https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Skandal u Balkanološkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti

Direktor i sekretarica u misionarskoj pozi

Mada je Srpska akademija nauka (SANU) oduvek bila predmet protivrečnih stavova, frakcionaških sukoba i (ne)naučnih obračuna, ova nekada slavna a danas posrnula ustanova je poslednjih godina dotakla svoje dno. Dokaz za to su i nalazi Budžetske inspekcije koja je nedavno kontrolisala rad Balkanološkog instituta i njegovog direktora Dušana T. Batakovića

M. Grabež

U zapisniku koji je sačinila budžetska inspekcija prilikom kontrole rada Balkanološkog instituta SANU, a koji može da se čita kao kriminalistički roman u kojem su glavni akteri direktor (Dušan T. Bataković) i njegova sekretarica, koju je on kao svoju ljubavnicu doveo u Institut, sve je napisano kao u dobrom scenariju za dugometražni film. Posle konvencionalnog uvoda, negde od dvadeset druge strane, kada se iskazuje sumnja u verodostojnost i autentičnost odluka kako onih o materijalno-finansijskom poslovanju tako i onih kojima je direktor upućivan na službena putovanja, dolazi iznenađenje razmerama učinjenih zloupotreba i nezakonitih postupaka. Lajt-motiv ovog "romana" je bezakonje, a u njegovom središtu je zloupotreba službenog položaja koja prerasta u društveno zlo.

Direktor ove naučne ustanove, Dušan T. Bataković, protivzakonito daje svojoj sekretarici dvostruku platu i obezbeđuje honorare, a ona njega bez odluka upravnog odbora šalje na putovanja. Kada je najavljem dolazak inspekcije, onda je izvršeno falsifikovanje odluka, što je inspekcija i utvrdila. Time je, ustvari i potvrđeno neposredno pismeno svedočenje o nezakonitim postupcima sekretarice Instituta koje je dala šefica računovodstva Milena Radovanović, što je i navedeno u ovom zapisniku.

Konstatovanjem da službenik ministarstva, odnosno referent zadužen za praćenje i kontrolu rada instituta nije radio svoj posao već tolerisao nezakonite postupke direktora, kriminal u Balkanološkom institutu dobija značenje dobre organizovanosti. S obzirom na nastojanje da se ovaj izveštaj o orgijanju direktora Balkanološkog instituta SANU prikrije, umanji njegov značaj i spreči očekivani sudski epilog smatram da bi ga blagovremeno trebalo predstaviti javnosti.

Pitanje je da li će bivši profesor i bivši ambasador Srbije u Grčkoj, Kanadi i Francuskoj, gospodin Dušan T. Bataković, uskoro biti i bivši direktor Balkanološkog instituta SANU? Da li je pred hapšenjem ili ne? Zašto se u SANU prikrivaju njegova nepočinstva i ko pokušava da stane na put pravdi? Na ova i mnoga druga pitanja, uskoro bi mogli da stignu i odgovori, ali kakvi?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane