https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

\ilas

Ðilas

 

Kako je Beograd bankrotirao pod teretom megalomanske pljaèke Dragana Ðilasa

 

Zaradi još neku paricu, dok ne odeš u maricu!

 

Graðanima Beograda je konaèno dozlogrdilo da trpe šikaniranja koja je naredio gradonaèelnik Beograda Dragan Ðilas u sklopu akcije nametanja Bus-Plus sistema naplate karata u javnom prevozu. Konaèno su stanovnici srpske prestonice odluèili da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke.

 

Milan Glamoèanin

 

   Posle niza incidenata u kojima su putnici bez vozne karte fizièki bili zlostavljani od strane komunalnih policajaca, veæina pripadnika ove parapolicijske jedinice (formirane inaèe da bude Ðilasova pretorijanska garda) pokazala je da i tamo ima poštenih ljudi, pa je odbila da i dalje po gradonaèelnikovom nareðenju prebija one koji GSP koriste bez plaæanja karte. Zbog toga je pomahnitali vladar iz Starog dvora naredio da iste metode poènu da primenjuju regularno zaposleni u javnom gradskom prevozniku, što su oni sa gaðenjem odbili i protestujuæi izašli na ulice. Uz njih su rame uz rame demonstrirali i pripadnici regularne policije.

   Koji su motivi koji su Dragana Ðilasa naveli da se tako otvoreno stavi na stranu protiv sopstvenih graðana? Oèigledno je - finansijski.

   Kako se vidi iz priloženog zahteva sindikata iz samog GSP-a, nikome u ovoj zemlji nije do kraja poznato ko se zapravo krije iza konzorcijuma koji je uveo Bus-Plus. Poznato je, meðutim, da su preduzeæa koja direktno kontroliše, ali i poseduje Dragan Ðilas jedini korisnici reklamnog prostora u sredstvima javnog prevoza i na stajalištima. Drugi, koji bi tu da se oglase, prostor po paprenim cenama moraju da zakupe od Ðilasa.

   Finansijska sprega izmeðu vlasti Beograda i konzorcijuma Bus-Plus je vidljiva i iz naèina finansiranja ovog sistema naplate karata. Kao menadžer preduzeæa koje stoji na èelu konzorcijuma navodi se izvesni mlaðani Veljko Vlahoviæ, dok je stvarna vlasnièka struktura celog konzorcijuma pod velom tajne. Teško bi bilo objasniti èinjenicu da je Vlahoviæ, kao golobradi klinac na èelu preduzeæa koje je u tom trenutku imalo kapital od samo 500 evra, istome obezbedio kredit Erste banke u visini od 2,5 miliona evra, za koji je jedina garancija bilo "Mame mi, vratiæu pare", da nije bilo snažne podrške gradskih vlasti.

   Takoðe, Erste banka je masivno finansijski podržala medijsku kampanju uvoðenja Bus-Plus kartica parama prikupljenim od graðana Beograda, istih onih koji su posle tokom akcije disciplinovanja prebijani od strane Ðilasovih jurišnika. Znaju li komintenti ove banke gde idu njihovi depoziti?

   Još nešto je postalo belodano iz pomenutog proglasa sindikata: Beograd je bankrotirao!

   Poslednjim rebalansom budžeta od 12. jula 2012. predviðeno je dalje zaduživanje prestonice kod stranih banaka u iznosu od 79,6 miliona evra. Najveæi deo tih para (50 miliona evra) otišao je, navodno, za izgradnju pristupnih puteva mostu na Adi. Daljih 20,2 miliona evra (i to upravo onih dobijenih od opskurne Evropske banke za obnovu i razvoj) bilo je namenjeno poboljšanju javnog saobraæaja i infrastrukture, dok je ostatak planiran za paušalnu odrednicu "obnova Beograda". Još oko šest miliona evra u dinarima (taènije 677,8 miliona dinara) grad je planirao da pozajmi od domaæih banaka i to za potrebe poboljšanja pretškolskih ustanova.

   Oèigledno da nešto nije odraðeno kako je zamišljeno, jer bez obzira na navodnu investiciju u GSP tamo je stanje iz dana u dan sve gore, o èemu svedoèi i apel sindikata. Da bi smanjili troškove za plate zaposlenih u javnom prevozu, gradski oci na èelu sa Ðilasom došli su na ideju da veæinu radnika prebace u privatne firme koje obavljaju poslove za GSP (tu je, izmeðu ostalih, i Bus-Plus konzorcijum), a koje sa svoje strane ne oseæaju potrebu da radnicima redovno isplaæuju plate.

   Gde je, onda, otišla razlika para? U Ðilasove džepove, zna se.

   Više je nego oèigledno da grad uprkos prebacivanju velikog dela zaposlenih iz javno-komunalnih preduzeæa u privatne firme u kasi više nema para. Trik koji je primenjen je krajnje jednostavan i viðen je i ranije: privatne kompanije koje su preuzele zaposlene iz javnih preduzeæa angažuju se na istim onim poslovima na kojima su prethodno radili zaposleni koji su iz javnog prešli u privatni sektor, privatnicima grad plaæa èak i više nego što je pre plaæao za zaposlene, koji od privatnika, ako uopšte, od plate dobijaju samo mrvice. Ovako prikupljena sredstva privatnik zatim deli sa onima iz gradske vlasti koji su mu omoguæili da tako posluje.

   Nekada je JKP Parking servis bio jedan od glavnih finansijskih donatora stranke na vlasti. Danas je kasa ovog preduzeæa do te mere opljaèkana da je ono nedavno moralo da podigne kredit kod komercijalnih banaka da bi isplatilo plate svojim zaposlenima.

   Identièna je situacija u svim javnim preduzeæima Beograda - plate kasne ili ih uopšte nema, a sredstva se namièu ili dotacijama iz gradskog budžeta (koji je i sam prazan) ili pozajmicama od banaka.

   Da bi isplivao iz dugova, grad je po poslednjem rebalansu budžeta odredio i prodaju dela sopstvene finansijske imovine u visini od 85 miliona dinara, kao i dodatno zaduživanje kod domaæih banaka u visini od 1,09 milijardi dinara i kod stranih finansijskih institucija od 9,55 milijardi dinara. Prevedeno na srpski ovo znaèi da æe samo za pokrivanje dosadašnjih rashoda Beograd dodatno da se zaduži za 100 miliona evra, plus što æe iz rezervi stvorenih prethodnih godina da povuèe još 1,38 milijardi dinara, a za nove investicije æe da pozajmi 85 miliona evra. Uz sve to ovogodišnji deficit neæe biti manji od 8,64 milijarde dinara. Samo ove godine na naplatu su dospeli dugovi iz prethodnog perioda u visini od 3,46 milijardi dinara koji nisu mogli da budu izmireni bez novog zaduživanja.

Pomenuti novac je manjim delom otišao za dobrobit stanovnika prestonice, a najveæim delom je utrošen na megalomanske i nepotrebne projekte od kojih jedinu korist imaju Ðilas i njegovi sledbenici. Još godinu dana ovakve rasipnièke i bezobzirne vlasti Beograd neæe moæi da preživi.

 

A 1.

 

Tražimo policijsku istragu!

 

Zahtevi sindikata (Evrovozaè, Sindikat vozaèa GSP i Sindikat GSP, sindikatima radnika GSP pridružili su se još i Sindikat radnika policije i Beogradska unija sindikata) su sledeæi:

1) Prestanak maltretiranja beograðana Bus Plusom - taèkaste kontrole i represivna pravila u javnom prevozu ne poboljšavaju uslugu prevoza, veæ naprotiv pogoršavaju. Graðani se gotovo svakodnevno naðu u stresnim situacijama i kasne na posao.

2) Prestanak maltretiranja zaposlenih u GSP-u - zbog revolta graðana nakon represije komunalne policije i negativne reakcije radnika u komunalnoj policiji na odluku grada, iz Bus Plus-a su rešili da zaduženja komunalne policije u gradskom prevozu svale na radnike GSP-a. Vozaèi i kontrolori æe uskoro biti prinuðeni da na slièan naèin kao komunalna policija vrše taèkaste kontrole i maltretiraju graðane.

3) Prestanak maltretiranja zaposlenih u manjinskim sindikatima - nakon što su neki sindikati zaposlenih poèeli da se bune zbog Bus Plus-a, izvršen je pritisak na manje sindikate da prestanu sa protestima i organizovanjem štrajkova. Èlanovi sindikata su bili ucenjeni da preðu u veæe sindikate koji su pod kontrolom direkcije za javni prevoz i gradskih vlasti. Ovakvo ponašanje je nelegalno i bezobrazno.

4) Povratak svih izdvojenih službi iz GSP-a u GSP - da se sistem naplate karata vrati GSP-u. Kontrola, prodaja i sve ostale usluge koje su privatizovane.

5) Prestanak zaduživanja GSP-a kreditima - grad Beograd ima zakonsku obavezu da obezbedi kvalitetnu uslugu prevoza. Meðutim, grad Beograd finansijska zaduživanja stavlja na teret GSP-u. Sva komunalna preduzeæa su veæ prezadužena nabavkom osnovnih sredstava, a èak i u parking servisu podizani krediti da bi se isplatile zarade radnicima.

Graðanski pokret 99 posto (www. 99 posto. org <http://www.99posto.org>) pridružuje se sindikatima u borbi protiv Bus Plus-a i represije. Njihovi zahtevi slièni su zahtevima sindikata:

1) Tražimo da se ukine Bus Plus zbog:

a) korupcije i nepotizma - netransparentan tender i poslovanje Bus Plus-a, zapošljavanje roðaka i èlanova porodice.

b) materijalne štete koju sistem nanosi graðanima.

c) kršenja graðanskih prava

d) kršenja radnièkih prava zaposlenih u GSP-u

2) Tražimo da se ukinu taèkaste kontrole zbog:

a) represivnog delovanja nad graðanima i ranije pomenute materijalne štete koja se time nanosi.

b) èinjenice da svrha komunalne policije nije ta da bude uterivaè privatnoj firmi.

c) dokazane neefikasnosti. Posle mesec i po dana, kvalitet usluge prevoza ni malo nije poboljšan. Šta više, prevoz je postao gori zbog gužvi koje se stvaraju, stresa koji graðani trpe zbog kašnjenja na posao ili fakultet.

3) Tražimo da se pokrene policijska istraga:

a) da nadležni organi istraže i javnosti obelodane sve radnje vezane za tender kao i taènu vlasnièku strukturu konzorcijuma firmi koje su zadužene za Bus Plus, kompletan istorijat Apex-a i firmi koje su u lancu, ukupne prihode i rashode.

b)  da se pokrene krivièna odgovornost zbog materijalne štete koja je naneta graðanima, GSP-u i radnicima, kao i zbog nedozvoljenog, protivustavnog progona graðana.

   Javni protesti se nastavljaju.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane