https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Sindikati

Sindikati

Elektrodistribucija Beograd: borci za radnièka prava ne mogu radnike oèima da vide

 

Motke, butke i polutke

 

Da u javnim preduzeæima Srbije nema ko ne krade, pokazuje sluèaj Elektrodistribucije Beograd, gde su se u lopovluk ukljuèili èak i sindikati. Samozvani radnièki zastupnici najradije se bave èisto komercijalnim poslovima, od marketinga do voðenja splavova, a za zavijanje creva gladnih pregalaca nemaju ni sluha ni vremena       

 

Milan Malenoviæ

 

 

Elektrodistribucija Beograd ima 1.700 zaposlenih, èetiri sindikata i milion problema. Skoro da je nemoguæe saznati ko je od koga potekao, zašto se odvojio i koga više zastupa. Kao ni šta ko krade.

Prvo se od Nezavisnog sindikata odvojila grupa radnika i formirala GSHNER Nezavisnost, a onda su se pojedini odvojili i vratili u stari sindikat. Osim Nezavisnog i Nezavisnosti, danas u EDB-u imamo i Sindikat EDB-a i SRED (Sindikat radnika elektrodistribucije) Beograd. A što više sindikata, to radnici imaju manje prava.

Sindikati bi trebalo da se bore za radnièka prava i da radnike zastupaju u pregovorima sa poslodavcima. Nekada smo bar tako uèili u školama. Danas su se vremena promenila i sindikati se više bave trgovinom nego klasnom borbom.

 

Trgovaèko društvo

 

Na zvaniènom sajtu Sindikata EDB vidi se da oni svojim èlanovima, a i šire, nude kupovinu suhomesnatih proizvoda iz preduzeæa Ekologik Java, i to na tri meseène rate. Kome je to malo, može da se upiše i na teèaj stranog jezika u školi Ðuro Salaj, uz porodièni popust od 25 odsto.

Da ne zaostane za svojim kolegama, Nezavisni sindikat se odmah odrekao štrajkova i svojim èlanovima zauzvrat ponudio obuku za vozaèa B kategorije po ceni od 25.000 do 30.000 dinara, u zavisnosti od vozila. Za one koji bi da smršaju posle obilnih obroka suhomesnatih proizvoda, Nezavisni nudi i veliki izbor sportske odeæe i obuæe na tri do èetiri meseène rate, koju mogu da kupe na platou ispred TC Piramida na Novom Beogradu. Za kraj, tu je i stomatološka ordinacija dr Aleksandra Kostiæa, koju sindikat reklamira, istina, bez ikakvog popusta za èlanove.

SRED Beograda je još neiskusan pa nudi samo novèanu pomoæ svojim èlanovima u vezi sa troškovima leèenja, sahrane èlana porodice i slièno. Usput radnike vodi i na letovanje u Grèku, razume se po punoj ceni.

Majstor za zaradu mimo sindikalnih delatnosti je svakako sindikat Nezavisnost, koji ima i sindikalni apartman, ali i sindikalni splav i sindikalnu firmu.

Splav je na Adi Ciganliji, a radio je privatno pružajuæi usluge svakome ko je imao da plati. U Nezavisnosti su pojam "ravnopravnost" shvatili doslovno, pa nisu pravili nikakvu razliku izmeðu gostiju. Tako su èlanice sindikata na Dan žena dovedene na ovaj splav, ali su kao i svaki drugi gost morale uredno da plate ceh koje su napravile.

Nezavisnost je 19. aprila raspustila Odbor poverenika sindikata Nezavisnost ED Beograd i za v.d. glavnog poverenika postavila Miodraga Radivojeviæa.

Veæ 26. aprila novi rukovodioci sindikata podnose kriviène prijave protiv Tomislava Nešovanoviæa, bivšeg glavnog poverenika, i protiv sekretara sindikata, Biljane Kovaèeviæ, koja je bila i direktor NESS CO, sindikalne firme. Tada na površinu isplivavaju mnoge nezakonitosti koje su se odvijale pod firmom sindikalnog rada.

Prema pomenutoj prijavi, Biljana je bila i direktor preduzeæa NESS CO, kao i poslovoða i direktor splava Pikaso. Novo rukovodstvo nije sa sigurnošæu moglo da utvrdi da li je ona usmeravala sindikalne pare tamo gde je bila direktor ili je to èinio Zoran Timotijeviæ, tadašnji zamenik glavnog poverenika Tomislava, a koji je bio i predsednik Upravnog odbora istog preduzeæa i splava. Timotijeviæ je danas predsednik Nezavisnog sindikata, s kojim je sindikalna asocijacija Nezavisnost u veèitom ratu.

Koliko je u proteklom periodu potrošeno i za šta, to ni sami akteri nisu umeli da kažu. Splav Pikaso je, inaèe, po dostupnim informacijama, graðen parama EDB-a, a ne novcem sindikata.

Kada su ovako finansijski zbrinuti lideri Nezavisnosti najureni iz svog matiènog sindikata, kao funkcioneri su vaskrsli u Nezavisnom. To je bio razlog za uzajamno mazanje blatom ova dva sindikata, zbog èega su radnièki interesi gurnuti u stranu.

Rat za kasu

 

V.D. glavnog poverenika Nezavisnosti Radivojeviæ u jednom svom javnom obraæanju èlanstvu pita se zašto bivše rukovodstvo nije predložilo planove za sredstva kojima je raspolagalo i zašto nisu donete odluke kako æe i na šta da se troše pare. Odmah zatim on konstatuje da je bivše rukovodstvo po sopstvenom, slobodnom nahoðenju raspolagalo kasom, splavom, apartmanom, službenim vozilima marke jugo žute i crvene boje koje su vozikali i za privatne potrebe, da su bespotrebno plaæali advokate iako sindikat raspolaže pravnom službom.

Za sindikalne aktivnosti smenjeni rukovodioci nisu imali para, tvrdi Radivojeviæ.

Prešavši u Nezavisni sindikat, bivši iz Nezavisnosti su se obrušili na svoj stari sindikat dokazujuæi da su sve radili po zakonu i odlukama nadležnih organa, a da je njihova smena bila nelegitimna. Rat oko sindikalne kase pune novca od èlanarina i prihoda ugostiteljskih objekata, nastavlja se i ovih dana.

Ni rukovodioci drugih sindikata nisu izdržali da ne ulete u rat za radnièke duše. Sindikat EDB, koji glasi za reprezentativni, oglasio se jednom pomalo zajedljivom informacijom: "Svi oni koji nisu èlanovi Sindikata EPS, a gadljivi su na novac koji je sindikat ispregovarao, imaju moguænost da isti ne prime". Inaèe, reè je o nekih 9.000 dinara, koliko po raèunici voða Sindikata EDB pripada svakom radniku.

Tu slavljenièku raèunicu kvari èinjenica da je rukovodstvo EDB-a svojim radnicima prethodno smanjilo plate za 10.000 dinara, u proseku, pa ova povišica ne predstavlja èak ni vraæanje na preðašnje stanje.

Plate su smanjene tako što su kolektivni ugovori predviðali vrlo rastegljivu cenu radnog sata koja je varirala od 119 do 135 dinara. Rukovodioci EDB-a su, onda, po sopstvenoj volji isplaæivali neku satnicu koja je bila izmeðu ove dve svote i tako zakidali radnicima na platama. Kada je situacija postala nepodnošljiva, jednostavno su seli za pregovaraèki sto sa svojim sindikatom i ispregovarali navodnu povišicu.

Sindikat Nezavisnost je osporio validnost takvih kolektivnih ugovora i sada se èeka mišljenje Ministarstva rada i stav Meðunarodne organizacije rada. Za to vreme, radnici neka se snalaze i èekaju neka bolja vremena.

 

 

 

 

 

Bilo nekada

 

Nekada, dok je bilo para, svi radnici su solidarno ulagali u odmarališta po vasceloj Srbiji. Danas u odmaralištima na Vlasini, Kostocu, Rajcu, Peruæcu, Ðerdapu i Iriškom vencu odsedaju skoro iskljuèivo rukovodioci EDB-a. Radnika tamo skoro da nema, a troškove snosi preduzeæe. Jedni te isti ljudi stalno idu na "rehabilitaciju" (èitaj: banèenje i pijanèenje za radnièke pare), a troškovi se prave i plaæaju iz firmine kase bez ikakve kontrole.

Dok se rukovodioci tako provode, radnici nemaju šta da rade i postaju tehnološki višak koji se šalje na ulicu. Hit je postalo angažovanje privatnih firmi koje su u sprezi sa direktorima, i to za one poslove za koje EDB ima sopstvene radnike. Prihodi ostvareni preko naduvanih faktura zatim se dele sa rukovodiocima EDB-a o èemu svi radnici znaju, ali strepe za svoj posao, pa æute.

Ako radnici ne mogu da rade i da primaju platu, sindikalni funkcioneri su nezamenjivi. Za Dragana Kostiæa, profesionalnog borca za radnièka prava, njegove kolege tvrde da ni dana nije radio na poslu na koji je rasporeðen, ali da je zato veæ 25 godina na radu u sindikatu. Više mu se isplati, to je sigurno.

 

 

 

 

Jeftina slika u skupom ramu

 

Bez obzira na to što stalno kuka kako nema para zbog èega struja mora da poskupi, rukovodstvo EPS-a nikako da zavede red u sopstvenoj kuæi i da za poèetak bar spreèi dalje odlivanje sredstava.

Na lokaciji u beogradskoj Ustanièkoj ulici broj 246 stoji baraka na kojoj je nekada bila oznaka EDB-a. U vezu s njom upuæeni dovode Nebojšu Bankoviæa i Dragana Mostiæa, nekadašnje saradnike muža Slavice Ðukiæ-Dejanoviæ u èerupanju preduzeæa Zastava elektro.

Iz nekog neobjašnjivog razloga, sa pomenutog objekta je nestala tabla EDB-a, a kao vlasnik je uknjiženo privatno lice. Nijedan od 50 dobro plaæenih i dokonih pravnika ovog javnog preduzeæa nikada nije ni pokušao da doðe do podataka ko je, kada i kako otuðio ovu imovinu.

Za sada EDB i dalje uredno plaæa troškove za ovaj objekat koji, oèigledno, koristi neko drugi. Upuæeni su sigurni da æe èim naðu investitora sadašnji vlasnici otpoèeti sa gradnjom na ovoj isplativoj beogradskoj adresi.

Radnici gladni, graðanima struja skupa, a direktori EDB-a arèe imovinu preduzeæa plaæajuæi neke svoje liène politièke interese. To je današnja slika cele srpske elektroprivrede.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane