https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Plja~ka

Pljaèka

 

Tajna Sluèaja Zagrebaèke banke: trag ciparskog novca vodi preko Zagreba

 

Plove pisma preko Save

 

Prièa o  Sluèaju Zagrebaèke banke (ZABA), zapravo, daje uvid u tajnu iza Sluèaja tzv. ciparskih para, odnosno jednu od najbolje èuvanih balkanskih tranzicijskih tajni 1990.-ih godina, iza koje se, kako danas sa distance možemo zakljuèiti na temelji izjava svjedoka, ali i raspoložive dokumentacije, kriju i stvarni motivi graðanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Ono što je Mlaðan Dinkiæ u ciparskoj istrazi o tzv. Miloševiæevim raèunima otkrio bilo je presudno za Mlaðinu politièku buduænost. Postao je èuvar te balkanske tranzicijske tajne, kojom je mogao ucjenjivati financijski najmoænije ljude u regiji. Upravo pomoæu ovih saznanja Dinkiæ je postao èlan tog ekskluzivnog kluba financijske moæi na jugoistoku Europe.

 

Piše: Domagoj Margetiæ

 

Iako se o poslovnim vezama Zagrebaèke banke sa Slobodanom Miloševiæem do sada moglo samo nagaðati, raspolažemo dokazima o sudjelovanju Zagrebaèke banke u financijskim operacijama Slobodana Miloševiæa. Sudeæi prema dostupnoj dokumentaciji, èini se kako je Zagrebaèka banka imala zajednièke investicijske projekte sa Miloševiæem i njegovim režimom, te kako je francuska banka u suvlasništvu Zagrebaèke banke, omoguæavala Miloševiæu financijske transfere preko tajnih raèuna iz Srbije.

 

Bilo bi teško povjerovati tvrdnjama kako Uprava Zagrebaèke banke, na èelu sa Franjom Lukoviæem, i inaèe Miloševiæevim bankarskim kolegom prije 1990. godine, nije imala saznanja o tajnim transferima Slobodana Miloševiæa preko banke èiji je ZABA bila suvlasnik sa Miloševiæevim ljudima.

 

Naime, još od 1980.-ih godina Zagrebaèka banka bila je, a ostala je to do danas, suvlasnik Banque Franco Yugoslave u Parizu, èiji je predsjednik Uprave svojevremeno bio brat Slobodana Miloševiæa, Borislav Miloševiæ. To, dakako, dokazuje vrlo bliske poslovne odnose Franje Lukoviæa i njegovih suradnika sa Slobodanom Miloševiæem.

 

Ova èinjenica posebno je važna zbog Miloševiæevih kasnijih financijskih operacija preko pariške banke. Naime, upravo je u Banque Franco Yugoslave Miloševiæ imao otvorene tajne raèune preko kojih je dio njegova novca prebacivan u treæe banke, primjerice u Velikoj Britaniji i drugdje u inozemstvu. U vrijeme ovih Miloševiæevih operacija, Zagrebaèka banka bila je vlasnik preko 20 posto dionica Banque Franco Yugoslave, što iskljuèuje bilo kakvu moguænost da Uprava Zagrebaèke banke na èelu s Lukoviæem nije imala informacije o financijskim operacijama Slobodana Miloševiæa preko pariške banke. Upravo suprotno, dio kapitala koji se slijevao iz Srbije u Banque Franco Yugoslave, završavao je i u financijskim operacijama Zagrebaèke banke.

Trag ovih zajednièkih operacija Miloševiæa i Lukoviæa, zapravo srbijanske i hrvatske financijske elite, seže do sredine 1980.-ih godina, kada je intenzivirana izgradnja zajednièke financijsko - ekonomske infrastrukture u inozemstvu, koja je trebala poslužiti zajednièkim poslovnim operacijama izvan tadašnje SFRJ.

 

 

"...Odobrava se poveæanje osnivaèkog uloga"

 

 

Dokazi, zapravo, upuæuju na potpuno drugaèije, stvarne namjere, srbijanske i hrvatske tehnomenadžerske elite. Naime, iz dokumenata kojima raspolažemo, razvidno je kako je još 1984. godine zapoèela izgradnja jedinstvene poslovno - financijske infrastrukture u obliku zajednièkih meðunarodnih korporacija, banaka i poduzeæa, u koja je investiran kapital pokraden još iz tadašnjih socijalistièkih republika. Veæ 1987. godine hrvatska i srbijanska elita raspolagale su sa nekoliko zajednièkih banaka i korporacija u Europi i SAD-u, a oèito je kako se radilo o projektiranju tranzicijske pljaèke u Hrvatskoj i Srbiji. Naime, nakon 1990. godine, upravo su ove tehnomenadžerske elite kao stvarni sljednici moæi bivše jugoslavenske komunistièke elite, preuzele kljuène i stvarne pozicije financijske moæi u novonastalim državama.

Tada je mreža njihovih ranije osnovanih poduzeæa i banaka u inozemstvu jednostavno prerasla u infrastrukturu tranzicijske pljaèke. Upravo preko banaka i poslovnih subjekata u inozemstvu, poput Banque Franco Yugoslave, novonastale financijske elite Hrvatske i Srbije, transferirale su svoj tranzicijski ratni plijen, da bi se potom taj isti pokradeni kapital vraæao u Hrvatsku i Srbiju, kao tobože strani kapital i strane investicije. Radi se o dobro osmišljenoj i najveæoj tranzicijskoj prijevari kojom su nakon 1990. godine rukovodili Greguriæev klan (u Hrvatskoj) i Miloševiæevi ljudi (u Srbiji). Franjo Lukoviæ je bio jedan od kljuènih „igraèa" tog tranzicijskog projekta.

Zagrebaèka banka je još 1987. godine sudjelovala u znaèajnoj dokapitalizaciji Banque Franco Yugoslave, kako bi osigurala svoj udio u ovoj financijskoj infrastrukturi, koja je samo tri godine kasnije aktivirana kao glavna poluga tranzicijskog projekta stvaranja tranzicijske ekonomske elite u zemljama bivše SFRJ, kao glavnog centra moæi u regiji.

Izvršni odbor Zagrebaèke banke donio je na svojoj 10. sjednici od 28. travnja 1987. godine, Odluku o usvajanju Elaborata o ekonomskoj opravdanosti poveæanja kapitala Banque Franco Yugoslave u Parizu.

„...Prima se na znanje poveæanje osnivaèkog kapitala Banque Franco Yugoslave Paris, sa sadašnjih 30 milijuna francuskih franaka, za 106 milijuna francuskih franaka, odnosno 15 milijuna amerièkih dolara, u 1987. godini, na 136 milijuna francuskih franaka", stoji u odluci Zagrebaèke banke iz 1987. godine.

 

Svoj udio u tom poveæanju osnivaèkog kapitala, uveæala je novim ulaganjem i sama Zagrebaèka banka, i to prema dogovoru sa Beogradom, toènije Saveznim sekretarijatom za financije i Narodnom bankom Jugoslavije.

„...Odobrava se poveæanje osnivaèkog uloga Zagrebaèke banke, Zagreb u kapitalu Banque Franco Yugoslave, Paris u iznosu od 3 milijuna francuskih franaka, odnosno 500 tisuæa amerièkih dolara", stoji u Odluci Izvršnog odbora ZABE iz travnja 1987. godine.

 

„...Za uplatu osnivaèkog uloga upotrijebiti æe se sredstva dugoroènih izvora kojima raspolaže banka, suglasno Zakonu o osnovama bankarskog i kreditnog sistema (Fond solidarne odgovornosti) na temelju Mišljenja Saveznog sekretarijata za financije br. 2-106/2 od 24.10.1986. godine i Mišljenja Narodne banke Jugoslavije od 30.9.1986.", opisuje se koordinacija sa Beogradom oko ove financijske operacije u Banque Franco Yugoslave.

 

 

Prva faza tranzicione pljaèke

 

 

Svojevremeno je predsjednik Uprave ove pariške banke bio Borislav Miloševiæ, brat Slobodana Miloševiæa, što takoðer dovoljno govori o sprezi hrvatske i srbijanske financijske elite u tranzicijskom vremenu od sredine 1980.-ih godina do danas.

 

Dio ove infrastrukture tranzicijske pljaèke bila je i Anglo Yugoslav Ltd. London, u kojem su takoðer zajednièki osnivaèi bili pripadnici hrvatske i srbijanske tranzicijske elite. Kasnije, nakon 1990. godine, upravo je ova londonska kompanija bila jedan od kljuènih punktova za financijske transfere opljaèkanog novca iz Srbije, kojeg je u London transferirao Slobodan Miloševiæ. Novac je polagan na tajne raèune, a upravo je Anglo Yugoslav Ltd. bila kljuèni punkt preko kojeg je novac tranzicijske Miloševiæeve elite, investiran preko Zagrebaèke banke u projekte u Hrvatskoj, kao što su to primjerice neki projekti Gorana Štroka, koji su kreditirani upravo Miloševiæevim kapitalom sa tajnih raèuna u inozemstvu.

Zanimljivo je da je na istoj sjednici Izvršnog odbora Zagrebaèke banke, od 28. travnja 1987. godine, osim za dokapitalizaciju Banque Franco Yugoslave, donesena i Odluka o usvajanju Elaborata o ekonomskoj opravdanosti poveæanja kapitala Anglo Yugoslav Ltd. London.

„Prima se na znanje poveæanje osnivaèkog kapitala Anglo Yugoslav Ltd London sa sadašnjih 5 milijuna 500 tisuæa funta za 5 milijuna funta na 10 milijuna funta. Odobrava se poveæanje osnivaèkog uloga Zagrebaèke banke Zagreb u kapitalu Anglo Yugoslav Ltd., London, u iznosu od 312 tisuæa 500 funti".

Obje ove odluke Zagrebaèke banke potpisao je tadašnji predsajednik Izvršnog odbora banke Antun Crneka.

Za Hrvatsku je pak znaèajan podatak o suvlasništvu Zagrebaèke banke u jednoj austrijskoj banci, preko èijih tajnih raèuna su poèetkom 1990.-ih godina transferirana financijska sredstva sa tajnih raèuna u Zagrebaèkoj banci, uglavnom sredstva koja su kasnije kao fitkivne kreditne investicije stranih banaka oprane preko kreditnih poslova inozemnih banaka sa Hrvatskom, odnosno fizièkim i pravnim osobama u Hrvatskoj.

 

Samo nekoliko dana prije donošenja odluka o dokapitalizaciji Banque Franco Yugoslave i Anglo Yugoslav Ltd., Skupština Zagrebaèke banke je na svojoj 3. sjednici, dana 22. travnja 1987. godine, donijela Odluku o prihvaæanju Elaborata o poveæanju kapitala i plana razvoja Adra Bank A.G. Wien za razdoblje od 1986. do 1996. godine

 

Ovom odlukom koju je potpisao predsjednik Skupštine Zagrebaèke banke Vid Roèiæ, planirano je da u tih deset tranzicijskih godina, ZABA stekne 21 posto vlasništva nad dionicama Adria Bank A.G. u Beèu.

Upravo je ova banka predstavljala stratešku toèku tranzicijske pljaèke u tzv. predprivaizacijskim godinama, odnosno u vremenu od 1990. do 1994. godine, kada su moæni èelnici društvenih poduzeæa u tajnosti transferirali kapital društvenih poduzeæa iz Hrvatske na tajne raèune u Austriji. Bila je to prva faza tranzicijske pljaèke, pljaèka prije pretvorbe društvenih poduzeæa, u kojoj je na tajnim raèunima u Austriji pohranjen kapital koji je tranzicijskoj eliti u Hrvatskoj osigurao neogranièenu moæ, koje su pozicije zadržali do danas.

„Zagrebaèka banka Zagreb suglasna je da Adria Bank A.G. Wien u narednih deset godina od 1986. do 1996. godine poveæava osnivaèki kapital sa sadašnjih 80 milijuna austrijskih šilinga, za 80 milijuna austrijskih šilinga, na 160 milijuna austrijskih šilinga. U ovom poveæanju Zagrebaèka banka Zagreb zadržala bi sadašnje uèešæe od 21 %", navodi se u odluci Skupštine ZABE iz travnja 1987. godine.

 

 

Istraga se još nije desila

 

 

Na istoj sjednici Skupštine Zagrebaèke banke, od 22. travnja 1987., na kojoj je donesena odluka o dokapitalizaciji Adria Bank u Beèu, odluèeno je i o sudjelovanju u osnivanju meðunarodne korporacije sa sjedištem u Panami, a koja je nakon 1987. godine preuzela sve poslove i funkciju koju je ranije obavljala Meðunarodna korporacija za investicije u Jugoslaviji, sa sjedištem u Luxembourgu. Upravo je ova kompanija kasnije postala jedno od glavnih odredišta opljaèkanog kapitala iz Srbije i Hrvatske, koji je kasnije reinvestiran u te zemlje, kroz kredite poslovnih bankama, ili lažne investicije poduzeæa sa sjedištem u inozemstvu, ali u stvarnom vlasništvu fizièkih i pravnih osoba iz bivše SFRJ. O takvim planovima tranzicijske elite u Hrvatskoj i Srbiji, za zajednièko poslovanje preko ove korporacije, svjedoèi i Odluka Skupštine Zagrebaèke banke o sudjelovanju u osnivanju I.I.C.Y.S.A. Panama, kao supsidijarne korporacije Meðunarodne korporacije za investicije u Jugoslaviji Luxembourg, donesena na 3. sjednici Skupštine ZABE, 22. travnja 1987. godine.

 

„Radi sudjelovanja u ulaganju kapitala u bilo kojem vidu u poduzeæa koja se uglavnom, ali ne iskljuèivo, nalaze u Jugoslaviji, ili u ona poduzeæa koja posluju sa jugoslavenskim poduzeæima, zatim, radi povezivanja zainteresiranih jugoslavenskih i odgovarajuæih inozemnih partnera radi obavljanja poslova investicija u vidu zajednièkih ulaganja, kreditiranja, pružanja usluga, pokreæe se samoupravni postupak kod èlanova Zagrebaèke banke - dionièara, za sudjelovanje u osnivanju I.I.C.Y.S.A. Panama, kao supsidijarne korporacije koja je u iskljuèivoj svojini i pod kontrolom Meðunarodne korporacije za investicije u Jugoslaviji, Luxembourg, kao holding kompanije. Prihvaæa se Elaborat - Informacija o ekonomskoj opravdanosti osnivanja I.I.C.Y.S.A. Panama", navodi se u odluci Skupštine Zagrebaèke banke koju je potpisao Vid Roèiæ.

Nad financijskim operacijama obavljanim preko ove tranzicijske mreže, hrvatska država nikada nije imala kontrolu, niti je ikada imala bilo kakvu informaciju o poslovanju Zagrebaèke banke sa ostalim partnerima iz bivše Jugoslavije, preko mreže opisane u ovom tekstu. Ovo je do danas ostala jedna od najbolje èuvanih tajna tranzicije u državama nastalim nakon raspada bivše SFRJ. Postojanje ove mreže dokazuje jedinstvenu strategiju tranzicijske elite, jednako u Hrvatskoj i Srbiji, te njihovo zajednièko poslovanje i jedinstveno planiranje financijskih i ekonomskih interesa u novonastalim uvjetima nakon 1990. godine.

Upravo ta poduzeæa, banke i korporacije, skrivaju tajnu velike tranzicijske pljaèke, tajne raèune i financijske poslove koji su omoguæili nekadašnjoj komunistièkoj eliti zadržavanje stvarnih pozicija moæi u Srbiji i Hrvatskoj, nakon 1990. godine. Na èelu ove tranzicijske infrastrukture nalazila se hijerarhija izrasla iz centara moæi nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije, na èelu sa Franjom Greguriæem u Hrvatskoj i Slobodanom Miloševiæem u Srbiji. Njihov jedini cilj bio je izgradnja moæne kriminalne oligarhije, koja æe iskoristiti tranziciju kako bi reinstalirala nekadašnju komunistièku elitu na njezine nove pozicije moæi, te legalizirala prljavi kapital opljaèkan u tranziciji u novonastalim državama.

Sluèaj ZABA istraživala je svojevremeno i pokojna Verica Baraæ, a kasnije i današnji ministar Velimir Iliæ, dok je Aleksandar Vuèiæ krajem 2013. godine u izjavi za medije potvrdio kako æe se Sluèaj Zagrebaèke banke istražiti do kraja, ali se to još nije dogodilo.

Nameæe se, stoga, pitanje zašto Vuèiæ nije omoguæio istragu i u ovom sluèaju, èiji trag bez sumnje vodi s jedne strane prema tragu ciparskog novca, dok s druge strane vodi prema izvoru novca na kojem su tranzicijski tajkuni u Srbiji i Hrvatskoj izgradili svoja poslovna carstva.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane