https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Milojevićava strana

Milojevićava strana

Kosjeriæ: tajna jedne muæke

 

Kad Srbijašume bane u elektrane

 

U Kosjeriæu sve je fantomsko, jedino su zarade opštinskih moænika realne, a njihove muæke providne i veæ viðene

 

Igor Milanoviæ

 

 

Zamenik generalnog direktora JP Srbijašume  dopisom od 21. januara 2011. obaveštava predsednika opštine Kosjeriæ Dragana Vujadinoviæa da to javno preduzeæe može da odobri prenos prava korišæenja nepokretnosti na drugog korisnika. U tom smislu uz isti dopis dostavljena je i odluka Upravnog odbora JP Srbijašume o prenosu prava na korišæenje izvesnog broja parcela u korist opštine Kosjeriæ.

Pomenutu odluku UO od 30. decembra 2010. potpisao je predsednik Momèilo Kojiæ. U obrazloženju se navodi kako je Skupština opštine Kosjeriæ na sednici održanoj 20. decembra 2010. "donela Odluku o donošenju prostornog plana jedinice lokalne samouprave - opštine Kosjeriæ broj 350-10/09-02". Time su, navodno, bili ispunjeni uslovi za prenos prava korišæenja navedenih parcela.

Jedini problem je u tome što Skupština opštine Kosjeriæ nije zasedala dana 20. decembra. Kako se jasno vidi iz Službenog lista opštine Kosjeriæ 1/11 od 2. februara ove godine, odluka broj 350-10/09-02 doneta je tek na sednici poèetkom februara i potpisana od strane predsednika skupštine Milana Štuloviæa.

Kako su èlanovi UO Srbijašuma unapred znali ne samo da æe ta odluka da bude doneta, veæ i pod kojim æe brojem da bude zavedena?

Iz nekog razloga, opštinskoj vlasti u Kosjeriæu je trebalo da se pomenuta odluka knjiži kao izglasana još u 2010. godini, pa je iz tog razloga i upuæen dopis Srbijašumama sa lažnim podacima o sednici skupštine koja nikada nije ni održana.

Razlog za ovu žurbu moguæe je da leži u jednoj drugoj odluci izglasanoj na istoj sednici od 2. februara 2011. godine. Radi se o odluci o osnivanju društva sa ogranièenom odgovornošæu izmeðu opštine Kosjeriæ i Tek Energy DOO (koju u skupštini Kosjeriæ uporno pišu kao Tek Energu).

Zajednièko preduzeæe Kosjeriæ elektrane treba da koristi postojeæe hidropotencijale na teritoriji opštine u cilju proizvodnje elektriène energije. Za tu svrhu opština bi kao svoj osnivaèki ulog unela pravo korišæenja potrebnog zemljišta i stekla 10 odsto vlasništva nad zajednièkim preduzeæem.

Tek Energy bi odradio ostatak za 90 odsto vlasništva nad zajednièkim preduzeæem. Zanimljivo je da ova firma, u vlasništvu Hydrovista AG iz Švajcarske i prijavljena na adresi Prote Mateje 52 u Beogradu, raspolaže osnivaèkim kapitalom od samo 500 evra.

U finansijskom izveštaju za svoju prvu godinu poslovanja, 2009, Tek Energy DOO navodi da ima ukupnu aktivu od samo 1.538.000 dinara i ni jednog jedinog zaposlenog. Zbog toga je razvrstano u mala preduzeæa.

Kako ovakvo preduzeæe može da gradi hidrocentrale, makar i one male?

Trik koji se krije iza fantomske odluke Skupštine opštine Kosjeriæ i saradnje sa isto tako fantomskom firmom leži u - korišæenju zemljišta. Èelnici opštine su namerili da pod maskom izgradnje malih hidroelektrana urede infrastrukturu o trošku budžeta. Zemljište oko planiranih centrala veæ je dobrim delom u privatnom posedu opštinskih glavonja, a njima æe u narednom periodu biti dodeljene i parcele koje su dobijene od Srbijašuma.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane