https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Familija

Familija

Bankarska mafija: Razvojna banka Vojvodine kao privatni servis pojedinaca i porodica

 

Navodni lopovi i stvarne kraðe 

 

Razvojna banka Vojvodine nastala je pljaèkom graðana Vojvodine i akcionara nekadašnje Metals banke, a na isti naèin se i održava iznad površine samo da bi miljenici pokrajinske vlasti mogli da nastave da državne pare presipaju u privatne džepove    

 

Arpad Nað

 

Iz vremena najcrnjeg staljinizma ostao je jedan vic: "Kada je policija hapsila ljude iz prizemlja moje zgrade, nisam se bunio. I kada je hapsila ljude sa sprata ispod mene, æutao sam. Kada su došli mene da vode, odluèio sam da se pobunim, ali tada veæ više nije bilo nikoga u zgradi ko bi me èuo."

Ako se pod hitno ne zaustavi faktièka nacionalizacija Razvojne banke Vojvodine (RBV), nekadašnje Metals banke, isti scenario èeka i druge banke u Srbiji. A onda æe biti kasno, jer neæe biti više nikoga ko bi èuo proteste.

Hapšenje Srðana Petroviæa, nekadašnjeg prinudnog koupravnika Metals banke, zbog saradnje sa odbeglim Darkom Šariæem, u suštini ništa ne menja ni po pitanju ove banke, a ni po pitanju postojanja pravne države u Srbiji. Ðorðe Jevtiæ, drugi prinudni koupravnik iz tog istog perioda, kada je pljevaljski bos svoje narko-milione prao preko ove banke, nije obuhvaæen istragom.

Ispada da je Petroviæ sve radio na svoju ruku, iako sam položaj koupravnika podrazumeva da je poslovanje moguæe jedino uz odobrenje oba prinudna upravnika. Jeftiæ je na ovo radno mesto došao iz Narodne banke Srbije, gde je bio zamenik direktora sektora kredita. Oèigledno su njegove zasluge za vladajuæu oligarhiju dovoljne da mu, makar privremeno, obezbede oslobaðanje od kriviène odgovornosti.

 

Sve desne ruke

 

Poslovna golgota nekadašnje Metals, a današnje Razvojne banke Vojvodine, poèinje onog momenta kada je neko u Pajtiæevom okruženju došao na ideju da se igra bankarstva. U to vreme, pre nekoliko godina, kada je Vojvodina krenula putem kvazidržavnosti, na èelu ove banke bio je Ananije Paviæeviæ.

O Ananijevim malverzacijama Tabloid je pisao još u vremenima dok je bio prvi èovek ove banke. Dokumentovano ukazivanje na nezakonitost u njegovom radu vremenom je uèinilo da on postane neprihvatljiv za ljude iz Izvršnog veæa Vojvodine, koji su se nameraèili da izmišljaju Narodnu banku Vojvodine. Njegova smena, meðutim, objašnjava mini šemu ne samo kako je Metals banka nacionalizovana, veæ i šta èeka celokupni bankarski sektor u Srbiji.

Izvršno veæe Vojvodine je bilo najznaèajniji deponent Metals banke, gde su držana budžetska sredstva. Ovo nije ništa èudno, tako se isto radi svuda u svetu. Pažnju skreæe naèin na koji su sredstva povuèena iz ove banke - sva odjednom i to dosta pre isteka roka navedenog u meðusobnom ugovoru banke i Izvršnog veæa. Na ovaj naèin su iznenada ispražnjeni banèini raèuni, ona više nije imala sredstava da servisira svoje klijente i Narodna banka Srbije je morala da uvede prinudnu upravu.

Na taj naèin na vlast u banci dolaze veæ pomenuti Petroviæ i Jeftiæ, a Ananije navodno beži u Crnu Goru, protiv njega se, opet navodno, podnose optužnice za nesavesno poslovanje i, opet navodno, izdaje meðunarodna poternica.

Sve je ovo navodno, jer Ananije suštinski u banci nikada nije ni bio razvlašæen. Njegova smena je bila samo šou na poèetku državnog preuzimanja Metals banke. Faktièki, veliki maher iz vremena pre nacionalizacije, ostao je i dalje èovek koji konce vuèe iz pozadine.

Jedan od velikih dužnika Metalsa, preko kog je išlo neometano izvlaèenje kapitala, jeste NS-Don 2006 DOO, na èijem èelu je nezvanièno Aleksandar Paviæeviæ, sin pomenutog Ananija. Aleksandar je ujedno bio i direktor Metals-komerca, æerke-firme Metals banke, preko koje su i išle najvažnije investicije. Aleksandar je još uvek jedan od suvlasnika preduzeæa NS-Don, a to je i Metals-komerc.

U NS-Donu se mogu zapaziti i drugi interesantni likovi koji su takoðe zaslužni za propast banke i izvlaèenje para iz nje. Formalni direktor bio je Predrag Lonèar, dok je njegov zamenik bio Milan Tepiæ, nekadašnja desna ruka Ananija u Metals banci.

Tepiæ je svojevremeno bio i na èelu konzorcijuma fizièkih lica koji je privatizovao Budimku AD iz Požege. Ugovor je kasnije raskinut zbog nepoštovanja ugovornih obaveza. U istom konzorcijumu su još bili i Dejan Paviæeviæ i Jelena Lonèar.

Jedno od preduzeæa, suvlasnika NS-Dona, jeste i Kooperativa, na èijem je èelu Anka Lonèar, u privatnom životu majka Predraga Lonèara, bivšeg direktora NS-Dona.

Preko ovog kolopleta bivših najbližih saradnika i sadašnje rodbine, Ananije i dalje upravlja poslovima i same RBV, jer se finansijski plasmani banke prioritetno odvijaju preko zavisnih preduzeæa, kao što je Metals-komerc. Njegovo formalno odstranjivanje sa èela Metals banke bilo je tako samo neophodni uvod u otimaèinu.

U trenutku kada je Metals banka od strane IV Vojvodine gurnuta u finansijsku dubiozu, država, odnosno Autonomna pokrajina, bila je samo jedan od vlasnika. Kako bi se sanirali gubici, Skupština akcionara je donela odluku o dokapitalizaciji banke putem prodaje vanredne serije akcija i to samoj AP Vojvodini. Krivac za propast tako je postao spasilac.

Pomenuta skupština održana je 2008. i to na tako nezakonit naèin da su najveæi manjinski akcionari, finansijski fondovi predvoðeni DDOR-om Novi Sad, podneli tužbu, a postupak se i dalje kilavi pred sudom. Jasna je namera državnog vrha da odugovlaèenjem spora primora nezadovoljne akcionare da putem vansudskih, direktnih nagodbi potraži rešenje.

Da se ne radi o pukoj državnoj intervenciji zarad spasavanja posrnule banke, videlo se, ako ne ranije, a ono najkasnije krajem 2010. kada je vanredna Skupština akcionara iznenada donela odluku o još jednoj dokapitalizaciji, ali ovog puta prodajom akcija iskljuèivo Fondu za razvoj AP Vojvodine.

Prethodno održana redovna Skupština u leto 2010. donela je odluku da dokapitalizacija nije potrebna, ali se u meðuvremenu pokazalo da banka nema dovoljno para. Ona je, naime, u prvih devet meseci 2010. zaradila samo 625.000 evra i to iskljuèivo na bazi promene vrednosti imovine.

Optimistièki, gotovo sumanuto raspoloženo novo rukovodstvo RBV-a najavilo je, meðutim, da æe prihod za 2010. iznositi sedam miliona evra. Ovo tek da se vidi koliko su ozbiljni rukovodioci koje je dovela Pajtiæeva ekipa.

 

Krupnim koracima u 1945.

 

Nije neuobièajeno da države dokapitalizacijom priskaèu u pomoæ znaèajnim firmama koje upadnu u nevolje, posebno u vremenima globalnih ekonomskih kriza. U sluèaju RBV-a, meðutim, ne radi se o sanaciji i kasnijoj prodaji, veæ o klasiènoj nacionalizaciji iz vremena posleratne obnove.

Veæ krajem avgusta 2010, ubrzo po preimenovanju Metals u Razvojnu banku, predsednik IV Vojvodine Bojan Pajtiæ je na otvaranju Èetvrtog sajma privrede u Subotici javno pozvao sve graðane Vojvodine da svoj novac preusmere u ovu banku i rekao da je ona uložila velike napore u spasavanje više desetina firmi koje su se našle u teškoj situaciji zbog svetske finansijske krize. Time je prvi put obelodanjeno da je nekadašnja èisto komercijalna banka postala serviser državnih interesa. I to uprkos èinjenici da država nije jedini vlasnik ove nesreæne finansijske institucije, a da se ostali akcionari nisu ni pitali o tome da li to žele, a još manje se sa time složili.

Razvojna banka, iako termin ne postoji u domaæem zakonodavstvu, u svetu je institucija koja povoljnim kreditima pomaže privredu. Povoljno kreditiranje istovremeno znaèi i manji profit za akcionare. Na Pajtiæevu izjavu berza je odmah reagovala, pa je vrednost akcija RBV-a u toku 2010. godine prepolovljena. Ovakav sunovrat je retko kada viðen, èak i u Srbiji.

Konaèno je svakome jasno kako je vlast u Vojvodini opljaèkala akcionare nekadašnjeg Metalsa. Prvo je banku gurnula na samu ivicu steèaja, zatim je organizovala skupštinu akcionara koja se protivzakonito razvlaèila više dana, sve dok nije namaknuta veæina za dubioznu odluku o dokapitalizaciji. Posle ove, prve dokapitalizacije, država je veæ postala stvarni vlasnik Metalsa i onda je suprotno interesima ostalih akcionara krenula u preimenovanje banke u Razvojnu banku Vojvodine.

Gubitke koji su nastali investiranjem u potrebe prijatelja onih sa vlasti umesto u ekonomski opravdane poslove, Izvršno veæe i Bojan Pajtiæ nadoknaðuju iz džepova svih graðana pokrajine koji svojim porezima pune budžet iz koga se plaæaju egzibicije navodnih bankara kroz stalno nove dokapitalizacije RBV-a. Umesto u Evropu, Vojvodina se krupnim koracima vraæa u 1945. i državnu otimaèinu privatne imovine.

 

 

 

 

Svi Donovi ljudi

 

Meðu vlasnicima NS-Dona, preduzeæa koje kao kamen oko vrata stoji RBV-u, nalazimo sledeæe firme i pojedince:

Milan Tepiæ, koji je bio i zamenik direktora Ananija Paviæeviæa, poseduje udeo od 1,88 odsto. Dušan Martinoviæ lièno ima 0,01 odsto vlasništva, dok je kao direktor stambene zadruge Pobeda-imo i istoimenog preduzeæa upravljao i njihovim udelom u ovom bankrotiranom preduzeæu. Ni stambena zadruga ni preduzeæe Pobeda-imo nisu više u vlasnièkoj strukturi NS-Dona.

Najveæi vlasnik sa udelom od 36,43 odsto jeste Produktiva u veæinskom vlasništvu Anke Lonèar, koja je istovremeno i direktorka preduzeæa Kooperativa, još jednog od prethodnih vlasnika NS-Dona. Pored toga što i sama poseduje 10,88 odsto vlasništva, Anka je i majka Predraga Lonèara, predsteèajnog direktora društva.

Pankomerc ima 6,57 odsto vlasništva, a ovo preduzeæe se nalazi u vlasništvu Market-trejda i Metals-komerca, æerke RBV-a i drugog najveæeg vlasnika NS-Dona sa udelom od 24,36 odsto. Na èelu Metals-komerca donedavno je bio Ananijev sin Aleksandar Paviæeviæ, koji danas poseduje 10,88 odsto vlasništva NS-Dona, plaæenih 125 evra u gotovini i 185.476 evra u akcijama Metals banke, današnjeg RBV-a.

Skoro svi vlasnici NS-Dona svoje uèešæe su plaæali akcijama Metals banke, pa je tako oèigledno da Ananije Paviæeviæ preko povezanih i srodnih lica ima još uvek udeo u vlasnièkoj strukturi banke koju je vodio u propast, a èiju sanaciju solidarno plaæaju svi graðani Vojvodine.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane