https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Kori

 

N. Vlahović

 

Novoizabrana ministarka privrede Kori Udovički, stari je kadar Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ova bankarska aždaja po treći put je postavila Kori na visoku državnu funkciju u Srbiji, jer ovakav moćan poverilac-zelenaš mora da ima svog čoveka u kući dužnika. 

Kori Udovički potiče iz revolucionarno-diplomatske porodice. Otac Lazar, bio je španski borac, general i diplomata. Majka Nina je Bolivijka, a ujak bivši (svrgnuti) predsednik Bolivije, Gonzalo Sančez de Lozada, koji je ovu latinoameričku zemlju svojim "liberalnim reformama" zavio u crno, pa su ga motkama oterali. Udata je za svog školskog druga Predraga Radovanovića sa kojim ima troje dece.

Kad je 2003. godine, sa mesta ministarke finansija u vladi DOS-a prešla na funkciju guvernerke Narodne banka (sa najvećom platom od svih guvernera NB u njenoj istoriji), Kori Udovički svojim položajem utiče da se vrata državne kase otvore i njenoj familiji. Tako je njen svekar Radovan Radovanović, iz sela Junkovac kod Lazarevca, dobio za otkup porodične kuće u ovom selu čak 500.000 evra! Toliko mu je isplatilo Javno preduzeće Kolubara, mada kuća, tržišno, vredi deset puta manje! Naravno, ovaj detalj niko i nigde nije pomenuo prilikom obimnih istraga o pljački Kolubare. Ali, umesto da ta kućica bude srušena (kako je prvobitno predviđeno i zbog čega je plaćen toliko novac), ona je, punih deset godina i dalje na svom mestu, kao i  svekar  Radovan, koji u njoj živi. Pola miliona evra koje je dobio, poklonio je svojoj snahi Kori Udovički i  sinu Predragu. I nikom ništa. Zbog iste mahinacije, uhapšen je privrednik Radosav Savatijević Kene. Ali, Kene nije Kori. Da je neko drugi u pitanju, Anketni odbor Skupštine Srbije ispitao bi sve okolnosti pod kojim se ovo desilo. Ali, kako udariti na "kadar" MMF-a, koga ova bankarska hidra čuva kao da je Marija Magdalena?

 Pre nego što je uopšte došlo do sastavljanja nove vlade, znalo se da će Kori Udovički biti "nešto" u toj vladi. Najpre je javnost "testirana" puštanjem vesti o tome da će Kori biti Vučićev savetnik! Naime, ona je od 1993. do 2001. godine pripremana u MMF-u za poslove praćenja finansijskih tržišta (u slučaju Srbije, kontrola novčanih tokova, što je i kao stažista "uvežbavala").

Da ima časti, premijer je ne bi ni predložio za ministra, jer je za guvernera izabrana u aferi  Bodrum, kada je poslanik Alen Selimović glasao za njen izbor karticom Nede Arnerić, koja se odmarala u Bodrumu. On je kasnije i osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu.

Kada Kori ode sa vlasti, mnoge žene u Srbiji osećaće se udovički. Pomreće im od gladi mnogi članovi porodice, kao u Boliviji.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane