Natrag

Do koske

Do koske

Likovi i senke

 

Tijanićevi jauci

 

Milica Grabež

 

 

Javno saopštena odluka Aleksandra Tijanića da se neće ponovo kandidovati za generalnog direktora Radio-televizije Srbije, tema je o kojoj se raspravlja u medijima kao o sudbinskoj odluci za Srbiju.

Objašnjavajući zašto više nije voljan da sedi na "električnoj stolici", kako je opisao dosadašnju funkciju, gospodin Tijanić je izneo uverenje da je srpsko novinarstvo umrlo, da u njemu više nema novinara, već prisutnih građana.

Lična je stvar gospodina Tijanića da li će, ili neće, podneti prijavu na konkursu. Umesto da mediji sumiraju njegov dosadašnji rad i zapitaju se kada će Aleksandar Tijanić otići u zatvor, izjava ovog kameleona postala je predmet sveopšte rasprave u srpskoj javnosti.

Niko ne pita gospodina Tijanića zašto u najuticajnijoj medijskoj kući nije omogućio svojim novinarima da se slobodno i nezavisno bave profesijom! Nikada u istoriji srpskog novinarstva vedete, bliske srcu generalnog direktora RTS-a, nisu bile bolje plaćene! Razne Šuše, Olivera Kovačević, begunci sa B92... dobijaju mesečno po nekoliko hiljada evra, kao da su prva pera Njujork tajmsa. I to iz kase koju pune poreski obveznici!

Može se razumeti i potreba gospodina Tijanića da uvek u odlasku napadne one koji su ga postavljali na mesta s kojih je služio svojim gospodarima, puneći sebi džepove.

Srbija je u blatu, u beznađu, i ništa od naše nesreće ne može da dođe pred kamere Radio-televizije Srbije. Cenzuru je uveo upravo Aleksandar Tijanić, udvarajući se i poziciji i opoziciji. On je promoter najnižih moralnih vrednosti, bahatosti, primitivizma, bestidnosti... Novinari "javnog servisa Aleksandra Tijanića" i danas goste oslovljavaju sa "Ti", usred Dnevnika jedni drugima tepaju, ponašajući se kao da su u nekoj seoskoj krčmi.

U sveopštoj nacionalnoj nesreći koja nas je zadesila, umesto da se mediji bave pljačkama u zdravstvu, u privredi, da opisuju kriminal Mlađana Dinkića, sudbinu miliona koje mori glad, javnosti je nametnuta priča o odlasku Tijanića (koji, verujemo, ne bi ponovo ni bio izabran) kao najznačajnijem događaju u našim životima.

Povlačenje gospodina Tijanića je dobar znak da je i režim kojem je služio takođe na odlasku. On će, u "moru mrtvila", novoj vlasti ponuditi svoje usluge. Gigant srpskog novinarstva poslušniji je prema gospodarima od svake stanične kurve.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane