi najbolje? On ima najveæu podršku meðu radnicima i službenicima bele kože koji su imali ili imaju ekonomske nedaæe zbog ekonomske recesije. U toj grupaciji Romni vodi protiv Obame sa 58 prema 32 procenta. Glasaèi koji nisu belci, radnici i službenici, bez obzira na svoje ekonomsko stanje, daju Obami veliku prednost kada je u pitanju predsednikova briga o njihovom finansijskom stanju. U tom sloju stanovništva Mit Romni najviše dobija meðu ljudima koji nemaju fakultetsko obrazovanje. Na prethodnim izborima, 2008. godine, Obama je izgubio meðu belcima bez fakultetskog obrazovanja sa 18 odsto razlike. Sve skupa, belci i oni koji to nisu, smatraju da bi se Romni mnogo više od Obame zalagao za blagostanje bogatijih graðana. Èak 23 odsto više glasaèa smatraju da bi se Romni više od Obame zalagao za Volstrit.

Sva predviðanja su samo predviðanja ali ipak ostaje pitanje - koliko glasaèi znaju? Sudeæi po mišljenjima upuæenih - glasaèi su neznalice. Jedan od primera koji podržava taj stav je i èinjenica da su Amerikanci ljuti na Baraka Obamu zbog visoke cene benzina, mada predsednik Amerike ne može ništa da uradi u tom pogledu. Isto tako, Obama je eskalirao rat u Avganistanu i Amerikanci ne misle da je taj rat na prvom mestu vredno voditi, ali ti isti smatraju da Obama taj sukob vodi izuzetno uspešno. Takvi kontradiktorni stavovi, a njih je veoma mnogo, granièe sa èistom šizofrenijom. Naravno da bi ovde trebalo istaknuti da ima izvestan broj graðana koji misle da je Obama musliman iako postoje jake evidencije da on to nije. Nekom glasaèu iz, recimo, Ohaja ne vredi pokazivati Obaminu krštenicu jer æe on i dalje da tvrdi da predsednik nije Amerikanac. U najboljem æe sluèaju reci da "po mom mišljenju on nije stvarni Amerikanac". Ne radi se o krštenici veæ o mržnji koji mnogi oseæaju prema prvom crnom predsedniku.

Izvesni Tom Džensen, struènjak u jednoj firmi za ispitivanje javnog mnjenja, otvoreno prièa o obrazovanosti glasaèa: "Prvu lekciju koju nauèiš o ispitivanju javnog mnjenja je da je narod glup. Uvek kažem klijentu, pokušavajuæi da razjasnim brojeve, da su oni po prirodi kontradiktorni i menjaju se najmanje jednom nedeljno". U sliènom stilu ide i èinjenica da glasaèi Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti odbacuju u celosti mada im se svaki deo tog zakona ponaosob dopada. O èemu se ovde radi? Cena benzina, na primer, samo je surogat za Obamin celokupni uèinak. Isto tako nekih 54 odsto Amerikanaca veruje da Predsednik može mnogo toga da uradi u kontroli cene benzina, mada èinjenice da on skoro nikako ne može da deluje na cenu nafte na svetskom tržištu. Ipak, ako se sve sumira, u politièkom poslu glasaè je uvek u pravu kao što je tržište uvek u pravu. U politièkom poslu niko se ne suprotstavlja tržištu jer bi to bilo suludo.

  

Zabava za politièke zavisnike

 

Znaju ili ne znaju, glasaèi vole da nagaðaju. Vole da se klade u buduænost, a jedna od tih igrica je i ko æe da bude kandidat Demokratske stranke na sledeæim izborima iz 2016. godine. Pretpostavlja se da je ove veæ dobio Barak Obama. Na listi moguæih kandidata dominiraju nekih osam demokrata a meðu njima tri su najjaèa:

1) Hilari Rodham Klinton. Postigavši jako drugo mesto, odmah iza Obame, za nominaciju Demokratske stranke 2008. godine, Hilari Klinton ako se kandiduje za predsednicu 2016. izborne godine postaviæe se odmah kao voða demokratskog èopora mada æe tada veæ biti blizu 70 godina starosti. Tokom poslednjih 10 godina bila je na vrhu Galup ispitivanja kao najcenjenija žena na svetu.

2) Džo Bajden. Ukoliko Obama pobedi ove godine a potom se ekonomija popravi u njegovom drugom mandatu, bez nekih veæih svetskih potresa, Bajden bi mogao da pretenduje na Obamin "treæi mandat". Bajden je veæ dva puta vodio trku za predsednièkog kandidata i 2016. biæe u svojim srednjim sedamdesetim godinama. Verovatno da æe Demokrate gledati za sledeæu generaciju politièara te 2016. ali Bajden nije odbacio moguænost da se kandiduje.

3) Andru Cvomo. Guverner države Njujork, Andru Cvomo svojim radom veæ je postigao politièku reputaciju na nacionalnom nivou. Njegovoj prepoznatljivosti nesumnjivo je doprinela i èinjenica da je sin Marija Cvoma, bivšeg popularnog guvernera Njujorka i jednog od lidera Demokratske partije. Mladi Cvomo još nije povukao oroz ali njegovo famozno prezime najverovatnije æe ga gurnuti u trku za kandidata 2016. godine.

Nagaðanja o izbornim kandidatima za Obaminog naslednika ipak je preuranjeno i za sada u domen špekulacija i zabave za "politièke zavisnike". Naravno, ukoliko Obama ne pobedi ovog novembra èitav scenario okrenuæe se naopaèke.

 

 

Iran ne prihvata ponude

 

Nakon ne mnogo uspešnih pregovora u Istambulu i Bagdadu, Iran i šest svetskih sila (Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemaèka) dogovorili su se da æe se sledeæi skup odigrati u Moskvi 18. i 19. juna. Zapadne sile strepe da bi Iran mogao da obogati svoj uranijum do 90 odsto èistoæe što bi bilo i potrebno i dovoljno za atomsku bombu. Sa svoje strane, iranski glavni pregovaraè, Said Džalili, negira da Iran namerava da napravi atomsko oružje te da ima "apsolutno pravo" da obogaæuje uranijum za miroljubive svrhe. Izjavio je za medije da su razgovori u Bagdadu bili detaljni ali nezavršeni.

Nada da æe biti postignut brzi progres u razgovorima izmeðu Irana i svetskih sila jedva je vidljiva nakon pregovora u glavnom gradu Iraka. Naime, svetske sile zahtevale su mnogo od Teherana uz zamenu za malo popuštanja embarga pod kojim se Iran nalazi. Kako su najavljene zabrane uvoza nafte iz Irana od sledeæeg jula, èini se da Zapad nigde ne žuri sa pregovorima jer oseæaju da je Iran u veoma teškoj situaciji. Osim zahteva da Iran zaustavi bogaæenje uranijuma na 20 odsto, svetske sile traže da Teheran zatvori pogon u Fordou koji jeste pod kontrolom meðunarodne komisije, ali je toliko duboko ukopan u planinu da ne može biti uništen bombardovanjem iz vazduha bilo da to pokušaju amerièki ili izraelski avioni.

Iranu su veæ godinama potrebni rezervi delovi za svoju civilnu vazdušnu flotu ali najverovatnije nerealno da samo u zamenu za tako nešto odustanu od obogaæivanja uranijuma. Iran traži da se sankcije odmah olabave, ali svetske sile insistiraju da Iran prvo uradi nešto a potom bi veoma malo popustili embargo. Ta vrsta trange-frange èini se nedovoljna Teheranu.

Izrael pomno posmatra razgovore izmeðu Irana i šest svetskih sila, ali ni u jednom momentu ne daje svoj komentar dogaðaja. Jedino što su rekli tokom poslednjih pregovora je da se Iran "igra sa svetom da bi dobio na vremenu". Nedostatak izraelskih komentara nisu dokaz da Tel Aviv nije poprilièno nervozan uzimajuæi èinjenicu da je obogaæivanje uranijuma od 20 do 90 odsto tehnièki lakši posao od stizanja do prvih 20 odsto èistoæe.

 

Romni i Mormoni

 

Republikanski kandidat za predsednika je Mit Romni. On je Mormon i aktivni èlan crkve. A, ko su Mormoni?

Crkvu Isusa Hrista svetaca poslednjeg dana osnovao je Džozef Smit 1820. godine u državi Njujork. Po predanju Smit je nastojao da spozna koja grana hrišæanstva je ona prava a onda mu je stiglo predskazanje da ni jedna od njih nije istinska Božja namera i da osnuje svoju sopstvenu denominaciju. Takoðe ga je posetio anðeo Moroni koji ga je uputio da pronaðe zakopane zapise najranijih amerièkih hrišæana. Tekstovi su bili zapisani na zlatnim ploèama. Smit ih je preveo i složio u knjigu koja je danas poznata kao Knjiga Mormona. Mormoni veruju da su i ta knjiga, kao i sama Biblija, delo Boga.

Oni veruju da su Isus i Sveti Duh dve liènosti koje su odvojene, odnosno nisu isto, što i Otac na nebu. Takoðe veruju da postoji živi prorok na zemlji kome Bog neprestano prestavlja svoja otkrovenja. Smita je ubila u Ilinoisu razdražena masa 1844. godine.

Potom je Brigam Jung poveo Crkvu na Juta teritoriju gde je ona postigla solidnu snagu i moæ. Mormoni za sebe kažu da su hrišæani i pridaju veliki znaèaj crkvenim obredima i hijerarhiji. Neka od svojih uèenja su napustili vremenom, a jedna od njih je i poligamija. Jung je, po prièi, imao 34 žena. Sve do 1979. godine crnci nisu mogli biti èlanovi njihove crkve. Takoðe su svojevremenu insistirali na teoriji Adam-Bog. Teorija tvrdi da je Bog sišao na zemlju kao Adam i zapoèeo ljudsku vrstu. U suštini, Mormoni su jedna specifiènija grana protestanata i veoma su konzervativni mada su vremenom njihove doktrine liberalizovane.

Neki smatraju da ako bi Mit Romni postao predsednik SAD-a da bi on više uticao na mormonsku crkvu nego što bi Mormoni uticali na njega. U ovom trenutku Mormonska crkva nije u raspoloženju da „osvoji svet", nego više samo pokušava da preživi u savremenim uslovima.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane