https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal
Demokratska diktatura

Grupa radnika Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Filijale za Južnobanatski okrug, u pismu upućenom Tabloidu, iznosi detalje o akterima i metodama kršenja radničkih ali i ljudskih prava, sistematskom progonu i otpuštanjima.
Priredila: M.G.

Svakog dana je sve više sudskih sporova radnika koji su se suprotstavili kršenju Zakona o radu, ali su zbog toga mnogi već dobili ili im preti otkaz. Za samo osam meseci vladavine direktorke filijale Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ksenije Krehov-Radović, nastalo je osam sudskih spora sa radnicima ove ustanove, vezanih za kršenje Zakona o radu.
 Direktorka Filijale Ksenija Krehov-Radović i njena produžena ruka, načelnica Odeljenja za ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja Smiljka Čalić, tražile su od predsednice Sindikata u Filijali Pančevo Snežane Mladenović da svaki radnik mora da stavi potpis na primedbe i žalbe na rad u Filijali, nakon čega je nad tim radnicima vršen klasičan mobing ili, srpski rečeno, progon i diskriminacija.
Radnici zbog straha ne smeju da se žale, moraju da trpe iživljavanja nadređenih, zahteva se strogo poštovanje hijerarhije, a na tome posebno insistira načelnica Smiljka Čalić, osoba sklona teškom kršenju ljudskih prava, sprovođenju izolacije nepodobnih, izdavanju zabrana komuniciranja sa kolegama, proverama i praćenju "neposlušnih" i sistematskom šikaniranju.
 Jedan od takvih slučajeva desio se i Aleksiji Leli Mešanović (bivšoj pomoćnici direktora Filijale), kada je bila izdvojena u zasebnu prostoriju koju su direktorka Filijale Ksenija Krehov-Radović i načelnica Smiljka Čalić poetično nazvale "Sheveningen". Aleksija Lela Mešanović je dobila otkaz ugovora o radu u novembru prošle godine (vodi sudski spor sa Filijalom), jer je navodno potpisala obrazac za lečenje u inostranstvu za jednog osiguranika, na osnovu kojeg je stigao veliki račun za njegovo lečenje. Cela Filijala kao i celokupna javnost u Pančevu znaju da je to montiran proces u režiji načelnice Smiljke Čalić i direktorke Ksenije Krehov-Radović.
Aleksija Lela Mešanović ima trideset i jednu godinu radnog staža u Filijali RZZO-a Pančevo, pa je svojim znanjem, iskustvom i odanošću prema poslu odmah zasmetala kako načelnici, tako i direktorki Filijale.
Poučeni brutalnim ponižavanjem radnika, izgubili smo svaku nadu da nas neko može zaštititi, tim pre što se direktorka Filijale poziva na političku pripadnost vladajućoj Demokratskoj stranci, kao i visokim vladajućim krugovima.
Da bi uverila zaposlene u političku snagu koju ima, istakla se i izjavom: "...Moj Raša igra kako mu ja i moja Goca sviramo".
(Raša - Rade Nikolić, pokrajinski direktor RZZO-a, Goca - Gordana Cvetičanin, direktorka Filijale RZZO-a za grad Novi Sad.)
Zato se pitamo kuda ide ova naša nesrećna sudbina, te da li je moguće da u njihovim rukama završava svaki pokušaj bilo koga od nas da bar stavi do znanja javnosti u demokratskoj Srbiji o čemu se ovde radi, kao i to da vlast u državi dozvoljava ovako nešto. Iz ove filijale upućene su brojne predstavke i žalbe na rad gorepomenutih, međutim nijedan ozbiljan korak nije učinjen u rešavanju ovog pitanja i problema u Filijali RZZO-a u Pančevu, čak ni u neposredno višim nadležnim službama ove filijale, Pokrajinskom zavodu za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu, a ni u RZZO-u u Beogradu.
Kakva se šteta nanosi Filijali pokazuju i brojni primeri "premetačine nepodobnih" i njihovo upućivanje da rade u drugim opštinama i na drugim poslovima, izvan svoje struke i obrazovanja. Tokom marta je izvršeno više od 30 raznih transfera naših radnika bez ikakvog razloga i obrazloženja, a radni odnos u poslednja 2-3 meseca zasnovalo je više od 20 novih radnika sa političkim i rodbinskim predznakom.
Radnici Filijale upozoravaju da je krajnje vreme da se preduzmu mere kojima će se sprečiti nasilje koje nad radnicima vrši direktorka Ksenija Krehov-Radović i načelnica Odeljenja za ostvarivanje prava Smiljka Čalić. Strah radnika ne vodi rešenju problema, problemi se svakodnevno gomilaju i tako stvara tenzija koja može i da eskalira i dovede do neželjenih posledica.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane