Natrag

Muljanje

Muljanje

Beštiæi trèe poèasni krug

 

Beštije na kraju uvek neko zgazi

 

Porodica Beštiæ od škole ima samo dobre politièke veze, ali je i to dovoljno da uspešno vara po Srbiji. Glava klana, Borivoje, veæ je u novosadskom tužilaštvu optužen za teški oblik prevare, ali se preventivno sklonio u Nevesinje. Za tim nije bilo realne potrebe, jer do sada u njegovom sluèaju moæni zaštitnici iz vlasti nikada nisu zatajili

 

Igor Milanoviæ

 

U obimne prevare na kojima bi mu pozavideo i Ostap Bender, Borivoje Beštiæ je krenuo odmah nakon što se upoznao sa Božidarom Ðeliæem i Rodoljubom Draškoviæem, vlasnikom Takovo Agrara. Pošto je IM Zlatibor imao blokiran raèun u visini od 950 miliona dinara, Beštiæi, Borivoje i njegov sin Vladan, ovu kompaniju prodaju pomenutom Draškoviæu kako bi mogli da isprazne magacine, a da ih poverioci ne ometaju. Gde su nestale mašine nije poznato, ali se zna da je oko milion konzervi druge Beštiæeve firme, IM Bek, koje su bile u magacinima Zlatibora, završilo u prodavnicama. Revizorska komisija EU je èak utvrdila da su pomenute konzerve preetiketirane, posle èega je firmi bio zabranjen dalji izvoz u Evropu.

Vlasnik firme Aditivi i Dodaci, dr Dragan Nikoliæ, još jedna žrtva kriminalnih radnji porodice Beštiæ, ovo je prijavio Strazburu, odakle je dobio odgovor da su sva imena tamo zavedena u posebnom amandmanu. Preko svog advokata dr Nikoliæ je o svemu obavestio i novosadsko tužilaštvo kome je dostavio i dokumentaciju prikupljenu od Agencije za privatizaciju, Privrednog registra i izvoda za blokade raèuna u visini od nekoliko desetina miliona evra. Uz sve to je priložio i više revizorskih izveštaja kompanije Euroaudit, koja posluje po EU principima.

Borivoje i èlanovi porodice su u crno zavili više od 2.000 domaæinstava iz Maève, gde su posredredstvom tridesetak svojih firmi prevarama iznudili stoku. Tužilaštvo za organizovani kriminal ima svu potrebnu dokumentaciju, ali ne i zeleno svetlo sa vrha vlasti.

Umesto da pusti pravosuðe da radi svoj posao, politièka elita se nadmeæe u dodvoravanju. Predsednik opštine Zrenjanin dr Mileta Mihajlov posle konsultacija sa Aleksandrom Vlahoviæem podanièki ponizno izjavljuje kako jedva èeka da pojede prvu viršlu iz BEK-a. Tada nastaje muk u pravosuðu.

Pošto je opljaèkao više od 20 miliona evra, izdržao saslušanje u policiji i pisanje medija, Borivoje se umorio i u posao uveo svog sina Vladimira i æerku Oliveru. Ovi osnivaju firmu Bexx Logistic, koja ubrzo prebacuje 400.000 evra na ime osnivanja preduzeæa Alpha Logistik kako bi Bexx nesmetano mogao da ode u steèaj i na cedilu ostavi brojne poverioce.

Pod okriljem mraka se u BEK Zrenjanin prebacuju mašine iz u steèaj oteranog i prezaduženog Pro-Bekoma. Revnosni noæni èuvar o tome obaveštava policiju i odmah dobija otkaz. Suspenziju su dobila i dva policajca koja su po prijavi Gorana Davidoviæa (Davidoviæ Kompani iz Maève) izašla na uviðaj na kome ih je napao Miloš Joviæ, lièni Borivojev vozaè. Obesni šofer je èak pokušao da udavi jednog policajaca, ali se prijava podnosi samo protiv dvojice policajaca, jer su u samoodbrani oštetili nameštaj u Beštiæevoj Bek trgovini!?

Prevareni Davidoviæ nam izjavljuje: "Ovde je reè o organizovanoj bandi koju predvode Vladan i Olivera na èelu desetine lažnih firmi. Bexx Logistik mom preduzeæu duguje 65 miliona dinara, ali ništa ne može da se naplati, jer je ono otišlo u steèaj, a Beštiæi sav imetak prenose na novu kompaniju."

Veæ je pisano o pretnjama koje je dobijao Radoslav Nedeljkoviæ iz Šašinaca, vlasnik IM Nedeljkoviæ. Za Tabloid Nedeljkoviæ kaže: "Kada sam podneo kriviènu prijavu protiv Borivoja njegov sin Vladan me je pozvao i pretio da neæu smeti da izaðem na ulicu i da treba da mislim na porodicu." Istovetnu pretnju je dobijao i dr Nikoliæ.

Treba pomenuti još i Zadrugu Riðani koju su Beštiæi nekažnjeno ojadili za 13 miliona, kao i vlasnike stoke u Ševarima, opština Šabac, koji su ostali bez 15 miliona.

 

 

 

 

Pošto ima bezbroj ojaðenih, dr Nikoliæ moli sve da mu se jave na telefon: 063/ 520-835 kako bi i njihovi sluèajevi mogli da budu obuhvaæeni istragom.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane